Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8 - 17
  • szerda - csütörtök: 12 - 17
  • szombat: 8 - 12
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2020.02.14.-02.21.

 
Életútjáról mesélt Csík János Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2020. február 21.
Zsúfolásig telt a félegyházi könyvtár nagyterme csütörtökön este, amikor Csík János, a Kossuth-díjas Csík Zenekar alapítója volt a vendége a Félegyházáról indultak című beszélgetés-sorozatnak. Régi barátok, tanárok, osztálytársak, ismerősök várták, hogy ismét találkozhassanak az egykori PG-s diákkal, akivel ezúttal is dr. Tarjányi József, a sorozat ötletgazdája beszélgetett.
Fúrják az új kutat a strandon
Publikálás dátuma: 2020. február 21.

E napokban is javában tart a Félegyházi Termál Parkfürdő területén az új hidegvizes kút fúrása. Az új kút a fürdő medencéinek vízellátását és a Zöld város zöldfelületeinek öntözését teszi lehetővé. A kútfúrás okáról és a munkálatok állásáról Kelemen József fürdővezetőt kérdeztük.
– Az országos kútkataszterben a B-165-ös számot viselő hidegvizes kutat 1986-ban fúrták meg abból a célból, hogy a fürdő medencéinek töltésére és a termálvíz hűtésére használják. 2010-től a kórház gyógymedencéinek vizét is ezzel a kútvízzel hűtik. Javaslatomra az így keletkezett, úgynevezett szürkevizet hasznosítják a város zöldterületeinek öntözéséhez – mondta el a fürdővezető. Tőle tudjuk azt is, hogy a kút teljesítménye kezdetben 2100 liter/perc volt, ami az évek alatt egyre kevesebb lett egyrészt a réteg vízadóképességének csökkenése, másrészt a kútszerkezet romlása miatt. 1993-ban a kútszerkezetet felújították. 174 és 300 méter között PVC idomokra cserélték az acélcsövezést, és a szűrőzést is a PVC idomokra szerelt réselt szűrőszerkezet végzi azóta. Ekkor már csak 1400 liter/perc volt a kút csúcsteljesítménye.

Kiadvány a város meghatározó művészeiről
Publikálás dátuma: 2020. február 21.

Még nyomdaillatot sugárzott a Félegyházi művészek nyomában címet viselő városi kiadvány, amikor azt bemutatta Rosta Ferenc alpolgármester a művelődési és szociális bizottság legutóbbi ülésén. A kiadvány megjelenéséről elmondta, hogy régi adósságát törleszti ezzel Kiskunfélegyháza. Ugyanis keveset tudunk azokról a művészeinkről, akikre méltón büszkék lehetünk. A bemutatott művészek közös jellemzője, hogy szülőhelyük komoly indíttatást adott munkásságukhoz, hiszen ideköti őket ifjúságuk, az alföldi táj.

Panka gyógyulásáért játszik Félegyházán a Bugaci Tanyaszínház
Publikálás dátuma: 2020. február 21.

Kell, mert átlendít a nehézségeken, inspirál, feltölt, kreatívvá tesz, élményt ad, a színpadhoz, a közönséghez és a közösséghez láncol. Kell, mert játszani nagyon jó! – olvasható a Bugaci Tanyaszínház bemutatkozó anyagában. A társulat 2010-ben verbuválódott és talán ők sem gondolták, hogy a közönség ennyire imádja majd mindazt, amit az amatőr társulat eléjük tesz. A lényeg véleményem szerint megint abban rejlik, hogy ő maguk rendíthetetlenül hisznek a játék erejében, mi pedig közönségként rendkívül hálásak vagyunk azért, hogy egy kicsit táplálkozhatunk az ő hitükből is.

"Ez a jelölés többet ér mindennél..."
Publikálás dátuma: 2020. február 20.

Látogatóban a Szent-Györgyi-díjra jelölt dr. Fekete Róbertnél.
Mint arról korábban már beszámoltuk, a Szent-Györgyi Albert Orvosi díj odaítéléséért kiskunfélegyházi doktornak is drukkolhatunk. Dr. Fekete Róbert ortopéd szakorvos is bekerült a délkelet-magyarországi jelöltek közé. A díjat olyan orvos kapja, aki a szakmai zsűri és az internetes szavazók megítélése szerint a munkáját teljes elhivatottsággal, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel végzi, és rendkívüli odaadással segíti a hozzá fordulókat.

Békésen nyertek a Félegyháza-Csongrád sakkozói
Publikálás dátuma: 2020. február 20.

Legutóbb Orosházán, most pedig Békésen győzött a Félegyháza-Csongrád sakkcsapata az NB II-es bajnokság Tóth László csoportjában. A 6. forduló izgalmas végjátékot hozott, az első öt asztalnál egyaránt remi született. Az alsóbb asztaloknál három félegyházi játékos tudott nyerni: Kelemen Sándor, Szekeres Sebestyén és Hideg Gergő Benedek. Ez pedig elégnek bizonyult a 6,5 – 5,5 pontos győzelemhez. A bajnokság szorosan alakul, hiszen a tizedik Gyulát és a hatodik TÁKISZ SE csapatát mindössze 3,5 pont választja el egymástól.

Hulladékszállítási tájékoztató
Publikálás dátuma: 2020. február 20.

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. tájékoztatja a lakosságot, hogy Kiskunfélegyháza közigazgatási területén történő hulladék (kommunális, házhoz menő szelektív, zsákos zöldhulladék és konténeres hulladék) elszállításával kapcsolatos ügyfélszolgálati elérhetőségek az alábbiak:

Pályázati felhívás civil szervezetek pénzügyi támogatására
Publikálás dátuma: 2020. február 20.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Művelődési és Szociális Bizottsága pályázatot hirdet a városban működő civil szervezetek pénzügyi támogatására.
A pályázat célja: A Magyarországon bírósági nyilvántartásba vett kiskunfélegyházi székhelyű, illetve országos, regionális, megyei szervezet kiskunfélegyházi szervezettel is rendelkező civil szervezetei számára, azok helyi működéséhez és tevékenységéhez önkormányzati költségvetési támogatás biztosítása.

A pályázat benyújtásához az összes költség legalább 10 százalékának megfelelő önerő szükséges.

Támogatottak köre: Kiskunfélegyháza város területén működő és bejegyzett civil szervezetek, amelyeket a bíróság 2020. január 1-je előtt nyilvántartásba vett.

Télbúcsúztató városi farsang
Publikálás dátuma: 2020. február 20.

Maskarás felvonulás a Kossuth utcán a Langaléta Garabonciásokkal és a Rozsdamaró zenekarral február 22-én, szombaton 16 órától. Az ingyenes programra gyülekező a városházánál, 15.45-től.
A télboszorkát közös tánccal búcsúztatják, mielőtt tűzre vetik. A táncot Kátai Tibor vezeti, muzsikál a Rozsdamaró Zenekar.

Ezen kívül lesz télűző közös tánc a városi sportcsarnok parkolójában, farsangifánk-kóstolás, forralt bor és teakínálás.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Művelődési Központ szeretettel hív és vár mindenkit hagyományőrző programjára. 

A klímavédelem nélkül összeomolhat az emberi civilizáció
Publikálás dátuma: 2020. február 19.

A Zöld Könyvtári Esték újabb ismeretterjesztő előadását február 18-án tartották meg a városi könyvtárban "Alkalmazkodó mezőgazdaság a szélsőségek korában" címmel. Az előadó Hetesi Zsolt fizikus-csillagász betegsége miatt skype és kivetítő használatával adta elő mondandóját. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutató-tanára, biogazdálkodó, a "no till", szántás nélküli talajművelés és direkt vetés egyik hazai apostolának gondolatsora a klímaváltozás tudományos tényeinek bemutatásával indult. Bevezetőt Kállainé Vereb Mária igazgató és Kelemen József a Közép-Európai Klub elnöke mondott.

A lóerő nem kérdez, hanem aláz és büntet
Publikálás dátuma: 2020. február 19.
Középiskolások számára tartott balesetvédelmi előadást Pintér József veszprémi főtörzszászlós február 18-án a Móra Ferenc Művelődési Központban.
Február 19. – A magyar ápolók napja
Publikálás dátuma: 2020. február 19.

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta hivatalosan is a magyar ápolás legendás alakjának, Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóján, február 19-én van a Magyar Ápolók Napja! Ez alkalomból köszöntünk minden értünk tevékenykedő magyar ápolót!

Gallyazás Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2020. február 19.

A kiskunfélegyházi polgármesteri hivatal tájékoztatja a lakosságot, hogy gallyazási munkálatokat végez az NKM Áramhálózati Kft. megbízásából a Zöldfelület Kezelő Kertészeti Kft. a nagy-, közép-, és kisfeszültségű szabadvezetéki hálózatok nyomvonalai mentén. Ennek során eltávolítanak minden, a hálózatok biztonsági övezetébe nőtt fát vagy egyéb növényzet. A munkavégzés, időjárástól függően február 25-én kezdődik.

Gallyazási munkálatok Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2020. február 19.
A Polgármesteri Hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy az NKM Áramhálózati Kft. megbízásából a Zöldterület Kezelő Kft. 2020. február 25-étől megkezdi Kiskunfélegyháza bel és külterületein a szabadvezetékű villamos hálózat nyomvonalai melletti gallyazási munkálatokat. A munkálatok során a hálózatok biztonsági övezetében lévő növényzet eltávolításra kerül. A gallyazást a villamos művek, valamint a termelői magán és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló 2/2013. NGM rendelet szabályozza
Kiskunfélegyházi standdal is vár mindenkit az Utazás Kiállítás
Publikálás dátuma: 2020. február 19.

Február 27-étől március 1-jéig ismét Utazás Kiállítás a Hungexpon. Bács-Kiskun megye önálló standon, 11 társkiállítóval együtt jelenik meg.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata az A pavilon 307 A standjánál található meg a rendezvény ideje alatt. Olasz Anitától, a Tourinform Iroda vezetőjétől megtudtuk, hogy a félegyházi csapat 4 napon keresztül jelen lesz a kiállításon. Elsősorban olyan érdeklődőket, cégeket várnak, akik utazással foglalkoznak, utakat szerveznek, nekik szeretnék ajánlani Kiskunfélegyházát, mint kirándulási célpontot.  Egy Kiskunfélegyháza-kvízzel is készülnek, aminek célja, hogy az érdeklődők vidám, interaktív formában kapjanak információt a városról. 5 kérdésre kell majd helyesen válaszolni, ami nem lesz túl nehéz és ezt jelképes ajándékokkal jutalmazzák.

Pályázati felhívás sportegyesületek, sportszervezetek pénzügyi támogatására
Publikálás dátuma: 2020. február 19.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Művelődési és Szociális Bizottsága pályázatot hirdet a városban működő sportegyesületek, sportszervezetek pénzügyi támogatására.
A pályázat célja: Kiskunfélegyháza területén működő sportegyesületek, sportszervezetek működéséhez és tevékenységéhez önkormányzati költségvetési támogatás biztosítása. A pályázat benyújtásához az összes költség legalább 10 százalékának megfelelő önerő szükséges.

Támogatottak köre: Kiskunfélegyháza város területén működő és bejegyzett mindazon sportszervezetek, amelyeket a bíróság 2020. január 1-je előtt nyilvántartásba vett.

Zene füleinknek...
Publikálás dátuma: 2020. február 19.

2020 első félévében is színvonalas zenei csemegékkel várja a koncertlátogatókat a 12. éve nagy sikerrel működő kiskunfélegyházi Rocktár.

19 érmet gyűjtöttek
Publikálás dátuma: 2020. február 18.

Február 15-én és 16-án, Százhalombattán rendezték meg a X. Országos Rövidpályás Szenior Úszóbajnokságot, ahol kiválóan szerepeltek a félegyházi szenior úszók. A Kiskun Vízi és Szabadidő SE hat versenyzővel vett részt a bajnokságon, ahol három arany-, négy ezüst- és tizenkét bronzérmet nyertek.

Állásajánlatok
Publikálás dátuma: 2020. február 18.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének legfrissebb állásajánlatai az alábbiakban olvashatók. További információ a Kiskunfélegyházi Járási Munkaügyi Kirendeltség címén kérhető: 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 4-5., Tel.: 76/795-065.

Félegyházáról indultak...
Publikálás dátuma: 2020. február 18.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt a Helytörténeti beszélgetések a Hattyúházban című sorozat újabb előadására. Február 20-án, csütörtökön 17 órától vendég Csík János, a Kossuth-díjas Csík Zenekar alapítója. Beszélgetőtárs dr. Tarjányi József. A részvétel regisztrációhoz kötött, ingyenes látogatói jegyet a könyvtárban lehet igényelni.

Félegyházáról indultak...
Publikálás dátuma: 2020. február 18.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt a Helytörténeti beszélgetések a Hattyúházban című sorozat újabb előadására. Február 20-án, csütörtökön 17 órától vendég Csík János, a Kossuth-díjas Csík Zenekar alapítója. Beszélgetőtárs dr. Tarjányi József. A részvétel regisztrációhoz kötött, ingyenes látogatói jegyet a könyvtárban lehet igényelni.

Nincs már látogatási tilalom a megyei kórház urológiai osztályán
Publikálás dátuma: 2020. február 18.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház tájékoztatja a lakosságot, hogy a február 6-án elrendelt látogatási tilalmat február 18-án dr. Svébis Mihály főigazgató saját hatáskörben feloldotta.

Pályázati kiírásokról döntött a művelődési és szociális bizottság
Publikálás dátuma: 2020. február 18.

A kiskunfélegyházi verseny és tömegsport támogatására a város 2020-as költségvetésében 10 millió forint áll rendelkezésére. A sportszervezeteknek a támogatáshoz pályázattal juthatnak hozzá. A pályázati feltételekről január 18-ai ülésén döntött a művelődési és szociális bizottság. A bizottság döntött arról is, hogy a civil szervezetek működésének támogatására is pályázatot ír ki a város 10 millió forint összegben. A pályázat benyújtásához 10 százalék önerő szükséges.

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölték dr. Fekete Róbertet
Publikálás dátuma: 2020. február 18.

A Szent-Györgyi Albert Nobel-díj kitüntetésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából 2017-ben hozták létre azt az orvosokat elismerő díjat, amelyet szakmai zsűri döntése és interneten beérkezett szavazatok alapján azon orvosoknak adományoznak, akik mindennapi munkájuk során elhivatottsággal, rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. Ezt a szemléletmódot követve került idén dr. Fekete Róbert kiskunfélegyházi ortopéd szakorvos is a jelöltek közé.

Színt vittek a lakótelepiek életébe a Darvas Iskola tanulói
Publikálás dátuma: 2020. február 18.

Tarka forgatag hömpölygött végig a Petőfi lakótelepen február 15-én (szombaton). A Darvas József Általános Iskola diákjai jelmezt öltöttek és Jankovszki Zoltánné intézményvezető, valamint az osztályfőnökök irányításával sorra járták a lakótelepi utcákat a napsütéses szombat délutánon, hogy a farsang vidámságát belopják az ott élők szívébe. A jelmezes kavalkád útját az iskola udvarán fejezte be, ahol az osztályok sorra előadták műsoraikat, mellyel mindenki arcára nevetést csaltak.

Árverési hirdetmény
Publikálás dátuma: 2020. február 17.

Tájékoztató a Kiskunfélegyháza, Deák Ferenc utca 2. szám alatti 38 négyzetméter alapterületű nem lakás célú helyiség bérleti jogának elnyerésére meghirdetett nyilvános árveréshez.

Elindult a KRESZ-verseny
Publikálás dátuma: 2020. február 17.

Háromfordulós, online KRESZ-versenyt indított 14 és 24 év közötti fiatalok számára a DUE Médiahálózat és a Generali a Biztonságért Alapítvány - mondta Szayly József, a DUE Médiahálózat alelnöke a köztévében.

Fanyesés a Marosvásárhelyi utcában
Publikálás dátuma: 2020. február 17.

A kiskunfélegyházi polgármesteri hivatal tájékoztatja a lakosságot, hogy fanyesés miatt lezárják a Marosvásárhelyi utca egyes szakaszait február 21-éig, naponta 8 és 15.30 között. Kérik a lakosság türelmét és megértését.

Fanyesés miatt útlezárás a Marosvásárhelyi utcában
Publikálás dátuma: 2020. február 17.
A Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy a Marosvásárhelyi út egyes szakaszai - fanyesések miatt - 2020. február 17-e és 21-e között 8 és 15.30 óra között szakaszosan lezárásra kerülnek.
Félegyházi futsalsiker a Czinege testvérek vezérletével
Publikálás dátuma: 2020. február 17.

Folytatta remek szereplését a félegyházi játékosokkal felálló Astra Kiskunfélegyházi Bulls U17-es korosztályú leány futsalcsapata az első osztályú bajnokság soros fordulójában. Az együttes ezúttal Üllőn fogadta TFSE csapatát és könnyed, 11-2-es győzelmet ért el. Czinege Eszter egymaga hét gólt szerzett. Mellette testvére, Czinege Enikő mesterhármast jegyzett, illetve Gál Tímea iratkozott még fel a góllövők közé.

Koszorúk helyett adomány
Publikálás dátuma: 2020. február 17.

Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik Dobó Endre temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek el, és részvétükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Mélyen megérintett bennünket az is, milyen sokan támogatták adományaikkal a Kiskunfélegyházi Dialízis Központot.

Középiskolásoknak hirdetnek programozói versenyt
Publikálás dátuma: 2020. február 17.

A szakmai versenyen a diákoknak lehetőségük nyílik, hogy megmutathassák tudásukat és gyakorlati tapasztalatot is szerezzenek.
A Belügyminisztérium és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. országos középiskolai nyílt forráskódú programozó versenyt hirdet Kódolj határok nélkül! címmel - számolt be a baon.hu.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt forráskódú szabványok a magyar közigazgatásban fontos szerepet töltenek be. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, amely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban.

A verseny meghirdetésének célja, hogy népszerűsítse a nyílt forráskódú technológiák használatát és növelje ismertségüket. A programozó versenyre ez alkalommal 3 fős csapatok jelentkezését várják a szervezők a weboldalán verseny.nisz.hu. Csapattag lehet minden diák, aki a 16. életévét betölti a döntő időpontjára, azaz 2004. április 17. előtt született. A bajnokság keretében márciusban két online fordulóra kerül sor, majd legeredményesebb 10 csapat továbbjut az országos 24 órás programozási versenyre, ahol a legügyesebb 3 csapat részletesen bemutathatja elkészült munkáját.

Maradtak az „A” csoportban az FTSI leány serdülő kosarasai
Publikálás dátuma: 2020. február 17.

A regionális leány bajnokság második alapszakaszának 1. fordulóját rendezték meg a dél-keleti régió „A” csoportjában. Az FTSI csapata a házigazda Kecskemét és a Szolnok együttese ellen lépett pályára. A Kecskemét szoros csatában őrizte meg veretlenségét, míg az FTSI – Szolnok mérkőzés hivatalos végeredménye 2:0 lett, mivel a szolnokiak csak 9 játékossal álltak ki.

Több mint félmillió forint gyűlt össze Panka gyógyulására
Publikálás dátuma: 2020. február 17.

Pontosan 581 400 forint gyűlt össze a mögöttünk hagyott hétvégén a Bugaci Tanyaszínház, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a közönség jóvoltából.
A Végjáték című darabot láthattuk a mindkét nap zsúfolásig megtelt színházteremben, a Bugaci Tanyaszínház jótékonysági előadásán. Amatőr társulatról van szó, de lelkesedésük és alázatuk miatt én egy percig sem éreztem, hogy nem profikkal van dolgunk.

A Sarlós Boldogasszony Templom hírei
Publikálás dátuma: 2020. február 16.

Évközi 6. vasárnap - 2020. február 16.
1. Szombaton Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepe lesz.

2. Hétfőn este ½ 6-kor Bibliaóra lesz a Jókai utcai Közösségi Házban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

3. Kedden és pénteken 9-től 11 óráig van nyitva a Jókai utca 1. szám alatti Karitász bolt. Szeretettel várják az érdeklődőket.

4. A jövő vasárnapi perselyadományokat a katolikus iskolák javára juttatják el a Püspökkari Titkárságon keresztül.

5. A Vőfély-Zenész Találkozó báljára tombolatárgyak felajánlását köszönettel fogadják.

Áldott vasárnapot kívánunk mindannyiuknak!

Egy gól döntött a félegyházi kézilabda-rangadón
Publikálás dátuma: 2020. február 16.

Valódi félegyházi rangadónak lehettek szemtanúi a nézők február 16-án, a Constantinum Sportcentrumban megrendezett találkozón, ahol is a pályaválasztó Félegyházi KSC a P&P Kiskunfélegyházi HTK csapatát fogadta.

Farsangi mulatság a Darvas Általános Iskolában Képgaléria
Publikálás dátuma: 2020. február 16.

Rendhagyó módon ünnepelték meg a farsangot február 15-én, szombaton a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola diákjai. A gyerekek délután gyűltek össze az iskola főkapuja előtt és onnan indultak beöltözve a Petőfi lakótelepen. Útjuk az iskola udvarán ért véget, ahol minden osztály előadhatta saját műsorát.

Februárban is képben vagyunk!
Publikálás dátuma: 2020. február 16.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt, alkotni vágyót február 22-én, szombaton 9 és 17 óra között a Holló-kör nyitott műhelyébe. Megismerkedhetnek változatos alkotó technikákkal, eszközökkel. A nap során tusrajzok és festmények készítésre is lehetőség nyílik. A rendezvény a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00262 számú projekt keretében valósul meg.

Komlói siker az asztalitenisz-bajnokságban
Publikálás dátuma: 2020. február 16.

Az előző körös győzelmet követően ezúttal Komlóra utaztak a Félegyházi Asztalitenisz Sportiskola játékosai, akik február 15-én az ottani férfi extraligás csapattal mérkőztek meg. Ezt megelőzően már találkozott egymással a két együttes, októberben a komlóiak nyertek 5:2-re. A mostani találkozón megismétlődött az őszi végeredmény. Félegyházi oldalon nyerni tudott a Pengő Gábor – Korponai Zoltán páros, egyéniben Pengő Gábor szerzett pontot. A Félegyházi ASI a 9. helyről várhatja a folytatást, a komlóiak továbbra is harcban állnak a dobogós pozíciókért.
 

Alkalmazkodó mezőgazdaság a szélsőségek korában
Publikálás dátuma: 2020. február 15.

A Zöld könyvtári esték sorozat vendége ezúttal Hetesi Zsolt fizikus-csillagász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutató-tanára, tudományos főmunkatársa (Budapest) lesz. A február 18-án,kedden 17 órakor kezdődő est témája: Alkalmazkodó mezőgazdaság a szélsőségek korában. Bevezetőt mond Kelemen József, a Közép-Európa Klub elnöke. Támogató a Nemzeti Kulturális Alap. 

Évről évre egyre több látogatót vonz a Mezgés Disznótor Képgaléria
Publikálás dátuma: 2020. február 15.

Csípős, hideg reggellel indult a III. Mezgés Disznótor február 15-én, szombaton. Már korán reggel benépesítették a látogatók a könyvtár mögötti parkolót, ahol a mangalicasertés feldolgozása 8 óra után elkezdődött.
A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium által szervezett rendezvényen biztosan nem maradt éhes vendég. A választék a hagyományos disznótoros étkek tekintetében igen gazdag volt: hagymás vér, toros pecsenye, sült hurka, kolbász, máj. Ebédre elkészült a mangalicapörkölt és a mintegy 600 tölteléket tartalmazó töltött káposzta, amely népszerűsége a kígyózó sorokban volt mérhető. Házi és helyben sült rétest, kürtőskalácsot kóstolhattak, amit ha úgy tetszett, ízletes forralt borral öblíthettek le az érdeklődők.

A nap folyamán a Naprózsa táncegyüttes előadását és F. Juhász Zoltán botos táncát élvezhettük, Varga Regina, Hankó Melinda és Toldi Níla népdalokkal szórakoztatta a közönséget.

Felavatták Béres József szobrát Képgaléria
Publikálás dátuma: 2020. február 15.

Szombaton délelőtt avatták fel az idén 100 éve született Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp feltalálójának mellszobrát a Lakitelek Népfőiskolán. Avatóbeszédet dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere mondott.
Kuruzslással vádolták a magyar feltalálót, aki gyógyító csodacseppet alkotott

Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp feltalálója éppen száz éve, 1920. február 7-én született Záhonyban. Mintegy ötven esztendővel ezelőtt alkotta meg a Béres Cseppet, amelynek forgalomba hozatalát annak idején tűzzel-vassal meg akarták akadályozni, még perbe is fogták miattuk a feltalálót. Ám széles társadalmi nyomásra ejtették a felhozott vádakat és a készítmény rövid idő alatt fogalommá vált Magyarországon. Nem volt könnyű élete a közel másfél évtizeddel ezelőtt meghalt kutatónak, akinek személyét és munkásságát a mai napig mérhetetlen tisztelet övezi, a Béres pedig az egyik legjobban csengő márkanévnek számít.

Kezdetben egy fűrésztelepen volt munkás, majd Kecskeméten tanult kertészetet. Amikor Magyarország 1941-ben belépett a második világháborúba, behívták katonának, 1943-ban frontszolgálatra került, ahonnan 1945 júniusában sebesülten, bénult bal karral került haza. 

Hogyan lesz az új szokásból hagyomány?
Publikálás dátuma: 2020. február 15.

Bálint nap – Valentin nap címmel tartott előadást Mészáros Márta néprajzkutató a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, február 13-án. Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek hosszú időn keresztül nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Az angolszász országokban kezdték el előbb ünnepelni, hazánkban az 1990-es évektől vált a „szerelmesek ünnepévé”. Február 14-én a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket virággal, üzenettel, vagy ajándékkal.

Tisztújító közgyűlést tartottak a polgárőrök
Publikálás dátuma: 2020. február 15.

Évnyitó, tisztújító közgyűlést tartott a Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület. Az összejövetelen Marczényi Csabát választották ismét elnökké. Alelnök lett Dongó József (a lovas polgárőrség létrehozója). A titkári funkciót Kertész Zoltánné tölti be. Vezetőségi tagnak választották meg Kis Czakó Lászlót és Dékány Ferencet.

A römi egy kulturált társasági kártyajáték
Publikálás dátuma: 2020. február 14.

A römi egy kulturált társasági kártyajáték – vallja Lajos György szervező, akit az idén már 19. alkalommal megrendezendő Kiskun Kupa Römi bajnokságról kérdeztünk.
2002 február óta rendeznek römiversenyeket Kiskunfélegyházán. Ezt megelőzően Budapesten, Siófokon, Kecskeméten volt lehetőség ilyen megmérettetésen részt venni, ezért gondolták barátaival, hogy Kiskunfélegyházán is kellene rendezni hasonlót.
 

Gazdikereső
Publikálás dátuma: 2020. február 14.

Rovatunkkal az elkóborolt ebek és gazdájuk egymásra találását szeretnénk segíteni. Amennyiben a gazda nem jelentkezik az állatért, az 14 nap elteltével szabadon egy új gazdához juttatható. 

Képviselői fogadóórát tartott Lezsák Sándor Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2020. február 14.

Képviselői fogadóórát tartott Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a kiskunfélegyházi városházán, február 7-én, pénteken.
A fogadóórára – amely több mint egy órán át tartott – Kiskunfélegyháza mellett Jászszentlászlóról, Fülöpjakabról, Bugacról, Fülöpszállásról és Izsákról is érkeztek lakosok, akik a képviselővel való négyszemközti beszélgetés során közéleti és magánügyekben keresték fel a képviselőt, kérték közreműködését felvázolt problémáik megoldásában.

Szépíróversenyt rendeztek speciális nevelési igényű gyermekeknek
Publikálás dátuma: 2020. február 14.

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Járási Szépíróversenyt Kiskunfélegyházán a speciális nevelési igényű gyermekek számára február 6-án.

A Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény által szervezett megmérettetésre idén tizenegy iskolából kilencvenhat tanuló jelezte részvételi szándékát.

Valentin-napi kvíz a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2020. február 14.

A Házasság hete programsorozat keretében nemcsak a felnőttek élvezhették a lélekmelengető programokat, hanem a középiskolás diákok is. A középiskolások műveltségi kvízen vehettek részt a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár jóvoltából, február 12-én. A program moderátora Czibolya Szilvia, az intézmény internetes és médiatáras könyvtáros szakembere volt. 

Kövess minket

  

Elismeréseink

Könyvajánló

Linkek