Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd: 8:00 - 16:00
  • szerda: 13:30 - 18:00
  • csütörtök: 13:30 - 18:00
  • péntek: 8:00 - 16:00
  • minden páros hét szombatján: 8:00 - 12:00
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Dóra Melinda Tünde: Zöldségszerelem - Titkok és trükkök a vetőmagtól a villáig

 
Gingko Kiadó Kft., 2022
239 oldal・karton・ISBN: 9786156326171

A zöldségek elképesztően titokzatosak. Ha egymás mellé rakunk egy nagyüzemi és egy háztáji paradicsomot, úgy tűnhet, nagyjából ugyanolyanok: pirosak, édesek, kerekek - de valójában belül nagyon is mások! A napérlelte, puha, illatos házi paradicsom már a génjeiben is eltér a boltitól. A Zöldségszerelem termelői interjúk és tudományos cikkek százai, valamint személyes termelési tapasztalatok alapján mutatja be, hogyan és miért lesz egy-egy zöldségünk értékesebb, ha otthoni vagy kistermelésből származik, mint ha nagyüzemben állítják elő. Milyen tápanyagtartalmú az a zöldség, amit a boltban találunk? Honnan jön? Mekkora a vegyszerszennyezettség kockázata? Mennyi energiát igényelt az előállítása? Pontosan miért is állítják a szakemberek, hogy fogyasszunk sok zöldséget? És mennyi a sok? Ezeket a kérdéseket saját egészségünk és életminőségünk érdekében is érdemes feltenni, de ennél többről van szó: a világ szén-dioxid-lábnyomának körülbelül egyharmada kapcsolódik a táplálkozásunkhoz, így az étkezésünkkel a világunk sorsát is alakítjuk. A változtatást otthon is elkezdhetjük. Első lépésként elég, ha igazi ínyenccé válunk, időt és energiát fordítunk táplálkozásunkra, és szezonálisan étkezünk.