Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2020.05.22-05.29.

 
Jótékonykodtak a kiskunfélegyházi triatlonosok
Publikálás dátuma: 2020. május 29.

A Magyar Futósport Egyesület a #maradjotthon kampány keretében otthon teljesíthető versenysorozatot szervezett az interneten. A verseny célja, hogy a négy fal fogságában is végezhető mozgásra inspirálja a résztvevőket.

A programban nagy örömmel vett részt 16 fővel a kiskunfélegyházi 3K Sportegyesület tagsága, gyermekek, fiatalok és felnőttek egyaránt.

A triatlonistákból, futókból, kerékpárosokból álló versenyzők a különböző futó távokat otthonukban teljesítették. A befizetett nevezési díj fele a Magyar Vöröskereszt számlájára érkezett, mellyel a résztvevők a koronavírus elleni küzdelmet támogatták. A karantén alatt is összetartó lelkes kis csapat több mint 40 km-t teljesített.

Kedvenc virágaim
Publikálás dátuma: 2020. május 29.

A kedvenc virágaim címet adtam ennek a rövid írásnak, de rögtön rájöttem, hogy ez helytelen, mert úgy kellett volna fogalmaznom, hogy kedvenceim a virágok. Igen! Mert megnyugtatnak, szeretem őket a szobámban, az erkélyemen, csodálom őket a szabadban. Ennek oka egyszerű. Gyönyörűek, és mintha ők is szólni akarnának hozzám.

Megérkeztek gyurgyalagjaink
Publikálás dátuma: 2020. május 29.
Mintegy hétezer kilométer megtétele után hazatértek az Egyenlítő déli részéről gyurgyalagjaink. A Kiskun utca végén féltve őrzött homokrézsűkön kialakított fészkelőhelyeken körülbelül 50 partifecske már megkezdte a költést. A gyurgyalagok közül 15 fészkelt be eddig mondta el lapunknak Meizl Ferenc, a Madárbarát Klub vezetője.

A színekben pompázó madarak hajnali öt óra körül már láthatóak a félegyházi égbolton, ahogy vadásznak a rovarokra. Meizl Ferenc arról is beszámolt, hogy az önkormányzat a régebbi fészkelőhelyet is felújítja, a jövő héten pedig építenek a homokfal mellett egy három méter magas, két méter szélességű állványzatot, ahol tálakat helyeznek ki, feltöltve vízzel és sárral, hogy gondoskodjanak a madarak itatásáról és segítsék fészekrakásukat. Ezen az állványon elhelyeznek 20 műfészket is, amiktől a molnárfecskék megtelepedését remélik. Újabb kerítést is építenek, hogy senki ne zavarhassa a madarakat. Természetesen ezt úgy teszik, hogy a kíváncsiskodók, az óvodás és iskolás csoportok jól láthatóan megfigyelhessék a madarak mindennapjait.

Színes dekoráció hirdeti a Gyermeknapot a Platán Iskolában
Publikálás dátuma: 2020. május 29.

A Platán utcai Általános Iskola tanítói, tanárai és az intézmény valamennyi dolgozója azon szorgoskodott, hogy méltóképpen „felöltöztessék” Gyermeknap alkalmából az iskolát.

Tarjányi Xénia tanárnő tervei alapján csodálatos festmények készültek, a karbantartóknak köszönhetően pedig minden egyes alkotás és az ezeket kiegészítő dekoráció méltó helyére került, ahol minden járókelő megcsodálhatja őket.

 

Tőserdő – Május 29-én indul a szezon
Publikálás dátuma: 2020. május 29.

Egy régi értékből épít új brandet Lakitelek Önkormányzata. Szeretnék elérni, hogy a Tőserdő olyan márkanévvé váljon, amely egyet jelent a természetközeli kikapcsolódással, a gyönyörű tájjal, az aktív pihenéssel, a termálvízzel, a csónakázással, a kalandparkkal, a finom helyi ételekkel és borokkal, a remek programokkal…

III. Nyári szünet Jogging Plus futás
Publikálás dátuma: 2020. május 28.
A Kiskunfélegyházán 1992 óta működő Jogging Plus Sportegyesület az idei nyári szünidőben is várja játékos futásra, mozgásra a gyermekeket 5 éves kortól. Június 16-ától kedden és csütörtökön 18 órától a Honvéd pályán várják mindazokat, akik szeretnek futni, mozogni, és szívesen barátkoznak.

Amíg a gyerekek mozognak, a kísérők – szülők és barátok – is futócipőt húzhatnak. Az egyesület lehetőséget kínál a triatlon (úszás-kerékpározás-futás) kipróbálására is.

A Jogging Plus Sportegyesület egy aktív sportközösségben kínálja a megbecsülés, barátok és sikerek élményét. Céljuk egy olyan sportközösség folyamatos fejlesztése, ahol a fiatalok nyugodt körülmények között sportolhatnak az atlétika, a futás, a kerékpározás, a triatlon és az úszás területén, s eredményeikkel öregbíthetik Kiskunfélegyháza hírnevét.

Az edzések nyitottak, bármikor, bárki számára megtekinthetők, térítésmentesen kipróbálhatók.
Érdeklődni lehet Dinnyés-Kis Zsuzsannánál, az atlétika szakosztály vezetőjénél (70/455-1812) és Németh Lászlónál, az egyesület elnökénél (30/371-6267).

Jótanácsok növényvédelemből
Publikálás dátuma: 2020. május 28.
Kert hiányában sem kell lemondanunk a friss, egészséges zöldségekről és a színekben gazdag, virágos környezetről. Fekete István, a kiskunfélegyházi Frézia Virágkertészet tulajdonosa és Lászlóné Virág Bea – a szintén félegyházi székhelyű Lászlónék Kertészete társtulajdonosa – egyszerű, de praktikus tanácsokkal látott el a balkonnövények és a konyhakert gondozásához.

Abban mindkét szakember egyetértett, hogy a színpompás, egészséges és bő termésű növények elengedhetetlen feltétele a kezdeti palántanevelő közeg és a rendszeres locsolás, ápolás. Egy szakszerűen kiválasztott, tápanyagban gazdag talaj egész szezonban támogatja virágainkat és zöldségeinket a növekedésben. A hiányzó anyagok pótlására professzionális szerek állnak rendelkezésre, ezeket kis kiszerelésben is megvásárolhatjuk a szaküzletekben.

Karanténban
Publikálás dátuma: 2020. május 28.

Fura egy időszakon vagyok túl. Én, aki naponta reggel, az ébredés után, azon gondolkodtam, hogy miként jussak el mindenhová, ahol dolgom van, mikor írjam meg tudósításomat, egyik pillanatról a másikra légüres térbe kerültem. Beszorultam hetven négyzetméteres lakásomba (aminek már a parkettamintázatát és burkolati mintáit akár le is tudnám rajzolni). Nem, vagy csak nagyon ritkán találkoztam emberekkel. Szóval eltűnt egy megszokott élettér. Borzasztóan nehéz volt ezt megemészteni, de remélhetőleg lassan változik, és ami még ennél is fontosabb, nem tanulság nélküliek ezek a napok, hetek.

Munkahelyvédelmi támogatást kapott a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet
Publikálás dátuma: 2020. május 28.

Öt cég, közöttük a Petőfiszálláson működő Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet képviselőinek adott át munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter május 26-án, Kecskeméten, a Neumann János Egyetemen. Az eseményen jelen voltak Bányai Gábor, Font Sándor, Lezsák Sándor, Salacz László és Zombor Gábor országgyűlési képviselők is.

Trianon 100 – Emlékező videóval készülnek az Összetartozás Napjára
Publikálás dátuma: 2020. május 28.

Az Összetartozás Napjára készülnek szerte a Kárpát-medencében. Június 4-én, vagyis jövő csütörtökön lesz száz éve, hogy aláírták a trianoni békediktátumot.

A járvány miatt a tömegrendezvények elmaradnak, ezért itthon és külhonban is emlékező videókat forgatnak – hangzott el az M1 Híradójában.

Újra működnek az óvodák
Publikálás dátuma: 2020. május 28.

A többi vidéki városhoz hasonlóan megnyitották kapuikat a félegyházi óvodák is május 25-én, hétfőn. Eddig az óvodáskorú gyermekek mintegy fele kezdte újra az óvodát, de ez a szám napról napra nő – mondta el Csernus Krisztina óvodavezető, akit egyebek mellett az új helyzetben alkalmazott szabályokról kérdeztünk.

Egy Beatles-dalt szólaltatott meg a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar
Publikálás dátuma: 2020. május 27.
Elkészült a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar home office videója, amelyben a Beatles: Let it be (Hadd legyen!) című dalát szólaltatják meg.

Kis-Fekete Vilmos karnagy elmondta: akadtak megoldásra váró feladatok, hiszen nem volt minden adott otthon, így fordulhatott elő az, hogy festékesdoboz és műanyag lavór is hangszerként funkcionált. Egy másfél perces átirat készült a dalból, egy mankószerű hanganyag, amit megkaptak a kottával együtt a zenekar tagjai, otthon rögzítették és mindenki a saját szólamát visszaküldve született meg a végeredmény. A karmester személye jelen esetben más szerepet töltött be, hiszen a technikai oldalon tevékenykedett, a videó elkészítése volt a feladata. A munkában Gajdics Dávid segítette, aki egységenként külön hangot és képet alkotott a már kész anyagból. Az ő feladata volt a harmónia megteremtése, illetve a beosztások elkészítése is.

Kis-Fekete Vilmos szerint nagyon sokat tanultak a munkából. S bár nem szól makulátlanul, akkor is nagy dolog, amit a 29 fő –  javarészt általános iskolás korú fiatal –  véghezvitt.

Piaci árak
Publikálás dátuma: 2020. május 27.

Aktuális árak a félegyházi Zöldség-Gyümölcs Piacon.

Tekerjünk együtt!
Publikálás dátuma: 2020. május 27.

Újraindítja csoportos programjait a járványhelyzet okozta kényszerpihenő után a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda. Ebből az alkalomból egy jó hangulatú, kellemes biciklitúrára hívják a kimozdulni, sportolni vágyókat június 3-án, szerdán. Gyülekező és regisztráció 16.15-kor, az Ótemplom előtti szökőkútnál, részvétel csak saját felelősségre. Rossz idő esetén a kerékpártúrát később tartják meg.

Visszatérhetnek a diákok a félegyházi tangazdaságba
Publikálás dátuma: 2020. május 27.

Visszatérhetnek nyári gyakorlatra a tangazdaságba a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium diákjai. Szükség is van a szorgos kezekre, hiszen az elmúlt hetek alatt jelentősen megszaporodott az állatállomány.

A szökőkútnál zenél a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar
Publikálás dátuma: 2020. május 26.

Könnyed, nyáresti koncertre várják az érdeklődőket június 5-én, pénteken, 20.30-tól a Béke-téri szökőkúthoz. A Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar több hónapos kihagyás után örömzenével igyekszik az elmúlt időszak nyomasztó hangulatát oldani. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Körkérdés: Hogy tetszik a főtéri szökőkút?
Publikálás dátuma: 2020. május 26.

Május 21-én indították el a nagy főtéri szökőkutat, amely mintegy 40 négyzetméteren vizes attrakcióval, fényjátékkal szórakoztatja a járókelőket meghatározott délutáni és esti időpontokban. Az óránkénti 15 perces műsorokat nagy érdeklődés övezi, sokan családostól érkeznek a programra. A legkisebbek a vízfalak között sétálva fedezik fel Félegyháza legújabb látványosságát.

Növényvédelmi permetezés
Publikálás dátuma: 2020. május 26.

A kiskunfélegyházi polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya tájékoztatja a lakosságot, hogy permetezik a Kossuth Lajos utcai és az új ültetésű platánfákat június 3-án, szerdán, az időjárás és a rajzás figyelembevételével. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé, a munkálatokat június 4-én, vagy 5-én végzik el.

Takarékos üzemmódra kapcsolt Félegyháza
Publikálás dátuma: 2020. május 26.

Takarékos üzemmódra kapcsolt a félegyházi önkormányzat és minden saját erős beruházást felfüggesztett. Erről közösségi oldalán számolt be Csányi József polgármester

Akiért a harang szól…
Publikálás dátuma: 2020. május 25.

Az elemi iskola ötödik osztálya után a nyolc osztályos gimnáziumban tanulhatott tovább, de az alsó négy osztály elvégzése után átiratkozott az Állami Tanítóképző Intézetbe. Ennek két oka volt, szülei szerény anyagi helyzete és a zene iránti fokozott érdeklődése. Szívesen emlékezett korábbi iskoláira, de a tanítóképzőben a hasonló családi körülmények között nevelkedett tanulótársai jelentették számára az igazi barátokat. A magas képzettségű tanárok nemcsak tanítottak, de neveltek is, igazi magyar tanítókká képezték diákjaikat.

Digitális logopédiai ellátás a kiskunfélegyházi szakszolgálatban
Publikálás dátuma: 2020. május 25.
A logopédiai munka, bár személyes kontaktot igényel, hatékonyan folytatódott a digitális ellátás keretében.

A heti rendszerességű terápiák jelenleg elsősorban videóhívás és különböző online felületeken létrehozott oktatóvideók, interaktív játékok és feladatok által történik. A szakszolgálat minden eddig ellátott gyermek részére biztosítja a megkezdett munka folytatását, így a további fejlődést, természetesen a gyermek és a család lehetőségeit figyelembe véve, azokhoz maximálisan alkalmazkodva.

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2020. május 24.
Urunk mennybemenetelének főünnepe – 2020. május 24.

1. Továbbra is kérnek mindenkit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendelkezések pontos betartására!

2. A következő héten is minden nap az esti szentmise előtt ½ 7-től elvégzik a lorettói litániát.

3. Az állami hatóságok engedélyezik a többnapos, ottalvós táborokat is. A héten még várják a felső tagozatosok jelentkezését a hittanos táborra. A jelentkezési lapot a gyerekek a hittanóra internetes felületén megkapták. Kérik, hogy akik menni akarnak, jelentkezzenek!

4. A következő hétvégén, szombaton este 8 órakor, vasárnap és hétfőn délelőtt 10 órakor tartanak búcsúi szentmiséket Petőfiszállás–Pálosszentkúton.

5. Június 1-jén, pünkösdhétfőn, reggel 7-kor és este 7 órakor lesz szentmise a templomban.

Hírek a Szent István Templomból
Publikálás dátuma: 2020. május 24.

Urunk mennybemenetelének főünnepe – 2020. május 24.

1. Továbbra is kérnek mindenkit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendelkezések pontos betartására!

2. A következő héten is minden nap az esti szentmise előtt ½ 7-től elvégzik a lorettói litániát.

Kövér Tisza
Publikálás dátuma: 2020. május 24.

A szerző, Bátyi Zoltán, szegedi író, újságíró, aki a félegyházi helyi írott sajtó újraindulásakor a Félegyházi Hírekben az akkori főszerkesztő, Czakó János kérésére számos írást publikált. Most, közeledvén az 1970-es szegedi árvíz 50. évfordulójához, a Kövér Tisza című írását adjuk közre.

Megkezdődött a beiratkozás a művészeti iskolába
Publikálás dátuma: 2020. május 24.
Megkezdődött a beiratkozás a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában.

Az eljárás rendhagyó keretek között zajlik, amelyről Kis-Fekete Vilmos, az iskola igazgatója tájékoztatta lapunkat. Az igazgató elmondta, hogy a beiratkozás módja idén nem személyesen történik, hanem egy online felületen lehet megadni az adatokat és kiválasztani azt az ágat a művészeti képzések közül, amelyik iránt érdeklődik a gyermek.

Egy videó készült ez alkalomból, ami az évente ilyenkor szokásos hangszerbemutatót hivatott helyettesíteni. Normál esetben ez az időszak arról szól, hogy az általános iskoláskorú gyermekek személyesen megismerkednek a hangszerekkel, a művészeti ágakkal különböző bemutatók által, ám ez most a járványügyi helyzet miatt lehetetlen. Ezzel a videóval próbálták a hiányt pótolni.

A következő linken elérhető a beiratkozási lap:
https://forms.gle/wTCCSRX5PwnmQsGN8 

További információ kérhető a művészeti iskola elérhetőségén a 76/560-006-os telefonszámon. Jelentkezni június 20-áig lehet.

Újabb enyhítések a kormányhivatali ügyintézésben
Publikálás dátuma: 2020. május 24.
A járvány elleni sikeres védekezésnek köszönhetően hétfőtől újabb enyhítések jönnek a kormányhivatali ügyintézésben is. Időpontfoglalás nélkül is lehetséges május 25-étől a kormányhivatali ügyintézés a tizenkilenc megyében.

A fokozatosan bevezetett enyhítéseknek köszönhetően hétfőtől a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok cseréjét már előzetes bejelentkezés nélkül lehet intézni Budapesten is. A járványügyi helyzettől függően azonban továbbra is kiemelt fontosságú az egészség védelmét szolgáló óvintézkedések betartása.

A tizenkilenc megyében május 25-én, hétfőtől visszaáll a járványügyi veszélyhelyzet előtt megszokott ügyintézési rend, vagyis előzetes időpontfoglalás nélkül is felkereshetők a megyei kormányablakok és kormányhivatali ügyfélszolgálatok, mint például a családtámogatási ügyfélszolgálat. Budapesten a legtöbb ügy esetében továbbra is szükséges az előzetes időpontegyeztetés, de a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok cseréjét hétfőtől már a fővárosban is szabadon lehet intézni.

Városalapítók napja, a redempció ünnepe
Publikálás dátuma: 2020. május 24.

Minden esztendő májusában Kiskunfélegyháza a Városalapítók ünnepére készül. 2000-ben a képviselő-testület határozatot hozott, hogy Félegyháza újratelepítőinek és a kiváltságok megváltásában anyagi terhet is vállaló őseink tiszteletének szentelik május 24-ét, amely ettől kezdve a város ünnepe lett. Idén először – az ismert járványügyi helyzet miatt – elmarad e szép kerek évforduló megünneplése.

Virágos Magyarország Pályázat
Publikálás dátuma: 2020. május 22.

2020-ban sem maradhat el hazánk sokéves hagyományokkal rendelkező környezetszépítő versenye, amelyben idén a virágos balkonok és előkertek mérik össze szépségüket

A versenyen színpompás virágsarkokat, illatos fűszerkerteket, illetve az erkélyek zöldségeit-gyümölcseit megörökítő magánszemélyek képeit díjazzák a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében.

2020-ban a virágos balkonok és előkertek mérik össze szépségüket. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják. A megmérettetés célja, hogy megmutassák, milyen szépek az ország balkonjai és előkertjei, és milyen sokan tesznek azért, hogy saját környezetük szebb és vonzóbb legyen. Saját készítésű fényképek beküldésével bárki részt vehet a versenyen, két különböző kategóriában.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek