Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2017.05.05-05.12.

 
A Városalapítók Hete történelmi háttere
Publikálás dátuma: 2017. május 12.

Május 14-e és 21-e között ismét megrendezik a Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivált Kiskunfélegyházán. A rendezvénysorozat visszavezethető egy történelmi múltra, melyről Mészáros Mártát, a Kiskun Múzeum igazgatónőjét kérdeztük. 

Félegyházi Lovasnap
Publikálás dátuma: 2017. május 12.

A Félegyházi Lovasklub Sport Egyesület szeretettel hív és vár minden érdeklődőt a Félegyházi Lovasnap keretében tartandó szabadidős és „C” kategóriás fogathajtó versenyre május 20-án, szombaton. Helyszín a Liget utcai Vasas sportpálya.

Kosárlabda Reménységek Tornája Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2017. május 12.

Május 20-án kerül megrendezésre a Bács-Kiskun Megyei Kosárlabda Szövetség és a Félegyházi Térségi Sportiskola közös szervezésében a II. Bács-Kiskun megyei Reménységek Kosárlabda Tornáját.

Móravárosi Napok
Publikálás dátuma: 2017. május 12.

Hagyományteremtő céllal rendezi meg a Platán Általános Iskola és Móravárosi Óvoda nevelőtestülete a Móravárosi Napokat május 27-én, szombaton 8 órától. A rendezvényt Csányi József polgármester nyitja meg. Köszöntőt mond dr. Réczi László, a körzet önkormányzati képviselője. A program közös zenés tornával kezdődik a Platán utcán. Mindkét helyszínen büfé működik.

Nagy siker az üveggyűjtési akció
Publikálás dátuma: 2017. május 12.

Minden várakozást felülmúl az Életmentő Üveg akció népszerűsége, ezért május 14-éig meghosszabbította a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. a határidőt. Lehet tehát tovább gyűjteni a kamrákban, padlásokban, pincékben felszaporodott öblösüvegeket. Sőt! Az üveghegyeken túl a selfie-ket is várják az eletmentouveg@kiskunfelegyhaza.hu címre.

Svájci művészek adnak koncertet
Publikálás dátuma: 2017. május 12.

 Zenével egymásért, együtt a tudásért címmel szerveznek plébániai estéket a Sarlós ­Boldogasszony-templomban. A hangversenysorozat első koncertje május 17-én 17 órakor lesz az Ótemplomban. A Svájcból érkező ­művészek Égető Mária orgonaművésszel összefogva szeretnék megajándékozni a félegyháziakat egy lélekemelő élménnyel. Közreműködik: Égető Mária (orgona), Marianne Keller (fuvola) és Sylvia Schwarzenbach (klarinét, bassethorn). A belépés ingyenes.

Városházánk visszanyeri eredeti, szecessziós külcsínét
Publikálás dátuma: 2017. május 12.

A munkálatokat látva, valószínű, hogy a Városalapítók napján már korabeli portálok díszítik a félegyházi szecessziós városháza egyik szárnyát. A földszinti üzletrész új bérlői ugyanis vállalták, hogy utcára néző portáljukon visszaállítják az épület eredeti arculatát. A folyamat ezzel nem ér véget, hiszen egy-két éven belül a többi, az épület stílusához nem illeszkedő portált is kicserélik. Ennek érdekében az önkormányzat a bérleti szerződések lejártakor az új pályázóknak feltételként szabja meg a portálok átalakítását. Ehhez már elkészíttették az engedélyezési terveket is, és a hivatal körüli járda újjáépítése során valamennyi portál előtti terület alá beépítették az áthidaló betongerendákat, amelyek a súlyos faszerkezeteket tartják majd – tájékoztatta lapunkat dr. Faragó Zsolt jegyző.

11. alkalommal rendezték meg az Abonyi Imre Fogathajtófesztivált Bugacon
Publikálás dátuma: 2017. május 11.

Május 1-jén rendezték meg Bugacon a XI. Abonyi Imre Fogathajtófesztivált. A rendezvényt minden évben Abonyi Imre fogathajtó világbajnok emlékére rendezik meg, ahol különböző kategóriákban, kettes és négyes fogatokkal versenyeznek a résztvevők. A verseny részleteiről Szabó Lászlót, a település polgármesterét kérdeztük. 

A kézműves sörfesztivál hagyománnyá válik Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2017. május 11.

A szervezők úgy döntöttek, hogy idén július 21-e és 23-a között a Kossuth utcán, a Rocktár előtti szakaszon rendezik meg a III. Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztivált. A korábbi fesztiváloknak kiváló, hangulatos helyszíne volt a Kiskun Múzeum udvara, de kiderült, hogy a félegyháziak és vendégeik szeretik a kézműves söröket, és keresik az újdonságokat. A múzeum udvara már szűkösnek bizonyult, ezért kellett tágasabb, új helyszínt keresni – mondta el Ónodi Árpád főszervező, a május 11-én megtartott sajtótájékoztatón.

Állásajánlatok
Publikálás dátuma: 2017. május 11.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének áprilisi állásajánlatai az alábbiakban olvashatók. További információ a Kiskunfélegyházi Járási Munkaügyi Kirendeltség címén kérhető: 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 4-5., Tel.: 76/461-745.

Az értékekkel ismerkedtek a fiatalok az Európai Ifjúsági Héten
Publikálás dátuma: 2017. május 11.
 Félegyházi fiatalok is csatlakoztak az Európai Ifjúsági Hét programsorozathoz.
Európa szerte több mint ezer, hazánkban pedig mintegy harminc település vett részt az eseményen, melynek célja többek között az volt, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az Európai Unió által biztosított lehetőségekre és az európai értékekre – tájékoztatta lapunkat Kárpáti Rita az egyik félegyházi szervező.
Fát ültetett a Béke Klub
Publikálás dátuma: 2017. május 11.

A Béke Klub 1994-ben alakult Kiskunfélegyházán és immáron 22 éve szervezik meg a Béke napot. Idén egy emlékfa ültetésével próbálták felhívni a figyelmet e nap fontosságára.

Két programot is kínál a következő napokban a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár
Publikálás dátuma: 2017. május 11.
A következő napokban két programmal is várja az érdeklődőket a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár. Május 9-én, kedden 16:45- kor Könyvek Klubja olvasókört tartanak, dr. Szabó Imre filozófus vezetésével. Május 11-én, csütörtökön 17 órától pedig bemutatják Szász András Határon átfolyó emlékezet című könyvét. Köszöntőt dr. Ónodi Izabella, a Művelődés és Szociális Bizottság elnöke mond. A program részleteit Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatónője ismerteti. 
Megújul az Alsótemető
Publikálás dátuma: 2017. május 11.
Rendkívüli ülést tartott április 19-én Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának képviselő-testülete, ahol többek között döntés született az Alsótemetőben lévő ravatalozó kivitelezéséről, illetve az épülethez tartozó kolumbárium udvar és parkoló is kiépítésre kerül. A részletekről Csányi József polgármestert kérdeztük. 
 
Megy a gőzös, megy a gőzös...
Publikálás dátuma: 2017. május 11.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata szeretettel hív és vár minden kisgyermekes családot és érdeklődőt május 20-án, szombaton a Városalapítók Hete keretében megszervezett városnéző kisvonatozásra. Indulás és végállomás a Móra Ferenc téri kijelölt parkoló.

A fiatalok szabad kezet kaptak a programalkotáshoz
Publikálás dátuma: 2017. május 10.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően az Európai Ifjúsági Hét keretein belül a Natura Hungarica Alapítvány fiataljai programsorozatot állíthattak össze, melynek első színhelye május 1-jén a Majálison felállított sátor volt.

Falunap Bugac-Alsómonostoron!
Publikálás dátuma: 2017. május 10.

Május 13-án (szombat) BUGAC-ALSÓMONOSTORON Falunapra várják a szórakozni vágyó érdeklődőket.

Fia társaiért küzd Mária
Publikálás dátuma: 2017. május 10.
A napokban tartotta első kuratóriumi ülését az Angyalok szárnyak nélkül alapítvány, amelyet Kovács Mária fia, Dauda János emlékére hozott létre azzal a céllal, hogy minél többen támogassák a Fogyatékkal Élők Napközi Otthonát.
 
Hungarikum lehetne az utolsó lovas postakocsi
Publikálás dátuma: 2017. május 10.
Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2015-ben megyei értékké nyilvánította az ország egyetlen, és egyben utolsó lovas postását, mely Gátéron működik. Ezáltal akár a hungarikumok előszobájába, a Magyar Értéktárba is bekerülhet, onnan pedig egyenes út vezet a Hungarikumok Gyűjteményébe.
Kiskun Kupa – idősebb Besze László emlékverseny
Publikálás dátuma: 2017. május 10.

Nemzetközi meghívásos szabadfogású egyéni és csapat birkózóversenyt rendez a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület május 27-én, szombaton 10 órától a Constantinum sportcsarnokban.

Letették az esküt a GYIÖK tagjai
Publikálás dátuma: 2017. május 10.

Az április 26-án tartott szavazáson Dencs László a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium diákja kapta a legtöbb szavazatot a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati választásokon.

Régiós döntőt nyert a félegyházi serdülő fiúcsapat
Publikálás dátuma: 2017. május 10.

Május 7-én, a KÉSZ Aréna Városi Sportcsarnok  adott otthont a 2003-as korosztályú fiú kosárlabdázók Régiós Döntőjének. A négy csapat részvételével (Beszterce KK, Tiszaújvárosi Phoenix KK, Békéscsabai KK, Félegyházi TSI ) rendezett torna tétje az volt, hogy melyik csapat jut be a Regionális Bajnokok Döntőjébe, azaz lehet az ország 33-ik legjobb korosztályos csapata - tájékoztatta szerkesztőségünket Simon Zoltán edző.

Szász András író legújabb művét mutatja be
Publikálás dátuma: 2017. május 10.

Az író a Határon átfolyó emlékezet címet viselő könyvét május 11-én 17:00 órakor mutatja be az érdeklődőknek a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Testületi ülést tartottak Bugacon április 26-án
Publikálás dátuma: 2017. május 10.
Április 26-án Bugacon testületi ülést tartottak, ahol többek között döntöttek a civil szervezetek támogatásáról, illetve a polgármesteri hivatal és az iskola épületeinek energetikai felújításáról. A testületi ülésen beszámoltak az ÁMK tevékenységeiről, illetve döntöttek a közétkeztetés fejlesztését szolgáló vidékfejlesztési pályázat beadásáról, melynek részleteiről Szabó Lászlót, a település polgármesterét kérdeztük. 
 
Több mint 20 magyar nevezője van az idei Európai Kőfaragó Fesztiválnak
Publikálás dátuma: 2017. május 10.
Több, mint 20 magyar nevezett az idén Magyarországon zajló Európai Kőfaragó Fesztiválra. A találkozók történetének két évtizede alatt eddig tizenkét alkalommal jeleskedtek a magyarok Európa legjobb kőfaragó-kőszobrászai között. A 13 ország több mint 100 kőfaragó szakembere május 19-e és 21-e között Kiskunfélegyházán két kategóriában méri majd össze tudását.
 
Többféle kedvezmény közül válogathat a félegyházi parkfürdőben
Publikálás dátuma: 2017. május 10.

A Félegyházi Termál Parkfürdő tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy mint szolgáltató, elfogadja az MKB SZÉP Kártyát, OTP SZÉP Kártyát és K&H SZÉP Kártyát is.

V. Szivárvány Majális
Publikálás dátuma: 2017. május 10.

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi út 3. szám alatti otthona szeretettel hív mindenkit az V. Szivárvány Majális rendezvényére május 13-án, szombaton. Adományaikkal az intézmény ellátottjainak részére rehabilitációs eszközök beszerzéséhez, kulturális  tevékenységek  szervezéséhez, szabadidős programok rendezéséhez járulnak hozzá. A nap folyamán büfé üzemel, ahol lehetőség van kolbász, palacsinta, pörkölt, sült hal, flekken, sütemény, üdítő fogyasztására is. A rendezvényen való részvételért az Idősekért, Fogyatékosokért és Rászorultakért alapítvány számára felajánlásokat, támogatásokat elfogadnak. Számlaszám: K&H Bank 10200074-25510544-00000000

XI. Kakasfőző Verseny
Publikálás dátuma: 2017. május 10.

Május 13-án (szombaton) a Selymesért Egyesület közösségi házában a VII. dűlőben (Vasútállomásnál) 14 órakor tűzgyújtással kezdődik a főzőverseny.

A ballagás után 201 kossuthos diák kezdi meg a felkészülést az érettségire, a szakmai vizsgákra
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

Az iskola dolga, hogy megtanítsa a diákokkal, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyukat, hogy megtanítsa őket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítsa szeretni azt, amit csinálnak, és hogy segítse megtalálni azt, amit szeretnek. Remélem, büszkén valljátok magatokat „Kossuthosnak”. Jogosan, hisz a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzést, szakképzést folytatunk, valamint a vizsgákra és tanulmányi versenyekre eredményesen készítjük fel tanulóinkat – mondta Ágoston Tibor, a Kossuth Lajos Szakképző Intézmény igazgatója, a május 5-ei ballagáson, amikor 201 végzős búcsúzott az intézménytől.

A Kiskun Múzeum májusi programjai
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

A magyar szellemi kulturális örökség Magyarországon címmel Kothencz Kelemen, a bajai Türr István Múzeum néprajzkutató, főmuzeológus tart előadást május 16-án, kedden, 17 órakor.

A muzsikusnak dalból van a lelke
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

Magyar nóta és operettestet rendeznek május 12-én, pénteken 19 órától a Móra Ferenc Művelődési Központban. Az est fellépői: Madarász Katalin, Szeredy Krisztina, Bokor János, Szigeti Ferenc, Pölös János. Kísér: Ifjabb Berki László prímás és cigányzenekara. Jegyek a művelődési központban kaphatók 2800 és 3200 forintos áron.

Ásatási nyílt napok a Templomhalmon
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

A Templomhalmon utoljára 2014-ben volt feltárás, éljen a ritka lehetőséggel és tekintse meg az ásatást.

Átadták a bűnmegelőzési táborban szerzett tudásukat a fiatalok Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2017. május 9.
Kiskunfélegyházi fiatalok és közösségek a felelős magatartásért címmel a Natura Hungarica Alapítvány Bűnmegelőzési tábort rendezett a középiskolások számára április 19-21-e között. A projekt a Szalamandra Kétéltű Kutató-Mentő Alapítvány megbízásából a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg. Ennek következményeként május 6-án a fiatalok átadták a táborban tanult tudásukat kortársaiknak, melyről Kárpáti Rita, szervezőt kérdeztük. 
 

 

Az országos élmezőnyben a Kossuth Szakiskola fodrász tanulói
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált a Hungexpo területén április 24-e és 26-a között. A fesztivállal egy időben negyven szakmában tartották meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt is. A félegyházi Kossuth Szakiskolát három tanuló képviselte sikeresen. Fodor Dóra a bronzérmet, Balog Henrietta a 6., Nyári Vivien pedig a 9. helyezést szerezte meg.

Bajnok félegyházi atléták
Publikálás dátuma: 2017. május 9.
Május 7-én és 8-án rendezték meg Székesfehérváron a Magyarország Ifjúsági és Serdülő Ügyességi és Gátfutó Csapatbajnokságát.
 
Búcsúztatott, és búcsúzott is Rosta igazgató úr
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

Május 6-án a Móra Ferenc Gimnázium végzős diákjai is elhagyták az iskola védő, ódon falait, s a hétfői érettségi vizsgák után megkezdik a nagybetűs életet. Azonban idén nem csak a ballagó diákok búcsúztak, hanem a már 19 éve ballagókat búcsúztató Rosta Ferenc igazgató úr is elköszönt.

Együttműködési megállapodást kötött a kamara és a Magyar Országos Szakmai Ipartestület
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

A tagság szakmai tudásának és műveltségének, a szakmai kultúra fejlesztésének érdekében, az aktív szakmai közösségi élet működtetésére, annak támogatására született meg az a nyilatkozat, amelyet kézjegyével látta el Tasi László, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozatának alelnöke, valamint Schulze László. A Magyar Országos Szakmai Ipartestület elnöke úgy véli: az együttműködés szakmai alapját az ipartestület adja, a kamara az anyagi segítséget nyújtja.

Három gyermekkel maradt özvegyen Vera
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

Először három és fél éves kisfiát veszítette el Vera, majd a temetés után egy nappal férje is meghalt. Az asszony szerint, megszakadt a szíve a fájdalomtól. A harmincnyolc éves lakiteleki édesanya három gyermekkel maradt özvegyen.

Józsefes bajnokcsapat az Országos Mezei Futó Diákolimpián
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

Április 11-én rendezték meg Gödöllőn az Országos Mezei Futó Diákolimpiát, ahol a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola III. korcsoportos fiú csapata 1. helyezést ért el. A csapat tagjai: Trungel-Nagy Kolos (3. helyezés), Szabó Gábor (42.), Kurucz Ádám (62.), Kovács Bálint (140.). A II. korcsoportban Trungel –Nagy Zalán egyéniben a 2. helyen ért célba.

Matematika érettségi Félegyházán is
Publikálás dátuma: 2017. május 9.
Hétfőn lezajlottak a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségik a középiskolákban. A diákokra – közöttük arra az 518 érettségizőre, akik a félegyházi intézmények tanulóiként adnak számot a tudásukról – középszinten Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós és József Attila munkásságához kapcsolódó feladatok vártak, míg emelt szinten Vörösmarty Mihály és Dante szerepelt a feladatok között. Ma a matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák.
 
Mazsorettek nyitják az ünnepi hetet
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

Az Országos Mazsorett Fesztivállal kezdődik vasárnap a Városalapítók Hete Félegyházán. A mazsorettek látványos, főutcai felvonulása 14.30-kor indul a vasútállomástól.

Nyári menetrend a szemétszállításban
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

A KVI ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy május 29-e és szeptember 29-e között egy órával korábban kezdi meg a kommunális, illetve a zöldhulladék elszállítását, így a hulladéktároló edényzetet ennek megfelelően, reggel 6 óráig szükséges kihelyezni.

Nyári úszótanfolyamok
Publikálás dátuma: 2017. május 9.
Jogging Plus Szuperinfó Futóklub örömmel értesíti az úszni vágyókat, hogy nyári úszótanfolyamokat szervez 4 éves kortól.
Tanfolyam helye: Félegyházi Termál Parkfürdő
(6100 Kiskunfélegyháza, Fadrusz János utca 2/A)
A tanfolyamok két hetes turnusokban (délelőtti/délutáni időpontokban), hétfőtől-péntekig naponta 1 órában (összesen 10 óra).
Tanfolyam dátumai:
I. turnus: június 19-30-ig (szülői értekezlet: 2017. június 16., 19.30)
II. turnus: július 3-14-ig (szülői értekezlet: 2017. június 30., 19.30)
III. turnus: július 17-28-ig (szülői értekezlet: 2017. július 14., 19.30)
Érdeklődni Vízhányó Emília úszó oktatónál: +36 30 590 0925
2016 októberétől az úszás népszerűsítésére és az utánpótlás nevelésre nagy hangsúlyt fektetve, létrehoztuk az úszószakosztályunkat.
Célunk egy olyan egyesület folyamatos fejlesztése, ahol a fiatalok nyugodt körülmények között sportolhatnak az atlétika, a futás, a kerékpározás, a triatlon, az úszás és a parasportok területén, s eredményeikkel öregbíthetik városunk hírnevét !!!
Ha kedvet kaptál, jelentkezz !!!
Önarckép- és szelfipályázat - 2017
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

A 130 éve született Holló László portréfestészetére szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők az emlékévben meghirdetett alkotói pályázattal. Ennek kapcsán két alkalommal ingyenes kreatív portrérajzoló foglakozást tartottak a Kiskun Múzeumban, majd közönségszavazást indítottak a beérkezett szelfik, rajzok között az intézmény Facebook-oldalán 

Pünkösdi búcsú Pálosszentkúton
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

A hagyományos pünkösdi búcsú Pálosszentkúton idén is várja a közelről és távolról érkezőket. A búcsúhoz kirakodóvásár kapcsolódik, szórakozási lehetőséggel. Az önkormányzat által nyújtott belügyminisztériumi forrásból megvalósított beruházás megáldására is sor kerül.

 

Rátkai Zsuzsa alkotásaiból nyílt kiállítás a kiskunfélegyházi városi könyvtárban
Publikálás dátuma: 2017. május 9.
Rátkai Zsuzsa, a Holló László Képzőművész Kör tagjának alkotásaiból nyílt kiállítás április 21-én a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A tárlat címe "Közelről...", melynek részleteiről Rátkai Zsuzsa képzőművészt kérdeztük. 
 
Szép eredményt értek el a Göllesz Viktor Általános Iskola tanulói
Publikálás dátuma: 2017. május 9.

A Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Általános Iskola tanulói szépen teljesítettek az Országos Komplex Tanulmányi Verseny megyei fordulóján április 4-én Kiskőrösön. A verseny részleteiről Keresztesiné Csikós Gabriellát, az intézmény igazgatónőjét kérdeztük. 

Amikor a szomszéd néniből színésznő lesz
Publikálás dátuma: 2017. május 8.

Többek között a háromfunkciós nokedliszaggató egészségre gyakorolt jótékony hatásaival is megismerkedhetnek annak az egyszerre szórakoztató és tanulságos darabnak a nézői, amelyet jórészt félegyházi nyugdíjasok adnak elő a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság szervezésében. A próbák már javában zajlanak a Móra Ferenc Művelődési Központban, a bűnmegelőzési céllal íródott szövegkönyvet dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy állítja színpadra. Az előadáson közreműködnek többek között a félegyházi citerazenekar tagjai és a Kunplastos kánkános nagyik. S miközben a közönség jókat nevet a szereplők hiszékenységén, talán egy életre felvérteződnek a rájuk specializálódott trükkös csalók módszerei ellen.

Az Európai Ifjúsági Hét programsorozat keretében bemutatták az Erasmus+ programot
Publikálás dátuma: 2017. május 8.

A Natura Hungarica Alapítvány is bekapcsolódott az Európai Ifjúsági Hét programsorozatba, mely május 1-6-ig zajlott. Magyarországon közel 30 település, illetve civil- és ifjúsági szervezet csatlakozott a rendezvényhez, amelynek fő célja az Erasmus+ program és az európai ifjúsági mobilitási lehetőségek népszerűsítése, a szolidaritás és a fiatalok társadalmi elköteleződésének növelése, a nem-formális tanulás és az ifjúsági részvétel elterjedésének az ösztönzése, elősegítése. Arról, hogy mi is az az Erasmus+ program, illetve az önkéntességről Kárpáti Ritát, a Natura Hungarica Alapítvány elnökét kérdeztük. 

Bravúrosan szerepeltek a vízilabdás gyerekek
Publikálás dátuma: 2017. május 8.

A Szentesi Vízilabda Klub adott otthont május 6-án és 7-én a IV. korcsoportos Vidék Bajnokság „Sárga” csoportjának 4. fordulójának. A Kiskunfélegyházi Vízilabda Sport Egyesület kiválóan szerepelt a bajnokság során, a második helyről várhatta a játéknapot a hibátlan mérleggel álló szentesi lányok mögött. Eddig egyszer sem sikerült megverniük a félegyháziaknak a szentesieket, most saját uszodájukban 11-6-ra legyőzték őket megszakítva a házigazdák 15 mérkőzésből álló győzelmi sorozatát. A bravúros siker mellett a félegyháziak további három találkozójukat is megnyerték, amivel magabiztosan őrzik második helyüket a csoportban. A korosztályos bajnokság alapszakaszának utolsó fordulóját június 10-én és 11-én Kiskunfélegyházán rendezik meg.

Elsősegélynyújtásból is dobogón a kossuthos kisgyermekgondozók
Publikálás dátuma: 2017. május 8.

A Kossuth Lajos Szakképző Iskola tanulói a Magyar Vöröskereszt felmenő rendszerű, elsősegélynyújtás versenyének megyei fordulóján a 3. helyet szerezték meg. A május 4-ei bajai versenyen Bozsó Brigitta, Faragó Nikoletta, Király Éva, Kurucsai Emese, Székely Malvin Mária - a kisgyermekgondozó-nevelő szakképzésben résztvevő tanulók - az elsősegélynyújtási gyakorlatokat kiválóan teljesítették. A versenyen 9 kárhelyen oldottak meg elsősegélynyújtás feladatokat, egy vagy több sérült ellátásában, valamint 3 tesztfeladatsoron adtak számot tudásukról. A lányok a megmérettetésen felnőtt korosztályban képviselték Félegyházát. Sikeres felkészülésüket dr. Balogné Dévai Katalin szakoktató segítette.

Felvételi meghallgatás, beiratkozás a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskolába
Publikálás dátuma: 2017. május 8.
A Kiskunfélegyházi ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA várja olyan gyerekek jelentkezését, akik kedvet éreznek a ZENE- ÉS EGYÉB MŰVÉSZETI ÁGAK 
tanulása iránt.
Választható hangszerek:
ZONGORA, HEGEDŰ, GORDONKA, GITÁR, FURULYA, FUVOLA, OBOA, FAGOTT, KLARINÉT, SZAXOFON, TROMBITA, KÜRT, HARSONA, TENORKÜRT, TUBA, ÜTŐHANGSZEREK.
 
Választható művészeti ágak:
NÉPTÁNC, TÁRSASTÁNC, SZÍNJÁTÉK, KERÁMIA, GRAFIKA, FOTÓ- VIDEÓ.
 
Felvételi meghallgatás, beiratkozás időpontja: 2017. május 24-25. (szerda-csütörtök)
15.00-17.00 között
 
Jelentkezni lehet, valamint bővebb információ:
Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola
6100 Kiskunfélegyháza, Batthyány u. 12-16.
III. emelet. Telefon: 76/560-006
 
FONTOS!!!
Kérjük, hozzák magukkal a gyermek diákigazolvány (ha már van) és TAJ kártyáját.
A beiratkozáskor a következő tanév hangverseny bérlet árát be kell fizetni, az irodában, valamint lehetőség lesz a zenei tanulmányok megkezdéséhez szükséges tankönyv, és munkafüzet megvásárlására.
Forgalomkorlátozás május 13-án és 14-én
Publikálás dátuma: 2017. május 8.

A kiskunfélegyházi polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya tájékoztatja a lakosságot, hogy május 13-án, szombaton 19 órától vasárnap éjfélig útlezárások lesznek a XIX. Országos Mazsorett Fesztivál fellépői vonulásának biztosítása érdekében. Az említett időpontban lezárják a Kossuth Lajos utcát az 5-ös főút és a Mártírok utca közti szakaszon, illetve 14-én, vasárnap teljes hosszában lezárják a Kossuth utcát 14 és 15 óra között.

Jótékonysági est az árva kutyákért
Publikálás dátuma: 2017. május 8.

Jótékonysági estet szervez az árva kutyákért a Fido Bácsi Alapítvány május 13-án, szombaton 19 órakor a kiskunfélegyházi Vállalkozók Ipartestület székházában.

Kiskunfélegyházán koncertezik a bluesvilágbajnok
Publikálás dátuma: 2017. május 8.
A világhírű bluesgitáros, Little G Weevil magyarországi turnéján Kiskunfélegyházát is útba ejti, mert a város pezsgő könnyűzenei életének és a közelmúltban újraindult, egykor legendás Crossroads Blues Clubjának híre még hozzá is eljutott. Június 2-án, pénteken koncertezik a Rocktár Blues Clubjában az Egyesült Államokban élő, magyar származású bluesvilgábajnok.
 
Kormányablak: szünetel az ügyfélfogadás
Publikálás dátuma: 2017. május 8.

Dr. Sipos Krisztina járási hivatalvezető tájékoztatja a város lakosságát, hogy karbantartás miatt nem lesz ügyfélfogadás május 9-én, kedden a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Kormányablak Osztályán.

Nagy siker az üveggyűjtési akció
Publikálás dátuma: 2017. május 8.

Minden várakozást felülmúl az Életmentő Üveg akció népszerűsége, ezért május 14-éig meghosszabbította a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. a határidőt. Lehet tehát tovább gyűjteni a kamrákban, padlásokban, pincékben felszaporodott öblösüvegeket. Sőt! Az üveghegyeken túl a selfie-ket is várják az eletmentouveg@kiskunfelegyhaza.hu címre.

Új óvoda épül a Móra utcában
Publikálás dátuma: 2017. május 8.

A támogatásból 395 millió forintot fordítanak egy új óvoda építésére a Móra Ferenc utcában és 5 milliót bölcsődei eszközök fejlesztésére. A Móra utcában lebontják a jelenlegi óvodát, amelynek helyébe egy korszerű, négycsoportos óvoda épül. A beruházással kiváltják a Szegedi úti, illetve Móra utcai intézményeket.

Útmenti keresztet avattak Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2017. május 8.
Egy új, útmenti keresztet szenteltek meg Kiskunfélegyháza külterületén, a Kőrösi úton május 6-án. Faragó János nyugdíjas gazdálkodó fogadalmához híven egy szép kőkeresztet állíttatott saját költségén tanyája előtt. Mint mondta, élete során nagyon sok útmenti kereszttel találkozott, és megfogadta, hogyha egyszer lehetősége lesz rá, ő is állíttat egyet.
 
Zenével egymásért, együtt a tudásért
Publikálás dátuma: 2017. május 8.
A Plébániai esték hangversenysorozat keretében rendeznek koncertet a Kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony Templomban május 17-én, szerdán 17 órakor. A Svájcból érkező művészek Égető Mária orgonaművésszel összefogva szeretnének megajándékozni mindenkit egy igazi kikapcsolódást nyújtó, lélekemelő élménnyel. Közreműködik: Marianne Keller (fuvola), Sylvia Schwarzenbach (klarinét, bassethorn), Égető Mária (orgona). Az est folyamán Hans Peter Graf, Farkas Ferenc, B. Marcello, M. Reger, D. Sosztakovics és L. Vierne művei hangzanak el. A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
A Sarlós Boldogasszony Templom hírei
Publikálás dátuma: 2017. május 7.

Húsvét negyedik vasárnapja - 2017. május 7.

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2017. május 7.

Húsvét negyedik vasárnapja - 2017. május 7.

A világ földrészeinek legmagasabb pontjait akarja meghódítani
Publikálás dátuma: 2017. május 7.

Dr. Neszmélyi Emil beírta Magyarországot a Himalája legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet - a jóval nehezebb útvonalon, az északi irányból - meghódítók közé. A sikeres expedícióról május 4-én tartott előadást a városi könyvtár földrajzi szabadegyetemének összejövetelén. A hegymászó életútját, sportteljesítményeit az előadás előtt Balla László alpolgármester méltatta.

Bajnok lett az U14-es kézilabdacsapat
Publikálás dátuma: 2017. május 7.
Megnyerte az U14-es fiú kézilabda bajnokság Badó László régiójának felsőházi rájátszását a Kiskunfélegyházi HTK csapata. A szezon utolsó játéknapját május 6-án a Kész Aréna Városi Sportcsarnokban bonyolították le. Az első helyről döntő rangadót a KHTK fiataljai a Csongrádi Tigrisekkel vívták. A félegyháziak végig vezetve, 19-17-re nyertek, amivel a bajnoki címet is elhódították.
 
Elkezdődött az érettségi, izgulhatnak a diákok
Publikálás dátuma: 2017. május 7.

Pénteken a horvát, német, szerb és szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött el a 2016-2017-es tanév május-júniusi érettségi időszaka. Ez a vizsgaidőszak a 26. a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi rendszerben. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal folytatódnak az érettségik.

Idén is Miénk itt a tér!
Publikálás dátuma: 2017. május 7.

Május 19-én, pénteken 21.30-kor nyílik meg a „Miénk itt a tér” szabadtéri kiállítás a Petőfi téren. A kulturális fesztivál május 28-áig, a nap 24 órájában várja az érdeklődőket. A rendezvény az évek során bebizonyította, hogy igenis lehet közvetlenül az emberek közé-köré helyezve népszerűsíteni, közvetíteni a képzőművészetet és a magas kultúrát. Az idei rendezvényen kiállítók: Bubutímár Éva (kerámia manók), Pócsik Olga (festmények) és Kő Boldizsár (fa szobrok). A több, mint egy hét alatt olyan programokat kínálnak mindnyájunknak, amely biztosan minden korosztályt megérint. Legyen szó gyermekekről, idősekről, középiskolásokról, családokról, dolgozó hétköznapi emberekről.

Ismét Félegyházán a Nyeregszemle
Publikálás dátuma: 2017. május 7.

A Nyeregszemle egy olyan kulturális családi rendezvény, amely mára a vidéki Magyarország legnagyobb lovasfesztiváljaként is nevezhető. Hetedik alkalommal kapcsolódhatunk be az eseményekbe, amelyet ismét Kiskunfélegyházán tartanak július 7-e és 9-e között. A találkozó különlegessége, hogy a Kárpát-medence különböző térségeiből a lovasok lóháton, illetve fogattal érkeznek az eseményre. A Nyeregszemle célja a nagyközönség számára is bemutatni a ló és az ember harmonikus kapcsolatát, és a magyarság kultúrájában betöltött szerepét.

Közösségépítő szerepben a Csocsó
Publikálás dátuma: 2017. május 7.
Az Európai Ifjúsági Héthez kapcsolódóan (Magyarországon május 4-e 10-e között) második alkalommal rendezte meg a JAM CSOCSÓ-BAJNOKSÁGOT a Natura Hungarica Alapítvány május 6-án a Rocktárban. A rendezvény kibővült, a kezdő versenyzők mellett a haladók külön asztalnál mérték össze ügyességüket, tudásukat. Az esemény keretein belül a szervezők - a fiatalok érdeklődési köreit bővítve - megismertették az ERASMUS+ programot, annak lehetőségeit, előnyeit.
 
Lovas színház Bugacpusztán
Publikálás dátuma: 2017. május 7.

A Nemzeti Lovas Színház előadásában a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb művét, a Mágnás Miskát (Operett két felvonásban – átirat) mutatják be május 19-én, 19 órától Bugacpusztán. Pintér Tibor főszereplése és rendezése mellett közreműködnek a Nemzeti Lovas Színház lovasai, valamint a Sziget Színház tánckara. Jegyek kizárólag elővételben kaphatók, bővebb információ az AranyLó Bugac Önkormányzati Kft. oldalán található és a +36-70/463-9841-es telefonszámon kérhető.

A Mezgé először mutatkozott be a Szakmák éjszakáján
Publikálás dátuma: 2017. május 6.

Az agrárszakképző intézmények - köztük a félegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola – idén először csatlakoztak a Szakmák éjszakája programhoz. A mezgés tanárok és diákok éppen ezért igyekeztek nagyon ütős programot szervezni az iskola munkája iránt érdeklődőknek. 28 helyszínen mutatták be az iskolai képzés lehetőségeit, szépségét. Tették mindezt játékos, szórakoztató formában.

A Mezgé leendő mezőgazdászai és élelmiszeripari szakemberei is elbúcsúztak az alma matertől
Publikálás dátuma: 2017. május 6.
– A búcsúzás pillanata mindannyiunkban vegyes érzelmeket kelt. Végre megszabadulhattok minden kötöttségtől, a felelésektől, a dolgozatírásoktól. De ide kötnek benneteket az emlékek, a csínytevések, a barátok, a szerelmek. Higgyétek el, ezeket az éveket nem lehet kitörölni az emlékezetből. Nyomot hagy mindenkiben, bennünk, tanárokban is. Nem fogunk, és nem is akarunk elfelejteni benneteket, mert az itt eltöltött évek összekötnek bennünket. Intézményünk kapuja mindig nyitva lesz számotokra – ezekkel a szavakkal búcsúztatta a ballagási ünnepségen Rózsa Pál igazgató a Mezőgazdasági Szakképző Iskola végzős diákjait május 6-án.
 
Áldó kéz kíséri őket útjukon
Publikálás dátuma: 2017. május 6.

Nem volt kegyes az időjárás a Szent Benedek Gimnázium ballagóival szemben, mert a nem sokkal négy óra előtt megérkező eső miatt a ballagást csak az iskola folyosóján tudták megtartani. A kissé méltatlan körülmények azonban nem csorbították az ünnep bensőséges hangulatát, és a végzősök megkapták az útravaló áldást.

Az Arany Horda alkonya
Publikálás dátuma: 2017. május 6.

Milyen események zajlottak térségünkben a tatárjáráskor? Mikor volt a második tatárjárás? Mi a magyarjárás? Mikor történt? Ezekre a kérdésekre is megadja a választ Tóth Sándor, Az Arany Horda alkonya című könyve, amelynek bemutatója május 17-én, szerdán 16.30-kor lesz a városi könyvtárban. Házigazda Kollár László önkormányzati- és megyei képviselő. 

Búcsú a Constantinumtól
Publikálás dátuma: 2017. május 6.
Május 5-én búcsúztatta 74 végzős diákját a Constantinum Gimnázium és Szakgimnázium. Az utolsó osztályfőnöki órákat követően az ünnepség hálaadó szentmisével folytatódott a Sarlós Boldogasszony Templomban.
 
Idén is nagy siker volt a „Csizi”
Publikálás dátuma: 2017. május 6.
A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskolában egymást érik a természettudományos versenyek, de minden évben üde színfoltként emelkedik ki a versenyek közül a dr. Csizmazia György Emlékverseny. Idén immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a „Csizi”, Bács-Kiskun és Csongrád megye 7 csapatának részvételével április 21-én.
 
Májusi zöldjárat
Publikálás dátuma: 2017. május 6.

Folyamatosan végzi a biológiailag lebomló hulladék díjmentes - a cég által folyamatosan biztosított biológiailag lebomló zsák és egy kévényi mennyiségben történő - begyűjtését Kiskunfélegyházán az FBH-NP Nonprofit KFT. Májusban a zöldhulladékot 8-a és 12-e között szállítják el Félegyháza területén.

Nem csak szeretnek, tudnak is kártyázni a félegyházi nyugdíjasok
Publikálás dátuma: 2017. május 6.
A Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület 4 fős csapata április 20-án vett részt a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége által meghirdetett römi kártyaversenyen. A csatára jelentkezett 24 csapat versenyében a félegyháziak a második helyen végeztek. Az egyéni versenyben pedig Marczényi Csabáné vehette át az első helyezettnek járó oklevelet és díjakat. A csapat tagjai voltak Fazekas Károly, Marczényi Csaba, Marczényi Csabáné és Nagypál József.
 
Bolondos kavalkád a főutcán
Publikálás dátuma: 2017. május 5.

Az időjárás is kedvezett a végzős diákoknak május 4-én, amikor jelmezt öltve végigvonultak a Kossuth utcán. A produkciók mellett a felvonultatott hangtechnika is lenyűgöző volt, minden osztály igyekezett egyedi módon megszólaltatni a decibeleket. A jókedvet és a bolondosságot garantálták a fiatalok, amelyet a főutcára kivonult tömeg is kíváncsian fogadott.

Egészségnap zöldséggel és sok sporttal
Publikálás dátuma: 2017. május 5.
Elsődleges céljuk a megelőzés, az egészséges életmódra nevelés, a szokások formálása volt. A tanulók nem a megszokott tanórai keretben szereztek ismereteket a témakörben, hanem interaktív formában. A kisebbek zöldségekkel és gyümölcsökkel ismerkedtek, egészségtálat készítettek, biztonságosan közlekedtek, divatbemutatót tartottak az évszakoknak megfelelően.
A láthatatlan szoba, ami a másság elfogadását, megértését célozta, vegyes érzelmeket váltott ki a gyerekekből. A felsősök gyakorolták a szeretetnyelvet. A szenvedélybetegségekkel, az agresszió kezelésével, elsősegélynyújtással, családtervezéssel is foglalkoztak. Az egészséges táplálkozásról is összegyűjtötték az ismereteket. A közös sport élménye sem maradt el. A napot moderntánc-bemutatóval és a kosárlabdasport népszerűsítésével zárták – tudtuk meg Ádámné Vereb Annamária igazgatótól.
 
Szépen helytálltak a diákolimpián a félegyházi ökölvívók
Publikálás dátuma: 2017. május 5.
Kiváló eredménnyel szerepeltek a félegyházi fiatal bunyósok a Debrecenben megrendezet diákolimpián, ahol több mint 300 versenyző szállt ringbe.
A KHTK ökölvívó szakosztályának fiatal versenyzője, Buza Barbara (a Darvas iskola tanulója) a serdülő lányok 54 kilogrammos versenyében aranyérmet szerzett. Klubtársai közül Buza Attilla (Kossuth Szakiskola) a juniorok, Tóth János (József Attila Iskola) pedig a serdülő korosztály versenyében szerzett bronzérmet.
A nemrégiben hivatalosan is megalakult Hideg László Boksz Klub versenyzői első alkalommal szerepeltek országos versenyen, és nem is eredménytelenül. Szikora Benedek első országos versenyén bronzérmet szerzet a serdülők 104 kilogrammos kategóriájában.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek