Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-18
  • szerda - csütörtök: 12-18
  • szombat: 8-12
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2020.10.09-10.16.

 
A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság felhívása – Kerékpározz biztonságosan!
Publikálás dátuma: 2020. október 16.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpárosok nem minden esetben ismerik, illetve tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat. A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy sok kerékpáros kerékpárútként használja a gyalogosnak kijelölt járdát, amellyel veszélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket. Jellemző továbbá az is, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor nem szállnak le a járműről, és a járókelők között szlalomozva, őket veszélyeztetve kerékpároznak át a zebrán. Fontos hangsúlyozni, hogy a gépjárművezetők gyalogosokra, nem pedig tempósan haladó kerékpárosokra számítanak a zebrákhoz közelítve.

Jubilál a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa
Publikálás dátuma: 2020. október 16.

Jubileumi koncertet tart a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa október 18-án, 17 órakor a városi sportcsarnokban. 25 éve, 1995. szeptember 15-én, néhány zenekedvelő ember részvételével és Kapus Béla karnagy irányításával, vezetésével alakult a társulat.
Az emlékezetes évfordulót egy nagyszabású, kétórás koncerttel ünnepli a 40 fős kórus, akik közül még 19 fő alapító tag ma is aktív, rendszeres résztvevője a próbáknak és fellépéseknek. Az elmúlt időszak nagyon termékeny volt, hiszen számos külföldi fellépés és élmény tarkította a zenebarátok életét. A hazai fellépéseken kívül megfordultak többször Olaszországban, Németországban, Ausztriában és tolmácsolták Kiskunfélegyháza üdvözletét, vitték a város jó hírét. 2008 óta minősítő versenyeken is részt vettek, amelyek eredményeként ma már büszkén viselhetik – az itthon legmagasabb minősítést, amit amatőr kórus kaphat – a Hangversenykórus fokozatot. A jubileumi esemény érdekessége, hogy látható lesz egy kiállításszerű anyag, ami az elmúlt éveket öleli fel, képekben. Ezeket megtekinthetik az érdeklődők a helyszínen.

Kedves Félegyháziak!
Publikálás dátuma: 2020. október 16.

Ez a járvány még legalább hat hónapig velünk marad.

Hat éve ígéretet tettem Önöknek, hogy mindig, minden körülmények között őszinte leszek Önökhöz. Ehhez azóta is tartom magam. Ezért sem hagyhatom szó nélkül a szociális otthon kapcsán bennünket ért kritikákat.

Ez a járvány még legalább hat hónapig velünk marad. A vírus ott van az intézményekben, felüti a fejét a szomszéd irodában, elragadja a kollégát, karanténba zárja a lányomat, akinek az osztálytársa fertőződött meg.

Kihirdették az Autómentes Nap – 2020 rajzpályázat eredményét
Publikálás dátuma: 2020. október 16.

Kihirdették Kiskunfélegyháza város által meghirdetett, Autómentes Nap – 2020 rajzpályázat eredményét október 15-én, csütörtökön. A kiállítás október 25-éig látogatható a Hattyúház udvarán.
Bajzák Andrea ifjúsági referens lapunknak elmondta, hogy rendkívüli érdeklődés övezte az idei pályázatot, aminek természetesen nagyon örülnek. 50 fő óvodás és általános iskoláskorú pályázó küldött be rajzot a „Sétál a család”, „Sétálj velünk” témában, amely technikáját tekintve szabadon választott volt.  Szakmai zsűri választotta ki azt a 20 rajzot, amelyet díjaztak. 

3 érem az országos bajnokságon
Publikálás dátuma: 2020. október 15.

Október 10-11-én Balatonbogláron rendezték meg a Duatlon Országos Bajnokságot és a Mixváltó Országos Bajnokságot.
A duatlon futásból, kerékpározásbólés egy második, rövidebb futásból áll. A mix-váltóban két fiú és két lány alkot egy csapatot, egymást váltva teljesítik a távot és végül a négy ember összideje alapján hirdetnek eredményt. A kiskunfélegyházi 3K Sportegyesület versenyzői szép eredményeket értek el a szezon utolsó versenyén. Papp Laura aktív versenyzéssel ezüstérmes lett. Ő egyébként az idei év országos bajnoka triatlonban – adta hírül az InfoKiskunfélegyháza.

Elment az egyik legkedvesebb kollégánk
Publikálás dátuma: 2020. október 15.

A polgármesteri hivatal a félegyháziak többségének egy hivatalos hely, ahol ügyeket intéznek. Nekünk, akik itt dolgozunk, nemcsak munkahely, hanem második otthonunk. Az a közeg, amiben életünk egyharmadát töltjük. 130 sokszínű ember egymásra utalt csoportja. Ismerjük és tiszteljük a másikat. Toleráljuk egymás hibáit és a közös ügy vitorlájába fogjuk egymás erényeit. Így alkotunk egy közösséget. Azt a csapatot, amely felel ennek a városnak, közös otthonunknak a működtetéséért.

Festés közben láthatjuk a művészt, pénteken
Publikálás dátuma: 2020. október 15.

A Magyar Festészet Napja alkalmából különleges élményben lehet része az érdeklődőknek október 16-án, pénteken 9 órától. A tavalyi siker mintájára a polgármesteri hivatal előtti téren, a magnóliák alatt Ziegler Németh Ferenc, izsáki festő enged betekintést az alkotás folyamatába. A járókelők munka közben láthatják a művészt, a Petőfi-téren pedig a legkisebbek is ecsetet ragadhatnak, hiszen helyi művészek várják őket egy közös alkotásra.

Őszi Virágünnep
Publikálás dátuma: 2020. október 15.

A szokásos őszi virágünnepre várnak minden érdeklődőt október 17-én, szombaton 8 és 12 óra között Kiskunfélegyházán, a Korona utcában. Lesz dísznövény és kézműves termékek vására, valamint dísz- és halloween tökvásár. Ezen kívül könyvvásár is várja az érdeklődőket a könyvtár állományából kivont művekből a városi könyvtár sátrában, valamint múzeumi kiadványok vására a Kiskun Múzeum sátrában.

Trianon 100
Publikálás dátuma: 2020. október 15.

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából a Félegyházi Közlöny kéthetente egy-egy verset ad közre, emlékezve történelmünk e sötét napjára.

A Kiskunfélegyházi Cicamentőknek is adhatjuk adónk egy százalékát
Publikálás dátuma: 2020. október 14.

A Kiskunfélegyházi Cicamentők Nonprofit Szervezete évek óta fáradhatatlan munkát végez városunkban, hogy az elkóborolt, vagy kirakott macskák jó kezekbe kerüljenek és minél előbb örökbefogadhatókká váljanak. Rékasi Szilvia, a szervezet vezetője lapunknak örömmel beszélt arról, hogy néhány nappal ezelőtt megkapták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal határozatát, aminek értelmében a 2020-2021-es adóbevallások idején már nekik is adhatjuk az önkéntes alapon felajánlható egy százalékot.  

A Veled a Városunkért Egyesület Elnökségének és Képviselő-testületi Frakciójának közleménye
Publikálás dátuma: 2020. október 14.

Egy évvel ezelőtt, 2019. október 13-án önkormányzati választás volt Magyarországon, Budapesten győzött az ellenzék. Kiskunfélegyháza a Fidesz és „leghűségesebb szövetségese” a Nemzeti Fórum irányítása alatt maradt. Sikerült viszont megduplázni az ellenzéki képviselők számát, egységes frakciót alakítottunk. A többség azonban felrúgta, majd megváltoztatta a játékszabályokat – megsértette, majd újraírta az SZMSZ-t –, csak ne kelljen az ellenzéknek megadni a mandátumarányosan járó tisztségeket.

Félegyházáról indultak...
Publikálás dátuma: 2020. október 14.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt a Helytörténeti beszélgetések a Hattyúházban című sorozat újabb előadására. Október 15-én, csütörtökön 17 órától vendég dr. Fekete Sándor György, osztályvezető, egyetemi tanár, az MTA doktora. Beszélgetőtárs dr. Tarjányi József. A részvétel regisztrációhoz kötött, ingyenes látogatói jegyet a könyvtárban lehet igényelni.

Forgalomkorlátozás a virágünnep idején
Publikálás dátuma: 2020. október 14.

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya értesíti a lakosságot, hogy október 16-án, pénteken 12 órától lezárják a Korona utca, valamint a Kazinczy utca Korona utca felőli torkolatát az őszi virágvásár miatt. Kérik, hogy az ott parkoló gépjárművekkel szíveskedjenek elhagyni a helyszínt legkésőbb péntek 12 óráig.

Kazahsztánról szólt a Földrajzi szabadegyetem előadása
Publikálás dátuma: 2020. október 14.

A Földrajzi szabadegyetem legutóbbi előadásán dr. Tarjányi József Kazahsztánról, a világ 9. legnagyobb területű országáról tartott előadást. Kazahsztán az egyike az 1990-es évek elején a Szovjetunióból kiváló államoknak. Az elmúlt húsz évben jelentősen átalakult és fejlődött. Erről a fejlődésről, építészetükről, az ott élők szokásairól, viseletükről, a magyaroknak szóló különleges kötődésükről is szólt az előadó.

Kissné Kovács Ilona érdemelte ki az Év Olvasója-díjat
Publikálás dátuma: 2020. október 14.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár 11 éve indította útjára azt a kezdeményezést, hogy a könyvtári napok keretében díjakkal, ajándékokkal köszönik meg azoknak az aktivitását, akik valamilyen formában kiemelkedően vesznek részt a könyvtár mindennapi életében – mondta el Kállainé Vereb Mária igazgató az ünnepi rendezvényen, ahol átadták az Év Olvasója-díjat Kissné Kovács Ilonának. Az Év Gyermekolvasója címet: Gál Péter Attila érdemelte ki, az Év Olvasócsaládja a Bordás-család lett. Az átadó ünnepségen Magyari Benkő Gabriella és Róka Kinga tanárnők zenei előadással kedveskedtek a könyvtárlátogatóknak.

Meseműhelyt hoztak létre az óvodapedagógusok
Publikálás dátuma: 2020. október 14.

A Dózsa Óvoda összes gyermekének játszottak az intézmény óvodapedagógusai október 8-án, csütörtökön. A kiskakas gyémánt fél krajcárja című mese feldolgozását láthatták az ovisok, amely annak a saját maguk által létrehozott Meseműhelynek az első előadása volt, amit a járványügyi helyzet hívott életre.
Gémesné Gulyás Bernadett intézményvezető-helyettes lapunknak elmondta, hogy a Meseműhely azért alakult, mert nem szerették volna, hogy élmények nélkül maradjanak a gyerekek. A járvány miatt sem előadóművészeket nem fogadhat az óvoda, sem színházi előadásokat nem látogathatnak a gyermekekkel, így a saját kezükbe vették a dolgot és elhatározták, hogy meseelőadással kedveskednek az ovisoknak. 4 előadást terveznek az évre, ebből az első volt a múlt heti, nagy sikert aratott esemény. Reményeik szerint Mikulás-napkor, farsang alkalmával és Pünkösd előtt is színpadra állítanak egy-egy közkedvelt mesét.

Új ökológiai kertek és parkok Félegyházán Képgaléria
Publikálás dátuma: 2020. október 14.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Zöld könyvtári esték című ismeretterjesztő sorozatának újabb előadása volt október 13-án, kedden. Új ökológiai parkok és kertek Félegyházán címmel, vetítettképes előadást tartott Nemcsok Márton okleveles tájépítészmérnök, a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda munkatársa. A házigazda Nagy Ágnes városi főkertész volt.

Fekete Pálra emlékeznek
Publikálás dátuma: 2020. október 13.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Fekete Pál, a Kiskunfélegyházi Közművelődési Egyesület, volt országgyűlési képviselő, a város díszpolgára halálának 25. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre és koszorúzásra október 14-én, szerdán 15 órakor a Felsőtemetőbe. Emlékbeszédet mond Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke. Közreműködik Rádi Lilla, a József Attila Általános Iskola 8. osztályos tanulója. A megemlékezés ideje alatt az általános iskolák online vetélkedőn emlékeznek a város díszpolgárára. 

Jókedvűen éli mindennapjait a 90 éves Béla bácsi
Publikálás dátuma: 2020. október 13.

90. születésnapját töltötte a napokban Varga Béla, akit e kivételesen szép ünnep alkalmából városvezetésünk is felköszöntött.

Béla bácsi mosolyogva invitálta be a kedves vendégeket: Balla László alpolgármestert és Bense Zoltánt, a körzet önkormányzati képviselőjét, akik virágcsokorral és miniszterelnökünk Orbán Viktor kézjegyével ellátott emléklappal ajándékozták meg a szépkorút.

Lányai, Mária és Piroska - csakúgy mint a hét minden napján - most is szerető gondoskodással vették körül az ünnepeltet és lesték minden kívánságát. Béla bácsi pedig boldogan osztotta meg életútját látogatóival.

Páncéltörő rakétákat is fog gyártani a félegyházi fegyvergyár
Publikálás dátuma: 2020. október 13.

Kiskunfélegyházán százmillió eurós beruházás veszi kezdetét.
Újabb jelentős hadiipari beruházás, gyártókapacitás épül ki Magyarországon. Kiskunfélegyházán a kézifegyverek mellett páncéltörő fegyverek és azoktól védő eszközök gyártása kezdődik meg a német Dynamit Nobel Defence-szel való együttműködésben. Magyarország a hadiiparban bekerült abba a körbe, amelybe az autóiparban a német vállalatok segítségével már belépett – jelentette ki Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a cégalapítás kapcsán.

Rendkívüli módon ünneplik az Anyatej világnapját
Publikálás dátuma: 2020. október 13.

Előző években a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár adott otthont az Anyatej világnapja elnevezésű programnak.

Idén, a járványügyi helyzetre való tekintettel egy internetes felületen, a Zoom-on, online formában lesz látogatható az esemény.

A november 3-án, kedden 10 órától kezdődő alkalom érdekes és hasznos információkkal szolgál majd az anyukáknak. Egyebek mellett Lipcseiné Tolvaj Mária védőnő a hordozás jótékony hatásáról beszél majd, a Babahordozás a gyakorlatban - egyszerűbb hétköznapok című előadásában.
Néma Attiláné, Ella dúla, TANDEM tréner témája pedig az „Anyaidő” lesz, avagy egy nő miként ossza be a család, munka mellett az energiáját és az idejét.

A találkozón való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet a pap.izolda@gmail.com e-mail címen tehetnek meg.

Bővebb információért pedig keressék a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálatnál Pap Izoldát.

Előadáson idézték fel a 200 éves Hattyúház történetét
Publikálás dátuma: 2020. október 12.

A 200 éves Hattyúházról tartott előadást Fekete Beatrix, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökhelyettese október 20-án a városi könyvtárban. Az előadás után leplezték le az udvaron azt a Petőfi-domborművet, amelyet dr. Tarjányi József kezdeményezésére és anyagi hozzájárulásával készített el Hunyadi László erdélyi szobrászművész.

Ökofalu lehet Bugacpusztaháza
Publikálás dátuma: 2020. október 12.

A természetközeli szennyvíztisztítás ügyének egyik leghitelesebb képviselője lett nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is Bugacpusztaháza a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ötlete nyomán, a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács segítségével megvalósított mintaprojektjével. A gyökerek és hagyományok nélküli, az agglomerációs rendszerből kifelejtett aprócska település ügyesen kovácsolt előnyt a hátrányból.

Újra szárnyal a Koppányok Tűzmadara
Publikálás dátuma: 2020. október 12.

Szeptember 27-én rendezte meg a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesület a Tűzmadár Versenysorozatának második fordulóját.
A Koppányok Tűzmadár Versenysorozata egy 3 fordulóból álló sorozat, amely végén a három forduló összesített eredménye alapján kihirdetik a Tűzmadár VS bajnokát. A bajnoki címhez megfelelő teljesítményt is kell nyújtani, nem elég a 3 fordulóban első helyen végezni, a versenysorozat szabályzatának megfelelően hozni kell a bajnoki rangos teljesítményt is.

A versenysorozat első állomása februárban a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban volt 160 nevező részvételével, az eredeti április második forduló a járványügyi helyzet miatt elmaradt, ennek a pótlására került sor szeptember 27-én, a Kiskunfélegyháza-Haleszban a Zoboki tanyán és az azt körülvevő Fekete-erdőben.

A Tűzmadár VS 2. fordulója a Covid-helyzet miatt a szokásos létszámtól eltérően, 85 fővel zajlott. Sajnálatos módon sok előnevező mondta le a nevezését betegség, vagy karantén-kötelezettség miatt. A jelenlévő versenyzők egy igazán családias hangulatú, ennek ellenére rendkívül komoly és fegyelmezett eseményen vettek részt, ragyogó őszi időjárásban.

Az íjászpróba 24 lőálláson folyt, lőállásonként a legtöbb helyen három céllal. Igyekeztek a Koppányok az alföldi adottságokhoz képest a lehető legtechnikásabb pályát kialakítani.

A Sarlós Boldogasszony Templom hírei
Publikálás dátuma: 2020. október 11.

Évközi 28. vasárnap – 2020. október 11.
1. Csütörtökön Avilai Szent Teréz emléknapja, szombaton pedig Antiochiai Szent Ignác püspök és vértanú emléknapja lesz.

2. Hétfőn este ½ 6-kor Bibliaóra lesz a templomban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

3. Kedden és pénteken 9-től 11 óráig van nyitva a Jókai utca 1. szám alatti Karitász bolt. Szeretettel várják az érdeklődőket.

4. Október 13-án, kedden, a Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésére emlékeznek, a családokért imádkoznak. A szentmisék reggel 7 órakor, déli 12 órakor és este 6 órakor lesznek. ½ 12-től rózsafüzért imádkoznak a családokért.

5. A Mária Tisztelők Köre közös imádságot hirdet minden hónap 13-án este 6 órára a Mártírok útja 7. szám alatt Lugosi Lászlóné lakásában. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2020. október 11.

Évközi 28. vasárnap – 2020. október 11.
1. Most vasárnap délután 5 órakor lesz a Rózsafüzér-társulat éves találkozója. Várják azokat is, akik csatlakozni szeretnének a társulathoz.

 

Sportkönyvtárat avatnak és a 70 évvel ezelőtti válogatott meccsre emlékeznek a sportcsarnokban
Publikálás dátuma: 2020. október 10.

Két fontos esemény lesz a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban október 18-án, 13.45-kor. A sportkönyvtár megnyitójára kerül sor, valamint egy megemlékezésre egy 70 évvel ezelőtti futballmérkőzésről, ahol a magyar labdarúgó-válogatott és a Kiskunfélegyházi Szövetkezeti Labdarúgó Klub csapott össze.

1956, te csillag..
Publikálás dátuma: 2020. október 9.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata az 1956-os forradalom alkalmából rendez megemlékezést október 22-én, csütörtökön. Mindenkit szeretettel várnak az emlékezésre. A járványügyi intézkedéseket figyelembe véve a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Két rendhagyó kiállítás is várja a látogatókat a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2020. október 9.

Jelenleg is zajlik az Országos Könyvtári Napok programsorozat, amelynek 15 éves múltja van a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban is. Ennek apropóján két rendhagyó kiállítás nyílt a napokban.
Az Ilyenek voltunk: retro könyvtári élet című kiállítás egy válogatás a régmúlt könyvtári emlékekből. Ezek között megtalálhatók naplók, kártyák, katalógusdobozok. Helyet kapott még egy 1966-os hanganyag is, valamint az új szárny építésének fotódokumentumai is megtekinthetők. A tárlat helyszíne a felnőtt részleg.

A gyermek részlegben is elhelyeztek egy kiállítást, amely az Alkotó könyvtárosok címet kapta. Itt olyan könyvtári dolgozók által, kézzel készített tárgyak láthatók, amelyeket szabadidejükben alkottak. A kiállított tárgyak között megtalálható fakanálbáb, varrott tarisznyák, hímzett terítők, papírból készült kreatív, ötletgazdag művek.

A rendhagyó kiállítások október 16-áig megtekinthetők.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek