Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2018.05.04-05.11.

 
300-an nyújtották karjukat egy jó ügyért
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

Életmentő segítséget kapnak a vérzékenységben szenvedők – a Hemofília Világnapja alkalmából érkezett adományoknak köszönhetően hiánypótló rendezvénysorozatra is lehetőség nyílik, és gyógykészítményekben is részesülnek.

A dózsások egy csepp lélegzettel támogatták az élővilágot
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

A Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola minden évben csatlakozik a diákok környezettudatos fejlesztése érdekében a Föld napjához kapcsolódó tevékenységhez, a figyelemfelkeltő megemlékezéshez. Az iskola diákjai – Verebné Vadkerti Krisztina, a nap történetéről és jelentőségéről szóló bevezetője után – az iskola területén, és közvetlen környezetében szemétszedéssel könnyítettek a Föld terhén. A nap folyamán egy csepp lélegzettel támogatták az élővilágot udvaruk növénytelepítésével. A délutáni programokat Pintér Anna tanárnő az idei év madarához, a vándorsólyomhoz kapcsolódó rajzpályázat értékelésével, eredményhirdetésével kezdte. A legjobb alkotásokat kiállításon mutatják be.

A Sarlós Boldogasszony Templom hírei
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

1. Hétfőn este ½ 6-tól Bibliaórát tartanak a Jókai utcai Közösségi Házban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2. Májusban hétfőnként a reggeli szentmise után, a többi hétköznapokon az esti szentmisék előtt 6 órakor elimádkozzák a lorettói litániát. Vegyünk részt minél többen ezeken az ájtatosságokon, hogy közösen kérjük mennyei édesanyánk pártfogását és közbenjárását egyházunkért, családjainkért és önmagunkért is.

3. Kedden és pénteken 9-11 óráig van nyitva a Jókai u. 1. szám alatti Karitász bolt. Szeretettel várják az érdeklődőket.

4. Május 13-án, jövő vasárnap 9 órakor lesz az Iparosok miséje, ½ 11-kor pedig az elsőáldozás. Szeretettel kérik a híveket, imádkozzanak az elsőáldozókért, hogy a szentségi Jézussal való találkozás valóban életre szóló elkötelezettséget jelenthessen számukra.

5. Az elsőáldozási főpróba május 11-én, péntek délután 4 órakor lesz.

6. Május 19-én, Pünkösd szombatján délelőtt 10 órakor érseki szentmise keretében lesz a templomban a bérmálás. Szeretettel kérik a híveket, hogy foglalják imáikba a bérmálkozókat.

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

1. Vasárnap délután 6 órakor szentségkitétellel kezdődik az elsővasárnapi szentségimádás.

2. Papi találkozó lesz az egyházközségünkben május 7-én, hétfőn. A részt vevő atyák este 7 órakor közösen fognak szentmisét tartani a templomban. Erre a szentmisére hívnak és várnak mindenkit.

3. Májusban minden nap az esti szentmise előtt ½ 7-kor kezdik a lorettói litániát a Szűzanya tiszteletére.

4. Pénteken este 7 órakor ifjúsági mise lesz a Kalmár kápolnában. Minden fiatalt hívnak és várnak.

5. A meghirdetett egyházközségi majális a nagyon kevés érdeklődő miatt elmarad.

6. Május 20-a a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Kérik, hogy adójuk 2x1 százalékával támogassák a Katolikus Egyházat, valamely alapítványt vagy karitatív szervezetet!

7. Május 26-án ünnepli egyházmegyénk alapításának 25. évfordulóját. Az ünnepi szentmiséhez kapcsolódóan szervezik meg az egyházmegyei családmajálist. Részletes program és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a templomi hirdetőtáblán olvashatóak.

8. Egynapos ingyenes kirándulást szerveznek a hittanosoknak június 2-án, szombaton Petőfiszállásra. Részletes tudnivalókról a hitoktatók tájékoztatnak.
 

A szövegalkotás módszertanával ismerkedtek a pedagógusok
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

A József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézményében rendezték meg Széplaki Erzsébet, érdemes tankönyvíró: A „Szövegalkotás tanításának módszerei 3-8. évfolyamon” című továbbképzését. A Kecskeméti Tankerületi Központ segítségével meghirdetett képzésre a város iskoláiból és a tankerület távolabbi részeiről is érkeztek pedagógusok, akik a szöveg és a szövegalkotási műveletekbe, a piszkozatírás, az elbeszélés, a leírás, a jellemzés, a levél és a modern kommunikációs műfajok tanításának algoritmusába nyerhettek betekintést. Az egyes műfajok tanításával kapcsolatban a résztvevők játékos formában mélyedhettek el alaposabban a különböző műveletekbe.

Életünk legnagyobb csodája: a születés
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

A Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat és a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete a Születés Hete alkalmából kibővített Betűbölcsi keretében várta a kismamákat a Hattyúházba május 8-án.

Éremeső a megyei Atlétikai Pályabajnokságon
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

Ragyogó napsütésben rendezték meg az idei Megyei Atlétikai Pályabajnokságot a kecskeméti Széktói stadionban.
A kiskunfélegyházi Batthyány iskola tanulói a III. és a IV. korcsoportban is sikeresek voltak.

Németh Anna, Papp Laura, Nemes Csanád és Kardos Tamás a versenyen való 1. helyezéseikkel kivívták meghívásukat a Győrben megrendezésre kerülő Országos Döntőre!

Könnyek, tarisznya, érettségi...
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

194 mezgés tanuló búcsúzott iskolájától, a diákévektől május 5-én, szombaton a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Szakgimnázium Szakképző Iskola udvarán. A végzősök hamarosan érettségi, technikusi vagy szakmai vizsgát tesznek, hogy azután megkezdődjön számukra a nagybetűs élet. Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos, a búcsúztató iskolatársak által útravalóul adott tarisznya sem, amely jelképesen a felnőttkor megkezdését jelenti az egykori diákok számára.

Május 16-ától változnak a postai díjak
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

Május 16-ától drágább lesz a normáltól eltérő súlyú, azaz a 100 grammot elérő, vagy azt meghaladó súlyú közönséges és elsőbbségi levelek feladása. Az árváltozás érinti az ajánlott és a tértivevényes leveleket is, az ajánlott levél feladása 320 forintba kerül majd, a tértivevény többletszolgáltatás pedig 220 forint lesz.

Misére várják az iparosok a városlakókat
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

 Vállalkozók Ipartestülete szeretettel vár mindenkit május 13-án 9 órakor a Sarlós Boldogasszony Templomba a város iparosságáért és vállalkozóiért tartandó szentmisére.

Múzeumtúra Bajára
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

A Kiskun Múzeum Baráti Köre múzeumlátogatást szervez május 12-én (szombaton) Bajára.

Program:

Éber Emlékház (Belépő - teljes árú: 500 Ft, 62-70 év között: 250 Ft, 70 év felett ingyenes)
Türr István Múzeum (Belépő - teljes árú: 500 Ft, 62-70 év között 250 Ft, 70 év felett ingyenes)
Türr István emlékmű és Halászati Mini Skanzen megtekintése a Duna-parton városnéző kisvonattal (1.200 Ft/fő)
Az utazás vonattal történik. A vonatjegyeket és a belépőjegyeket mindenki egyénileg rendezi. A múzeumtúrán való részvételt mindenkinek jeleznie kell a 06-70/221-1608-as telefonszámon (a kisvonaton 54 fő utazhat).

Indulás időpontja: 2018. május 12. (szombat) 7:45 óra

Hazaérkezés: 20:15 órakor

Felhívjuk a figyelmet, hogy a vonatra pótjegyet nem kell vásárolni!

Nemzeti Lovas Színház estek Bugacpusztán
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

A megyében egyedülálló, különleges rendezvény három alkalommal kerül bemutatásra a Nemzeti Lovas Színház előadásában 2018. nyárán Bugacpusztán.

Előadások:

2018. június 2. - Rózsa Sándor, az alföldi betyár legendája – népi rockopera
2018. július 6. - Honfoglalás – rockopera
2018. szeptember 1. - Csárdáskirálynő - operett

Növényvédelmi permetezés
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya értesíti a lakosságot, hogy május 15-én, kedden - az időjárás és a rajzás figyelembevételével - elvégzik a platán- vadgesztenye- és hársfák növényvédelmi permetezését. Rossz idő esetén május 16-án vagy 17-én végzik el a munkát.

Nyílt nap a félegyházi mentőállomáson
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

Nyílt napot tart május 19-én, szombaton 10-től 14 óráig a kiskunfélegyházi mentőállomás. Az ünnepi eseményen megemlékeznek az idén 70 éves Országos Mentőszolgálatról.

Összefogással készül el Jánoskáék autója
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

Óriási örömhír számunkra, hogy cikkünk nyomán eddig 77 ezer forint érkezett a félegyházi Török család megsegítésére helyi magánemberek befizetéseiből, a Sorsocskák Alapítvány számlájára. Nem tudunk eléggé méltóképpen köszönetet mondani azoknak, akik ily módon is tanúbizonyságot tesznek önzetlenségükről, empátiájukról. Ki tudja hányadszor is bebizonyítják a félegyháziak, hogy felelősséget éreznek egymás iránt, hogy nincs igaza azoknak, akik szerint kiveszett az emberekben az érzékenység és együttérzés. Nincs már semmi kétségünk afelől, hogy összegyűlik az autó 120 ezer forintos javítási költsége. Hála és köszönet mindazoknak, akik hozzájárulnak ehhez! A fejleményekre visszatérünk.

Sportrelikviákat bocsátanak licitre, a kórház javára
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

Három különleges tárgyat bocsát árverésre az Egészségért Közalapítvány a Kórházért. A felajánlásokból származó bevételt a kardiológiai rehabilitációs kezelő berendezésére fordítják.

Versek ihlették a látványos alkotásokat
Publikálás dátuma: 2018. május 11.

Szavak szárnyán címmel nyílt kiállítás a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában május 8-án az Alapfokú Művészeti Iskola fotó-video, grafika és kerámia szakos diákjainak munkáiból.

A legjobbak közt matematikából
Publikálás dátuma: 2018. május 10.

A Matematikai Tehetségekért Alapítvány a 2017/2018-as tanévben is megrendezte Magyarországon a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyt. Ezen mindenki részt vehet, aki szeret gondolkodni, mert a könnyebb és nehezebb feladatok együtt mindenki számára sikerélményt biztosítanak. A verseny elsődleges célja a matematika népszerűsítése, érdekessége, hogy 89 országban azonos időpontban rendezik. A rendezők mottója: "Legyen ez a 75 perc matematika ünnepe szerte a világon!

Forgalomkorlátozás sportverseny miatt
Publikálás dátuma: 2018. május 10.

A Kiskunfélegyházi Városüzemeltetési Osztály tájékoztatja a lakosságot, hogy május 11-én, pénteken 14 órától 19 óráig lezárják a Kossuth utca Izsáki úti kereszteződéstől a vasútállomásig tartó szakaszát a Kossuth Lajos szakképző iskola által rendezett KOLIMPIA miatt. Az iskola mindkét oldalán tilos megállni és várakozni! A vendégiskolák felvonulása miatt lezárják a Kossuth utca teljes szakaszát az Izsáki úttól a városházáig 14.30 és 15.45 között. A vasútállomás ez idő alatt a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok felől közelíthető meg. Kérik az autótulajdonosokat, hogy a sportesemény idején a sportcsarnok melletti parkolókat használják.

Határokon átívelő matematikaversenyek
Publikálás dátuma: 2018. május 10.

A Matematikában tehetséges Gyermekekért Alapítvány az idén 5. alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt Szabadkán április 27-e és 30-a között. Oláh-Marcényi Balázs, a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. m osztályos tanulója országos 14., nemzetközi 35. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Rádiné Petróczi Márta.

Hétvégi program a strandon
Publikálás dátuma: 2018. május 10.

Május 12-én, szombaton 8 és 11 óra között rendezik meg a X. Jubileumi Kolimpia úszás-futás versenyszámait a Félegyházi Termál Parkfürdő kültéri medencéinél. A futás a strand kijelölt területén lesz, amely átmenetileg akadályozhatja a strandon a közlekedést. 11 és 14 óra között pedig vízilabda bajnoki forduló lesz, szintén a kültéri úszómedencében.

Színesítsük meg a betegek hétköznapjait!
Publikálás dátuma: 2018. május 10.

Városunk kórháza igyekszik megragadni minden lehetőséget arra, hogy a lakosság és a sokszor hónapokat, éveket bent tartózkodó betegek korszerű és szép környezetben kapjanak ellátást. Ennek megvalósítására a kórház szeretné színesebbé tenni három osztályuk egyhangú, személytelen folyosójának légkörét, amelyhez most a Let's colour Településszépítő Egyesület pályázata megfelelő hátteret nyújt. A pályázaton a legtöbb szavazatot elért közintézmény nyeri a 800 négyzetméter falfelület lefestéséhez elegendő festéket. Szavazni a www.letscolour.hu oldalon május 20-áig lehet. Támogassuk a kiskunfélegyházi kórház szépülését!

Színező klub a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2018. május 10.

Május 12-én, szombaton 9-től 12 óráig ismét színező klub lesz a városi könyvtárban. Vezeti: Tarjányi Xénia művésztanár. Téma: Zöldellő természet. A program az EFOP-3.7.3- 16 támogatásával valósul meg. Hagyd magad mögött a stresszes hétköznapokat, lazíts kellemes zenehallgatás mellett, miközben csodaszép képek formálódnak a kezed között.

Új traktor állt a félegyházi külterület szolgálatába
Publikálás dátuma: 2018. május 10.

Sziszifuszi munka, soha véget nem érő feladat a külterületi utak karbantartása: egyrészt állandó versenyfutás az idővel, másrészt harc a természet viszontagságaival, az időjárás szélsőségeivel. Ván Jenő és Horváth Gábor képviselők szerint a leghálátlanabb önkormányzati tennivalók közé tartozik, aminek hiányosságai minden lakossági fórumon szóba kerülnek. Ennek a munkának a minőségében nyit új fejezetet az a traktor, amit nemrégiben szerzett be az önkormányzat, és amely már javában dolgozik a külterületi utak karbantartásán, állapotuk folyamatos javításán. Egy főállású gépkezelőnek mostantól ez a kizárólagos feladata. A térség külterületi önkormányzati képviselők látványos, érzékelhető javulást várnakettől.

Útlezárás pénteken a Kossuth utcán
Publikálás dátuma: 2018. május 10.

2018. május 11-én, pénteken 14 órától 19 óráig a Kossuth utca – az Izsáki úti kereszteződéstől a Vasútállomásig, 14.30-tól 15.45-ig a Kossuth utca teljes szakasza az Izsáki úttól a Városházáig lezárásra kerül.

A Kiskunfélegyházi Városüzemeltetési Osztály ezúton tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy 2018. május 11-én, pénteken 14.00 órától 19.00 óráig a KSZC Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium által rendezett KOLIMPIA időtartama alatt a Kossuth utca – az Izsáki úti kereszteződéstől a Vasútállomásig lezárásra kerül.
Az iskola mindkét oldalán megállni, várakozni tilos!
14.30-tól 15.45-ig a Kossuth utca teljes szakasza az Izsáki úttól a Városházáig a felvonulás idején lezárásra kerül.
A vasútállomás ez idő alatt a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok felől közelíthető meg.
Tisztelettel kérik az autótulajdonosokat, hogy a sportesemény idején az Aréna melletti parkolókat szíveskedjenek használni.

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál - 2018
Publikálás dátuma: 2018. május 10.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata szeretettel hív mindenkit a május 17-e és 27-e között rendezendő Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztiválra és a Városi Gyermeknapi rendezvényeire.

150 éve hunyt el Tompa Mihály
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

Ebből az alkalomból tart megemlékezést K. Csontosné Tompa Anna nyugalmazott pedagógus a költő életéről és munkásságáról. Az irodalmi est május 10-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Hattyúházban. Közreműködik: Mayer László.

A fiútestvérei verték, ezért lett ökölvívó
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

Az országos diákolimpián a 13 évesek között, az 54 kilogrammos súlycsoportban aranyérmet szerzett a kiskunfélegyházi Búza Barbara. A versenyt a tatai edzőtáborban tartották.

A józsefes környezetvédők ismét bizonyítottak
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

Csongrádon május 7-én rendezték meg a CSTÁI Galli János Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolájában a IX. Föld, víz, levegő nemzetközi, megyei és regionális természetismereti és környezetvédelmi versenyt. A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola 5. és 6. osztályos tanulókból álló csapata a III. helyet szerezte meg a régióban. A csapat tagjai voltak: Cossi Ricardo, Gulyás Janka, Kollár András és Slezák Zsombor. A csapatot Csollár Géza készítette fel a megmérettetésre.

Anyák napja a Dózsa György utcai óvodában
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

Májusban az óvodákban is meghitt pillanatokban részesítették az édesanyákat és nagymamákat gyermekeik, és unokáik. Közös játékkal, minőségi együtt töltött idővel erősítették az anya-gyermek kapcsolatot. A közösen elkészített ajándék öröme a nagymamák szívét is megdobogtatta.
 

Előkelő hely a mezei futás országos döntőjében
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

A mezei futás a Diákolimpia versenysorozatnak fontos eleme. Április 17-én ismét Gödöllőn gyűltek össze az ország legjobb iskolás hosszútávfutói. A pest megyei település immár 21. alkalommal adott otthont a 2017/2018. tanév Atlétika Mezei Futás Diákolimpia Országos Döntőjének. A versenyben a II., III. IV., V., és VI. korcsoport legjobbjai futották le az előírt távolságokat.

Év végi gondolatok a Kossuth Szakképző Iskoláról
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

A tanév ezen szakasza mind a diákok, mind a pedagógusok és minden oktatási
intézmény életében meghatározó szerepet tölt be.
„Minden iskola addig él, amíg vállalható értékekkel tudja felvértezni a majdani visszaemlékezőket, amíg az anyagi szegénységgel szembe tudja állítani az együvé tartozás gazdagságát. 2009-ben a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara intézményünknek adományozta 'Az Év Szakképző Iskolája' - díjat. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy részese vagyok 2007 óta az itt
folyó munkának, az elért szép sikereknek.” – fogalmazott Ágoston Tibor, az iskola tagintézmény- vezetője.

Félegyházán házhoz megy a lomtalanítás
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

Olvasóink jelzéseiből tudjuk, hogy még mindig szép számmal akadnak, akikhez nem jutott el az információ: Félegyházán már nem a korábban megszokott, előre ütemezett módon történik a lomtalanítás, hanem a lakos számára legkényelmesebb formában: előre egyeztetett időpontban házhoz megy a szolgáltató. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyeket a lomtalanítással kapcsolatban tudni érdemes.

Felejthetetlen rajzóra a Dózsa iskolában
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

Egy rendhagyó rajzórán vehettek részt május 4-én a Dózsa György Általános Iskola felső tagozatosai. A gyerekek a 14 éve működő Iskolagaléria tavaszi tárlatának kiállító művészével, Benkő T. Sándor képzőművésszel és alkotásaival találkozhattak. A művész a szimbolizmus világába kalauzolta el a gyerekeket egy kötetlen, baráti hangvételű beszélgetés során. Segítségével megfejtették a festmények szimbolikus képi elemeinek üzenetét, miközben megismerkedtek egy izgalmas művészi kifejezésmóddal. Meglepetésként a gyerekek kaptak egy-egy színes papírt Benkő T. Sándortól, amelyből kérésére mindenki papírcsónakot hajtogatott, emlékeztetőül az alkotó legjelentősebb, szinte minden képén fellelhető szimbólumára és erre a felejthetetlen rajzórára.

Megkezdődtek a munkálatok a Nefelejcs utcán
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

2015-ben indította el városvezetésünk a Félegyháza Újjáépül Programot, melynek szerves részét alkotja a városunkban lévő bel- és külterületi utak felújítása.

Mind külterületen, mind belterületen elsősorban azon utakra helyezték a hangsúlyt az első években, melyeket a legtöbbet használják. 2016-ban a Bankfaluban már elkezdődött a Kiskun utca felújítása, majd 2017-ben a Kiskun utca folytatása mellett a Kossuthváros neuralgikus pontját, a Dessewffy utcát aszfaltozták újra.

Szavak szárnyán…
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

A Móra Ferenc Művelődési Központban rendezték meg május 8-án, kedden a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola grafika, kerámia, fotó-videó szakos diákjainak kiállítását, Szavak szárnyán… címmel.

Az egybegyűlteket Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési központ igazgatója köszöntötte. Az iskola képviseletében Répa Mónika drámapedagógus nyitotta meg a rendezvényt. A tárlat apropója a művészeti iskola tanévzárója volt, ahol a diákok munkáit állították ki. A megjelentek között a két tanszak vezetője, Kis Virág grafika és kerámia szakos tanárnő és Gajdics Dávid, videó tanszakos tanár is jelen volt. A megnyitót zenés és prózai előadásokkal színesítették az iskola diákjai, aminek témáját a Petőfi Sándor Emlékév adta. Két korcsoportban dolgozták fel pályaműveikben Petőfi Sándor verseit. A kiállítás május 22-éig várja a látogatókat.

VI. Szivárvány Majális
Publikálás dátuma: 2018. május 9.

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi út 3. szám alatti otthona szeretettel hív mindenkit a VI. Szivárvány Majális rendezvényére május 12-én, szombaton. Adományaikkal az intézmény ellátottjainak részére rehabilitációs eszközök beszerzéséhez, kulturális tevékenységek szervezéséhez, szabadidős programok rendezéséhez járulnak hozzá. A nap folyamán büfé üzemel, ahol lehetőség van kolbász, palacsinta, pörkölt, sült hal, flekken, sütemény, üdítő fogyasztására is. A rendezvényen való részvételért az Idősekért, Fogyatékosokért és Rászorultakért alapítvány számára felajánlásokat, támogatásokat elfogadnak. Számlaszám: K&H Bank 10200074-25510544-00000000

30 éves a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület
Publikálás dátuma: 2018. május 8.

A jubileumi ünnep alkalmából az egyesület alkotó tagjával Szűts Tamás szobrászművésszel beszélgetett Fülöp Piroska május 3-án a városi könyvtárban.

A kellemes hangulatú délutánt Kapus Béláné, az egyesület elnöke nyitotta meg:
- 1988. június 6-án alakult meg a Kiskunfélegyházi Közművelődési Egyesület, majd 25 évvel ezelőtt felvette Móra Ferenc nevét. A jubileum alkalmával az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy alkotó tagjainak egy részét bemutatják az érdeklődők számára. Noha úgy gondoljuk, hogy ismerjük őket, mégis vannak olyan oldalaik, amelyekkel még soha nem találkoztunk. Például Bánkiné dr. Molnár Erzsébetről is közismert, hogy nagyon sok könyvet írt, de bizony az előadás után mégis sokkal gazdagabb tudásra tehettünk szert személyiségét illetően. Talán ugyanígy van mindenki Szűts Tamással is, akivel napi szinten találkozhatunk az utcán, különféle képzőművészeti kiállításokon megjelent műveit, köztéri szobrait is jól ismerjük már, de ő sokkal többet tesz annál, mint amennyit ismerünk -

Állat- és Kirakodóvásár Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2018. május 8.

Mint minden hónap második vasárnapján, ezúttal is szeretettel várnak minden kedves vásárlót-nézelődőt május 13-án (vasárnap) az Állat- és Kirakodóvásárba Kiskunfélegyházán.

A vásártéren megrendezett népszerű rendezvénynek városunkban is nagy hagyománya van. Nagyon sokan a hangulat kedvéért látogatnak ki a forgatagba, de mindig kerül "vásárfia" is a kosarakba, táskákba.

Az sem utolsó szempont, hogy a vasárnapi reggelik között is ki-ki a kedvére válogathat a sült hurka-kolbász, sült hekk, lángos, rántott szelet, rántott velő, kürtőskalács, fánk stb. között. Mindemellé persze rengeteg csemegéhez és hűtött italokhoz is könnyen hozzájuthat bárki a sátorok között üzemelő büfékben.

Az állatvásáron pedig a gazdák és gazdálkodók mellett szép számban akadnak olyanok is, akik kíváncsiságból, avagy egy kis állatsimogatásra látogatnak el a vásár ezen elkülönített területére.

Fénypárduc-sikerek Foktőn és Mártélyon
Publikálás dátuma: 2018. május 8.

Foktőn kezdődött a DDR-DAR 3D-s versenysorozata.  A hat fordulóból álló versenysorozat első állomásán négyen vettek részt a KHTK – Fénypárducok Íjász Szakosztály tagjai. Az Éjsólyom Íjász Egyesület 24 célos 1+1 lövéses versenyen 150 induló között szépen szerepeltek a Fénypárducok, hiszen három érmet sikerült gyűjteniük.

Pénteken még ünnepeltek, a héten pedig vizsgáznak
Publikálás dátuma: 2018. május 8.
A Constantinum Intézmény középiskolásai május 4-én (pénteken) tartották ballagási ünnepségüket az iskola tornacsarnokában. A jeles eseményt a hagyományokhoz hűen ünnepi szentmise nyitotta meg, melyet a Sarlós Boldogasszony Templomban tartottak. A misét követően a ballagó diákok tanáraikkal, családjaikkal a rokonokkal, ismerősökkel, barátokkal, valamint a meghívott vendégekkel a Constantinum Tornacsarnokában folytatták az ünnepséget. Az útravalóul kapott tarisznya, virág és a műsor, melyet a ballagtató tanulók adtak a nagybetűs élet küszöbén álló diáktársaikknak, minden bizonnyal örök emlékként vésődött mindenki szívébe, aki az ünnepségen megjelent.
Rekordszámú érettségiző a Móra Ferenc Gimnáziumban
Publikálás dátuma: 2018. május 8.

Hétfőn reggel ünneplőbe öltözött diákok özönlötték el a Kossuth utcát, akik közül 502 izguló, várakozással teli tanuló a Móra Ferenc Gimnáziumba igyekezett. Ezt az országosan is egyedülálló létszámot a gimnázium a felnőttoktatásban elért országos jelenlétének köszönheti.

Az érettségi vizsgák kapcsán legtöbben a nappali oktatás középiskolát végző diákjaira gondolunk, de ez a nap nem csupán róluk szól. A felnőttoktatásban résztvevők, akik sokszor munka és család mellett levelező tagozaton készülnek a vizsgákra, szintén ezekben a napokban teszik le az érettségi vizsgát. A Móra Ferenc Gimnázium a tanköteles kort betöltöttek számára is kínál olyan oktatási formát, amely az életvitelükbe jól beilleszthető, és a munka és a család prioritása mellett még a tanulás helyét is biztosítja.
 

Tejkamion újratöltve
Publikálás dátuma: 2018. május 8.

Több ezer diák közt népszerűsítik a tejivást: Road Show indította az Agrármarketing Centrum „Tej! Szívvel-lélekkel!” kampányát.

A minőségi tejtermékek népszerűsítését célzó marketingkampány a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Terméktanács együttműködésében, a tej és a tejtermékek jótékony hatásával ismerteti meg a gyerekeket egy edukációs jellegű, mozgó roadshow keretében. Az útjára indított „Tejkamion” - a tavaszi tejkampány részeként - 30 helyszínen, 4500 diákkal osztja meg a tej- és tejtermékfogyasztás pozitív hatásait, illetve az egészségtudatos táplálkozás előnyeit.

Véget ért a sakk csapatbajnokság
Publikálás dátuma: 2018. május 8.

Hét és fél pontot szereztek a Békési TE játékosai ellen, de nem mozdultak el az utolsó helyről, így a 12. pozícióban fejezték be a szezont a Félegyháza –Csongrád tagjai az NB II Tóth László csoportjában, május 6-án. A záró fordulóban hat táblán is félegyházi siker született, az első három helyen Világos Nándor és Kemény Csaba is nyert, míg Pacal Mihály remizett. Az ifjúsági versenyzők közül Hideg Ferenc Bendegúz és Hideg Gergő Benedek is győzött. A Félegyháza – Csongrád 52 pontot gyűjtött az idény sorát, a bajnokságot minimálisan különbséggel, a Maróczi SE II. nyerte 76,5 egységgel.

X. Jubileumi Kolimpia
Publikálás dátuma: 2018. május 8.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma tizedik alkalommal rendezi meg a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók Arany János Kollégiumi Programjában részt vevő kollégiumok diákjai számára az országos kollégiumok olimpiáját, a Kolimpiát május 11-e és 13-a között Kiskunfélegyházán. Tizennégy város mintegy 300 kollégistája mérheti össze tudását és ügyességét hét sportágban (kosárlabda, íjászat, asztalitenisz, úszás-futás-rollerezés, futsal, zenés gimnasztika és sorverseny). 

Májusi véradások
Publikálás dátuma: 2018. május 7.

Májusban is szervez véradást a Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezete. Vért adhat minden egészséges ember, aki már betöltötte 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot. Ezen kívül érdemes tudni, hogy férfiak akár ötször, nők viszont maximum háromszor adhatnak vért egy évben. A két véradás között pedig legkevesebb 56 napnak el kell telnie.

Szép Magyar Beszéd
Publikálás dátuma: 2018. május 7.

Április 20-22-én rendezték meg a Szép Magyar Beszéd országos döntőjét, ahol Nagy Bálint Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Szakgimnázium Szakképző Iskola 12/B osztályos tanulója az Anyanyelvápolóktól nyert el a különdíjat.

Természetismeretben is dobogósok
Publikálás dátuma: 2018. május 7.

Harmadik helyezett lett a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola 5.a és 6.a osztályos tanulókból szerveződött csapata a XVIII. Régiós Természetismereti Versenyen április 27-én, Tiszaalpáron. A csapat tagjai voltak: Gulyás Janka, Kollár András és Slezák Zsombor. A versenyre Csollár Géza készítette fel a fiatalokat. Az iskola 8.a osztályos diákjai is szép eredménnyel szerepeltek a versenyen, hiszen Horváth Anna, Schauer Lili és Zana Laura felkészültségének köszönhetően a negyedik helyezést szerezték meg, Dinnyés-Kis Zsuzsanna felkészítésével.

Természetismeretben is dobogósok
Publikálás dátuma: 2018. május 7.

Harmadik helyezett lett a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola 5.a és 6.a osztályos tanulókból szerveződött csapata a XVIII. Régiós Természetismereti Versenyen április 27-én, Tiszaalpáron. A csapat tagjai voltak: Gulyás Janka, Kollár András és Slezák Zsombor. A versenyre Csollár Géza készítette fel a fiatalokat. Az iskola 8.a osztályos diákjai is szép eredménnyel szerepeltek a versenyen, hiszen Horváth Anna, Schauer Lili és Zana Laura felkészültségének köszönhetően a negyedik helyezést szerezték meg, Dinnyés-Kis Zsuzsanna felkészítésével.

Véget ért az irodalom érettségi vizsga
Publikálás dátuma: 2018. május 7.

A barátságkutatásról szóló szövegértési feladatsor, míg a műelemző feladatok között József Attila és Szabó Lőrinc versei, illetve Balázs Béla meséje szerepelt az idei középszintű magyar írásbeli érettségin az eduline.hu oktatási szakportál információi szerint.

A végzős kossuthosok is búcsút vettek az iskolától
Publikálás dátuma: 2018. május 6.

Május 4-én, ragyogó napsütésben tartotta ballagási ünnepségét a KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium. A végzős diákok családtagjaik, rokonaik jelenlétében mondtak istenhozzádot az alma maternek, hogy a jövő héten már az írásbeli érettségi vizsgákon mérettessék meg tudásukat.

Elballagtak a közgések is
Publikálás dátuma: 2018. május 6.

Május 4-én, pénteken, a iskola udvarán tartotta meg ballagási ünnepségét a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium. A végzős diákok szeretettel búcsúztak az intézménytől, amely négy éven át volt életük fontos színtere. Az itt szerzett tudásról a következő napokban adnak számot az érettségi vizsgákon.

Elballagtak a Szent Benedek Gimnázium végzősei
Publikálás dátuma: 2018. május 6.

Izgatott diákokkal, szülőkkel és tanárokkal telt meg a Hősök parkja, ugyanis a Szent Benedek Gimnázium végzős diákjai búcsúztak el egymástól és az iskolától. Felidézték a közös emlékeket és útravalóul tanácsot kaptak fiatalabb diáktársaiktól, hogy hogyan éljék meg az elkövetkező éveket, amelyek alatt felnőtt és komoly emberré válnak. Jövő héten pedig mind a három osztály leteszi az érettségi vizsgát. Mindannyiknak ez a belépő a nagybetűs életbe.

A felnőtté válás kapujában
Publikálás dátuma: 2018. május 5.

A Constantinum Intézmény végzős diákjai is elballagtak május negyedikén, pénteken. Átléptek egy képzeletbeli határvonalat, ami a felnőtté válást jelképezi és ahonnan a távoli jövőt szemlélhetik. Megemlékeztek az együtt töltött időről, melynek vége szakadt és egy új élet kezdődött. Hétfőn pedig már egy újabb megmérettetés vár rájuk, az érettségi.

Megkapták a ballagó tarisznyát a Móra gimis diákok
Publikálás dátuma: 2018. május 5.

“A valóságot mi határozzuk meg... döntésed, gondolatod, cselekedeted alakítja a világot körülötted” – hangzottak Nagy Lajos igazgató búcsúzó szavai a Móra Ferenc Gimnázium ballagási ünnepségén.

A több mint két évszázados Móra Ferenc Gimnáziumtól négy osztály végzős diákjai vettek búcsút május 5-én. A ballagó tarisznyába a szép emlékek, a dícséretek és könnyek mellett biztató szavak is kerültek, hiszen a diákoknak hétfőn az érettségi vizsgával megkezdődik a jövőt meghatározó megmérettetés.

Petőfi Sándor verseiből
Publikálás dátuma: 2018. május 5.

A Petőfi Emlékév alkalmából a lánglelkű költő versei közül válogatunk. Kép: Bodor Miklós.

Szent Flórián napja, a tűzoltók ünnepe
Publikálás dátuma: 2018. május 5.

A Kiskunfélegyházi Tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából Kiskunfélegyháza adott otthont a megyei tűzoltónapi állománygyűlésnek és a tűzoltómajálisnak. A hivatásos, az önkormányzati, az önkéntes tűzoltók és a tűzoltójárművek felvonulása adta tudtul a város lakónak, hogy kezdetét vette a Flórián napi ünnepség.

125 éves fennállását ünnepelte a félegyházi tűzoltóság
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

Közel három évtizede a tűzoltók védőszentjének ünnepén, Szent Flórián napján rendezik meg tűzoltók napját országszerte.

Bár nagyon veszélyes, mégis töretlen a tűzoltó hivatás népszerűsége a gyerekek, a fiatalok körében. Ezt bizonyítja az a sok-sok érdeklődő is, akik ellátogattak csütörtökön a félegyházi tűzoltó laktanyába, ahol a megyei tűzoltó nap alkalmából gazdag programokkal, különböző bemutatókkal vártak mindenkit.
Közel három évtizede a tűzoltók védőszentjének ünnepén, Szent Flórián napján rendezik meg tűzoltók napját országszerte. A megyei eseménynek ezúttal a 125 éves fennállását ünneplő kiskunfélegyházi tűzoltóság adott otthont. A jubileumi tűzoltó nap ünnepi szentmisével kezdődött az Ótemplomban, majd ünnepi állománygyűléssel folytatódott a Móra Ferenc Művelődési Központban, ahol kitüntetéseket adtak át a kiemelkedő munkát végző tűzoltóknak.

A lovat nem legyőzni kell, hanem meggyőzni
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

A kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripar Szakképző Iskola adott otthont a 18. Lovász Szakma Kiváló Tanulója Versenynek. A megmérettetésen nyolc iskola 15 lovász tanulójának kellett bizonyítania szakmai felkészültségét. A verseny első napján, 18-án elméleti kérdések megválaszolására volt kíváncsi a szakértő zsűri. Másnap fogathajtó és lovas képességeiket kellett megmutatni a versenyre nevező 11 lánynak és 4 fiúnak. A házigazdák nem csak kiváló szervezőnek, rendezőnek bizonyultak, de azt is megmutatták, hogy a városban kiváló lovasokat képeznek. Ennek bizonyítéka, hogy tanulóik közül Jaksa Brigitta az első, Benkó Izabella a második helyezést érte el. Felkészítő tanáraik Szajbert Éva és Kamocsa Dorisz voltak.

Anyák Napja a Piacon
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

Színpompás virágvásárral készülnek a Piaccsarnok árusai a hétvégi Anyák Napjára és a ballagásra!

Ballagási időpontok a kiskunfélegyházi középiskolákban
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

A hét végén elkezdődik a ballagás Kiskunfélegyházán. Az egyes intézmények ünnepségei az alábbi időpontokban lesznek:

Emléktábla őrzi a legendás karvezető emlékét
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában április 25-én avatták fel Somogyvári Zoltánné Aliz néni emléktábláját. Aliz néni évtizedeken át a félegyházi kóruskultúra meghatározó egyénisége volt. Azok közé a karnagyok közé tartozott, aki dalos közösségeivel úgy tudott megszólaltatni egy-egy kórusművet, hogy annak minden szépségét, érzékeny finomságát élvezhette a hallgatóság. De nemcsak a közönség szerette ezeket a hangversenyeket, hanem a kórustagok is, hiszen vezetőjük kiváló, magával ragadó egyéniség volt.

Emléktáblát állítottak Aliz néni tiszteletére
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola városunk kiváló karnagya, dr. Somogyvári Zoltánné Aliz néni tiszteletére emléktáblát állított az iskola aulájában.

Az emléktáblát április 25-én avatták fel ünnepélyes keretek között.
A jeles eseményen az iskola igazgatónője Vargáné Oláh Zsuzsanna Judit köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve a városunk vezetése nevében megjelent Rosta Ferenc alpolgármestert és Szamosi Endrét, a körzet képviselőjét, valamint a családot képviselő Somogyvári Alizt (Aliz néni lányát), illetve Aliz néni két unokáját: Lajos Erikát és Somogyvári Gábort.

Értékes helyezések a XXI. Alföldi Országos Számítástechnikai Versenyen
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

A TIT Jurányi Lajos Egyesület országos informatika versenyt hirdetett 7-8. és 9-10. évfolyamos diákok számára. A verseny célja, hogy a számítástechnikában tehetséges fiataloknak biztosítsanak lehetőséget tudásuk megmérésében.

Győzelem a bajnoki hajrában
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

A sikeres dupla fordulót követően a Szerva ASE II. csapatát is legyőzték a Félegyházi Asztalitenisz Sportiskola játékosai a férfi NB I. keleti csoportjának 16. fordulójában. Az Erdélyi Szabolcs, dr. Francia Balázs, Korponai Zoltán és Pengő Gábor összetételű félegyházi csapat fölényesen nyert a foghíjasan érkező vendégek ellen. A bajnokságból már csak két forduló van hátra, a Félegyházi Asztalitenisz Sportiskola továbbra is második csoportjában.

Ma reggel elszállította első utasát a kórházjárat
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

Ma, május 2-án, szerdán reggel Félegyházáról a kecskeméti megyei kórházhoz elszállította első utasát a kórházjárat, amely mostantól hetente háromszor, hétfő, szerda és pénteki napokon közlekedik. A kényelmes és korszerű, légkondicionált, alacsony padlós Mercedes busz mozgássérültek szállítására is alkalmas. A beszerzési eljárás eredményeként a félegyházi székhelyű Szalai Busz Kft-vel kötött egy évre szóló szerződést az önkormányzat a járat működtetésére.

Már öt magyar bajnoki címet szereztek ebben a szezonban a félegyházi birkózók
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

Újabb két magyar bajnoki aranyat, egy ezüst és egy bronzérmet szereztek az elmúlt hétvégéken a Kiskunfélegyházi Birkózó SE versenyzői.

Matolay Nemzetközi Emlékverseny Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

Felejthetetlen, élményekben gazdag utazáson vehettek részt a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézményének és a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola diákjai március 18-26 között az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő által kiírt „Határtalanul" pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően.

Sikeres volt a könyvtári kitelepülés
Publikálás dátuma: 2018. május 4.

Több mint száznegyvenen keresték fel Bács-Kiskun megye négy könyvtárát, hogy a NAV rögtönzött ügyfélfogadási helyén segítséget kérjenek az szja-bevallási tervezetükkel kapcsolatban. Az érdeklődők több mint 200 szja-bevallással kapcsolatos ügyét intézték el és negyedüknek ügyfélkaput is nyitottak a hivatal munkatársai.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek