Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd: 8:00 - 18:00
  • szerda: 12:00 - 18:00
  • csütörtök: 12:00 - 18:00
  • péntek: 8:00 - 18:00
  • szombat: 8:00 - 12:00
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Elemgyűjtés

 

Használt elemét leadhatja könyvtárunkban!

2023. áprilisában 55 kg használt elemet szállíttattunk el a gyűjtőpontra. Köszönjük látogatóinknak!
      
       Az elemek – az akkumulátorokhoz hasonlóan – mérgező, a környezetet súlyosan szennyező anyagokat tartalmaznak, pl. higanyt, kadmiumot, ólmot.
      
Használt elemet soha ne dobjunk háztartási hulladék közé! Ha így teszünk és az elhasznált elem olyan régi a szeméttelepre kerül, ahol még nincs csurgalékvíz-kezelés, az elektrolitok és nehézfémek a földbe, talajvízbe juthatnak, ami szennyezi a talajt és a talajvizet. Egyetlen ceruzaelem 1500 liter vizet szennyezhet be, ami kb. egy kisebb család egy heti vízfogyasztásának felel meg.

       Magyarországon évente kb. 1700-2000 tonna elem és kisakkumulátor kerül forgalomba, ennek nagy része egy-két éven belül hulladékká válik, más részük a háztartásokban halmozódik.

       1998. október 1 óta tilos a használt elemeket és akkumulátorokat a háztartási szemétbe dobni.

       2005 augusztusától a gyártóknak és a forgalmazóknak kötelességük ingyen visszagyűjteni a használt elemeket, függetlenül a termék típusától, gyártójától.

       Egyre több helyen, pl. bevásárlóközpontokban, benzinkutakon, iskolákban, hivatalokban lehet látni külön erre a célra kihelyezett gyűjtőkonténereket. Ma már több, mint 30 000 (!) van ezekből országszerte.
      
       Egészségünk és környezetünk védelmének érdekében használjuk ezeket a gyűjtőket, lemerült elemeinket soha ne a kukába dobjuk!
      
       Az összegyűjtött használt elemeket a gyűjtőrendszer üzemeltetők újrahasznosíttatják, ezzel végleg megszűnnek, mint lehetséges környezeti veszélyforrás. Fontos tudni, hogy a fogyasztók a termék árában megfizetik ennek költségét, már csak ezért is érdemes használni a gyűjtőhelyeket.