Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2018.06.01-06.08.

 
Az első óvodások már teljesítették az úszásoktatás 1. szintjét
Publikálás dátuma: 2018. június 8.

Február 21-én a Jogging Plus Szuperinfó Futóklub úszó szakosztályának szervezésében indult el az óvodások úszás oktatása a Félegyházi Termál és Parkfürdőben.

Az önkormányzat által is támogatott vállalkozásnak köszönhetően ma (június 7-én) tíz óvodás vehette át Bács Ferenc és Szabó László oktatóktól a vízhez szoktatási tanfolyam elvégzését, valamint az oktatási rendszer 1. szintjének teljesítését elismerő oklevelet és egy ajándékutalványt.

Dózsások az élen az országos történelem versenyen
Publikálás dátuma: 2018. június 8.

Sikeresen szerepeltek a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola tanulói a Népek tavasza országos történelem csapatverseny döntőjében, amelynek témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt. A diákoknak változatos feladatok révén (rejtvények, tesztek, fogalmazások, projektmunkák) kellett bizonyítaniuk tudásukat. A megmérettetésen Dudás Tamás és Ambrus Tímea csapata országos 1. helyezést. Vereb Eszter, Kis Vivien és Bodor Noémi csapata pedig országos 3. helyezést ért el az 5-6. osztályosok korcsoportjában. Felkészítő tanáruk: Drozdik Márta.

Ismét az ország legsikeresebb iskolája atlétika sportágban
Publikálás dátuma: 2018. június 8.

Május 28-án kezdődtek a 2017/2018. tanévi Atlétika Diákolimpia országos döntői, amelyet idén a győri Olimpiai Sport Parkban rendeztek meg négy korcsoportban. A döntőn valamennyi megye, a budapesti és a meghívott csapatok versengtek az egyéni és csapatelsőségekért. A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola és a Platán Utcai Tagintézményének tanulói kiváló sikereket értek el, hiszen ismét az ország legsikeresebb iskolája lett atlétikából.

Kitüntető díjat vehetett át Luchmann Péter
Publikálás dátuma: 2018. június 8.

Elismerték Luchmann Péter diáksportért végzett elmúlt évekbeli munkáját. A Magyar Diáksport Szövetség május végi közgyűlésén osztotta ki a 2018-as „Diáksportért” díjakat. Luchmann Péter, a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola tanáraként Kiskunfélegyháza és körzete Diáksport Bizottságának titkáraként évek óta szervezi a diákolimpiai rendezvényeket, valamint segíti a megyei versenyrendszer lebonyolítását. A munkájáért kapott elismerő díjat Balogh Gábor elnöktől vette át.

Lovasverseny a Vasas-pályán
Publikálás dátuma: 2018. június 8.

Gyermek ügyességi és regionális díjugrató versenyt rendez a Félegyházi Lovas Klub június 24-én, szombaton 9 órától. Az ügyességi versenyre a rozsakert@t-online.hu e-mail címen lehet. További információ Rózsa Józseftől kérhető a 06-20-926-9450-es telefonszámon.

Múzeumok Éjszakája - 2018
Publikálás dátuma: 2018. június 8.

Június 23-án, szombaton rendezik meg Kiskunfélegyházán a Múzeumok Éjszakáját. A helyszín ezúttal a Petőfi Sándor Emlékház lesz, tekintettel a Kiskun Múzeumban zajló munkálatokra.

Természeti és kulturális örökségek nyomában
Publikálás dátuma: 2018. június 8.

A kiutazás napján a diákok megkoszorúzták az Aradi Vértanúk Emlékművét, ahol mécsest is gyújtottak. A dévai vár megtekintése után Segesváron a vár óratornyából csodálták meg a történelmi várost, majd Fehéregyházán Szabó József, a Petőfi Múzeum igazgatója mesélt az utolsó nagy ütközetről.

Ahol a sör is családi program!
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Kiskunfélegyháza ligetes főutcájának a vasútállomás előtti szakasza a kézműves sörök és családi programok több ezer szerelmesével telik meg ismét július második hétvégéjén. A Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztivál színes gyűjtőrendezvénye a magyar kisüzemi „sernevelés” remekeinek, a magyar kézműves sörkultúrával összefüggő programoknak és a családi rendezvényeknek.

Félegyházán sportolt a megye
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

– Városunknak jutott a megtiszteltetés, hogy helyet adhattunk az idei eseménynek, ahol 16 település 28 önkormányzati, polgármesteri, járási hivatala képviseltette magát köztisztviselőivel. Nagyon készültünk a mintegy ezer vendég fogadására, arra törekedve, hogy a megyei köztisztviselői állomány jó hírét vigye Félegyházának. Elégedetten, varázslatos nappal gazdagodva távoztak vendégeink, mi pedig ez alkalommal is számos pozitív visszajelzést kaptunk a városról. Öröm és büszkeség töltött el a dicsérő, elismerő szavak hallatán – mondta el a polgármester.

Hello nyár!
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Tanévzáró, nyárköszöntő családi fesztivált rendez hagyományteremtő céllal a Móra Ferenc Művelődési Központ. A felhőtlen kikapcsolódásra június 17-én, vasárnap 10 és 17 óra között várják a gyerekeket és szüleiket a Korona utcába. Rossz idő esetén a rendezvények a művelődési központban lesznek megtartva. Ízelítő a programokból: kézműves foglalkozások, bábszínház, Rutkai Bori koncert, Béla Műhely: Karmester játék, angol nyelvű barangolás a hangszerek világában Maria Bloom-mal, Izgő-Mozgó Játszóház, játékos művészeti foglalkozások, bábkészítő műhely a Profi-L bábcsoporttal és sok minden más...

III. Tréfás Békás Forgatag
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Harmadik alkalommal rendezi meg a Tréfás Békás Forgatagot Balla László alpolgármester, a választókerület önkormányzati képviselője. Az egész napos rendezvény június 16-án, szombaton, a Bajcsy iskola udvarán, a Szent Imre herceg utca 1-3. szám alatt lesz. 14 és 18 óra között főzőverseny is lesz, amelyre jelentkezni Illés Gyulánál lehet, a 06-70-549-0519-es telefonszámon. A tombola fődíja egy gyermekkerékpár.

Ínyenc falatok nemcsak ínyenceknek...
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Bizony a nyár eleji forróságban sem a strandon töltötték az időt a Tupperware Főzőklub háziasszonyai.

Havi szokásos összejövetelüket június 6-án (szerdán) tartották a Móra Ferenc Művelődési Központ emeleti klubszobájában, ahol ismét ínycsiklandó falatok kerültek terítékre.

Kiszínezik a világot
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Szeretettel várnak minden színezni vágyó gyereket, felnőttet a Színe-java színező klubba, ahol Tarjányi Xénia művésztanár vezetésével alkothatnak június 9-én, szombaton 9 és 11 óra között. Téma: Utazás más országok, tájak jellegzetes vidékeire. Június 16-án, szombaton 9 és 11 óra között pedig El Camino - a zarándokút címmel színezhetnek a megadott témára a Hattyúházban. Hagyd magad mögött a stresszes hétköznapokat, lazíts kellemes zenehallgatás mellett, miközben csodaszép képek formálódnak a kezed között. A program az EFOP-3.7.3-16 támogatásával valósul meg.

Máig érezhetjük az 1848-as változások jótékony hatását
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Az 1848-49 es forradalom Kiskunfélegyházára és a Jászkun kerületre gyakorolt sorsfordító hatásairól tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Bánkiné dr. Molnár Erzsébet. A történész-levéltáros a szabadságharc 160. évfordulójának évében nem a hadi eseményekre koncentrált, hanem arra, hogy a 48-as törvények nyomán milyen meghatározó társadalmi, gazdasági változások következtek be.

Megemlékezés, DAR 4 és Kvalifikáció
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

2018. június 03-án a Szegedi Szittyaföldön versenyeztek a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sportegyesület tagjai, a Koppányok 20 fővel képviselték a városunkat.

A Szegedi Szittyák immár 13. alkalommal rendezték meg Trianon gyászversenyüket ami egyben a Dinnyés Gyula által főszervezett Dél-Alföldi Régiós Történelmi Versenysorozat negyedik állomása és kvalifikációs lehetőség volt a Magyar Íjász Szövetség által szervezett Országos Bajnokságra is.

Múzeumok Éjszakája
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

A Kiskun Múzeum szeretettel hív mindenkit a 2018. június 23-án, szombaton megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája rendezvényre. Helyszín a Kiskun Múzeumban folyó munkálatok miatt ezúttal a Petőfi Sándor Emlékház.

Nehéz, mégis örömteli élete volt a 90 éves Lajos Istvánnak
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Jókedvűen, családja körében fogadta a város köszöntését a 90. születésnapján Lajos István. Az ünnepeltnek Balla László alpolgármester adta át az emléklapot és a virágcsokrot. Pista bácsi örömmel beszélt életútjáról, ami nem volt könnyű, hiszen már kisgyermek korában munkára kényszerült. Földműveseknél, mezőgazdaságban dolgozott. Ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy szép gyerekkora volt. Nagyobbacska korában már kitanulta a kötélgyártás fortélyait is. Kerékpárral az ország távoli településeit járta a munkavállalás okán. Dolgozott többek között Törökszentmiklóson és Nagykőrösön is. Kiskunfélegyházára hazatérve, a Vegyipari Gépgyárban helyezkedett el először szerkezeti lakatosként, majd műszaki szerkesztőként.

Oktatási hálózat az ökotudatos fenntartható életért
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Kiskunfélegyházán rendezték meg az ECO-SCHOOL nyitókonferenciáját.

Segítsen egy szavazattal, hogy a nyári tábor megvalósuljon
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Az Egészséges Félegyházáért Egyesület DM Együtt Egymásért pályázatára jelentkezett, amelynek közönségszavazása most zajlik. Az egyesület kétszer 1 hetes nyári tábort szeretne szervezni 40 rászoruló gyermek számára.

A nyári tábor megvalósításához szükség lenne a DM Együtt Egymásért pályázaton nyerhető 500.000 Ft-ra.

Az Egészséges Félegyházáért Egyesület egészségügyi szakemberei által tartott 2x5 napos "érezDMagad jól!" táborban 40 rászoruló gyermek ismerkedhet meg játékos formában az egészséges életmód alapjaival. A helyi adottságokat figyelembe véve a gyermekek számára élményt nyújtó, kreatív formában szeretnének értékeket átadni.

Útlezárás a Hello nyár rendezvény miatt
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Június 17-én, vasárnap 10 és 19 óra között rendezi meg a Móra Ferenc Művelődési Központ a „Hello Nyár” tanévzáró, nyárköszöntő családi fesztiválját, amelynek helyszíne a Korona utca régi klubház udvara. A rendezvény előkészítése és lebonyolítása miatt június 15-én, pénteken délelőtt részlegesen, 19 órától teljesen hosszában lezárják a Korona utcát június 18-án, hétfőn 8 óráig. Az esetleges kellemetlenségekért szíves megértésüket és elnézésüket kérik. Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a rendezvényre - mondta el lapunknak Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

„Minden szép, amire szeretettel nézünk”.
Publikálás dátuma: 2018. június 7.

Rádi András életműkiállítása a Szakmaköziben

Rádi Andrásnak, az egyik legelkötelezettebb félegyházi képzőművésznek nyílt tárlata június 2-án, a Szakmaközi Művelődési Házban. Nem véletlen, hogy a festőművész tárlata az intézmény 50. évfordulójához kapcsolódott. Rádi András ugyanis a kezdetektől fogva kötődik a házhoz, többek között azért is, mert a Holló László Képzőművész Kör alapító tagjai közé tartozik, és Holló Laci bácsival is találkozott ebben az intézményben. A 80. évét betöltött alkotó munkásságát Rosta Ferenc alpolgármester méltatta a tárlatmegnyitón.

60 éve érettségiztünk...
Publikálás dátuma: 2018. június 6.

A híres alma materben 34-en érettségiztünk, napjainkban 80. életéveinkhez közeledve 10-en maradtunk. A találkozón visszaemlékeztünk a közösen eltöltött időkre, a szép diákévekre, a bennünket ért örömökre, bánatokra. Felidéztük elhunyt társaink, szeretett tanáraink emlékét. Beszámoltunk jelenlegi életünkről, helyzetünkről, családunkról, munkánkról, egészségi állapotunkról. Beszélgettünk arról, hogy mi dolgunk van még az életben...

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2018. június 6.

Június 7-én, csütörtökön délután 6 órakor csendes szentségimádás kezdődik papi és szerzetesi hívatásokért.

Aranyérmes bugaci focisták
Publikálás dátuma: 2018. június 6.

Tanévzáró Gyermeklabdarúgó Fesztivált rendeztek a IV. korcsoportos, Bozsik-programban részt vevő lányok számára Telkiben, május 26-án. A bugaci lányok aranyérmet szereztek a tornán. Csapattagok: Baranyi Réka (leggyorsabb gól), Farkas Nina Réka (gólkirály), Pallagi Vanda, Milóczki Lilla, Hajagos Boglárka, Kovács Brigitta, Bónus Fanni, Ferenczi Sára, Kovács Emma. Edző: Tholt János.

Dolgozó diákok
Publikálás dátuma: 2018. június 6.

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

Egy vándorló medvét keresnek Tiszaalpáron
Publikálás dátuma: 2018. június 6.

Ma (június 6-án) délelőtt Tiszaalpáron, a Zárdatemplom közelében medvét kerestek a természetőrök.

Nagy meglepetést okozott az Alföldön az a barna medve, amely napok óta járja a vidéket. A vadállat vélhetően a Bükki Nemzeti Park területéről tévedt a Kiskunságba. Újságírónk információi szerint már napok óta próbálják elfogni a medvét, lakossági bejelentések alapján kezdték keresni a szakemberek, Koncséron majdnem sikerrel is jártak. A kocséri polgármester szerint a mackó bement egy tanyára, és egy autóst is megállított. A szem elől tévesztett állatot legutóbb Tiszaalpáron látták. A falu külterületén, a Zárdatemplom környékén nagy erőkkel keresték kedden este és éjszaka, illetve szerdán is a természetvédelmi őrök. A helyszínen munkatársunknak elmondták, hogy éjszaka sikerült hőkamerás felvételt készíteni az állatról, sőt medveszőrt és medveürüléket is találtak, de a medve olyan jól elrejtőzött, hogy nem sikerült a nyomára bukkanni. Információink szerint altató lövedékkel szerették volna elkábítani, hogy visszaszállíthassák eredeti élőhelyére. Bár több hírportálon is megjelent, hogy szerda délelőtt elfogták a barna medvét, információink szerint eddig még nem sikerült.

Félegyháziak a nemzetközi K1 versenyen
Publikálás dátuma: 2018. június 6.

Június 2-án rendezték meg a Flex Superfights League nemzetközi K1versenyt, amelyen a Kiskunfélegyházi Harcművészeti Sportegyesület (KHSE) két tehetséges tagja is részt vett a Kemecsei Bálint mester és Kispál Balázs által szervezett megmérettetésen.

Kiskunfélegyházi és Kiskunmajsai Járási Foglalkoztatási Paktum
Publikálás dátuma: 2018. június 6.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-5.1.2-16 azonosítószámú „Helyi foglalkoztatási együttműködések” című felhívásra. A projekt keretében 421.61 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrás áll rendelkezésre Kiskunfélegyháza és Kiskunmajsa járások településein a foglalkoztatás-növelést célzó foglalkoztatási együttműködések, partnerségek, paktumok létrehozására és a paktumok képzési és foglalkoztatási programjainak megvalósítására. A projektet Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal (BKMKH), a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulás és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott Konzorcium valósítja meg.

Újra összecsapnak a habsburgokkal a magyar szabadságharcosok
Publikálás dátuma: 2018. június 6.

A Kiskunságon előre megkomponált, pirotechnikával és elképesztő gépparkkal megtámogatott interaktív csatajelenetekbe lehet belecsöppenni a hétvégén - a napóleoni koroktól a második világháborúig.

Ezen a hétvégén a Bács-Kiskun megyei Kunszálláson ötödik alkalommal rendezik meg a Hadikultúra és Military Fesztivált. A pénteken rajtoló háromnapos rendezvény az első világháború befejezésének századik évfordulója és a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója előtt is tiszteleg.

A barlangtúra nehéz, de óriási élmény
Publikálás dátuma: 2018. június 5.

Barlangtúrán vettek részt a Kiskunfélegyházi József Attila Iskola diákjai a Budai-hegység északi részén található Solymári Ördöglyuk barlangban. Erre az extrém túrára olyan tanulók jelentkezhettek, akik már a barlang alaptúráját korábban teljesítették. A csoport végighaladt a szokásos útvonalon is, de érintette a legkeskenyebb szűkületeket, valamint a komoly ügyességet és erőt igénylő mászásokat egyaránt. A túra résztvevői a mintegy három órás barlangi kúszás-mászás után jó hangulatban és élményekkel gazdagodva indultak haza.

Érmes helyezések Fonyódon
Publikálás dátuma: 2018. június 5.

Június 2-án negyedik alkalommal rendezték meg a BÚI Országos Utánpótlás és Sprint Triatlon Ranglista versenyt Fonyódon. A rekkenő hőségben, ellenben viharos széllel tarkított időben a versenyzők a Balaton erős hullámzásával megküzdve teljesítették az úszó szakaszt, majd a jelentős szintkülönbséggel rendelkező, a forgalomtól elzárt útszakaszon folytatták a kerékpáros és futó távok megtételét. A 66 egyesülettel és 574 nevezővel lebonyolított versenyről a DMTK-KVSE kiskunfélegyházi triatlonistái kitűnő eredményekkel tértek haza.

Józsefes sikerek a Tenisz Diákolimpián
Publikálás dátuma: 2018. június 5.

Május utolsó hetében rekordszámú csapat részvételével, Balatonbogláron rendezték meg a Tenisz Diákolimpiát. A magas részvételi arány a Magyar Tenisz Szövetség azon újításának is volt köszönhető, hogy idén először az alsó tagozatban Play & Stay szabályok szerint zajlottak a küzdelmek. A Play & Stay versenyeken a korosztálynak megfelelő méretű kisebb pályán, könnyebb labdával, alacsonyabb hálón teniszeznek a gyerekek. A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola két csapata egy arany és egy ezüstérmet szerzett.
 

Megalakulásának 50. évfordulóját ünnepelte a Szakmaközi
Publikálás dátuma: 2018. június 5.

A Szakmaközi Művelődési Ház évtizedek óta Félegyháza fontos közösségi, közművelődési centruma. Ma is számos nyugdíjas közösségnek, művészeti csoportnak nyújt otthont, miközben kiállításokkal, előadásokkal is várja a város lakóit, és a közösségi rendezvényeknek is helyt ad. Május 2-án, az intézmény megalakulásának 50. évfordulójára emlékeztek. A megjelenteket Rátkai Sándor intézményvezető köszöntötte, majd Kertészné Rozika, aki évtizedeken keresztül vezette a művelődési házat – neve szinte egyet jelent a szakmaközivel – a kezdetektől napjainkig ismertette a ház munkáját, a csoportok, közösségek alakulását, fejlődését, és természetesen szólt a küzdelmesebb időszakokról is. Az évfordulós ünnepségen megjelenteket az intézmény kórusa – harmonikaszóval kísérve – félegyházi népdalcsokorral szórakoztatta.

Múzeumtúra Budapestre
Publikálás dátuma: 2018. június 5.

Múzeumlátogatást szervez a Kiskun Múzeum Baráti Köre június 8-án, pénteken, Budapestre. Az utazás vonattal történik. A vonatjegyeket és a belépőjegyeket mindenki egyénileg rendezi. Jelentkezni a múzeumtúrára a 06/70/221-1608-as telefonszámon lehet. Indulás időpontja: június 8., péntek 8.30-kor. Találkozás az állomáson 8.15-kor. Kérik, hogy a vonatjegyeket, ha lehetséges, mindenki a csütörtöki napon vásárolja meg.

Trianon fájdalmas következményeit idézték
Publikálás dátuma: 2018. június 4.

1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot. 2010-től ezt a napot a Nemzeti Összetartozás Napjaként tartjuk számon. A magyarok számára fájdalmas „békeszerződésre” június 4-én, Kiskunfélegyházán is emlékeztek. A megemlékezés reggel a városháza előtt, az Ereklyés Országzászló felvonásával kezdődött. Délután a Sarlós Boldogasszony Templom előtt Balla László alpolgármester emlékezett a 98 évvel ezelőtti, hatalmi döntések következményeiről. Dr. Nagy István, a Móra Ferenc Gimnázium tanára a versailles-i diktátum létrejöttéről, annak máig tartó hatásáról szólt. Szász András író, újságíró – aki Erdélyből került évtizedekkel ezelőtt városunkba – szenvedélyes szavakkal fejtette ki az egykori döntéssel kapcsolatos elítélő gondolatait. A beszédek után a városvezetés és a helyi szervezetek, iskolák koszorúk elhelyezésével, mécsesek gyújtásával emlékeztek a 98 évvel ezelőtt történt, a magyarság számára súlyos következményekkel járó szerződésre. A megemlékezésen műsorral közreműködtek a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola 7. osztályos tanulói, akiknek ez volt a Határtalanul pályázatuk zárórendezvénye, valamint Varga Mihály népművész.

A Budai-hegységben túráztak a Józsefes diákok
Publikálás dátuma: 2018. június 4.

A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola diákjai barlangtúrán vettek részt a Budai-hegység északi részén található Solymári - Ördöglyuk barlangban.

Erre az extrém túrára olyan tanulók jelentkezhettek, akik már a barlang alaptúráját korábban teljesítették. A csoport végighaladt a szokásos útvonalon is, de érintette a legkeskenyebb szűkületeket valamint a komoly ügyességet és erőt igénylő mászásokat egyaránt. A túra résztvevői a közel három órás barlangi kúszás - mászás után jó hangulatban és élményekkel gazdagodva indultak haza.

Amerikából jöttem
Publikálás dátuma: 2018. június 4.

Fényképes élménybeszámolót tart Mezősi Ágnes fotóművész Amerikából jöttem címmel június 26-án, kedden 17 órakor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A vendégeket dr. Ónodi Izabella, a művelődési és szociális bizottság elnöke köszönti. Mezősi Ágnessel dr. Sinkó Melinda beszélget.

Apró néptánclépések
Publikálás dátuma: 2018. június 4.

A néptáncé volt a főszerep a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola június 2-án megtartott Táncgáláján, ahol a libbenő hajpántlikák, pörgő szoknyák, koppanó cipők igazi népi, vidám hangulatot varázsoltak a Kossuth Lajos Szakképző iskola tornacsarnokába.

Nyári diákmunkaprogram indul az önkormányzatnál
Publikálás dátuma: 2018. június 4.

Országos munkaerő-piaci program indul Nyári diákmunka címmel. A központi program keretében lehetősége lesz Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának és az önkormányzati fenntartású intézményeknek június 18-a és augusztus 31-e közötti időszakban 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező, a kiskunfélegyházi lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező diákok munkaviszonyban történő foglalkoztatására, legfeljebb napi 6 órában, a minimálbér időarányosan járó összegéért. A programban azok a fiatalok vehetnek részt, akik a foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek, de van érvényes diákigazolványa vagy ennek hiányában iskolalátogatási illetve hallgatói jogviszony igazolása.

Öt évtizedre tekint vissza a Szakmaközi Művelődési Ház
Publikálás dátuma: 2018. június 4.

A rendezvény nyitányaként Rátkai Sándor köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve Rosta Ferenc alpolgármester, Rádi András festő, Juhász István, a Nyugdíjas Klubok elnökének nevét.

Zöld oldal - „…hogy szebb legyen a föld…”
Publikálás dátuma: 2018. június 4.

Összefogással rendezték a Darvas iskola kertjét – így a Petőfiváros otthonosabb, Félegyháza szebb lett.

Mécs László szívhez szóló – a Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld című – szép versét juttatta eszembe az iskolaudvar rendezésének szándéka. A versbéli öregember az élet nehézségeire, veszteségeire adott válaszul a kertjében mindenhol szemet gyönyörködtető szép rózsákat ültetett, oltott. A szép kert látványa indította beszélgetésre a költőt, aki megismerve az öreg „mindenek ellenére, mégis” filozófiáját, ráérzett arra, hogy a maga helyén, maga tehetségével, készségével és eszközével ugyanezt kell tennie. Azaz nem elmerülni, letelepedni a nehézségekben, problémákban, hanem tenni azt a jobbat-többet, ami ugyan nem kényelmes, általában áldozatot kíván – felvállalva, állhatatosan kitartva csinálni és tovább csinálni azt, ami tőlem telik – és akkor a földnek az az icike-picike része nemcsak szebb, de jobb is lesz.

Bugacig tekertek a halasi bringabarátok
Publikálás dátuma: 2018. június 3.

Pattanj nyeregbe, kerekezz erdészekkel elnevezéssel kerékpártúrát szervezett a Halasi Bringa barát Klub és a KEFAG Zrt.

Bugaci Erdészet Bugacra szombaton. A százfős mezőny kora délelőtt indult a közösségek házától, csatlakoztak hozzájuk a majsai, szanki és tázlári kerékpárosok is.
Az útvonal Kiskunhalas-Olajosok útja-Bodoglár-Szank-Móricgát-Bugaci Erdészet és vissza volt, összesen 100 kilométer. Odafelé a kerékpárosok útközben Szank határában találkoztak a szemből érkező bodoglári traktoros fesztivál részvevőivel, akik szintén szombat délelőtt tartottak felvonulást.

Félegyháza egyik legtöbbet alkotó festőjének nyílt életmű kiállítása
Publikálás dátuma: 2018. június 3.

Rádi Andrásnak a maga mögött hagyott évtizedek terméséből nyílt életmű kiállítása a Szakmaközi Művelődési Házban június 2-án.

A 80. életévét betöltött festőművészt és alkotásait Rosta Ferenc alpolgármester mutatta be a népes számban megjelent nézőközönségnek és művésztársaknak.

Hétvégi cukiság - a cicákat menteni kell!
Publikálás dátuma: 2018. június 3.

Motorosrendőrök mentettek kiscicákat az M5-ös autópályán. Nemcsak megetették és megitatták őket, de gazdát is kerítettek az elhagyott apróságoknak.

Az út szélén hagyott kismacskákat mentettek meg a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság motoros rendőrei. A police.hu beszámolója szerint csütörtök délben az M5-ös autópálya ócsai kihajtójánál fedezték fel az otthagyott állatokat. A kisállatok a tűző napon, a nagy forgalom mellett járkáltak, a rendőröknek nem volt kérdés: a cicákat meg kell menteni. Egy dobozban biztonságba helyezve a közeli parkolóba vitték őket.

Az éhes és szomjas kölyköket megetették, megitatták, majd gyorsan gazdát is szereztek az állatoknak. A rendőrök között ugyanis akadt három jelentkező, akik amellett, hogy állatorvoshoz is elviszik a kismacskákat, örömmel vállalták későbbi gondozásukat is.

KSH: nőhet a gyümölcsös ültetvények területe
Publikálás dátuma: 2018. június 3.

Mintegy 17 ezer hektárral nőhet a jelenlegi 73 ezer hektárról a gyümölcsös ültetvények területe az elkövetkezendő öt évben a gyümölcsösültetvény-összeírás előzetes adatai alapján, ugyanakkor a gazdák 12 ezer hektárnyi terület kivágását is tervezik - ismertette Tóth Péter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági statisztikai osztályának tanácsadója sajtótájékoztatón, Budapesten.

Pedagógusainkat köszöntöttük ünnepi műsorral
Publikálás dátuma: 2018. június 3.

A pedagógusnap alkalmából, június 1-jén, a Móra Ferenc Művelődési Központban köszöntötték a város és térsége pedagógusait. Díszdiplomát adtak át azoknak, akik évtizedekkel ezelőtt szerezték meg pedagógus diplomájukat, díjakkal és oklevéllel ismerték el azok munkáját, akik hosszú ideje eredményesen foglalkoznak gyermekeink nevelésével. A kitüntetetteket Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója és Csányi József polgármester köszöntötte. Laczkóné dr. Szabó Klára, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület Örökös Elnöke a díszdiplomát átvett pedagógusok nevében köszönte meg a város és a tankerület figyelmességét. Ünnepi műsort adtak a Móra Ferenc Gimnázium diákjai és tanárai, valamint a Batthyány Lajos Általános Iskola és az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.
 

Szerelem a síron túl is…
Publikálás dátuma: 2018. június 3.

Juhász István ny. tanár, városunk díszpolgára a Petőfi Emlékévek és a helyi Ünnepi Könyvhét alkalmából mutatta be legújabb könyvét május 29-én a Hattyúházban.

A kötet mely ebben a sorozatban a negyedik, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia legszebb pillanatait mutatja be az olvasó számára.

Erasmus+, avagy plusz egy életre szóló élmény
Publikálás dátuma: 2018. június 2.

A Móra Ferenc Gimnázium Let’s meet together! elnevezésű, három éven át tartó Erasmus+ programja lassan a végéhez közeledik. Hat ország - Spanyolország, Norvégia, Lengyelország, Litvánia, Törökország és Magyarország - egy-egy iskolája vett részt a programban, ahol minden hónapban újabb és újabb feladat várt a tanárokra és a diákokra. Az utolsó találkozóra Bailénben, egy spanyolországi kisvárosban került sor.

Júniusi áramszünetek Félegyházán
Publikálás dátuma: 2018. június 2.

Az EDF DÉMÁSZ Hálózat Kft. tájékoztatja Kiskunfélegyháza és a külterületen élő lakosokat, hogy áramszünet lesz a szolgáltatás minőségének javítása érdekében végzett hálózati munkák miatt. A városban több transzformátor-állomást is átépítenek. Ezen munkálatok helyeinek és időpontjainak részletes ismertetője alább olvasható.

Változatos programokban bővelkedett a diáknap a Közgében
Publikálás dátuma: 2018. június 2.

A KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumában május 30-án (szerdán) összevonva került megrendezésre a Diáknap és a Kihívás Napja.

A fiatalok egy része a Honvéd sportpályán kosárlabda meccsen mérte össze edzettségét, a többiek pedig az iskola udvarán sorversenyen vettek részt. Minden osztályból 8 fő állt csatasorba, hogy a különféle ügyességi próbákon bebizonyítsák, hogy ők a legügyesebbek és leggyorsabbak.

A bajusz nem csak szőr...
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

A bajusz nem csak szőr! Ez volt a jelmondatuk a bajuszfesztivál résztvevőinek. Az elmúlt kilenc év bajuszfesztiválján készült fotókból nyílt kiállítás május 26-án, a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A megnyitót Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója tartotta.

A komplexitás jegyében
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Második ülését tartotta a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács a megyeháza épületében, május 30-án. Az ülést Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki beszédében az idei év eddig megtett lépéseit vázolta fel.

A Mezgé tangazdaságába látogattak az óvodások
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Városunk óvodásait látta vendégül a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola Tangazdasága.

A gyerekeket az elmúlt héten kedden-szerdán több turnusban, busszal szállították ki a Csongrádi-úti tangazdaságba, ahol állatsimogatással, kocsikázással és a halastó körül piknikkel töltötték el a délelőttöt.

A Republic koronázta meg a Városalapítók Hetét
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

A mintegy tíznapos Városalapítók Hete rendezvénysorozat végén a Republic zenekar szórakoztatta a Béke térre látogató félegyháziakat május 27-én, vasárnap este. Az együttes az elmúlt 28 év terméséből válogatott a nagy létszámú közönség örömére. Pillanatképek Fantoly Márton fotósunk szemszögéből.

Aki számára nincs lehetetlen
Publikálás dátuma: 2018. június 1.
Május 25-én, a Rióban 9. helyezést elért Boronkay Péter paralimpiai triatlonista volt a vendége a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola és Óvoda 5. osztályos tanulóinak. A meghívás célja az volt, hogy gyerekek egy igazi olimpikon példáján keresztül inspirálódjanak. Az osztály tanulói jövő héten Szolnokra utaznak, ahol hagyományos olimpiai sportágakban mérhetik össze tudásukat. Az olimpia görög eredetére utalva minden versenyző autentikus tunikát visel majd a bevonuláskor.
Bogácsi Mihályné 90. születésnapja
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Bogácsi Mihálynét május 31-én a városvezetés nevében Balla László alpolgármester, és Szamosi Endre képviselő köszöntötte 90. születésnapja alkalmából.

Bogácsi Mihályné, Hevér Erzsébet 1928. június 1-jén született egy elszegényedett családban, ahol összesen heten voltak testvérek. A polgári iskolát kijárva varrónőnek tanult, majd 1950-ben feleségül ment Bogácsi Mihályhoz. Boldog családi kapcsolatukból két fiú született, Csaba 1951-ben, és Attila 1953-ban. Varrónőként dolgozott, míg férje a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár vezetője, majd igazgatóhelyettese lett. Gyermekeiket példamutatóan nevelték, mind a ketten a pedagógusi pályát választották.

Gazdikereső
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Rovatunkkal az elkóborolt ebek és gazdájuk egymásra találását szeretnénk segíteni. Amennyiben a gazda nem jelentkezik az állatért, az 14 nap elteltével szabadon egy új gazdához juttatható.

Júniusi véradások
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Júniusban is szervez véradást a Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezete. Vért adhat minden egészséges ember, aki már betöltötte 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot. Ezen kívül érdemes tudni, hogy férfiak akár ötször, nők viszont maximum háromszor adhatnak vért egy évben. A két véradás között pedig legkevesebb 56 napnak el kell telnie.

Kiskunfélegyházi és Kiskunmajsai Járási Foglalkoztatási Paktum
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-5.1.2-16 azonosítószámú „Helyi foglalkoztatási együttműködések” című felhívásra. A projekt keretében 421.61 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrás áll rendelkezésre Kiskunfélegyháza és Kiskunmajsa járások településein a foglalkoztatás-növelést célzó foglalkoztatási együttműködések, partnerségek, paktumok létrehozására és a paktumok képzési és foglalkoztatási programjainak megvalósítására. A projektet Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal (BKMKH), a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulás és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott Konzorcium valósítja meg.

Mezőgazdasági összeírást végez a KSH
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Kötelező adatszolgáltatáson alapuló mezőgazdasági adatfelvételt hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal Kiskunfélegyháza egy részén a korábbi évek gyakorlata szerint. A KSH megbízásából igazolvánnyal ellátott kérdezőbiztosok keresi fel a háztartásokat június 15-éig.  Az adatfelvétel Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) szerinti nyilvántartási száma és neve: 2218, Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2018.

Mindig van választásod!
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

„Az egészséges szenvedély” – ez volt ráírva arra a karszalagra, melyet minden diák megkapott, aki részt vett a május 29-én önkormányzatunk és a félegyházi rendőrkapitányság által szervezett drogmegelőző programon.

Ökotudatos képzési projektbe kapcsolódik be a Platán iskola
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Az ECO-SCHOOL Oktatási hálózat határon átnyúló program keretében szeretné megvalósítani az ökotudatos életre nevelést párhuzamosan szerb és magyar általános iskolákban.

A vidéki térségekben élők számos olyan problémával küzdenek, melyek kapcsolatban vannak a fenntarthatósággal. Épp ezért a projekt olyan módszereket kíván bemutatni elsősorban az általános iskolások körében, melyeknek köszönhetően a gyerekek ráláthatnak, hogy otthoni körülmények között viszonylag kevés költség befektetéssel, kreativitással miként lehet olyan megoldásokat találni, mellyel az életüket fenntarthatóbbá tudják tenni.

Tanulmányi ösztöndíjpályázat
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Tanulmányi ösztöndíjpályázatot hirdet a Klazsik Alapítvány 1 fő, tanulmányait kiskunfélegyházi középfokú oktatási intézményben, nappali tagozaton befejező valamint felsőfokú tanulmányait államilag akkreditált felsőfokú oktatási intézményben, nappali képzésben megkezdő diákok részére, akiknek állandó lakhelye Kiskunfélegyházán van.

Tavaszi sportfesztivál a Szakmaköziben
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Május 31-én, a Szakmaközi Művelődési Házban rendezte meg a tavaszi sportfesztiválját a Forest Gump SE Kiskunfélegyháza. Erőemelés, célbadobás, krikett, lengőteke, és pétanque számokban mérték össze ügyességüket az indulók.
 

Titkok a levéltárból - Régvolt osztálytalálkozókról
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Régi szokás, hogy egy iskolai osztály tagjai, tanulmányaik befejezése után 5, 10, 15 stb. évvel később összegyűlnek és felelevenítik a diákévek történéseit. Manapság gyakoriak az általános iskolai osztálytalálkozók is, korábban csak az érettségi találkozók kaptak nagyobb szerepet.

Úszásoktatás
Publikálás dátuma: 2018. június 1.

Az Izgő-Mozgó Kölyökklub szervezésében úszásoktatás indul 2018. június 18-ától 1 hetes intenzív turnusokban, napi 2x50 percben.

Érdeklődni, jelentkezni Vízhányó Emília oktatónál a 06-30/590-0925-ös telefonszámon.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek