Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2019.01.25-02.01.

 
Antibetyárok a börtönmúzeumban
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

Az egykori Kiskun Kerületi Kapitányság székházaként az 1700-as években épült meg a mai Kiskun Múzeum épülete. A hajdani egyemeletes tömlöc – amely egykor helyet adott a Kiskunság közigazgatási ügyintézésének, és ahol a kerület rabjait tartották fogva – ma börtönmúzeumként működik, ahol Magyarország büntetéstörténeti emlékeit tekintheti meg a látogató. Kívánhat-e ennél eredetibb és autentikusabb helyszínt a bűnmegelőzési szakember, ha játékos formában szeretné felhívni a legkülönbözőbb korosztályok figyelmét az áldozattá válás veszélyeire és a megelőzés lehetőségeire?

Csányi József: 45 helyszínen építjük újjá Félegyházát
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

Elkészült Kiskunfélegyháza 2019. évi költségvetése. Csaknem 10 milliárd forintból gazdálkodik 2019-ben Kiskunfélegyháza városa. Ebből 3,7 milliárd forint az uniós projektek költségvetése, és majdnem 1,5 milliárd forint a beruházásokra, felújításokra szánt saját erő. A beruházások a város 45 helyszínét érintik. E számok tükrében új értelmet nyer a régóta hallott szlogen is: Félegyháza újjáépül. Csányi József polgármestert kértük meg, hogy kalauzolja végig olvasóinkat a város 2019 évi költségvetés-tervezetének részleteiben. A képviselő-testület február 6-án, szerdán tárgyalja meg az erről szóló előterjesztést.

Februári áramszünetek
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

Az EDF DÉMÁSZ Hálózat Kft. tájékoztatja Kiskunfélegyháza és a külterületen élő lakosokat, hogy áramszünet lesz a szolgáltatás minőségének javítása érdekében végzett hálózati munkák miatt. Ezen munkálatok helyeinek és időpontjainak részletes ismertetője az alábbiakban olvasható.

Félegyháza új díszpolgárát keresik
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

A helyiek javaslatait várja az önkormányzat arra vonatkozóan, hogy ki legyen a város újabb díszpolgára, és hogy ki kapjon idén városi kitüntetést.

Félpályás útlezárást tartottak Félegyházán az ellenzéki pártok szervezésével
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

A Munka Törvénykönyv megváltoztatása elleni tiltakozásként szerveztek félpályás útlezárást február 1-jén a kiskunfélegyházi ellenzéki pártok. A DK, a Jobbik, az LMP és az MSZP szervezte, koordináta demonstráción tiltakoztak a munkavállalók növekvő kiszolgáltatottsága ellen, méltányos béreket követelve. A megmozdulást úgy tervezték, hogy a demonstrálók végigvonulnak Kiskunfélegyháza belvárosán is, ám a Kossuth utcai fanyesési munkálatok, illetve egy városközpontban történt baleset miatt ez elmaradt, a tiltakozók a déli elkerülő út egyik sávját zárták le 15 órától 17 óráig. A helyi ellenzéki pártok képviselői úgy fogalmaztak, hogy közös összefogással továbbra is szerveznek hasonló akciókat, hogy kellő erőt mutassanak és bizonyítsák, hogy van alternatívája a jelenlegi rendszernek.

Felsőoktatási felvételi tájékoztató a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

Felsőoktatási felvételi tájékoztatót tartottak a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, január 30-án. A tájékoztatót dr Bukta Péter, az Oktatási Hivatal osztályvezetője tartotta. A középiskolás diákok a leghitelesebb forrásból kaphattak információkat a leendő felvételijükkel kapcsolatban. A végzősök megtudhatták a legfontosabb dátumokat is a felvételi eljárás kapcsán.

Mise a városért
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 3-án, vasárnap 9 órakor mutatnak be szentmisét a városért az Ótemplomban. A szertartást dr. Rónaszéki Gábor plébános celebrálja. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon a város elöljáróival közösen kérik Isten áldását Félegyházára és lakóira.

Példaértékű bűnmegelőzési program Félegyházán
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

A „Kreatív Bűnmegelőzés Kiskunfélegyházán” címmel meghirdetett program tapasztalatairól sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők, támogatók és közreműködők január 29-én. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Hatala József ez alkalommal elmondta, hogy számos programot indítanak az ország közbiztonságának erősítése, a bűncselekmények számának csökkentése érdekében, márciusban például a félegyházi tapasztalatokat is felhasználva készítik fel a települések polgármestereit a bűnmegelőzéssel kapcsolatos teendőkre.

Petőfi szülőhelyvitája még ma is aktuális
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

Dr. Mezősi Károly Az évszázados Petőfi-per szülőhelyvitáról szóló tanulmányát mutatta be és tartott róla beszélgetést dr. Tarjányi József január 24-én, a városi könyvtárban. Az összejövetel előadója elmondhatta magáról, hogy azon szerencsések közé tartozik, aki diákként találkozott a kötet szerzőjével. A bőrkötésben is elérhető kiadvány bemutatóján jelen voltak a tudós tanár gyermekei is, dr. Fontos Gézáné Mezősi Katalin és Mezősi Károly.

Szerelmi kalandtúra a házasság hetén
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

A kiskunfélegyházi katolikus egyházközségek idén is csatlakoztak az országos Házasság hete programsorozathoz. A szervezésben részt vett a Sarlós Boldogasszony Templom egyházközsége, a Szent István Templom egyházközsége, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. Gazdag programkínálat várja az érdeklődőket (nemcsak a házasokat) a február 12-ével kezdődő Házasság hetén, valamint február 4-étől indul a szerelmi kalandtúra is, amelynek végén ajándékokat sorsolnak ki a résztvevők között. A részletes programok a plakátokon és az interneten olvashatók.

Tudós emberek bemutatkozása a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

Új helytörténeti beszélgetéssorozatot indított útjára a Petőfi Sándor Városi Könyvtár január 31-én, „Félegyházáról indultak” címmel. A sorozat célja, hogy bemutassák azokat, akik kötődnek a városhoz, sikeres szakmai pályafutásuk itt kezdődött, és lehetőséget biztosítsanak egy közönségtalálkozóra, párbeszédre. Az első rendezvény vendége dr. Terbe István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a budapesti Corvinus Egyetem és a Szent István Egyetem professzora volt, aki a programsorozat megálmodójával dr. Tarjányi Józseffel beszélgetett életútjáról, és természetesen barátságosan válaszolt mindenki kérdésére.
 

Ütőhangszeres koncert a zeneiskolában
Publikálás dátuma: 2019. február 1.

Ütőhangszeres koncertet adnak a Kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium ütőhangszeres növendékei az Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében február 4-én, hétfőn 17 órai kezdettel (Kiskunfélegyháza, Batthyány Lajos utca 12-16.).

A nyaklánc sokat elárult viselőjéről
Publikálás dátuma: 2019. január 31.

Néhány évtizede még a népviselettel együtt hordott nyaklánc sok mindent elárult viselőjéről. Lehetett tudni, hogy a nő hány éves, férjezett-e és hány gyermeke van. A mai nyakláncoknak nincs már ilyen mondanivalójuk, a hölgyek csupán díszítésként hordják. Szerencsére azonban a hagyomány és a divat ma is jól megfér egymás mellett.

A TFSE látogat a hétvégén Kiskunfélegyházára
Publikálás dátuma: 2019. január 31.

Február 2-án, szombaton folytatódik az NB I-es futsal-bajnokság az Astra-Herbária Kiskunfélegyházi Bulls FC számára. A TFSE csapatával csapnak össze a felnőttek, és az ifik is a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban. A felnőtteknek nem ez az egyetlen programjuk a hétvégére, vasárnap Csehországban vesznek részt nemzetközi edzőmérkőzésen a Dukla Praha együttese ellen.

Czene Attila kiskunfélegyházi látogatása
Publikálás dátuma: 2019. január 31.

Czene Attila a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, olimpiai bajnok úszó, Kiskunfélegyházára látogatott 2019. január 24-én.

Elhunyt a legendás Kiskunfélegyházi Vasas labdarúgója
Publikálás dátuma: 2019. január 31.

73 éves korában váratlanul elhunyt Sikár József (1945. 04. 21. - 2019. 01. 27.), a Kiskunfélegyházi Vasas egykori játékosa, a félegyházi labdarúgás egyik sikerének részese. Több mint 50 éve, 1964-ben az akkori megyei bajnokságban szereplő Kiskunfélegyházi Vasas az NB I-es klasszis MTK-t ütötte el a továbbjutástól és bejutott a Magyar Kupa legjobb 16 csapata közé. Sikár József sportolói pályafutásáról elmondható, hogy végig a Kiskunfélegyházi Vasasban játszott.

Februári véradások
Publikálás dátuma: 2019. január 31.

Februárban is szervez véradást a Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezete. Vért adhat minden egészséges ember, aki már betöltötte 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot. Ezen kívül érdemes tudni, hogy férfiak akár ötször, nők viszont maximum háromszor adhatnak vért egy évben. A két véradás között pedig legkevesebb 56 napnak el kell telnie.

Könyvtársarok – 100 éve hunyt el Ady Endre
Publikálás dátuma: 2019. január 31.

1919. január 27-én, a budapesti Liget Szanatóriumban elhunyt Ady Endre. A centenárium alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítással, előadással, az Ady-emlékhelyeket bemutató városi sétával várja az érdeklődőket. Egy internetes oldal videósorozatot indított el: száz napon keresztül minden nap feltöltenek egy videót, amelyben egy közéleti szereplő a poéta egyik versét adja elő. Mi a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban megtalálható, az utóbbi években megjelent Ady-irodalomból válogatunk.

Megtalálták Félegyháza első temetőjét
Publikálás dátuma: 2019. január 31.

A Félegyháza újjáépül program keretében megkezdődtek a munkálatok a főtéren. A felújításhoz múzeumi felügyelet is kapcsolódik, annak érdekében, hogy ha régészeti, múzeumi érték előkerül, az ne menjen veszendőbe. Hogy mennyire fontos ez az együttműködés, bizonyítja az, hogy egy vezeték lefektetése közben az Ótemplom és a Constantinum Intézmény közötti szakaszon egy gyermek és egy felnőtt sírt tártak fel. A szakemberek állítása szerint Félegyháza újratelepítése utáni első temetőt találták meg.

Pótszilvesztert tartott a Szentkúti Nyugdíjas Klub
Publikálás dátuma: 2019. január 31.

v eleje lévén a Szentkúti Nyugdíjas Klub megtartotta hagyományos Pótszilveszterét 2019. január 19-én a Faluházban. A rendezvény Forgó Istvánné klubvezető köszöntőjével és Szász János polgármester rövid beszédével vette kezdetét. Az este folyamán a klubtagok és a meghívott vendégek kötetlenül beszélgettek, közösen énekeltek

VII. Nőnapi Sportbál
Publikálás dátuma: 2019. január 31.

A Félegyházi Kézilabda SC szeretettel hív minden sportolót és családját, baráti társaságot a március 8-án, pénteken tartandó VII. Nőnapi Sportbáljára, a Csillag Vendéglőbe.

Folyamatosan épül a tejfeldogozó üzem Petőfiszálláson
Publikálás dátuma: 2019. január 30.

Petőfiszálláson tejfeldolgozó üzemet létesít a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet, a munkálatok a tavalyi évben kezdődtek el.

A beruházás a Vidékfejlesztési Programból 347 millió forint támogatással valósul meg.

A tervek szerint ezév nyarán kerülhet sor az átadásra és a próbaüzem elindítására

Magyar bajnok súlylökő
Publikálás dátuma: 2019. január 30.

Január 26-án és 27-én rendezték meg Budapesten Magyarország Újonc Fedettpályás Atlétika Bajnokságát. Retkes Léna, a József Attila Általános Iskola 7. osztályos tanulója súlylökésben (2kg) 12,43m-es dobásával magabiztosan szerezte meg az aranyérmet. Edző: Rekedt Zoltán

VII. Csiki emléktorna
Publikálás dátuma: 2019. január 30.

Idén hetedik alkalommal tisztelegnek emléktornával Csikós József „Csiki” egykori labdarúgó előtt. A Kiskunfélegyházi HTK Labdarúgó Szakosztálya és a Félegyházi Térségi Sportiskola (FTSI) által szervezett tornasorozaton az egyesület minden utánpótláscsapata részt vesz, több vendégegyüttessel. A versenynek a Darvas Általános Iskola, a Kossuth szakképző iskola és a Mezgé tornaterme ad otthont. Február 3-án, vasárnap az U18-asok mérik össze erejüket, február 10-én az U7 és az U9, február 16-án, az U11, 17-én pedig az U14 lép pályára. A hónap utolsó hétvégéjén az U16 és az U12 mutathatja meg tudását. Minden szurkolót, sportbarátot és érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényekre.

Az év feléig zárva lesz a Kiskun Múzeum
Publikálás dátuma: 2019. január 29.

A kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum tájékoztatja látogatóit, hogy az intézmény épülete felújítási munkálatok miatt az év első felében zárva tart, nem látogatható! A Petőfi Sándor Emlékház és a Móra Ferenc Emlékház a téli időszakban csak bejelentkezéssel kereshető fel. Hivatalos nyitvatartásuk április 1-jétől, október 31-éig tart.

Piaci árak
Publikálás dátuma: 2019. január 29.
2019 kiemelt helyet kap majd Félegyháza történelemkönyvében
Publikálás dátuma: 2019. január 28.

2019-ben lezárul egy választási ciklus, öt év után idén ősszel újra polgármestert és képviselőket választunk. Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel a választókerület, és annak legnagyobb települése, Kiskunfélegyháza eredményeiről és kilátásairól beszélgettünk.

A jövőnk a tét
Publikálás dátuma: 2019. január 28.

Napjainkra a fenntarthatóság eszméje egyre lényegesebb szerepet tölt be az életünkben. A környezetvédelem és a társadalmi egyensúly iránti igény központi kérdéssé vált. Ebből adódóan a települési és megyei önkormányzatok számára is kiemelten fontos feladat, hogy működésük során figyelembe vegyék a fenntarthatósági szempontokat. Annak érdekében, hogy a megyei települések megfelelő tudás birtokában indulhassanak el ezen az úton, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Fenntarthatóság, 2021-2027 évi pályázati lehetőségek címmel tartott konferenciát a megyeháza épületében.

Füzesgyarmaton és Temesváron íjászkodtak
Publikálás dátuma: 2019. január 28.
Január 19-én, szombaton Füzesgyarmatra utaztak a Koppányok teremíjász versenyre. Az Arany Sólyom Hagyományőrző Íjászegyesület által szervezett történelmi megmérettetésre hárman utaztak a Koppányok.

Ifjú Fetter Tamás ebben az esetben a korosztályában a legkisebb volt, 283 ponttal ötödik lett.
Fetetrné Nagy Tünde felfelé araszolva a ranglétrán, 274 ponttal a 17. helyen zárta a napot. Tünde eredményéhez illik elmondani azt a tényt, hogy több, tapasztaltabb íjászt is megelőzött ezzel a helyezéssel.
Szeibert Imre a legnagyobbak közt küzdött. Mivel OB előtti versenyidőszak volt, így bizony az OB-anspiránsok zöme jelen volt. Imre 430 ponttal, 68 százalékos teljesítménnyel, 60 induló között 21. lett.

Két ember szeretetszövetsége - Randevú egy életen át
Publikálás dátuma: 2019. január 28.

Elavult intézmény vagy a világ legjobb találmánya? Számít az a papír? Mitől működik jól? A Valentin-nap környékén megrendezett Házasság hete színes programjain hiteles példákon keresztül azt mutatják be, hogy házasságban élni jó.

OTP Bozsik Intézményi Program – Téli fesztivál
Publikálás dátuma: 2019. január 28.

Ezen a napon mintegy 900 óvodás és alsó tagozatos diák játszott labdás, ügyességi játékokat, a játéktéren 10 sportcsoport gyakorolhatta a különböző koordinációs, verseny- és mérkőzésfeladatokat 60 percen keresztül. Nyolc körben, 110-110 játékos váltotta egymást a fesztiválpályákon gördülékenyen, fegyelmezetten, a játékidőt viszont nagyon nagy élvezettel és aktívan töltötték el.

A Sarlós Boldogasszony Templom hírei
Publikálás dátuma: 2019. január 27.

1. Hétfőn Aquinói Szent Tamás áldozópap és egyháztanító emléknapja, csütörtökön Bosco Szent János áldozópap emléknapja, szombaton pedig Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe lesz.

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2019. január 27.

1. Most vasárnap a 9 órai szentmise után megbeszélés lesz azoknak a szülőknek, akik kérték gyermekeik felkészítését az elsőáldozásra.

Magas színvonalú sport, illetve kulturális programok megvalósítása a cél Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2019. január 27.

A sportcsarnok megváltását követően a létesítmény kihasználtságának növelésére törekedik a félegyházi önkormányzat. Ennek egyik első lépéseként megalakult a Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. 2018 decemberében létrejött a Kft. két intézményét – Félegyházi Termál Parkfürdő és a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok – támogató programiroda, melynek feladata népszerű, látogatott program szervezése.

Bölcsődét tervez az önkormányzat a Móravárosban
Publikálás dátuma: 2019. január 26.

Bölcsődefejlesztő programra írt ki pályázatot a Pénzügyminisztérium. A lehetőséggel a félegyházi önkormányzat is élni szeretne. A kétcsoportos bölcsődét a Móravárosi óvoda udvarában építenék fel, egy komplex nevelési-oktatási intézményi bázist kialakítva a városrészben. Így bölcsődés kortól általános iskola végéig minden oktatási szint megjelenne, kielégítő ellátást nyújtva az itt élőknek.

Félegyházáról indultak
Publikálás dátuma: 2019. január 26.

Helytörténeti beszélgetésre invitálja az érdeklődőket a városi könyvtár. A Félegyházáról indultak című est vendége Prof. dr. Terbe István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a budapesti Corvinus Egyetem és a Szent István Egyetem emeritált professzora lesz január 31-én, csütörtökön 17 órától. Beszélgetőtárs dr. Tarjányi József.

Legyenek PET-mentes önkormányzatok!
Publikálás dátuma: 2019. január 26.

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP Országos Elnökségének kiskunfélegyházi tagja pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az LMP Magyarország Zöld Pártjaként kiemelten fontosnak tartja, hogy a települések a rendelkezésükre álló eszközökkel is fellépjenek azért, hogy az egyre súlyosabb környezeti problémát jelentő műanyaghulladék-termelődésnek gátat szabjanak.

Székely-magyar sakkbarátság
Publikálás dátuma: 2019. január 26.

A hagyományos sporttalálkozóra a birkózókkal együtt utazott egy ötfős félegyházi sakkválogatott is január 19-én, Korondra. A 18 éve tartó sakkverseny-sorozat idei rendezvényén hazai győzelem született, a vendégek dobogós helyen végeztek.

A régió legjobb kadett kosárcsapatai csaptak össze
Publikálás dátuma: 2019. január 25.

Kiskunfélegyháza adott otthont a kelet-magyarországi fiú kadett régiós kosárdöntőnek, amelybe a régió négy csoportgyőztese jutott be. Északkeletről Miskolc és Nyíregyháza, míg délkeletről Nagykőrös és Kiskunfélegyháza korosztályos csapatai mérték össze tudásukat. A tét nem kevesebb volt, mint az, hogy az itteni győztes küzdhet majd meg az országos 16-ba jutásért. Az FTSI együttese nagy csatában negyedikként fejezte be a tornát, a továbbjutást a miskolciak harcolták ki.

Elindult a Zöld város – Félegyháza újjáépül
Publikálás dátuma: 2019. január 25.

Elindult a Zöld város projekt kivitelezése Félegyházán. A munkálatok a Kossuth utcai platánok rekonstrukciós feladataival és a Béke téren a burkolat bontásával kezdődtek meg.

Félegyházi alkotók munkáiból nyílt kiállítás
Publikálás dátuma: 2019. január 25.

Városunk képzőművészei közös kiállítást rendeztek alkotásaikból a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Január 16-án az ünnepélyes megnyitón Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési ház igazgatónőjének köszöntő szavait követően Szabó Ildikó művész tanár osztotta meg a tárlat megvalósulásának hátterét.

Forgalomkorlátozás fanyesés miatt az Oskola utcában
Publikálás dátuma: 2019. január 25.

Forgalomkorlátozás fanyesés miatt az Oskola utcában

Hírek az Ótemplomból
Publikálás dátuma: 2019. január 25.

Hétfőn Szent Ágnes vértanú emléknapja, csütörtökön Szalézi Szent Ferenc püspök és egyháztanító emléknapja, Pénteken Szent Pál apostol megtérésének ünnepe, szombaton pedig Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök emléknapja lesz.

Móra Ferenc Művelődési Központ februári programja
Publikálás dátuma: 2019. január 25.

A Móra Ferenc Művelődési Központ szeretettel meghívja és várja
februári rendezvényeire.

Pályázati úton is segítenék a tanyás térségek fejlesztését
Publikálás dátuma: 2019. január 25.

Soron kívüli ülést tartott január 24-én Kiskunfélegyháza képviselő-testülete. Sürgősségét az indokolta, hogy az önkormányzat határidőn belül indulhasson az agrárminisztérium által kiírt pályázaton, amely a tanyák, valamint a tanyás térség megőrzését és fejlesztését segíti. A képviselő-testület egyhangúan döntött arról, hogy a város benyújtja pályázatát, amelynek eredményessége esetén a Tanyagondnoki szolgálat eszközparkját kétmillió forintos beszerzéssel tudják gyarapítani. A Nagyszőlő-úti Gazdakörben kilencmilliós beruházással egy közösségi teret, nyitott-fedett színt, pillérvázas szerkezettel, ácsszerkezettel és héjalás készítésével, valamint beton térkőburkolással építenének meg. A nyertes pályázatok megvalósításához az önkormányzatnak 10 százalékos önrésszel kell hozzájárulni.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek