Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-18
  • szerda - csütörtök: 12-18
  • szombat: 8-12
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Ila László: A számítógépem - PC hardver - PC-hardver

 
Panem Kft., 2007
Idősebbek is elkezdhetik sorozat
248 oldal
Kötés: puhatáblás, ragasztókötött
A könyvet kezdő vagy hardverismeretekkel már rendelkező idősebbeknek ajánljuk.
 
Főbb témakörök:
Alaplap és rendszereszközök
Processzor
Memória
Mágneses háttértárak
Optikai háttértárak
Videokártya és monitor
Beviteli és kiviteli eszközök
Interaktív eszközök
Vezeték nélküli kapcsolatok
 
A könyv a személyi számítógép hardverével foglalkozik. 
Az 1. fejezetben röviden összefoglaljuk a számítás alapjait. Áttekintjük, hogyan működik a számítógép, milyen részekből áll a PC, milyen eszközökkel bővíthető, és megismerkedünk néhány gyakran használt számítástechnikai szakkifejezéssel is.
A 2. fejezet témája az alaplap és a rendszereszközök. Sorra vesszük az alaplap összetevőit, foglalatait, csatlakozóit és alaplapi vezérlőit. Foglalkozunk még a PC-sínrendszerrel, a BIOS-szal, és kitérünk a rendszererőforrásokra is. 
A 3. fejezet a processzorokkal foglalkozik. A fi zikai jellemzők és az architektúra megismerése után röviden ismertetjük a processzorcsaládok fejlődését.
A 4. fejezet a memóriákról szól. Megismerkedünk a ROM- és RAM-elemek részleteivel, kitérünk a fl ash memóriára, részletesen tárgyaljuk a dinamikus RAM-típusokat is. Egy-egy alfejezet taglalja a hibaellenőrzés, a virtuális memória és a gyorsítótár működését.
Az 5. fejezetet a mágneses elven működő háttértáraknak szenteljük. Az adatrögzítési eljárások után a már félig elavult hajlékonylemezzel foglalkozunk. Az merevlemez-adathordozó és -meghajtó tárgyalása után részletesen foglalkozunk az interfészekkel, a S.M.A.R.T. képességgel és a RAID szervezésű merevlemezrendszerekkel, a FAT állományrendszer szerkezetével.
A 6. fejezet az optikai elven működő háttértárakat mutatja be. Ismertetjük az audio-CD-t (CD-DA), a számítógépes CD típusait és a DVD egyes fajtáit.
A 7. fejezet a megjelenítéssel, azaz a videokártyával és a monitorral foglalkozik. A hagyományos CRT-, az LCD- és a plazmakijelző működési elvével és tulajdonságaival ismerkedhet meg az Olvasó. Az utolsó két fejezetben a perifériák ismertetése található.
A 8. fejezetben a billentyűzet, az egér, a botkormány, a digitalizáló tábla és a lapolvasó, valamint a nyomtatók és a rajzgép kerül ismertetésre.
A 9. fejezet az interaktív eszközök közül a hangkártyát, a hálózati kártyát és a modemet taglalja. A vezeték nélküli kapcsolatok közül a Wi-Fi és a Bluetooth felületeket ismertetjük.