Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd: 8:00 - 18:00
  • szerda: 12:00 - 18:00
  • csütörtök: 12:00 - 18:00
  • péntek: 8:00 - 18:00
  • szombat: 8:00 - 12:00
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Ökoprogramok

 

Február 22., csütörtök 17 óra
Földrajzi szabadegyetem ismeretterjesztő sorozatunk vendége Gruber László földrajz–történelem szakos középiskolai tanár, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium pedagógusa, egyetemi oktató. Előadásának címe: Etiópia, avagy gyertyagyújtás az Erta Ale vulkánnál. Az est házigazdája: Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár, a Batthyány Lajos Általános Iskola igazgatója.

Február 28., szerda 17 óra

A Zöld könyvtári esték előadás-sorozat vendége Molnár Gábor Éva kertészmérnök, kertépítő, az Éva Kert füvesasszonya. Előadásának címe: Vegyszermentes, fenntartható kertápolási módszerek. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Január 23., kedd 10 óra

Betűbölcsi, a városi könyvtár baba-mama klubja.
Vendég: Fekete Aliz fitoterapeuta, természetgyógyász
Téma: Szelíd gyógymódok a gyógynövények erejével kismamáknak és kisbabáknak

Január 4-től február 3-ig a kölcsönzői térben megtekinthető a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány karácsonyi rajzpályázatára érkezett alkotásokból válogatott kiállítás.

2023. december 9-ig karácsonyi játék- és könyvadományokat gyűjtünk rászoruló családok részére.

Ökoszolgáltatásaink az EURÓPAI HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT jegyében:

- karácsonyi játék- és könyvadományukat örömmel fogadjuk, és gyűjtjük rászoruló családok részére
- ingyenes és megvásárolható használt könyvek, kiadványok közül válogathat a könyvtárban
- gyűjtjük
      -  a használt elemeket
      -  a Passzold vissza, tesó! kampány keretében a használt telefonokat, tableteket
      -  jótékony célra a kupakokat
- igénybe veheti táskakölcsönzőnket, sőt, a szolgáltatást Ön is támogathatja feleslegessé vált papír- és vászontáskáival
- tematikus könyvajánlónkat keresse a felnőtt kölcsönzőben november 18–26. között

Októbertől megkezdjük a karácsonyi játék- és könyvadomány gyűjtést rászoruló családok részére.

Október 14., szombat
A városi könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület standját keresse az Őszi virágünnepen.

Október 9–13.
Óvodások hete az állatvédelmi témahét jegyében

Szeptember 28., csütörtök 17 óra
A Földrajzi szabadegyetem sorozatban Az inkák öröksége címmel képes úti beszámolót tart perui utazásáról dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja.

Szeptember 16., szombat 9.30
A XIII. Virágos Félegyházáért mozgalom díjátadó ünnepsége a könyvtár udvarán a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezésében.

Július 3–7., hétfő–péntek, 8–16 óra

„Zöld nyomon járunk” öko-élménytábor.
Táborvezető: Tóth-Kovács Nikolett könyvtáros. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Június 19–23., hétfő–péntek
Könyvbarátság olvasótábor alsó tagozatos diákoknak. Téma: Bodor Attila Elképesztő kelkáposztafőzelék című könyvének feldolgozása, valamint az egészséges táplálkozás

Június 1., csütörtök 17 óra
A Földrajzi szabadegyetem sorozat keretében vendégünk dr. Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi- és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense. Előadásának címe: A karsztok és vulkánok birodalma. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Május 4., csütörtök 17 óra

Zöld könyvtári esték sorozatunk keretében vendégünk Miklya Luzsányi Mónika író. A Vérvonal-trilógia Étienne könyve című kötetéről a szerzővel beszélget dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Április 18–26. Ökohét

Ismét Palánta Pont a tematikus hét alatt (vetőmag, palánta, szobanövény csere)

Április 26., szerda 10 óra

Bábozd zöldre! – környezetvédelmi foglalkozás ovisoknak. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Április 25., kedd 17 óra

Zöld könyvtári esték sorozatunk vendége Loksa Gábor meteorológus, környezetvédelmi szakmérnök, közösségszervező. Előadásának címe: Lakható marad-e a Föld?

Április 22., szombat 9–12 óra
Föld napi családi szombat délelőtt. Papírszínház, kézműveskedés, ökojátszótér várja a családokat.

Április 21., péntek 17 óra
Érzések és érzetek. Hermkens Edit festőművész kiállítása. A tárlatot megnyitja dr. Váraljai Anna művészettörténész, egyetemi adjunktus. Közreműködik: Mogyoró Kornél zenész.

Április 20., csütörtök 17 óra
Földrajzi szabadegyetem sorozatunk vendége dr. Karancsi Zoltán egyetemi docens, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet munkatársa. Előadásának címe Izland a tűz és a jég földje. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Április 18., kedd 10 óra

Betűbölcsi, a városi könyvtár baba-mama klubja. Vendég: Hajdú Lilla, három mosis gyermek édesanyja. Téma: Mosipelus – egyszerűbb, mint gondolnád.

Március 11., szombat 9–12 óra

Döngicsélő tavaszi családi szombat délelőtt. A beporzók napja alkalmából középpontban a méhek és a méhészet (papírszínházi mese, kézműves-foglalkozás, mesekönyvek, színezők, gyertyák, mézek).

Március 22., szerda 10 óra
A víz világnapja alkalmából a Bácsvíz Zrt. munkatársainak előadása. Herédi-Szabó Péter üzemmérnökség-vezető és Csiszár Endre hidrogeológus ismeretterjesztő előadása diákoknak.

Március 23., csütörtök 17 óra
Földrajzi szabadegyetem sorozatunk vendége Ugyan Anita hegymászó, a Mount Everest első magyar női meghódítója. Előadásának címe: 5 X 8000. Az est házigazdája: Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Február 23., csütörtök 17 óra

Földrajzi szabadegyetem sorozatunk vendége Female Yeti (Sárpátki Zsuzsanna) hegymászó. Előadásának címe: 8000-es expedíció tabuk nélkül. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Február 1., szerda 10 és 11 óraA Felelős Gasztrohős interaktív előadásait hallgathatják meg a diákok a tudatos táplálkozásról a Középiskolások hete rendezvénysorozat részeként.

Január 26., csütörtök 17 óra

Földrajzi szabadegyetem sorozatunk vendége Radics Tamás geológus, túravezető. Előadásának címe: Kirgizisztán — Hegyek, hágók, jurták, emberek. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

December 6., kedd 10 óra

Betűbölcsi, a városi könyvtár baba-mama klubja.
Vendég: Belényi Kata doTERRA Wellness Tanácsadó és Papp Anett BioBoszorka
Téma: Ünnepi ráhangolódás és egészségmegőrzés illóolajokkal

December 9-ig várjuk a karácsonyi játék- és gyermekkönyv adományokat a rászoruló családok részére.

December 20., kedd 10 óra
Karácsonyi adománygyűjtésre beérkezett ajándékok átadása a Polgármesteri Hivatal Szociális- és Közfoglalkoztatási Osztálya számára. (Sajtóesemény)