Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2020.06.05-06.12.

 
Áramszünet miatt kedden zárva lesz a Polgármesteri Hivatal
Publikálás dátuma: 2020. június 12.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy 2020. június 16-án, kedden áramszünet miatt a Polgármesteri Hivatal épülete zárva lesz.

Megértésüket köszönjük!

Dr. Faragó Zsolt jegyző

 

Korlátozás nélkül vehető igénybe a háziorvosi, gyermekorvosi és járóbeteg szakellátás
Publikálás dátuma: 2020. június 12.

Kedves Félegyháziak!

2020. június 15-én, hétfőtől a háziorvosi és a házi gyermekorvosi, valamint a járóbeteg szakellátások újra korlátozás nélkül igénybe vehetők.

Kérem osszák meg ezt a bejegyzést, hogy minél többekhez eljuthasson!

Tisztelettel:

Csányi József
polgármester

Koronavírus gondolatai
Publikálás dátuma: 2020. június 12.

A Koronavírus gondolatai címmel emlékhelyet készítettek a Pálmonostori Gárdonyi Géza Általános Iskola udvarán. Az iskola intézményvezetőjének, Győriné Farkas Annának az elképzelését támogatta és a kivitelezésben segítette a község polgármestere, Cseszkó László. A tanulók és pedagógusok gondolatait kövekre írva örökítették meg, amelyeket a Pálmonostora térképét jelképező keret vesz körbe.

Nyári virágünnep
Publikálás dátuma: 2020. június 12.

Dísznövényekből és kézműves termékekből rendeznek vásárt 2020. június 13-án (szombaton) 8-13 óráig.

A Móra Ferenc Művelődési Központ szeretettel várja Önöket Nyári Virágünnep programjaira:

  • 9-11 óráig: Kertészeti tanácsadás Nagy Ágnes városi főkertész közreműködésével
  • 9-12 óráig: Könyvvásár a könyvtár állományából kivont könyvekből, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár sátrában
  • 9-12 óráig: Múzeumi kiadványok árusítása a Kiskun Múzeum sátrában

Helyi és kistérségi kézművesek alkotásainak, termékeinek vására, Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Egyesületének szabadtéri alkotóműhelye Virágadomány gyűjtés a helyi oktatási intézmények számára.

Tizedik alkalommal hirdeti meg Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület a Virágos Félegyházáért városszépítő felhívását.
Jelentkezési lap kérhető a helyszínre kitelepült Petőfi Sándor Városi Könyvtár sátránál.

Speciális babán mutatták be a fő fogásokat
Publikálás dátuma: 2020. június 12.

Hiánypótló jelleggel szervezett elsősegély-tanfolyamot kisgyermekes szülők számára Horváth Kata jógatréner.

Újraindult a versenysport a Koppányoknál
Publikálás dátuma: 2020. június 12.

Hónapokig komoly megszorítások mellett folytak az edzések a Koppány íjászoknál a koronavírus-járvány miatt. A veszélyhelyzet meghirdetését követően Dinnyés Gyula, a Koppányok vezetője, a Turul Koppány Íjászai HSE edzéseit korlátozta, a közös edzéseket beszüntette, amiket mindenkinek a saját otthonában és a saját felszerelésével kellett megoldania. Ehhez a váratlan és eddig ismeretlen helyzethez a Magyar Íjász Szövetség nagy segítő szándékkal reagált, és meghirdette a „Magyar otthon-Maradj formában” pályázatát.

A városközpontig járható lesz a Csólyosi út
Publikálás dátuma: 2020. június 11.
Júniusban megépül a Csólyosi út városba bevezető szakasza is. A korábbi években a külterületen megépült rész elsősorban a Selymesben élők városba jutását könnyítette meg. Az az út három méter széles volt, a mostani azonban már hat méter széles. Nem véletlen ez, hiszen a kamionok sokasága is használja ezt, a vágóhídhoz szállítva az állatokat, illetve onnan elhozva a termékeket. A beruházás 171 millió forintba kerül, amiből az önkormányzat 60 milliót fizet, a többit a Vidékfejlesztési Program pályázatán nyerte el Félegyháza – mondta el lapunknak Ván Jenő, a térség önkormányzati képviselője.
Elhunyt dr. Édes István sebész főorvos
Publikálás dátuma: 2020. június 11.

Elhunyt dr. Édes István, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kiskunfélegyházi telephelyének sebész főorvosa, aki mintegy 30 éven át dolgozott az intézmény sebészeti osztályán. A köztiszteletben álló szakember 97 éves volt.

Janka, az online csillagász
Publikálás dátuma: 2020. június 11.

Online csillagászati vetélkedőt szervezett általános és középiskolásoknak a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Csillagászati Szakköre és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület, május 2-án. A vetélkedőre Gulyás Janka, a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola 8.a osztályos tanulója is jelentkezett, aki a rendkívüli módon megtartott versenyen korosztályában a hetedik helyezést érte el. Az iskola tanárai gratulálnak sikeréhez, amellyel bizonyította, hogy a rendkívüli helyzetben is meg lehet találni a lehetőséget a versenyzéshez.

Lángra lobbant az összetartozás tüze Gátéron
Publikálás dátuma: 2020. június 11.

A szentmisét követően Gátéron június 4-én, 17 órakor a Faluház előtt emlékeztek meg a hazánkat ért veszteségekről a Trianoni békediktátum századik évfordulóján. A megemlékezésen Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester mondott beszédet, majd emléktáblát avattak a közösségi ház homlokzatán, amelyet Tamás Sándor atya szentelt meg. Ezt követően lángra lobbant az összetartozás tüze az udvaron, amit körbeállva, a jelenlévők közösen elmondták a Himnuszt. A polgármesterasszony Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versét, Józsa Zsanett Nikoletta pedig Ady Endre: A föl-földobott kő című versét idézte.

Nyári szünidei étkeztetés
Publikálás dátuma: 2020. június 11.

Déli meleg főétkezést biztosít 5 hónapos kortól Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata június 16-ától szünidei gyermekétkeztetés keretében a nyári szünet munkanapjaira a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, kiskunfélegyházi lakóhellyel rendelkező kiskorú gyerekek részére.

Nyárindító sportverseny és vetélkedő
Publikálás dátuma: 2020. június 11.
Óriás trambulin, gokart, ügyességi verseny, célbadobó verseny és ingyen palacsinta várja mindazokat, akik ellátogatnak a Nyárindító játékos sportversenyre és vetélkedőre Kiskunfélegyházán, a Bajcsy utcai játszótérre, június 13-án, szombaton 10 és 13 óra között. Az eseményre mindenkit szeretettel hív és vár Balla László alpolgármester, az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője.
Dr. Nagy Ferenc emlékére
Publikálás dátuma: 2020. június 10.

Újabb félegyházi származású kiválóságtól búcsúzunk. Életének 73. évében elhunyt Prof. Dr. Nagy Ferenc büntetőjogász, az MTA doktora, professor emeritus, a Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék korábbi tanszékvezetője.

Év Védőnője jelölés – 2020
Publikálás dátuma: 2020. június 10.

A Magyar Védőnők Egyesülete hagyományteremtő szándékkal még 2011-ben hozta létre az Év Védőnője Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan védőnőknek szeretne adományozni, akiket a családok, kollégák, diákok, munkáltatók, szakfelügyelet és a szakmai zsűri is érdemesnek tartanak arra. Ezúttal ismét alkalom nyílik, hogy szavazatunkkal elismerjük a kiskunfélegyházi védőnőink munkáját.

Gyermekkorunk kedvencei a piacon: rebarbara és egres
Publikálás dátuma: 2020. június 10.

Legtöbbször mindkét alapanyag főzelék vagy szósz formájában jelent meg a magyar családok asztalán, azonban a felhasználási módjuk többféle lehet. A félegyházi piacon a rebarbara csomója 350 forint, az egres kilogrammonkénti ára, 1800 forint. Mindkettő nagyon értékes tápanyagokban, érdemes belőle a szezonban rendszeresen fogyasztani. A rebarbara, vagyis barbárok gyökere régóta ismert növény, azonban csak az utóbbi néhány száz év alatt kezdték használni. A növény szárát fogyasztjuk, amelynek színe a rózsaszíntől a bíborvörösig terjedhet, íze fanyar, savanykás. Süteményekben, társítva például az eperrel, remek párost alkot. Fogyaszthatjuk kompótként, szörpöt, lekvárt, főzeléket, szószt készíthetünk belőle. Magas víztartalmú, emellett B, A, C, E, K vitamin tartalma jelentős, található benne kalcium, kálium, cink és vas. Szénhidrát és kalóriatartalma alacsony. Gálné Faragó Györgyi, termelő Pálmonostoráról hozza a félegyházi piacra. Évek óta termeli a rebarbarát, ami vízigényes növény, emellett viszont nem sok gondozást igényel. Csomókba kötve árulja, 350 forint jelenleg az ára.

Gyurgyalagok és partifecskék költenek a félegyházi homokrézsűkön
Publikálás dátuma: 2020. június 10.

Mintegy hétezer kilométer megtétele után május végén értek haza Kiskunfélegyházára az Egyenlítő déli részéről a gyurgyalagok.

A korán ébredők hajnali öt óra körül megfigyelhetik a madarakat az égbolton, ahogy rovarokra vadásznak.

A Kiskun utca végén féltve őrzött homokrézsűkön kialakított fészkelőhelyeken körülbelül 50 partifecske már megkezdte a költést. A gyurgyalagok közül 15 fészkelt be – tudtuk meg Meizl Ferenctől, a Madárbarát Klub vezetője.

Köhler Helga a legjobbak közt
Publikálás dátuma: 2020. június 10.

Harmadik helyezést ért el egy fodrászoknak meghirdetett nemzetközi versenyen Köhler Helga mesterfodrász, a Víz istennője fantázianevű munkájával. A számos szakmai elismeréssel rendelkező alkotó büszkén beszélt lapunknak a megmérettetés körülményeiről.

Gitárkoncert a szökőkútnál
Publikálás dátuma: 2020. június 9.
Nagy népszerűségnek örvend a nemrégiben elindított Béke-téri szökőkút. Kicsik és nagyok rendszeres találkozóhelyévé vált ez a szépen felújított belvárosi terület. Ennek apropóján újabb programot kínál a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola: Soós Brigitta gitárművész ad koncertet június 12-én, pénteken 20 órától. Fotó: archív
Gyermek elsősegély gyakorlati tanfolyam lesz Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2020. június 9.
Kétalkalmas gyermek elsősegély gyakorlati tanfolyamot tartanak Kiskunfélegyházán, a Bajcsy-Zsilinszky utca 5. szám alatt. A gyakorlati bemutatót Csizmadia Anita mentőtiszt tartja. Horváth Kata jógatréner szeretettel vár minden gyermekes szülőt vagy unokás nagyszülőt, hiszen a tanfolyam ismeretanyaga nélkülözhetetlen számukra. Az első alkalom június 7-én, vasárnap volt, a második pedig június 10-én, szerdán, 9.30 és 11 óra között lesz, ahol az elméleten túl a gyakorlatban is megtanulható a baba/gyermek életmentése baj esetén. Minden kisbabás és nagybabás anyuka magával viheti babáját a tanfolyamra.
Júniusi áramszünetek
Publikálás dátuma: 2020. június 9.

Az NKM Áramhálózati Kft. alapvető feladata a folyamatos áramellátás biztosítása szolgáltatási területén az országos krízishelyzetben is. Az otthoni munkavégzés és a távoktatás energiahátterének biztosítása miatt a társaság több áramszünettel járó előre tervezett munkát elhalasztott. Annak érdekében, hogy az energiahálózatok működése hosszabb távon zavartalan és biztonságos maradhasson – folyamatos felülvizsgálat mellett – továbbra is szükséges elvégezni a tervezett fejlesztési és karbantartási munkákat a megfelelő biztonsági intézkedések megtételével. Kiskunfélegyházán egyes helyszíneken az ügyfelek igénye alapján történik hálózatépítés júniusban is, valamint folyamatos a közvilágítás bővítése is.

Ne feledje! Vasárnap állat- és kirakodóvásár
Publikálás dátuma: 2020. június 9.

Június 14-én végre újra megrendezhető Kiskunfélegyházán a kirakodó- és állatvásár!

A vásártér nyitottságából adódóan a maszk használata nem kötelező.

Kellemes kikapcsolódást és jó vásárlást kívánunk a forgatagban!

 

A Sarlós Boldogasszony Templom hírei
Publikálás dátuma: 2020. június 7.
Szentháromság vasárnapja – 2020. június 7.

1. Csütörtökön Szent Barnabás apostol emléknapja, szombaton pedig Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító emléknapja lesz.

2. Csütörtökön, június 11-én lesz Úrnapja, az Oltáriszentség ünnepe. A szentmisét és a körmenetet, este 6 órakor, az újtemplom híveivel együtt a plébánia udvarán tartják meg. Szeretettel hívják a híveket a közös ünneplésre. Kérik, hogy aki tud virágot vinni az úrnapi oltárok díszítéséhez, az 10-én, szerdán vigye be a sekrestyébe vagy a plébániára, aki pedig virágszirmot tud vinni, az vigye el a körmenetre.

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2020. június 7.
Szentháromság vasárnapja – 2020. június 7. 1. Vasárnap délután 6 órakor szentségkitétellel kezdik az első vasárnapi szentségimádást. 2. Június 11-én, csütörtökön délután 6 órakor az Óplébánia udvarán szentmisével kezdődik a két plébánia közös úrnapi ünnepe. A körmenetet is ott tartják. Kérik, hogy aki tud vinni virágszirmot, oda vigye azon a napon délután! Szintén oda várják az elsőáldozásra készülő gyerekeket is virágszirom-szórásra. 3. Június Jézus szíve engesztelő hónapja, pénteken az esti szentmise előtt ½ 7-től elvégezik a Jézus szíve litániát.
Nyári táborokkal segítene a szülőkön a Móra Ferenc Művelődési Központ
Publikálás dátuma: 2020. június 7.

Bár a közművelődési intézmények jelenleg zárva tartanak, és erre vonatkozó kormányzati enyhítés még nem született, a Móra Ferenc Művelődési Központ már tervezi a nyár gyermekprogramjait. Az eddigi kéthetes kézműves tábor például két hónapra bővülne, így 6 turnusban várnák az elsősorban 6-10 éves korosztályt.

Örömzene a Béke-téren
Publikálás dátuma: 2020. június 6.

Hatalmas érdeklődés övezte június 5-én, pénteken este a Tóth László vezényletével felsorakozott Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar játékát. A megújult Béke-tér, a szökőkút, a térzene, a kellemes idő sokakat a szabadba csábított. A zenekar repertoárja is a júniust idézte, könnyed, ritmusos dallamokat hallhatott az érdeklődő közönség. Az esemény 20.30-kor kezdődött és a műsor részeként 20.45-kor a szökőkút programja is mintegy kiegészítő elemként kapott szerepet az este folyamán – rengeteg gyermek őszinte örömére.

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2020. június 5.

Pünkösdvasárnap, a szentlélek eljövetele – 2020. május 31.

Árverési hirdetmény
Publikálás dátuma: 2020. június 5.
Tájékokoztató a Kiskunfélegyháza, Deák Ferenc utca 2. szám alatti 38 m2 alapterületű nem lakás célú helyiség bérleti jogának elnyerésére meghirdetett nyilvános árveréshez.

Az árverés időpontja: július 6., hétfő 10 óra

Mi virít?
Publikálás dátuma: 2020. június 5.
Nagy Ágnes városi főkertész segítségével a félegyházi főtér pompás virágaiból fedezünk fel ismét egy csokorra valót.

Itt a nagy völgycsillag (a kép elején rózsaszínben) és a léggömbhagyma (hátul fehér színben) virít a főtéren. A nagy völgycsillag hazánk dombvidékein, középhegységeiben is honos ritka, védett növény. A nyáron hosszan, kitartóan virágzó, nagyon bájos növény szépsége a nemesítőket is foglalkoztatta, napjainkban a fehértől a sötét bordóig terjedő színekben számos fajtáját termesztik, kereskedelmi forgalomban a védettség miatt csak ezek kaphatók. Eredetileg szivárgóvizes, szellős, világos tisztásokon él. Gyöktörzses, lassan terjedő nővény, tenyeresen mélyen hasogatott levelei fölött – akár 20-30 centiméter – magas szárakon nyílnak az egyébként szárazvirágként is mutatós virágai.

Trianonra emlékezve
Publikálás dátuma: 2020. június 5.

Száz másodpercig zúgtak az Ótemplom harangjai június negyedikén, a száz évvel ezelőtt aláírt Trianoni békediktátum időpontjában. Ezt követően a félegyháziak a Magyarok Nagyasszonya-szobornál emlékeztek a fájdalmas évfordulóra. Beszédet mondott dr. Tarjányi József, a megemlékezésen közreműködtek: Seregély Csilla, Rónaszéki Gábor plébános, Gulyás László és a Padkaporos Táncegyüttes táncosai. A Magyarok Nagyasszonya-szobornál mécseseket és koszorút helyeztek el Félegyháza lakói, a városvezetés, a politikai pártok és civil szervezetek képviselői.

Zenével köszöntik a nyarat Félegyházán
Publikálás dátuma: 2020. június 5.

2020. június 5-én, pénteken 20.30-tól a nagy szökőkútnál örömzenével köszönti a nyarat a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar.

Jöjjenek el kikapcsolódni, élvezzék a zenét és a látványt!

 

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek