Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2020.05.29-06.05.

 
A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2020. június 5.

Pünkösdvasárnap, a szentlélek eljövetele – 2020. május 31.

Árverési hirdetmény
Publikálás dátuma: 2020. június 5.
Tájékokoztató a Kiskunfélegyháza, Deák Ferenc utca 2. szám alatti 38 m2 alapterületű nem lakás célú helyiség bérleti jogának elnyerésére meghirdetett nyilvános árveréshez.

Az árverés időpontja: július 6., hétfő 10 óra

Itt az ideje a zöld fordulatnak
Publikálás dátuma: 2020. június 5.

Kivéreztetett önkormányzatok címmel tartott sajtótájékoztatót június 3-án, Kiskunfélegyházán, a Petőfi-téren Kendernay János, az LMP társelnöke és Kis-Szeniczey Kálmán, a párt kiskunfélegyházi önkormányzati képviselője. Tájékoztatójukban többek között kifejtették: A világjárvány, a vészhelyzet megpróbáltatásait és az előttünk álló, pontosabban már velünk lévő klímaváltozás hatásait, az ország átfogó zöld újraindításával tudjuk csak orvosolni. És így tudunk egyben felkészülni akár a következő járványokra is.

Mi virít?
Publikálás dátuma: 2020. június 5.
Nagy Ágnes városi főkertész segítségével a félegyházi főtér pompás virágaiból fedezünk fel ismét egy csokorra valót.

Itt a nagy völgycsillag (a kép elején rózsaszínben) és a léggömbhagyma (hátul fehér színben) virít a főtéren. A nagy völgycsillag hazánk dombvidékein, középhegységeiben is honos ritka, védett növény. A nyáron hosszan, kitartóan virágzó, nagyon bájos növény szépsége a nemesítőket is foglalkoztatta, napjainkban a fehértől a sötét bordóig terjedő színekben számos fajtáját termesztik, kereskedelmi forgalomban a védettség miatt csak ezek kaphatók. Eredetileg szivárgóvizes, szellős, világos tisztásokon él. Gyöktörzses, lassan terjedő nővény, tenyeresen mélyen hasogatott levelei fölött – akár 20-30 centiméter – magas szárakon nyílnak az egyébként szárazvirágként is mutatós virágai.

Trianonra emlékezve
Publikálás dátuma: 2020. június 5.

Száz másodpercig zúgtak az Ótemplom harangjai június negyedikén, a száz évvel ezelőtt aláírt Trianoni békediktátum időpontjában. Ezt követően a félegyháziak a Magyarok Nagyasszonya-szobornál emlékeztek a fájdalmas évfordulóra. Beszédet mondott dr. Tarjányi József, a megemlékezésen közreműködtek: Seregély Csilla, Rónaszéki Gábor plébános, Gulyás László és a Padkaporos Táncegyüttes táncosai. A Magyarok Nagyasszonya-szobornál mécseseket és koszorút helyeztek el Félegyháza lakói, a városvezetés, a politikai pártok és civil szervezetek képviselői.

Zenével köszöntik a nyarat Félegyházán
Publikálás dátuma: 2020. június 5.

2020. június 5-én, pénteken 20.30-tól a nagy szökőkútnál örömzenével köszönti a nyarat a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar.

Jöjjenek el kikapcsolódni, élvezzék a zenét és a látványt!

 

Az első Félegyházi Dartsversenyre várják a nevezőket
Publikálás dátuma: 2020. június 4.

únius 27-én rendezik meg az I. Félegyházi Dartsversenyt a Félegyházi Darts Club szervezésében a Szakmaközi Művelődési Házban. A versenyre bárki nevezhet és kipróbálhatja magát, illetve tudását ebben a sportágban. Az első három helyezettet éremmel, oklevéllel és pénzdíjjal jutalmazzák. Emellett külön díjazásban részesül a legtöbb 180-ast dobó, illetve a legmagasabb kiszállót elérő és a legjobb hölgyversenyző.

Könyvtársarok – Nyári hírek
Publikálás dátuma: 2020. június 4.

A koronavírus-járvány miatt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár személyesen még nem látogatható, ám nem maradnak olvasnivaló nélkül az igazi könyvmolyok. A könyvtárosok a 65 éven felülieknek csütörtöki és pénteki napokon házhoz viszik a kért könyveket.

Nem úgy zajlik majd ősztől az oktatás, ahogy megszoktuk
Publikálás dátuma: 2020. június 4.

Az iskolák és egyetemek soha nem látott kihívással szembesültek, amikor márciusban néhány nap alatt digitális oktatásra kellett átállniuk. A távoktatás egyik legnagyobb kérdése a gyakorlati órák, kurzusok megtartása, az intézmények ebben egyedi, alternatív megoldásokkal segítik a hallgatókat. A Budapesti Metropolitan Egyetem egyetemi docense, tanulásmódszertani szakértője szerint három forgatókönyv szerint térhetünk vissza a tantermekbe: teljesen elfelejtjük a digitális oktatás új tapasztalatait, részben adaptáljuk ezeket, vagy teljesen új korszak kezdődik az oktatásban.

Nyári virágünnep
Publikálás dátuma: 2020. június 4.

Dísznövény, valamint helyi és kistérségi kézműves termékek vására lesz június 13-án, szombaton 8 és 13 óra között a Petőfi tér és a Béke tér közti szakaszon. A rendezvényen virágadományokat gyűjtenek a helyi oktatási intézmények számára, valamint a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Egyesületének szabadtéri alkotóműhelyével is találkozhatnak.

Útjára indult Kiskunfélegyháza legújabb kiadványa a FÉLEGYHÁZI KALANDTÚRA
Publikálás dátuma: 2020. június 4.

Felejthetetlen szórakozási lehetőséget nyújt kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Városismereti tudását minden kalandvágyó tesztelheti, amikor pontról-pontra bejárja Kiskunfélegyháza nevezetességeit. A kérdésekre adott válaszokat beírva a keresztrejtvénybe egy híres félegyházi személy neve és foglalkozása bukkan elő.

Amennyiben kedvet kaptál egy kis kalandhoz, térj be a kiskunfélegyházi Tourinform Irodába barátoddal, családoddal egy kedves ismerőssel és tedd próbára magad!

Járd be az utat és amikor a végére értél elnyered méltó jutalmad, melyet a Tourinform Irodában vehetsz át.
+ ajándékért pedig készíts szelfit az egyik látványosságnál, jelöld meg benne a Tourinform Kiskunfélegyháza oldalt és visszaérve az irodába átadják meglepetésed!

Világjáró platánosok országos sikerei
Publikálás dátuma: 2020. június 4.
Az idei tanévben a Platán iskola 5 csapattal képviseltette magát a 4 fordulós Világjáró országos földrajz levelezőversenyen.

A fordulók során a tanulók megismerkedtek Magyarország erdőinek állat és növényvilágával, feldolgozták David Attenborough „Látlelet a Földről” című filmjét. A tengerek és óceánok veszélyében lévő élővilágát tanulmányozták, továbbá a környezetvédelem, fenntartható fejlődés fontosságát vizsgálták.

Befejeződött a gátéri ásatás
Publikálás dátuma: 2020. június 3.

– 83 szarmatakori objektumot tártak fel Gátéron a Kiskun Múzeum munkatársai egy március közepén kezdődött ásatás során – tudtuk meg dr. Knipl István régész, történész muzeológustól, a félegyházi Kiskun Múzeum munkatársától.

Jelentősen egyszerűsödik a piac látogatása
Publikálás dátuma: 2020. június 3.

Június 5-én, péntektől a piacot a reggeli nyitástól korhatár nélkül bárki látogathatja, tehát megszüntetjük a 65 év felettiek idősávját, így délelőtt mindenki el tudja intézni a bevásárlást. Külön idősávot továbbra is kötelező kijelölni a 65 év felettieknek, így 11-12 óra között a piacot csak ők látogathatják. Maszk használata nem kötelező, de ajánlott.

Közösségi térrel születik újjá a volt Vasas-pálya
Publikálás dátuma: 2020. június 3.

Hamarosan új sport- és szabadidőközpont létesül a félegyházi volt Vasas-pálya területén. A fejlesztés aktualitásairól Farkas Mihály projektmenedzser elmondta, hogy a támogatási szerződés megkötése és a pályázat benyújtása között eltelt két és fél év miatt a kiviteli költségek olyan mértékben haladják meg a kivitelezésre kapott támogatást, hogy az többlettámogatási igény benyújtásával nem kezelhető. Ezért született az a döntés, hogy a tervezett fejlesztést két ütemre bontva valósítja meg az önkormányzat. Az első ütemben többek között a nyitott közösségi tér kialakítása, a sportpálya megújítására, szolgálati lakás kialakítása, két darab szociális bérlakás vásárlására és felújítására, és közbiztonsági fejlesztésekre kerül sor.

További enyhítéseket vezetnek be Félegyházán
Publikálás dátuma: 2020. június 3.

Péntektől jelentősen egyszerűsödik a piac látogatása Kiskunfélegyházán – adta hírül közösségi oldalán Csányi József, polgármester.

Gyermek elsősegély gyakorlati tanfolyam lesz Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2020. június 2.
Kétalkalmas gyermek elsősegély gyakorlati tanfolyamot tartanak Kiskunfélegyházán, a Bajcsy-Zsilinszky utca 5. szám alatt.

Horváth Kata jógatréner szeretettel vár minden gyermekes szülőt vagy unokás nagyszülőt, hiszen a tanfolyam ismeretanyaga nélkülözhetetlen számukra.

Az első alkalom június 7-én, vasárnap 9.30 és 11 óra, a második pedig június 10-én, szerdán, ugyancsak 9.30 és 11 óra között lesz, ahol az elméleten túl a gyakorlatban is megtanulható a baba/gyermek életmentése baj esetén.


 

Hogy nézne ki az, hogy én lapos kenyeret sütöttem!?
Publikálás dátuma: 2020. június 2.

Szabó Győző 1979-ben kezdett el pékként dolgozni. Elkötelezettévé vált szakmájának. Kezdőként több cégnél is dolgozott Kecskeméten, majd Félegyházán. Amikor 21 évvel ezelőtt megalakult a Félegyházi Pékség, oda szegődött, és szándékai szerint innen is fog nyugdíjba menni. A pékségben ma már vele együtt dolgozik felesége Incike, és lánya, Emese is. Győzővel a mintegy negyven év tapasztalatait összegeztük.

Motocross-versenyt rendeztek pünkösdkor a parkerdőben
Publikálás dátuma: 2020. június 2.

A szigorú járványügyi előírásokat betartva, meghívásos EnduroCross versenynek adott otthont Kiskunfélegyháza a Kiskunfélegyházi Motorsport Egyesület szervezésében június elsején, pünkösdhétfőn. A nézők nélküli zártkapus megmérettetésen csak a versenyzők, segítőik, szervezők és a sajtó munkatársai vehettek részt.

Idén is lesz nyár a Félegyházi Termál Parkfürdőben
Publikálás dátuma: 2020. június 1.
Hosszú szünet után június 5-én ismét megnyitja kapuit a Félegyházi Termál Parkfürdő – tudtuk meg Kelemen József fürdővezetőtől, akit többek között az újranyitás körülményeiről kérdeztünk.

– Hogy élték meg a szüneteltetés heteit?

– Hidegzuhanyként ért bennünket az ország összes fürdőjét érintő bezárás, ami valójában a nyitva tartás szüneteltetése volt. A vele járó bizonytalanság mindenkit megviselt. Az elmúlt két és fél hónapban mi mégis arra készültünk, hogy a fürdő újranyitását legkésőbb a nyári szezonra engedélyezik. Hiszen a nyári kánikulában nem lehet az embereket otthon tartani, a szabadvízi fürdőzéshez képest pedig a szigorúan ellenőrzött és megfelelő hatósági kontroll alatt üzemelő fürdők biztonságosabbak. Ennek megfelelően összeállítottuk a munkatervet, amely alapján a takarítás, fertőtlenítés és karbantartási feladatok mellett kertészkedés, festés és egyéb munkák is szerepeltek. A feladatokkal jól haladtunk annak ellenére, hogy több kollégám csaknem egy hónapig a városi zöldfelület karbantartási, festési és egyéb munkákban segédkezett.

Megújul a százéves iskola Petőfiszálláson
Publikálás dátuma: 2020. június 1.
Egyik legöregebb iskolájának felújítását végzi a petőfiszállási önkormányzat. A mintegy száz éves iskolát megvásárolták, az átalakítások megkezdődtek.

A volt intézmény forgalmas főút mellett van, ami reményt ad arra, hogy nagyon sokan megállnak ott, és megnézik a település életét bemutató kiállításokat, amelyek bemutatják a helyi kézművesek, népművészek munkásságát és a településtörténeti dokumentumokat, valamint a Péteri-tó változatos és egyedi növény- és állatvilágát, ezek mellett pedig egy kápolnát is kialakítanak mondta el Szász János polgármester.

A félegyházi hősökre emlékeztek koszorúzással
Publikálás dátuma: 2020. május 31.

Ma, május utolsó vasárnapján – ami ezúttal május 31-ére esik – emlékezünk meg a Hősök Napjáról. Kiskunfélegyházán ezen a napon az első és második világháború félegyházi hőseire emlékeztek koszorúzással.

A Sarlós Boldogasszony Templom hírei
Publikálás dátuma: 2020. május 31.
Pünkösdvasárnap, a szentlélek eljövetele – 2020. május 31.

1. Hétfőn a Boldogságos Szűz Máriának, az egyház anyjának emléknapja, szerdán Lwanga Szent Károly és vértanú társai emléknapja, csütörtökön a mi urunk Jézus Krisztus, az örök főpap ünnepe, pénteken pedig Szent Bonifác püspök és vértanú emléknapja lesz.

Kocsikázással búcsúztak az ovisok Pálmonostorán
Publikálás dátuma: 2020. május 31.
A veszélyhelyzet miatt idén nem tudták hagyományos módon megtartani az óvodai ballagási ünnepséget Pálmonostorán.

Az óvoda dolgozói mégis szerették volna méltóképpen lezárni nagycsoportosaik óvodás időszakát. Ezért május 29-én lovaskocsikázással búcsúztatták az iskolába készülő gyerekeket. Az óvónénik és a daduska néni házhoz mentek minden kisgyerekért, és közösen tettek egy kört a faluban. Voltak, akik integetéssel köszöntötték a kis ünnepelteket, és voltak, akik ajándékkal is kedveskedtek számukra. A kocsikázást követően a búcsúzó gyerekek, szüleikkel közösen, rövid ünnepi műsorral zárták az óvódás éveket az intézmény udvarán.

Titkok a levéltárból – A Patrona Hungariae-szoborról
Publikálás dátuma: 2020. május 31.

00 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én történt meg a trianoni békeszerződés aláírása, amelynek értelmében a történelmi Magyarország elveszítette lakosságának több mint felét, területének pedig több mint kétharmadát. A nemzeti tragédia kitörölhetetlen nyomot hagyott az azt kortársként átélők lelkében.

Ismét próbál a Padkaporos Táncegyüttes
Publikálás dátuma: 2020. május 30.

Pontosan három hónappal azután, hogy be kellett zárni a próbatermet, június 15-én a Zsongoló csoporttal megkezdi újra a táncedzéseket a Padkaporos Táncegyüttes, amit június 16-án a Pitypang, június 17-én pedig a Százszorszép és a Naprózsa csoport követ – tájékoztatta lapunkat Kátai Tibor művészeti vezető. Hozzátette: az eddigi online találkozások a már megtanult folyamatokat, lépéseket tartották frissen, de nem pótolta az emberközeli próbákat, edzéseket, beszélgetéseket.

Szabadban készülnek a „Hideg” bokszolók
Publikálás dátuma: 2020. május 30.

A járványügyi helyzetet követően május elején indították újra az edzéseket a Hideg László Boksz Egyesületnél. A Darvas iskola tornatermét még nem használhatják, így a szabadban készülnek. A nyarat ugyancsak a felkészülés jegyében töltik, emellett a sportolni vágyó jelentkezőket is várják.

Jótékonykodtak a kiskunfélegyházi triatlonosok
Publikálás dátuma: 2020. május 29.

A Magyar Futósport Egyesület a #maradjotthon kampány keretében otthon teljesíthető versenysorozatot szervezett az interneten. A verseny célja, hogy a négy fal fogságában is végezhető mozgásra inspirálja a résztvevőket.

A programban nagy örömmel vett részt 16 fővel a kiskunfélegyházi 3K Sportegyesület tagsága, gyermekek, fiatalok és felnőttek egyaránt.

A triatlonistákból, futókból, kerékpárosokból álló versenyzők a különböző futó távokat otthonukban teljesítették. A befizetett nevezési díj fele a Magyar Vöröskereszt számlájára érkezett, mellyel a résztvevők a koronavírus elleni küzdelmet támogatták. A karantén alatt is összetartó lelkes kis csapat több mint 40 km-t teljesített.

Kedvenc virágaim
Publikálás dátuma: 2020. május 29.

A kedvenc virágaim címet adtam ennek a rövid írásnak, de rögtön rájöttem, hogy ez helytelen, mert úgy kellett volna fogalmaznom, hogy kedvenceim a virágok. Igen! Mert megnyugtatnak, szeretem őket a szobámban, az erkélyemen, csodálom őket a szabadban. Ennek oka egyszerű. Gyönyörűek, és mintha ők is szólni akarnának hozzám.

Tőserdő – Május 29-én indul a szezon
Publikálás dátuma: 2020. május 29.

Egy régi értékből épít új brandet Lakitelek Önkormányzata. Szeretnék elérni, hogy a Tőserdő olyan márkanévvé váljon, amely egyet jelent a természetközeli kikapcsolódással, a gyönyörű tájjal, az aktív pihenéssel, a termálvízzel, a csónakázással, a kalandparkkal, a finom helyi ételekkel és borokkal, a remek programokkal…

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek