Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2019.02.08-02.15.

 
Együtt, Istennel
Publikálás dátuma: 2019. február 15.

Együtt, Istennel címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a házasság szépségeiről, nehézségeiről a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban február 12-én, a Házasság Hete programsorozat részeként. A meghívott témavezető Kenyeres Gábor, a Sarlós Boldogasszony Templom gyülekezetének tagja, férj, négy gyermek édesapja volt.  

Felújítják az egykori rendelőintézetet Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2019. február 15.

Javában tart az egykori rendelőintézet felújítása Kiskunfélegyházán, a Korond utcában. Az épület hamarosan visszakapja eredeti funkcióját, új egészségügyi központot alakít ki benne az önkormányzat. A létesítmény üzemeltetésére nonprofit társaságot hoznak létre, vezetőiről legutóbbi ülésén döntött a helyi képviselő-­testület.

Ismét eredménytelen volt a Móra Gimnázium igazgatói állására kiírt pályázat
Publikálás dátuma: 2019. február 15.

Két éve – az előző igazgató Rosta Ferenc nyugdíjba vonulása óta – nincs igazgatója a nagy múltú Móra Ferenc Gimnáziumnak.

Pintér Anna művésztanár kiállítása a Dózsában
Publikálás dátuma: 2019. február 15.

A Dózsa György Általános Iskolában 2004 óta működik az iskolagaléria azzal a céllal, hogy pallérozza a diákok, a szülők és látogatók esztétikai műveltségét, mondta el Terbe Ákosné tagintézményvezető a február 13-ai kiállítás megnyitóján. Pintér Anna képzőművészeti munkásságát Rosta Ferenc alpolgármester ismertette. Mondandóját egy-egy alkotás részletesebb bemutatásával is alátámasztotta.

Régiós és összetett bajnokok a Fénypárducoknál
Publikálás dátuma: 2019. február 15.

2019. február 11-én Tótkomlóson versenyeztek a KHTK – FÉNYPÁRDUCOK ÍJÁSZ SZAKOSZTÁLY tagjai.

Az Orosházi Íjász Egyesület első teremversenye, egyben a DAR 2018-as 3D versenysorozatának díjátadója is volt, ahol több kategóriában és korosztályban is érintettek voltak a FÉNYPÁRDUCOK, egy régiós és három összetett bajnoki címet szerezve.

Elkezdődött a Móra Emlékév
Publikálás dátuma: 2019. február 14.

Számos rendezvénnyel emlékezik szülöttére, Móra Ferencre Félegyháza 2019-ben

Kiskunfélegyháza a 140 éve született író, újságíró, muzeológus, a magyar ifjúsági irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójára emlékezve 2019-et Móra Emlékévvé nyilvánította. Az emlékév során számos rendezvénnyel emlékeznek a város szülöttének munkásságáról. Az emlékévet február 8-án a Móra Ferenc Művelődési Központban nyitották meg, ahol Balla László alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt, Vészits Andrea Móra dédunokája beszélt szeretettel dédapja személyiségéről, munkásságáról. A megnyitón bemutatták a Móra Ferenc Magyar Örökség Díjat. A rendezvényen Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke ismertette azt a laudációt, amelyet a díjátadáson ismertetett az ünnepség résztvevőivel.

Folytatódott a kenguru kosárbajnokság
Publikálás dátuma: 2019. február 14.

Február 9-én és 10-én immár a negyedik fordulót bonyolították le az U11-es kenguru kosárlabda bajnokságban, amelyben a félegyházi általános iskolák sportiskolás csapatai egyaránt érdekeltek. A mérkőzéseket a januári fordulóhoz hasonlóan most is a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban és Kecskeméten rendezték meg. A fiatal kosarasok kitettek magukért, izgalmas csatározásokat követhettek figyelemmel a nézők.

Hogyan képzeli el a leendő városközpontot?
Publikálás dátuma: 2019. február 14.

Szépnek és modernnek, valamint az igényeknek megfelelően praktikusnak képzelik el az itt élők a megújuló városközpontot. A parkosabb és zöldebb környezettől a városkép megújulását várják, aminek a megóvására is gondot kell fordítani a későbbiek során.

Japán kamarazenekar ad koncertet Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2019. február 14.

Az Ensemble Este japán szimfonikus kamarazenekar ad ingyenes koncertet március 21-én, csütörtökön 18 órától a Szent István Templomban. Az eseményre a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából kerül sor. A hangversenyen szólistaként közreműködik a kiskunfélegyházi Palatinus Ferenc kürtművész és Toyonaga Yoshie (klarinét, Japán). Vezényel: Kondo Satoshi.

U18 fiúk: Győzelemmel felérő vereség
Publikálás dátuma: 2019. február 14.

Tisztes helytállást és harcosságot bemutatva emelt fővel hagyták el a játékteret az FTSI junior csapatának kosarasai február 13-án, a Vásárhelyi KS elleni mérkőzést követően. A félegyházia együttest sérülések sújtották, ennek ellenére a játékosok egy percig nem adták fel, kiváltképp dicséretes hajrát bemutatva 57-62-re maradtak alul.

Új gimnáziuma lesz Félegyházának
Publikálás dátuma: 2019. február 14.

Harczi Sándor, a kecskeméti Csillagbölcső Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, és Feketéné Csikós Szilvia, a félegyházi Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola vezetője látta el névjegyével a hétvégén a két iskola együttműködési megállapodását, és egyben jelképesen elhelyezték Kiskunfélegyháza leendő új középiskolájának, a Tiszta Forrás Waldorf Gimnáziumnak az alapkövét. Mindez a félegyházi intézmény VI. Jótékonysági bálján történt február 9-én, a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A kommunizmus áldozataira emlékezne
Publikálás dátuma: 2019. február 13.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tart megemlékezést Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár február 22-én, pénteken 10 órától a vasútállomás előtti Návay Lajos Emlékműnél, amelyre várnak minden megemlékezni vágyót.

Mennyei csodák
Publikálás dátuma: 2019. február 13.

Február 14-én, csütörtökön folytatódik a Móra Ferenc Művelődési Központ filmklubja. Ezúttal a Mennyei csodák című, 2016-os amerikai filmdrámát vetítik a Házasság hete alkalmából. Köszöntőt mond Hostyánszky Péter baptista lelkész. Az előadás ingyenes.

Mezgések sikere a Mangalica Fesztiválon
Publikálás dátuma: 2019. február 13.

12. alkalommal rendezték meg a Mangalica Fesztivált Budapesten, a Szabadság téren. Az eseményre iskolaként egyedül a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola kapott meghívást. A fesztiválon a mezgések jól helytálltak. A leglátványosabb standot állították fel a diákok, 23 féle kiváló minőségű mangalicaterméket kínáltak, a 14 fős szakértői zsűri pedig első díjjal jutalmazta hússajt-terméküket. A serleget Nagy István agrárminiszter adta át és külön gratulált az iskolában folyó kiemelkedő szakmai munkáért.

Tanterem az egykori tanár emlékére
Publikálás dátuma: 2019. február 13.

Dr. Héjjas Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést február 13-án, a Móra Ferenc Gimnáziumban. Az egykori német-orosz szakos tanár, tankönyvíró, szakfelügyelő, műfordító, a gimnázium örökös tagja sok értéket hagyott hátra, amelynek elismeréseként az iskola földszinti német nyelvi terme a jövőben az ő nevét viseli.

Három arany, két ezüst és két bronz Tótkomlóson
Publikálás dátuma: 2019. február 12.

Tótkomlóson, az Orosházi Íjászegyesület első teremversenyén jártak a KHTK – Fénypárducok Íjász Szakosztály tagjai. A mintegy 120 fős versenyen 2 körben, 12 3D-s célt kellett meglőniük a versenyzőknek 1+1 lövéssel. A Fénypárducok ismét öregbítették Kiskunfélegyháza hírnevét, hiszen kilenc versenyzőjükből hét a dobogóra állhatott.

Szavazókörök az EP-választás idején
Publikálás dátuma: 2019. február 12.

A választási eljárásról szól 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 79. §-ában foglalt feladat- és hatáskörömben eljárva a 2019. évi Európai Parlament tagjainak választásán Kiskunfélegyháza városban működő szavazóköröket a Ve. 77. §-ában foglalt rendelkezések figyelembevételével az alábbiak szerint határoztam meg.

Újra a Rocktár lehet az év klubja!
Publikálás dátuma: 2019. február 12.

Számos szakmai, városi és közönség elismerést kapott a Rocktár Élőzenei Bázis munkássága az elmúlt tíz évben. Az Év Zenei Klubja 2012 közönségszavazáson elsöprő győzelmet aratott a Rocktár Élőzenei Bázis.

Visszavágják az ágakat
Publikálás dátuma: 2019. február 12.

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya értesíti a lakosságot, hogy útfelújítás lesz a Szeder, Tavasz, B. Szabó József és a Perczel Mór utcákban. A biztonságos munkavégzés érdekében az érintett szakaszokon szükséges a közterületen lévő fák ágainak visszavágása olyan mértékben, hogy azok ne akadályozzák a munkák elvégzését. Kérik a lakosság türelmét és megértését.

200 milliós támogatás a megújuló energia hasznosítására
Publikálás dátuma: 2019. február 11.

200 milliós támogatás a megújuló energia hasznosítására
TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00069 – KISKUNFÉLEGYHÁZA OKTATÁSI INTÉZMÉNYEINEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSÁVAL - PROJEKTINDÍTÁS

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Területi és településfejlesztési Operatív Program, Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című pályázati konstrukció (Kódszám: TOP-3.2.1-16) kiírásra, és a TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00069 - Kiskunfélegyháza oktatási intézményeinek energetikai korszerűsítése megújuló energia hasznosításával című projektje 200,95 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott, a támogatás mértéke 100 %.

A devizahitelesek problémáinak megoldásáról tartott fórumot a helyi MSZP
Publikálás dátuma: 2019. február 11.

Horváth Tamás, az MSZP helyi szervezetének elnöke a fórumon elmondta, hogy a devizahiteleseket megtévesztették és becsapták. Magyarországon 30 ezer embert lakoltattak ki, akik nem tudták törleszteni devizahitelüket. Ezt nem szabadna hagyni. A fórumon Hegyesi Beáta, a PM országos elnökségének tagja, Szabó József, a Hiteles Mozgalom ügyvezetője és Szakács László, az MSZP szakpolitikusa is kifejtette a kérdéskörrel kapcsolatos véleményét, illetve válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

Betűbölcsi a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2019. február 11.

2019. február 12-én, kedden 10 órától a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Betűbölcsijében Néma Attiláné Ella párkapcsolati tréner lesz a vendég.

A Házasság Hete alkalmából arról tart előadást, hogy létezik-e "örök szerelem"?

Örömteli találkozások, beszélgetések, előadások, havonta két alkalommal keddenként, könyvek között, játékosan a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmában.

Fotó: Decemberi betűbölcsi

Hatodik helyen a Félegyháza-Csongrád
Publikálás dátuma: 2019. február 11.

A 7. fordulóval folytatódott az NB II. Tóth László csoportjának sakkcsapatbajnoksága, amelynek keretében a Félegyháza-Csongrád játékosai az Orosházi SE tagjaival ültek asztalhoz. Mindkét együttes a középmezőnyben helyezkedett el, a partik során a Félegyháza-Csongrád sakkozói 4,5 egyéni pontot, míg az orosháziak 7,5 pontot szereztek a két csapatpont mellett. A fordulót követően a két együttes helyet cserélt a tabellán, az orosháziak az ötödik, míg a félegyháziak a hatodik helyről várhatják a folytatást.

Képzési lehetőségek a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2019. február 11.

A Városi Könyvtár 2019 áprilisában egy éves, ingyenes képzéseket indít gyeden, gyesen lévőknek; gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, képesítés nélkülieknek, fogyatékossággal élőknek, megváltozott munkaképességűeknek, munkanélkülieknek.

Jelentkezőket várunk:
- Kismamák pszichológiai tréningje, havonta egyszer, hétköznap 2 órában (dr. Domján Mihály)
- Kezdő angol nyelvi képzés, hetente egyszer, hétköznap 2 órában (Németh Nyelviskola)
- Színe-java klub, havonta egyszer, szombat délelőtt (Tarjányi Xénia)

A képzéseken résztvevőknek vállalniuk kell, hogy egy éven keresztül megjelennek a foglalkozásokon.

Jelentkezés, bővebb információ: Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, 76/461-429/15-ös mellék, vagy e-mailben: psvk@psvk.hu, illetve személyesen.

Második lett a P&P KHTK
Publikálás dátuma: 2019. február 10.

A harmadik játéknappal, egyben a helyosztók és a döntő lebonyolításával folytatódott a három országot átölelő Triplex Kupa február 9-én Nagyszentmiklóson. A P&P Kiskunfélegyházi HTK felnőtt férfi kézilabdacsapata esélyesként, egyben címvédőként várta az utolsó fordulót. Az eddigi két helyszínen mind a négy mérkőzését megnyerte a félegyházi gárda, így a játékosok is joggal bizakodtak. A tavaszi felkészülést szolgáló torna első találkozója a várakozásoknak megfelelően alakult, a Makói KC ellen 37-20-as KHTK-siker született. A döntőben a Pick Szeged U23 várt a félegyházi együttesre, a szünetben még a KHTK vezetett 12-11-re, de a végén a szegediek örülhettek, akik a 28-25-ös győzelemmel visszavágtak az előző fordulóbeli vereségért. A KHTK játékosai második hellyel lettek gazdagabbak, a legjobb kapus Balán Róbert lett.

Szerelmi kalandtúra a házasság hetén
Publikálás dátuma: 2019. február 10.

A kiskunfélegyházi katolikus egyházközségek idén is csatlakoztak az országos Házasság hete programsorozathoz. A szervezésben részt vett a Sarlós Boldogasszony Templom egyházközsége, a Szent István Templom egyházközsége, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. Gazdag programkínálat várja az érdeklődőket (nemcsak a házasokat) a február 12-ével kezdődő Házasság hetén, valamint február 4-étől indul a szerelmi kalandtúra is, amelynek végén ajándékokat sorsolnak ki a résztvevők között. A részletes programok a plakátokon és az interneten olvashatók.

Télbúcsúztató városi farsang
Publikálás dátuma: 2019. február 10.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Művelődési Központ szeretettel hív és vár mindenkit, hagyományos szabadtéri programjára, február 23-án, szombaton 16 órától.

Vezetéképítés miatti útlezárás
Publikálás dátuma: 2019. február 10.

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya értesíti a lakosságot, hogy február 11-én, hétfőtől vezetéképítés miatt lezárják a Petőfi tér K&H Bank és az 5-ös főút beforduló szakaszát. Az érintett területen tilos lesz a közlekedés és a parkolás. Türelmüket és megértésüket köszönik.

Móra Ferenc Emléknapok a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2019. február 9.

Felolvasó alkalmakat tartottak a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a Móra Ferenc Emléknapok rendezvénysorozat keretében, Móra műveiből. A február 7-i felolvasó délutánon Móra Ferenc: Georgikon című kötetéből, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Móra Ferenc Társaság és a Nyugdíjas Pedagógus Klub tagjai olvastak fel részleteket.

Nehéz, de nagyon termékeny időszak előtt áll Félegyháza
Publikálás dátuma: 2019. február 9.

Idén lezárul egy választási ciklus, öt év után ősszel újra polgármestert és képviselőket választunk.

A BAON internetes hírportál riportere Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel a választókerület és annak legnagyobb települése, Kiskunfélegyháza eredményei­ről és kilátásairól beszélgetett.

– Hogyan értékeli a választókerület 2014–2019-es ciklusát?
– Úgy gondolom, hogy eredményekben és fejlesztésekben gazdag időszakot hagyunk magunk mögött. Öt év alatt 25 milliárd forint érkezett fejlesztésekre. Az együttműködésnek és a közös gondolkodásnak köszönhetően a kormány döntése alapján megvalósulhat Kunszállás több évtizedes vágya, az M5-ös autópálya új lehajtója, és Bugachoz kötődik Bács-Kiskun megye kiemelt turisztikai fejlesztése. Az Aranymonostor-projekt első ütemére egymilliárd forintot nyert a település. Fülöpjakabon 450 millió forint értékben inkubátorház épül, míg Szankon 250 millió forintos beruházás keretében agrárlogisztikai központ. Izsákon 4,6 milliárd forintból új iskola épült, Kiskunfélegyházán pedig – túl a megszámlálhatatlanul sok beruházáson – új fejezetet nyitott a város életében a sportcsarnok 2 milliárd forint értékű kiváltása.

Vers- és prózaíró pályázatot hirdet a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány
Publikálás dátuma: 2019. február 9.

A pályaművek témája kötetlen. Pályázni lehet eddig még nem publikált művekkel. Pályázhatnak Kiskunfélegyháza és vonzáskörzetének lakói, valamint Bács-Kiskun megye alkotókedvű „tollnokai”. Egy pályázó, csak egy, jeligéhez tartozó pályaművet adhat be, maximum 10 oldalnyi terjedelemben. A formailag hibás, vagy határidő után érkezett pályázatokat nem fogadják el. Beérkezési határidő: március 8-a.

Körkérdés: Hogyan képzeli el a leendő városközpontot?
Publikálás dátuma: 2019. február 8.

Szépnek és modernnek, valamint az igényeknek megfelelően praktikusnak képzelik el az itt élők a megújuló városközpontot. A parkosabb és zöldebb környezettől a városkép megújulását várják, aminek a megóvására is gondot kell fordítani a későbbiek során.

Móra Emlékévnek nyilvánítja Kiskunfélegyháza 2019-et
Publikálás dátuma: 2019. február 8.

A február 5-8. között megrendezett Móra Ferenc Emléknapok programjait egész éves rendezvénysorozat követi majd Kiskunfélegyházán, amellyel a 140 éve született író, újságíró, muzeológus, a magyar ifjúsági irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotója, Móra Ferenc emléke előtt kíván tisztelegni a város – tájékoztatta lapunkat Görög Anita oktatási és közművelődési referens.

Zöld oldal: Tavaszra várva – természet ihlette félegyházi parkok
Publikálás dátuma: 2019. február 8.

Olyan jó volt látni a napokban az egyik ház előkertjében kibújt hóvirágok kisebb-nagyobb foltját. A tél még birkózik a tavasszal, de ez a kis hírnök már hozza a természet örök üzenetét: győz a tavasz… győz a tavasz. Ez, és a városban megkezdett közműépítési munkák meglódítják az ember gondolatait, hiszen most folyik az éves parkfenntartási munkák előkészítése, átgondolása, az egyéb tervezések-szervezések.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek