Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd: 8:00 - 16:00
  • szerda: 13:30 - 18:00
  • csütörtök: 13:30 - 18:00
  • péntek: 8:00 - 16:00
  • minden páros hét szombatján: 8:00 - 12:00
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2023.01.13-01.20.

 
Bemutatták a Máté keresztje című regényt a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2023. január 20.

Dr. Sinkó Melinda harmadik kötetének, a Máté keresztjének a bemutatója volt a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban január 19-én, csütörtökön.
Az írónőtől megtudtuk, hogy a regény főszereplője egy háziorvos, aki munkája során elkövet egy hibát és ez változások sokaságát indítja el az életében. Minden átértékelődik benne és nemcsak az orvosi praxisát, de a házat is elhagyja, ahol addig élt. Feleségével új életet kezdenek egy kis faluban, ahol a doktor életében elindul a lelki gyógyulás folyamata.

A könyvbemutatón megismerhettük a főbb szereplőket, az ő lelki vívódásaikat, keresztjeiket. Dr. Sinkó Melinda elárulta, hogy pszichoterapeutaként is fontos állomás volt az életében ez a könyv. Az írónő nagyszerűségét bizonyítja, hogy olyan súlyos témákat, mint az alkoholizmus, a családon belüli erőszak, a mérgező anya, életközépi válság vagy a megromlott házasság dolgozott fel olyan módon, hogy mindenki számára érthető, átérezhető legyen és kiutat mutasson a reménytelenségből. A terveiről elárulta, hogy szeretne egy újabb könyvet megjelentetni hamarosan, és dolgozik egy szakmai anyagon is, amit nagyon izgalmas kihívásnak él meg.

Ismét lesz Ősök Napja Bugacon
Publikálás dátuma: 2023. január 20.

Idén augusztus 4-én, 5-én és 6-án rendezi meg a VII. Ősök Napját Bugacon a Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség.
Borítókép: Magyar Turán Szövetség

Az Ősök Napja, a Kurultáj mellett a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe, ahol több mint száz hagyományőrző csapat és a Kárpát-medence minden vidékéről ide érkező magyar közösségek együtt ünnepelnek, méltósággal emlékeznek nagy közös őseikre. A magyar társadalmi élet és ünneprend egyik régi hiányossága és adóssága, hogy nem volt egy olyan ünnepünk, amikor a magyarság legnagyobb valós őseiről és az ő történelemformáló szerepükről közösen, méltósággal emlékezhessen meg együtt az egész magyar nemzet.

Lelkileg nehéz január – dr. Domján Mihály válaszol
Publikálás dátuma: 2023. január 20.

Sokunk érezheti a varázslatos karácsony után, hogy nem sikerül a visszarázódás a szürke januári hétköznapokba. Sem kedvünk, sem energiánk arra, hogy újra minden nap beugorjunk a mókuskerékbe és mosolyogva, lelkesen folytassuk ott, ahol decemberben abbahagytuk. Tudjuk pontosan, hogy meg kell tennünk, mégis halogatunk, szőnyeg alá söprünk, nem veszünk tudomást a feladatokról. Ettől aztán még rosszabbul érezzük magunkat, ami tovább gátol bennünket abban, hogy a legcsekélyebb módon is komfortosak legyünk saját életünkben. A megoldásokról dr. Domján Mihály pszichológust kérdeztük.

Pénteken kezdődik az erdei fülesbagoly-telelőhelyek országos felmérése
Publikálás dátuma: 2023. január 20.

Pénteken kezdődik és január 23-áig tart az erdei fülesbagoly-telelőhelyek országos felmérése, amelyhez a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Továbbra is segíthetünk Jánoskának
Publikálás dátuma: 2023. január 20.

A kiskunfélegyházi Török család életét évek óta figyelemmel kísérik a félegyháziak. Mint korábban lapunk is beszámolt róla, második gyermekük, Jánoska csecsemőkorában agykárosodást szenvedett. A fiú epilepsziával, asztmával, allergiával és inkontinenciával küzd, 6 éves kora óta rendszeresen szed gyógyszereket, állandó felügyeletre szorul és vélhetően állapotában javulás nem várható. Azóta elhunyt a családfő, ami még nehezebb helyzetbe sodorta édesanyát és fiát. Jánoskát két éve a tiszaugi Szőke Tisza Otthon fogadta be, ahol napi ellátásban részesül. 

Félegyházi alkotók munkáiból nyílik tárlat
Publikálás dátuma: 2023. január 19.

A Móra Ferenc Művelődési Központban emlékeznek meg a magyar kultúra napjára pénteken. Az idei tárlat alkotásai Petőfi Sándor születésének és a Himnusz megírásának 200. évfordulójához kapcsolódnak.

Elhunyt Mayer Lászlóné
Publikálás dátuma: 2023. január 18.

Mayer Lászlóné Marika rövid, gyógyíthatatlan betegség következtében 2022. december 21-én hunyt el otthonában, családja körében. A városban mindenki ismerte a segítő szándékú, köztiszteletben álló pedagógust. 2003-as nyugdíjazása után is aktívan részt vett a város kulturális életében: a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjaként előadásokat tartott, zsűritagként segítette a helyismereti vetélkedők, valamint a vers- és prózamondó versenyek lebonyolítását. Érzékenységére vall, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját is tevékenyen pártfogolta. Végső nyugalomra január 17-én helyezték a Felsőtemetőben, ahol Hajagos Gyula plébános celebrálta a gyászmisét.

Gazdag programokat kínál idén is a Petőfi Sándor Városi Könyvtár
Publikálás dátuma: 2023. január 18.

Idén is folytatódnak a megszokott előadássorozatok és programok, mindezek mellett pedig számos újdonság is várja a látogatókat – tudtuk meg Abonyi Szilviától, az intézmény igazgatójától.
A Petőfi-emlékév tiszteletére a Láng van szívemben előadássorozat folytatása várható, illetve a költőhöz kapcsolódó szavalóverseny és Petőfi-rajzpályázat is a tervek között van. Több nagysikerű sorozat előadásait élvezhetik az érdeklődők 2023-ban: a Földrajzi szabadegyetem sorozat, a Zöld könyvtári esték című előadások, a Félegyházáról indultak, a családi szombat délelőttök vagy a Hattyúkerti zenés esték nagyon fontos eseményei lesznek az évnek. A tematikus hetek is helyet kapnak: az Országos Könyvtári Napok, az Internet Fiesta, az ökohét, az óvodások hete, a házasság hete vagy a Középiskolások hete. Az igazgató örömmel jelentette be, hogy idén egy sikeres pályázat jóvoltából egy kutatóállomás valósul meg a könyvtárban, ahol a diákok csillagászat, biológia vagy környezettudatosság témában szerezhetnek magasabb szintű tudást és tapasztalatot.

Petőfi Kunszálláson
Publikálás dátuma: 2023. január 18.

A magyar kultúra napja alkalmából látogat Kunszállásra Petőfi Sándor, azaz az őt napjainkban megformáló Bánföldi Szilárd színművész. A vendég ezúttal önmagáról és a vidékhez kötődő élményeiről mesél hallgatóságának. Az ingyenes program január 20-án, pénteken 10 órakor kezdődik a Petőfi Rendezvény- és Faluház Integrált Közösségi Szolgáltató Tér színháztermében. 

Versmondó verseny a magyar kultúra napja alkalmából
Publikálás dátuma: 2023. január 18.

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciója, a magyar kultúra napja alkalmából versmondó versenyt szervez a helyi és a környék általános iskolás tanulóinak részére. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban január 20-án, pénteken 14 órai kezdettel rendezendő programra két járási és négy helyi intézmény diákjai jelentkeztek, akiknek Kölcsey Ferenc Himnuszát és Petőfi Sándor egy tájversét kell előadniuk. Az eredményekről később beszámolunk.

Januári programok a városi könyvtárban
Publikálás dátuma: 2023. január 17.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár januári programajánlója.
Január 19., csütörtök 17 óra
Dr. Sinkó Melinda író Máté keresztje című könyvének bemutatója.
A szerzővel Zakar Anita újságíró, rádiós műsorvezető beszélget.

Január 20., péntek 14 óra
Himnuszmondó verseny általános iskolás diákok részére a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezésében.

Január 24., kedd 10 óra
Betűbölcsi, a városi könyvtár baba-mama klubja.
Vendég: Lengyel Magdolna, a LeManni Szépség- és Divatstúdió tulajdonosa.
Téma: Nőiesen anyaként is

Sajtkészítést és sörfőzést is tanulnak a félegyházi Mezgében
Publikálás dátuma: 2023. január 17.

Mintegy négyszázan vesznek részt a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola ingyenes, szakmát adó képzésein. A felnőtt tanulók sokféle indokkal ültek újra az iskolapadba. Van, aki pályamódosítás okán, van, aki csak hobbiból szeretne megtanulni kenyeret sütni, sajtot, kolbászt, száraztésztát készíteni, méhészkedni vagy éppen sört főzni.

Petőfiről, másként címmel vetélkedőt szervez a Közgé
Publikálás dátuma: 2023. január 16.

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervez a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum. A megmérettetésre olyan háromfős általános- és középiskolás csapatok jelentkezést várják, akik Bács-Kiskun vármegyei lak-, vagy tartózkodási címmel rendelkeznek. A szervező intézmény olyan feladatsorokat próbált összeállítani, amiknek megoldásával betekintést kaphatnak a fiatalok a Petrovics-család életébe, Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, megismerhetik a korabeli vállalkozások működését és az akkori nemzedék örökségét. A vetélkedő regisztrációhoz kötött és három fordulóból fog állni, ami ugyanennyi személyes részvételt jelent majd.

Remek hangulatú mérkőzésen győztek az FTSI kadet fiú kosarasok a Nyíregyháza ellen
Publikálás dátuma: 2023. január 16.

Régi sportbarátaink érkeztek hozzánk január 15-én, vasárnap Nyíregyházáról a Constantinum sportcentrumba. Mumusnak számítottak eddig számunkra, hiszen még soha nem tudtuk legyőzni őket az elmúlt években. Becsületesen felkészülve vártuk a találkozót, amelynek – a bajnokság alapszakaszának vége felé – nagy volt a tétje.

A Sarlós Boldogasszony Főplébánia hirdetései
Publikálás dátuma: 2023. január 15.

Évközi 2. vasárnap – 2023. január 15.
1. A hét ünnepei: kedden Szent Antal apát emléknapja, szerdán Árpád-házi Szent Margit szűz ünnepe, pénteken Szent Fábián pápa, Szent Sebestyén vértanú és Boldog Özséb emléknapja, szombaton pedig Szent Ágnes szűz és vértanú emléknapja lesz.

2. Házszentelésre továbbra is van lehetőség, akik szeretnék otthonaikra Isten áldását kérni és megszenteltetni, kérik, hogy a plébánián egyeztessenek időpontot.

3. Hétfőn este 17.30-kor Bibliaóra lesz a közösségi házban, mindenkit szeretettel várnak.

4. Kedden 18.45-kor bérmálási felkészítő lesz a közösségi házban.

 

                          

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2023. január 15.

Évközi 2. vasárnap – 2023. január 15.
1. Hétfőn este 6 órakor kezdődik a Szent József közösség találkozója a Szent István Közösségi Házban. Hívják és várják a férfiakat.

2. Csütörtökön este 6 órakor imatalálkozó lesz a keresztény egyházak egységéért az Ótemplomban.

3. Kalendáriumok és falinaptárak vásárolhatók a plébánián és a sekrestyében.

4. Várják a plébánián azokat a jegyespárokat, akik 2023-ban a Szent István Templomban szeretnének egyházi házasságot kötni.
 

Egy várakozással teli időszak kezdete
Publikálás dátuma: 2023. január 14.

Január 13-án, pénteken tartotta hagyományos szalagavató ünnepségét a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. Ezen a babonásnak tartott napon tanárok, diákok barátok és családtagok együtt ünnepelték a végzősöket.
A bevonulást és névsorolvasást követően a 11. évfolyamosok köszöntötték a végzősöket és bemutatták a tiszteletükre összeállított műsort. Beszédükben köszönetüket fejezték ki többek között az előttük álló jó példáért, a rengeteg segítségért és a számos boldog pillanatért, amit az évek során tőlük kaptak.

Egymillió forintos beruházás valósult meg a Százszorszép Óvodában
Publikálás dátuma: 2023. január 13.

Megújult a kerékpártároló, a főbejárat és a szülői váró is a kiskunfélegyházi Százszorszép Óvodában. A beruházás ünnepélyes átadása január 11-én volt, az eseményen részt vettek Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, Kis Gábor, az Akker-Plus Kft. értékesítési vezetője és az óvoda munkatársai.

Forgalomkorlátozás a szilveszteri futás idején
Publikálás dátuma: 2023. január 13.

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy a december 31-i Jogging Plus Szilveszteri futóverseny ideje alatt, az alábbi forgalmirend-változásokra számíthatnak.
December 31-én, szombaton 7:30-tól lezárják a Kossuth Lajos utca E5-ös főút – Kazinczy utca közötti szakaszát.

9:45-től 13 óráig teljes hosszában lezárják a Kossuth utcát.

9:45-től 13 óráig gépjárművel a vasútállomást csak a sportcsarnok parkolóján keresztül lehetséges megközelíteni.

A városüzemeltetési osztály munkatársai mindenkit kérnek a megváltozott közlekedési rend betartására.

Gátéri harangok a Kossuth Rádióban
Publikálás dátuma: 2023. január 13.

Régi hagyomány a Kossuth Rádióban, hogy délben minden nap másik település harangja szólal meg. A gátéri egyházközösség örömmel tudatja, hogy a Szent Anna római katolikus templom nagyharangja a hozzá kapcsolódó ismertetővel együtt január 9-én, hétfőn adásba kerül a Kossuth Rádióban, 11:56-kor. Aki lemarad, újból meghallgathatja január 15-én, vasárnap, szintén a Kossuth Rádióban, 11:56-kor.

Gyűjtsünk együtt kupakot Petrának!
Publikálás dátuma: 2023. január 13.

Józsa Petra az egyedüli olyan kislány Magyarországon, aki egy különlegesen ritka betegségben szenved. Ennek a betegségnek a következtében a kezében és a lábában lévő csontok lassan, fokozatosan felszívódnak. A kupakgyűjtésre a kiskunfélegyházi Tourinform iroda is felhívta a figyelmet közösségi oldalán.

Karácsonyi pásztorjáték az Ótemplomban
Publikálás dátuma: 2023. január 13.

Két alkalommal mutatták be az Ótemplom fiataljai az „Ember a jászolnál „című zenés pásztorjátékot, december 24-én.
A covid miatti két év kényszerű kihagyás után, decemberben ismét gyerekzsivaj töltötte meg az Ótemplomot péntek és szombat esténként. Mintegy harminc lelkes gyermek és kamasz gyűlt össze hétről hétre, hogy karácsonykor megörvendeztethesse a közösséget Jézus születésének történetével.

A darab különlegessége volt, hogy a forgatókönyvet és a kerettörténetet is együtt dolgozták ki, közösen válogatták ki a dalokat. Ebben az évben különleges táncos koreográfiával is készültek a gyerekek, ami csodásan ötvözte a modern világot a klasszikus és „örök” mondanivalóval.
 

Kiemelkedő évet zárt a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület
Publikálás dátuma: 2023. január 13.

Minden idők legjobb helyezését érték el az országos rangsorban, ahol 90 csapat tudott felkerülni a listára. A több mint 120 klub közül a 13. helyet szerezték meg. Az MBSZ az olimpiai ponttáblázat alapján állítja össze a rangsort, ez alapján készült el az egyesületen belül egy lista. Nagyon örvendetes, hogy 21 versenyző tudott pontot szerezni. Összességében elmondható, hogy ennyi bajnok és bajnoki cím egy évben még soha nem volt a diákolimpiai és országos bajnokságokon.

Senki ne rendeljen fát a tuzifanagyker.hu oldalról
Publikálás dátuma: 2023. január 13.

Számos jelzés érkezett a Nébih-hez az elmúlt napokban, hogy a tuzifanagyker.hu oldalon hatósági áron hirdetett termékek végül nem jutnak el a vásárlókhoz. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy ne rendeljenek fenti oldalról tűzifát, illetve semmiképp se utaljanak előre az 10300002-13367208-00014900 MKB Banknál vezetett számlaszámra.

Új helyre költözik a Falugazdász Iroda
Publikálás dátuma: 2023. január 13.

Január 6-án, péntekig zárva tart a kiskunfélegyházi Falugazdász Iroda. Ebben az időszakban a központi igazgatási szünet miatt ügyeleti nyitvatartás sincs.
Borítókép: illusztráció

Január 9-étől a Falugazdász Iroda új címen, a Bercsényi utca 43. szám alatt, változatlan ügyfélfogadási idővel várja ügyfeleit:

Hétfő 7:30 – 16:30
Kedd 7:30 – 16:30
Szerda 7:30 – 16:30
Csütörtök 7:30 – 14:00
Péntek 7:30 – 14:00

NAK Bács-Kiskun megyei Igazgatóság Kiskunfélegyházi körzet
6100 Kiskunfélegyháza, Bercsényi utca 43.
Kovácsné Kővágó Ágnes körzetvezető
Telefon: +36 70 490-6171