Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-18
  • szerda - csütörtök: 12-18
  • szombat: 8-12
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

feldolgozó üzem

 
Zöldségfeldolgozó tanüzem

 

A projekt során építési beruházás is megvalósult az Önkormányzat Csongrádi úti Tangazdaságában, mint gyakorlati helyszínen. Ennek legfontosabb része volt egy 187 négyzetméter alapterületű zöldség-gyümölcs feldolgozó tanüzem kialakítása.

 

A helyi termékfeldolgozás kérdése napjainkra egyre nagyobb jelentőséget hordoz. A szállítási költségek növekedése, a vidékfejlesztés kérdése, a vidéki munkaerő megtartás egyik lehetősége a kisebb, de rugalmasan működtethető üzemek kialakítása. Változó piaci körülmények között a hozzáadott érték növelése alapvető piaci, ágazati és nemzetgazdasági érdek is.

Az üzem technológia kialakítása során elsődleges szempontként kezeltük, hogy az adott (relatív kis alapterület) körülmények között a legkomplexebb feldolgozási módokra adjon lehetőséget.

 

Az üzem feladata, a gyártható termékek köre:

 

Az üzem alapvető feladata zöldségek és gyümölcsök feldolgozása, a legnagyobb feldolgozottsági fok elérésével.

Kiegészítő tevékenységek, amelyeket már a tervezés során az üzem kialakításánál figyelembe vettünk a zöldség termékek korszerű, a legszigorúbb higiéniai feltételeknek is megfelelő előkészítése, manipulálása, csomagolása. Ennek érdekében a tervezett technológia és a gépek egyrészről a legkényesebb igények kielégítésére is alkalmasak, másrészről pedig olyan szélesebb választékú, különböző feldolgozottságú termékek gyártására alkalmasak, amelyek hosszú távon garantálhatják az üzem működését.

 

A gyártott termékek felsorolása: burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, káposzta, zeller, hagyma; szeletelési módok: kocka, hasáb, csík, szelet.

 

A termék további technológia bővítésével konyhakész zöldség keverékek, hidegkonyhai salátakeverékek, stb. gyártható.

 

A technológiai sor végén lévő korszerű módosított atmoszféra (vákuum, inert gáz) segítségével megvalósuló csomagolás biztosítja a hűtött késztermékek minőségének megőrzését, az élelmiszer-biztonsági követelmények teljesülését.