Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2018.09.07-09.14.

 
A Szent István Templom híre
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 14.

1. Most vasárnap, a 9 órai szentmisében tartják a hittanosok évnyitóját. Kérik, hogy a gyerekek vigyék el táskáikat, mert táskaszentelés is lesz.

Az interneten folytatódik a településrendezési terv megvitatása
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 14.

Nemrégiben elkészült Kiskunfélegyháza településrendezési terve, amely 12 évig hatással lesz a város fejlesztésére. A tervet lakossági fórum keretében a városháza dísztermében szeptember 11-én Marton Tibor főépítész és Balogh Tünde településtervező ismertette, és válaszoltak valamennyi felmerülő kérdésre is.

Elkezdődött a birkózó versenyszezon
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 14.

Megkezdték a birkózók az őszi versenyszezont, méghozzá két hétvégén három versenyen vettek részt.

Szeptember elsején az egyik csoport Tázlárra utazott, ahol a következő eredmények születtek:

Aranyérmesek: Nagy Hunor 24 kg, Csillag Zalán 29 kg, Rácz Illés 35 kg, Borto Dominik 58 kg.

Ezüstérmesek: Nagy Máté 32 kg, Páli Gergő 35 kg, Páli Attila 58 kg és Rácz Adrián 63 kg.

Bronzérmet szerzett Bárány-Almási Bianka a 38 kg-os súlycsoportban.

Munkába állnak a szociális segítők
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 14.

Hét óvodai és iskolai szociális segítő kezdi meg a munkáját még szeptemberben a kiskunfélegyházi intézményekben.

Az új szolgáltatás elindításáról és támogatásáról legutóbbi ülésén döntött a város képviselő-testülete - adta hírül a BAON internetes hírportál. A gyermekvédelmi törvény írja elő a család- és gyermekjóléti központok általános szolgáltatásai mellett a szociális segítők alkalmazását. Az új munkatársak a Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény keretén belül látják el a segítő szolgáltatást, melynek célja a gyermek családban nevelkedésének elősegítése, illetve veszélyeztetettségének megelőzése.

Októbertől ismét lesz térítésmentes fogászati ügyelet
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 14.

Október 1-jétől újraindul Kiskunfélegyházán a térítésmentes fogászati ügyelet. A betegeket az új egészségügyi központ jövő nyárra tervezett átadásáig a Dankó Pista utca 16. szám alatti fogorvosi rendelőben fogadja dr. Ónodi Izabella.

Önkormányzati kézbe került Kiskunfélegyháza közétkeztetése
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 14.

Az új tanév első napjától az önkormányzat által üzemeltetett konyha főztjét fogyasztja szinte valamennyi félegyházi gyermek a bölcsődésektől a középiskolásokig.

Ezzel régi önkormányzati szándék vált valóra, aminek legfőbb célja – emlékeztet Csányi József polgármester –, hogy minőségében, mennyiségében és összetételében a lehető legoptimálisabb étrendet kapják az intézményekben a félegyházi gyerekek.

Szűrőnap az egészség jegyében
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 14.

A szervező Móra Ferenc Művelődési Központ és a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat szeretettel vár minden érdeklődőt 10 és 16 óra között a művelődési központ első emeletén, ahol a rendezvénnyel párhuzamosan véradás is lesz, valamint a Korona utcai parkolóban. A tüdőszűrő busz a Korona patika melletti útszakaszon várja látogatóit.

Testvértelepülési megállapodást kötöttünk a városalapítóinkat kibocsátó Jászfényszaruval
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 14.

Testvértelepülési megállapodást írt alá szeptember 8-án Kiskunfélegyháza és Jászfényszaru polgármestere. A dokumentumot ünnepélyes keretek között a városháza előtt felállított nagyszínpadon írta alá Győriné dr. Czeglédi Márta és Csányi József. Az aláírási ceremónia előtt Mészáros Márta múzeumigazgató ismertette a két település közös múltját. Elmondta: közös történetünk 1743. március 24-én kezdődött, amikor gazdasági okokból írásban utasította térségünk akkori földesura - a Pesti Invalidus Ház képviseletében Podraczki György - a jászfényszarui családokat, hogy telepedjenek le a kiskunsági pusztákra és népesítsék be. Ez a telepítő levél ma Kiskunfélegyháza első dokumentuma. Az új honalapító jászfényszaruiak egy kicsi harangot kaptak útravalóul, ami a hitüket és az összetartozásukat jelképezte. Ezt a kisharangot - amely a Sarlós Boldogasszony Templom tulajdona - a mai napig őrzi városunk a Kiskun Múzeumban.
 

Tovább szépülnek temetőink
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 14.

Megkezdődött az Alsótemető fejlesztésének a második üteme. Elbontották az egykori csőszházból kialakított, méltatlan ravatalozót, aminek a helyén kulturált porta épül. Tavaly a téli, csapadékos időjárás beköszönte miatt nem kerülhetett fel az az új ravatalozóra a végső fedő festékréteg, mert meg kellett várni, hogy az épület teljes mértékben kiszáradjon. Miután ez megtörtént, a nyár végén megkezdődött az elmaradt munkák pótlása, és ezzel egyidőben a teljes Alsótemető körbekerítése, továbbá a régi ravatalozó helyén egy új portaépület és egy új kapu megépítése. Közben folyik a Felsőtemető új ravatalozójának tervezése is. Az önkormányzat feltett szándéka, hogy minden félegyházi kegyeletteljes körülmények között vehessen végső búcsút szerettétől.

Családi nap Bugacon
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 13.

Családi egészség- és sportnap lesz Bugacon, szeptember 15-én, szombaton a Táltos Lovaspanzióban. A Bugaci Óvodás és Általános Iskolás korú Alapítvány szeretettel vár mindenkit az egész napos ingyenes rendezvényre.

Tányérunkon az egészség
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 13.

Rengeteg mondás létezik a köztudatban, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszeres mozgás mellett mennyire fontos a bevitt táplálék mennyisége és minősége. Erre a tényre hívta fel a figyelmét a jelenlévőknek Prof. dr. Dinya Zoltán, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja, flavonoid, és antibiotikum kutató és nem utolsó sorban Szentgyörgyi Albert volt munkatársa. A meghívott előadó szeptember 11-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban rengeteg érdekes, és hasznos információval látta el a megjelenteket. Az előadásra nagyon sokan kíváncsiak voltak, fiatalok, és idősebbek is egyaránt.

Aszfaltozzák az új nyomvonalat
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 12.

A nyomvonal-módosítás végleges aszfaltozása folyik e napokban a Bajcsy-Zsilinszky utcai parkolóépítés kapcsán. Ezzel lehetővé válik, hogy az autóbuszok a szembejövő forgalom akadályoztatása nélkül tudjanak kifordulni a pályaudvarról – mondta el Hartyáni Gyula projektfelelős a nagyszabású, látványos fejlesztésről.

Félegyházi tűzoltó lett a megye legjobb lépcsőfutója
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 12.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szeptember 11-én rendezte meg a Megyei Lépcsőfutó Bajnokságát Kecskeméten, a Malom Központban. Férfi kategóriában az első és a harmadik helyezést is félegyházi tűzoltók érték el.

Hamarosan átadják a szervdonorok emlékművét Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 12.

2018. szeptember 26-án adják át Kiskunfélegyházán az Alsótemető megújult ravatalozójánál azt az emlékhelyet, amit azon szervdonorok tiszteletére készítették, akik szerveikkel emberek életét mentették meg.

Kisgólya-tábor Borsihalmon
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 12.

Borsihalom csendjét a vakáció utolsó napjaiban a Kiskunfélegyházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat csapatépítő tábora törte meg. Az áprilisban megválasztott diákönkormányzat 23 tagja a Kiskunfélegyházi Önkéntes Szervező Ifjúság (KÖSzI) tagjaival közösen három napot töltött távol a város zajától. 

Körkérdés: Milyen ételt készít libából?
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 12.

Számos népszerű és különleges étel készíthető libából, aminek szinte minden része felhasználható. Akad, aki sütve, míg más főzve, levesben, pörköltnek szereti. A legnemesebb része a mája, de sokan kedvelik a zúzapörköltet, vagy éppen a liba ragulevest is. Az idei libafesztivál látogatóit a kedvenc libaételükről kérdeztük.

Kutatók Éjszakája a Móra gimiben
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 12.

Gimisek tudósok bőrében, kísérletek szárazjéggel, kvízkérdések mobiltelefonnal, testünk titkai, kísérletezz velünk, a zene és a tudomány, logikai szoba, játékos tudomány...

Libafesztivál képekben
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 12.

Immár 20. alkalommal rendezték meg a Kiskunfélegyházi Libafesztivált. A szeptember 7-ei és 8-ai eseményen rengeteg program gondoskodott minden korosztály számára a jó hangulatról. Ezzel a néhány fotóval szeretnénk felidézni a vásárokat, a gyermekeknek szánt bábelőadásokat, a kreatív játékokat és a remek koncerteket.

Csodálatra méltó szeretetben a családdal és ismerősökkel
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 11.

Bárki megirigyelné a 90 éves Marika néni szellemi frissességét, aktivitását, azt, ahogyan gondozza családi környezetét és természetesen háza körül a virágoskertet is. A szépkorú Túróczy Dezsőnét szeptember 10-én Félegyháza város nevében Balla László alpolgármester köszöntötte oklevéllel és virággal. A köszöntésen szeretettel vették körül családtagjai, és ott voltak a szomszédok is, akikkel baráti kapcsolatot ápol. Az ünnepelt süteményeket, sülteket kínált a vendégeknek, de egy pohár pezsgővel koccintott is mindenkivel.

Ajándékot kaptak a legszebb kertek tulajdonosai
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 11.

30 jelentkező volt idén a Virágos Félegyházáért Mozgalom versenyére.

A Kiskunfélegyháza önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület által közösen meghirdetett Virágos Félegyházáért Mozgalom „Tegyük Virágosabbá Városunkat” versenyére virágos kertet, előkertet, balkont, vagy gondozott zöldfelületet nevezhettek be az indulók.

Sokan már általános iskolában kezdik
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 11.

A mai fiatalok több mint felének már 14 éves kora előtt önálló számítógépe volt, így manapság egy laptopvásárlással kiegészített iskolakezdés akár százezres költséget is jelenthet, derült ki az Euronics Műszaki Áruházlánc legfrissebb felméréséből*. Míg jegyzetelni a legtöbben – köztük a Bács-Kiskun megyeiek háromnegyede is – még mindig papírra szeretünk, felnőtt korunkra igazi „kütyühalmozókká” válunk. Ugyanakkor csak kevesen gondolják, hogy a rohamos digitalizáció miatt a jövőben kevesebb tanárra lesz szükség. Azzal viszont a magyarok egyharmada egyetértett, hogy felesleges volt az iskolában olyan tantárgyakat is tanulni, amik nem érdekelték a diákokat. Íme, az iskolakezdési digitalizáció és számítógép-körkép.

Elment Mötyő
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 10.

A nyár elején szomorú hír érkezett városunkba. Meghalt Móra Ferenc unokája, Kovács Györgyné Vészits Márta, Mötyő (ahogy az író nevezte kisebb unokáját). Halálával a Móra család utolsó tagja is távozott az élők sorából, aki még érezhette magán az író, a nagyapa simogató kezét, a mosolyát, szerető gondoskodását. Mindössze harmadik éves volt Apapa (így nevezték az unokák) halálakor, de az írásaiból felé áradó melegség, szeretet végigkísérte életét.

Magasröptű játékot hozott az Aranyhomok Strandröplabda Kupa (eredményekkel)
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 10.

A libafesztivál mellett a Félegyházi Termál és Parkfürdő területén is várták a kikapcsolódni, sportolni vágyókat szeptember 8-án. A hagyományos Aranyhomok Strandröplabda Kupára idén 9 csapat nevezett. A félegyháziak mellett érkeztek játékosok Izsákról, Kecskemétről, Dunaföldvárról és Táborfalváról is. Egyszerre két pályán folyt a játék. A lebonyolítás értelmében minden csapat megmérkőzött egymással. Ónodi László főszervező a legjobbakat érmekkel és kupával díjazta.

A Sarlós Boldogasszony Templom hírei
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 9.

1. Szerdán Szűz Mária szent nevének emléknapja, csütörtökön Aranyszájú Szent János püspök és egyháztanító emléknapja, pénteken a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe, szombaton pedig a Fájdalmas Szűzanya emléknapja lesz.

Ezt még Holle Anyó is megirigyelte volna!
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 9.

Az Izgő-Mozgó Kölyökklub és a Családi Bölcsőde a XX. Jubileumi Libafesztivál alkalmából párnacsatát rendezett az Ótemplom előtti téren szeptember 8-án.

A délután tartott fergeteges mulatság feledhetetlen percekkel ajándékozta meg a gyerekeket, de még az arra járó felnőtteket is.

A kiszakadó párnák tartalma vastagon beborított mindent hulló libatollal, méltán hirdetve városunk talán idei legnagyobb rendezvényét, a XX. Félegyházi Libafesztivált.

Ne feledje! Ma állat- és kirakodóvásár van Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 9.

Tájékoztatjuk a tisztelt Lakosságot, hogy a hagyományoknak megfelelően ma (szeptember 9-én) ORSZÁGOS ÁLLAT- ÉS KIRAKODÓVÁSÁR a félegyházi vásártéren.

Mint minden hónap második hétvégéjén, most is lehet nézelődni-vásárolni, sőt sült kolbászt, lángost és egyéb vásári csemegéket kóstolgatni, mindezt pedig hűtött italokkal leöblíteni.

Kellemes kikapcsolódást és jó vásárlást kívánunk a forgatagban!

Népszerű a Ludas Matyi futóverseny
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 8.

Kegyeibe fogadta az időjárás a mozogni vágyókat a libafesztiválon. Szeptember 8-án délelőtt Ludas Matyi futama címmel utcai futóversenyt rendezett a Jogging Plus Szuperinfó Futóklub a Móra Ferenc Művelődési Központ megbízásából a Kossuth utca Lónyai utcától kezdődő szakaszán. A legkisebbek 200 métert, az alsó tagozatos diákok 600, illetve 800 métert, a felsősök 1000 métert futottak, míg a fő futamon 3000 méter teljesítése várt a résztvevőkre. A 20. libafesztivál programjaként megtartott versenyt dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója nyitotta meg. Az eredményekről hamarosan beszámolunk.
 

Kisboldogasszony napi búcsú
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 7.

Szeptember 8-án Kisboldogasszony-napi búcsúra várja az atyákat és a híveket a Magyar Pálos Rend és a Pálosszentkúti Plébánia.

Szeptember 8. (szombat)

18:00 Szentmise
19:00 Rózsafüzér
20:00 Szentmise - celebrálja: Roman Majewski pálos atya
A misét követően gyertyás körmenet.
24:00 Szentmise a megholtakért, majd keresztút.

Könyvtársarok - Híres libák
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 7.

A régi mondás szerint „aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik”. A félegyháziak igazán szerencsések, hiszen nem csak november 11-én, hanem szeptember 7-én és 8-án, a XX. Kiskunfélegyházi Libafesztiválon is megkóstolhatják a változatosan elkészített, finomabbnál finomabb szárnyas ételeket.

Platánfák növényvédelmi permetezése
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 7.

Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a Kossuth Lajos utcán a platánfák növényvédelmi permetezésére 2018. szeptember 3-án kerül sor (pótnap: 2018. szeptember 4., 5.) az időjárás és a rajzás figyelembevételétől függően.

Polgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési Osztály

„Akkor is a mi iskoláink maradnak" – 30 millió forintos felújítás a Józsefben
Publikálás dátuma: 2018. szeptember 7.


"Akkor is a mi iskoláink maradnak" – 30 millió forintos felújítás a Józsefben
Több mint 60 év után megújultak a mosdók a József Attila Általános Iskolában. A 30 millió forintos fejlesztést teljes egészében az önkormányzat finanszírozta. Az iskolák fenntartása és működtetése a KLIK, azaz a magyar állam feladata, de az önkormányzat továbbra is sajátjaként kezeli az iskolákat.

– Amikor felhatalmazást kaptunk a félegyháziaktól a város vezetésére, ígéretet tettem, hogy a gyerekeink kényelméről és biztonságáról nem mondunk le akkor sem, ha ennek feltételeit a fenntartó nem tudja megteremteni. Ennek megfelelően korábban felújítottuk a Platán és a Dózsa iskolák mosdóját, most pedig a József Attila Általános Iskolában vetettünk véget a méltatlan körülményeknek, hiszen akkor is a mi iskoláink maradnak – mondta el Csányi József polgármester.

Wolnerné Vidéki Szilvia intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az 1954-es építésű iskolaépület mosdója még az eredeti állapotban volt. A jelenlegi felújítás érintette a teljes lefolyórendszert, és kulturált, korszerű, minden igényt kielégítő körülményeket teremtett a tanulói és tanári mosdókban.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek