Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd: 8:00 - 18:00
  • szerda: 12:00 - 18:00
  • csütörtök: 12:00 - 18:00
  • péntek: 8:00 - 18:00
  • szombat: 8:00 - 12:00
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Ökoprogramok

 

Április 30., kedd 10 óra
Betűbölcsi, a városi könyvtár baba-mama klubja
Vendég: Valkovics Edit természetgyógyász fitoterapeuta
Téma: Természetes gyógymódok babavárástól kisiskoláskorig

Április 27., szombat 8–12 óra, Petőfi tér
Könyvtárunk eladásra kínált könyveit keresse a Tavaszi Virágünnepen! A Móra-emlékév jegyében Móra-sarokkal várjuk.

Április 26., péntek 9 és 10 óra
Léna SZÍNre lép című színező és mesekönyv bemutatója. Vendégünk a szerző, Takáts Géza és kutyája, Léna. Az interaktív kutyás könyvbemutatón előzetes bejelentkezéssel vehetnek részt óvodások és alsó tagozatos osztályok.

Április 25., csütörtök 17 óra
Földrajzi szabadegyetem sorozatunk
vendégei Szőllősy László és Szőllősyné Pálfi Melinda, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium földrajztanárai. Előadásuk címe: Négyen délen télen – Namíbia, Botswana. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár, a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola igazgatója.

Április 23., kedd 17 óra
A Zöld könyvtári esték ismeretterjesztő előadás-sorozatunk vendég előadója Varga Gábor hatóanyag-kutató, a Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft. alapítója. Előadásának címe: Természetes gyógyítás. Az idegrendszer szerepe az emberi szervezet öngyógyító mechanizmusának aktiválásában. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációs jegyhez kötött.

Április 22–26., hétfő–péntek
Óvodások hete az Ökohét jegyében

Április 20., szombat 9–12 óra
Föld napi családi szombat délelőtt

Kézműveskedéssel, ökojátékokkal várunk kicsiket és nagyokat.
10.30 – Holle anyó a Profi-L bábcsoport előadásában

Április 20–27. Ökohét a könyvtárban
Banosné Mónus Mónika természetfotói a kölcsönzői térben május 11-ig.
Palánta Pont – vetőmag-, palánta-, szobanövény-cserepont a könyvtár bejárata előtt

ELMARAD Március 28., csütörtök 17 óra

A Zöld könyvtári esték ismeretterjesztő előadás-sorozatunk vendége Balogh Boglárka világutazó író, újságíró, fotós. Az orrszarvúk hajnala, egy magyar ökológus élete és küzdelme Afrikában című könyvéről a szerzővel beszélget Veres Borbála, a Félegyházi Közlöny munkatársa. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Március 26., kedd 17 óra
Földrajzi szabadegyetem sorozatunk vendége dr. Nagy Balázs, az ELTE egyetemi docense, A Földgömb magazin főszerkesztője. Előadásának címe: Magyarok a Föld legmagasabb vulkánján, avagy a kérdőre vont hegy: Ojos del Salado. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár, a Batthyány Lajos Általános Iskola igazgatója.

Március 22., péntek 10 óra

Előadások a víz világnapja alkalmából diákoknak a BÁCSVÍZ Zrt. munkatársaitól
Meizl Zita HR és kommunikációs vezető Megengedheted magadnak, valamint Temesvári Péter fejlesztési és térinformatikai osztályvezető Kék-Zöld, az innovatív és zöld víziközmű-szolgáltatás bemutatása címmel tart előadást. A program a 25. Internet Fiesta keretében valósul meg.

Február 28., szerda 17 óra

A Zöld könyvtári esték előadás-sorozat vendége Molnár Gábor Éva kertészmérnök, kertépítő, az Éva Kert füvesasszonya. Előadásának címe: Vegyszermentes, fenntartható kertápolási módszerek. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Február 22., csütörtök 17 óra
Földrajzi szabadegyetem ismeretterjesztő sorozatunk vendége Gruber László földrajz–történelem szakos középiskolai tanár, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium pedagógusa, egyetemi oktató. Előadásának címe: Etiópia, avagy gyertyagyújtás az Erta Ale vulkánnál. Az est házigazdája: Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár, a Batthyány Lajos Általános Iskola igazgatója.

Január 23., kedd 10 óra

Betűbölcsi, a városi könyvtár baba-mama klubja.
Vendég: Fekete Aliz fitoterapeuta, természetgyógyász
Téma: Szelíd gyógymódok a gyógynövények erejével kismamáknak és kisbabáknak

Január 4-től február 3-ig a kölcsönzői térben megtekinthető a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány karácsonyi rajzpályázatára érkezett alkotásokból válogatott kiállítás.

2023. december 9-ig karácsonyi játék- és könyvadományokat gyűjtünk rászoruló családok részére.

Ökoszolgáltatásaink az EURÓPAI HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT jegyében:

- karácsonyi játék- és könyvadományukat örömmel fogadjuk, és gyűjtjük rászoruló családok részére
- ingyenes és megvásárolható használt könyvek, kiadványok közül válogathat a könyvtárban
- gyűjtjük
      -  a használt elemeket
      -  a Passzold vissza, tesó! kampány keretében a használt telefonokat, tableteket
      -  jótékony célra a kupakokat
- igénybe veheti táskakölcsönzőnket, sőt, a szolgáltatást Ön is támogathatja feleslegessé vált papír- és vászontáskáival
- tematikus könyvajánlónkat keresse a felnőtt kölcsönzőben november 18–26. között

Októbertől megkezdjük a karácsonyi játék- és könyvadomány gyűjtést rászoruló családok részére.

Október 14., szombat
A városi könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület standját keresse az Őszi virágünnepen.

Október 9–13.
Óvodások hete az állatvédelmi témahét jegyében

Szeptember 28., csütörtök 17 óra
A Földrajzi szabadegyetem sorozatban Az inkák öröksége címmel képes úti beszámolót tart perui utazásáról dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja.

Szeptember 16., szombat 9.30
A XIII. Virágos Félegyházáért mozgalom díjátadó ünnepsége a könyvtár udvarán a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezésében.

Július 3–7., hétfő–péntek, 8–16 óra

„Zöld nyomon járunk” öko-élménytábor.
Táborvezető: Tóth-Kovács Nikolett könyvtáros. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Június 19–23., hétfő–péntek
Könyvbarátság olvasótábor alsó tagozatos diákoknak. Téma: Bodor Attila Elképesztő kelkáposztafőzelék című könyvének feldolgozása, valamint az egészséges táplálkozás

Június 1., csütörtök 17 óra
A Földrajzi szabadegyetem sorozat keretében vendégünk dr. Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi- és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense. Előadásának címe: A karsztok és vulkánok birodalma. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Május 4., csütörtök 17 óra

Zöld könyvtári esték sorozatunk keretében vendégünk Miklya Luzsányi Mónika író. A Vérvonal-trilógia Étienne könyve című kötetéről a szerzővel beszélget dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Április 18–26. Ökohét

Ismét Palánta Pont a tematikus hét alatt (vetőmag, palánta, szobanövény csere)

Április 26., szerda 10 óra

Bábozd zöldre! – környezetvédelmi foglalkozás ovisoknak. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Április 25., kedd 17 óra

Zöld könyvtári esték sorozatunk vendége Loksa Gábor meteorológus, környezetvédelmi szakmérnök, közösségszervező. Előadásának címe: Lakható marad-e a Föld?

Április 22., szombat 9–12 óra
Föld napi családi szombat délelőtt. Papírszínház, kézműveskedés, ökojátszótér várja a családokat.

Április 21., péntek 17 óra
Érzések és érzetek. Hermkens Edit festőművész kiállítása. A tárlatot megnyitja dr. Váraljai Anna művészettörténész, egyetemi adjunktus. Közreműködik: Mogyoró Kornél zenész.

Április 20., csütörtök 17 óra
Földrajzi szabadegyetem sorozatunk vendége dr. Karancsi Zoltán egyetemi docens, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet munkatársa. Előadásának címe Izland a tűz és a jég földje. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Április 18., kedd 10 óra

Betűbölcsi, a városi könyvtár baba-mama klubja. Vendég: Hajdú Lilla, három mosis gyermek édesanyja. Téma: Mosipelus – egyszerűbb, mint gondolnád.

Március 11., szombat 9–12 óra

Döngicsélő tavaszi családi szombat délelőtt. A beporzók napja alkalmából középpontban a méhek és a méhészet (papírszínházi mese, kézműves-foglalkozás, mesekönyvek, színezők, gyertyák, mézek).

Március 22., szerda 10 óra
A víz világnapja alkalmából a Bácsvíz Zrt. munkatársainak előadása. Herédi-Szabó Péter üzemmérnökség-vezető és Csiszár Endre hidrogeológus ismeretterjesztő előadása diákoknak.

Március 23., csütörtök 17 óra
Földrajzi szabadegyetem sorozatunk vendége Ugyan Anita hegymászó, a Mount Everest első magyar női meghódítója. Előadásának címe: 5 X 8000. Az est házigazdája: Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Február 23., csütörtök 17 óra

Földrajzi szabadegyetem sorozatunk vendége Female Yeti (Sárpátki Zsuzsanna) hegymászó. Előadásának címe: 8000-es expedíció tabuk nélkül. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

Február 1., szerda 10 és 11 óraA Felelős Gasztrohős interaktív előadásait hallgathatják meg a diákok a tudatos táplálkozásról a Középiskolások hete rendezvénysorozat részeként.

Január 26., csütörtök 17 óra

Földrajzi szabadegyetem sorozatunk vendége Radics Tamás geológus, túravezető. Előadásának címe: Kirgizisztán — Hegyek, hágók, jurták, emberek. Az est házigazdája Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár. Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap.

December 6., kedd 10 óra

Betűbölcsi, a városi könyvtár baba-mama klubja.
Vendég: Belényi Kata doTERRA Wellness Tanácsadó és Papp Anett BioBoszorka
Téma: Ünnepi ráhangolódás és egészségmegőrzés illóolajokkal

December 9-ig várjuk a karácsonyi játék- és gyermekkönyv adományokat a rászoruló családok részére.

December 20., kedd 10 óra
Karácsonyi adománygyűjtésre beérkezett ajándékok átadása a Polgármesteri Hivatal Szociális- és Közfoglalkoztatási Osztálya számára. (Sajtóesemény)