Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Sajtófigyelő 2014.01.17-24.

 
A magyar nyelv művésze
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

A „Könyvek Klubja Biblioterápia” című sorozat keretében a Móra-emlékév jegyében Juhász István tanár tartott jó hangulatú előadást január 23-án, csütörtökön esete Móra Ferenc, a magyar nyelv művésze címmel, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A múlt hétvégén írták a nyolcadikosok a központi felvételit
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

Múlt hétvégén került sor a nyolcadikosok központi felvételijének megírására. Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Gimnáziumban és a Szent Benedek Gimnázium Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézményében felvételizhettek a diákok. Rokolya Csaba a Szent Benedek Iskola igazgatója az elért eredményekről és a felvételi további menetéről beszélt rádiónknak.

Biztonságosabbak lesznek az útkereszteződések
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

A további balesetek megelőzése és a közlekedés biztonságának növelése volt a célja annak a helyszíni bejárásnak, melyet ma (január 24-én) tartottak Dongó József, a körzet önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére a Csanyi út – 451. számú elkerülő úti csomópontban és a Móczár bekötőnél.

Fillérnyi darabon tisztább lett a világ
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

Arra kellene vigyázni, hogy kenyér helyett, ne penészes morzsákkal próbálják megetetni a világot, és az ige helyett ne ezerszer elcsócsált hazugságokkal bódítsák el az embereket – fogalmazott Jókai Anna, Kossuth-díjas író kedden, Kiskunfélegyházán a himnusz születésnapja alkalmából rendezett magyar kultúra napi ünnepségen. – A kultúra napja azért különleges alkalom, mert ilyenkor nem kizárólag a kultúra bevett értelmezéséről beszélünk. A kultúrának rengeteg definíciója van. Az életnek szinte minden területét áthatja. A kultúra, az egész életünket jelenti. Azt a reggeltől estig tartó mindennapi herce-hurcát, amiben élünk. Jelenti az ünnepeinket, a boldogságunkat, jelenti a szerelmeinket, a veszteségeinket, a halott búcsúztatásainkat, és jelenti a vágyainkat – figyelmeztetett az írónő, aki szerint a művészet mára elvesztette eredeti jelentőségét.

Helyi értékek
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

A megpályázott több mint 2,6 millió forintból 800 ezer forint támogatást nyert a Kiskun Múzeum Baráti Köre a Kiskunfélegyházi Értéktár létrehozására. A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly októberben meghirdetett pályázata a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának folyamatát hivatott támogatni. Mészáros Mártát, a Kiskun Múzeum igazgatóját egyebek mellett arról kérdeztük, hogy mire lesz elég az eredeti elképzeléshez képest harmadára zsugorodó projektköltségvetés.

Móra, a magyar nyelv művésze
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

A magyar írók közül Móra stílusa áll legközelebb az élőbeszédhez. Móra maga az élő nyelv, írásai stílusának ez a legnagyobb erőssége. Ha ma élne, az egyik legnagyobb médiaszemélyiség lenne – mondta el január 23-án Juhász István nyugalmazott tanár, városunk díszpolgára a Hattyúházban. Az előadás bevezetőjeként a magyar nyelv szépségéről szóló idézetekből válogatott Juhász István, majd a magyar irodalom kiemelkedő egyéniségeinek a nagy mesemondó stílusával, nyelvhasználatával kapcsolatos véleményét, megállapításait osztotta meg a hallgatósággal.

Ne légy Jeti! – környezetvédelmi program óvodásoknak és iskolásoknak
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

A kistérség harminchárom intézményében zajlik környezetvédelmi program, mely az óvodai témahetekkel kezdődött. Az óvodások már megismerkedhettek többek között a természetvédelemmel, a sportolás és az egészséges életmód fontosságával. A következő hetekben „Ne légy Jeti!” című program keretében a félegyházi általános iskolák diákjai a környezetvédelem fontosságáról szerezhetnek ismereteket.

Tanulmányi kirándulás egy diák szemével
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

Kedd reggel volt, korán kellett kelnünk, hiszen a busz hét órakor indult a József Attila Iskola elől utasaival. Az iskola tanulói egy sportversenyre mentek Kalocsára, hozzájuk csatlakoztunk mi, a Móra Ferenc Gimnázium 14 tanulója, Ozsvár Péter földrajz tanár úr, valamint a természettudományi laboratóriumunk egyik munkatársa Damásdi Eszter.

Több beruházás is megvalósult az előző évben Bugacon
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

Több beruházás is megvalósult az előző évben Bugacon. Egyebek mellett felújították az orvosi rendelő és a Rákóczi utca első szakaszát és az önkormányzati intézményekben a szükséges állagmegóvó munkálatokat is elvégezte a település. Ezekről a fejlesztésekről Szabó László, Bugac polgármestere nyilatkozott rádiónknak.

Újabb szolgálati járművel gazdagodott a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

Újabb szolgálati járművel gazdagodott a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény. A fejlesztésre a Dél-Alföldi Operatív Program egy sikeres pályázatának köszönhetően nyílt lehetőség. Az új autót január 21-én adta át Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere Gálig Erzsébet intézményvezetőnek. Kapus Krisztián a fejlesztéssel kapcsolatban a következőképpen nyilatkozott.

Délután tűzzománc kiállítás nyílik a Kiskun Múzeumban
Publikálás dátuma: 2014. január 23.

Tűzzománc kiállítás nyílik ma (január 23-án) 16 órakor a Kiskun Múzeumban. A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyíló tárlatot ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a TMT elnöke nyitja meg és zenés műsorral a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei működnek közre. A program részleteit Mészáros Márta, a szervező Kiskun Múzeum igazgatója ismerteti.

Hamarosan kezdődnek az újabb panelfelújítások
Publikálás dátuma: 2014. január 23.

Több panelfelújítási pályázatot is pozitívan bíráltak el a közelmúltban. A Petőfi-lakótelepen a Holló László utca 13-27., a belvárosban pedig a Móra tér 5-7., valamint az Attila utca 1-3. szám alatti társasházaknál valósulhat meg a külső szigetelés, a nyílászárók cseréje és a távfűtésről való leválás. Az önkormányzati hozzájárulás mértéke minden esetben 10 százalék körüli, a fennmaradó költségek a lakóközösség és az állam között oszlanak meg fele-fele arányban.

Idén lesz 90 éves Gátér
Publikálás dátuma: 2014. január 23.

A 2014. és 2021. közötti európai uniós költségvetési ciklus pályázataitól teszi függővé a tervezett beruházásokat Gátér önkormányzata. Ebben az évben is megtartják a hagyományos rendezvényeket, május elsején pedig többnapos programsorozattal ünneplik meg a község fennállásának 90. évfordulóját. Gátér évek óta forráshiányos településnek számít, a költségvetésük 12-15 százaléka év elején hiányzik, amit állami támogatással próbálnak pótolni. Nagyobb beruházást jelenleg nem terveznek az önerő bizonytalan kifizetése miatt. Idén jelentős évfordulót ünnepelhetnek, május elsején lesz 90 éves a község, ebből az alkalomból testvér-települési megállapodást kötnek a vajdasági Martonossal. Többnapos programsorozatot is szerveznek, amit önerőből, a civil szervezetek közreműködésével valósítanak meg, mivel az erre a célra beadott pályázatuk sikertelen volt. Idén a helyiek által kedvelt rendezvényeket is megtartják.

Magyar ugar 2011-12
Publikálás dátuma: 2014. január 23.

Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikus- és zománcművész Magyar ugar 2011-12 című kiállítása február 7. és március 14. között lesz megtekinthető a kiskunfélegyházi Hattyúházban.

Mórás sikerek az Európa Ifjú Költője versenyen
Publikálás dátuma: 2014. január 23.

Dicsérettel, különdíjjal, elismerő oklevéllel díjazta a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium tanulóit az Európa Ifjú Költője versfordító pályázat költő-műfordítókból álló zsűrije. A versenyt a Katona József Megyei Könyvtár, a Europe Direct Információs Hálózat,a Szegedi Egyetem Germán Filológiai Intézete és a British Council Hungary közösen hirdette meg.

Polgármesterként ismét megméretteti magát Kapus Krisztián
Publikálás dátuma: 2014. január 23.

A város költségvetésének stabilizálását tartja az elmúlt évek legnagyobb eredményének Kapus Krisztián polgármester. Véleménye szerint Félegyháza jó úton jár a változásokban és ezt folytatni kell. Éppen ezért semmi akadályát nem látja annak, hogy az elkövetkező ciklusban folytassa városvezetői munkáját.

- Milyen várakozásokkal, elképzelésekkel indult a tavalyi év, és mi valósult meg a tervekből?

- Tavaly év elején, amikor megkérdezték tőlem, hogy mit kívánok Kiskunfélegyházának a 2013-as évben, azt válaszoltam, hogy szeretnénk kilábalást az előző két esztendő nehézségeiből és biztonságot teremteni. Mindemellett azt kívántam, hogy a félegyházi emberek próbáljanak meg örülni azoknak a dolgoknak, amik jók, és előbbre viszik a várost.

Személycsere a képviselő-testületben
Publikálás dátuma: 2014. január 23.

– A Jobbik tagja voltam, vagyok, és maradok. Jelenleg a mozgalom országgyűlési képviselőjelöltjeként dogozom a Jobbik kormányra kerülésén – jelentette ki Kollár László, aki a személyét érintő téves hírek tisztázásához kérte lapunk segítségét.

– A Kiskunfélegyházi Városi Képviselő-testületben azért mondtam le a Jobbik mandátumán betöltött pozíciómról, hogy el tudjam látni az országgyűlési képviselőjelöltséggel összefüggő feladataimat. Helyettem Szikszai László vesz részt a jövőben a kiskunfélegyházi képviselő-testület munkájában. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Jobbik frakciójának továbbra is tagja vagyok – mondta el Kollár László.

Tájékozódás rendkívüli időjárási helyzetben
Publikálás dátuma: 2014. január 23.

Az elmúlt év márciusában bekövetkezett rendkívüli hóhelyzet, valamint a 2013. júniusi árvíz hatékony megoldás kidolgozását tették szükségessé a lakosság azonnali, naprakész, ugyanakkor célzott tájékoztatására. A rendkívüli helyzetekben való tájékozódás új rendszere elérhető már mobil készüléken is. A részletekről dr. Sipos Krisztina, a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal vezetőjének, a Helyi Védelmi Bizottság elnökének tájékoztatása ad átfogó információt.

A Földhivatalban is lehet már bankkártyával fizetni
Publikálás dátuma: 2014. január 22.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Okmányirodai Osztálya mellett már a Járási Földhivatalban is lehetőség van bankkártyás fizetésre. A bankkártyás fizetésnek számos előnye van a csekkel vagy a házi pénztárba történő befizetéssel szemben.

A válás és a gyerek
Publikálás dátuma: 2014. január 22.

A válás volt az egyik fő téma január 21-én délelőtt a Betűbölcsiben. Mint minden második kedden, úgy ezúttal is szép számban érkeztek a babák és mamák a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba, ahol dr. Domján Mihály családterapeuta volt az előadó. A szakember hangsúlyozta: a gyerek – korától függetlenül – megérzi a szülők közötti feszültséget. Ezért nagyon fontos, hogy bármilyen konfliktus legyen is a házasságban, a gyereket mindig meg kell nyugtatni. „Apával vannak nehézségeink, de dolgozunk a megoldáson.” Egy ilyen, vagy ehhez hasonló mondattal megelőzhető, hogy a 6 év alatti gyermek – egocentrikus világából adódóan – azt gondolja, hogy ő a rossz.

Az életem értelme a hit, a család és a munka
Publikálás dátuma: 2014. január 22.

Kapus Béla nyugalmazott karnagy volt az első vendége az „Élő példaképeink – beszélgetés díszpolgárainkkal” címmel indult programsorozatnak. Városunk legidősebb díszpolgárával január 22-én beszélgetett Kapus Krisztián polgármester a városháza dísztermében. A kérdésekre válaszolva Kapus Béla családjáról, életpályájáról, sikereiről, hitvallásáról beszélt. Elmondta, 1928-ban született Kiskunfélegyházán. Tanulmányait a félegyházi Tanítóképzőben és Szegeden végezte. Pedagógia, pszichológia szakon diplomázott a József Attila Tudományegyetemen. 1949-től a Tanítóképző, majd az iskola átalakulása után a Petőfi Sándor Gimnázium tanára. 1949. október 24-én szervezte meg az Ifjúsági Vegyeskart. A kórusba a város iskoláinak legjobb énekesei jártak. Az ötvenes években évente rendeztek nagyszabású hangversenyeket, ahol az Ifjúsági Vegyeskaron kívül világhírű operaénekesek, és más hangszeres művészek is felléptek. Óriási zenei élményt jelentett akkoriban Jovicziki József, Udvardi Tibor, Gyurkovics Mária, Moldován Stefánia, Simándy József, Sass Szilvia, Sólyom Nagy Sándor közreműködése.

Elkezdődött a II. Csikós József "Csiki" Emléktorna
Publikálás dátuma: 2014. január 22.

A Kiskunfélegyházi Honvéd TK Labdarúgó Szakosztálya idén második alkalommal rendezi meg a Csikós József "Csiki" Emléktornát, amelynek keretében az elkövetkezendő hetekben az egyesület összes utánpótláscsapata pályára lép több meghívott egyesülettel együtt.

Farsangi táncház
Publikálás dátuma: 2014. január 22.

2014-ben is folytatjuk a zenei hagyományőrzést a remek Rocktár Táncházakkal, hiszen mi nem felejtjük zenei és kulturális gyökereinket. Január 24-én Évnyitó Táncházzal kezdjük az évet. Vendégünk lesz Vas László és a tekerőlant, egy jellemzően dél-alföldi népi hangszer. Idén hasznos és reményeink szerint eredményes kulturális fúziót hoztunk létre a Művelődési Központtal, ugyanis hivatalos táncházsorozatunk februári alkalma nem más lesz, mint a megszokott "Művházas" Farsangi Táncház kézműves foglalkozással és minden egyéb jóval, amit a Rocktárban megszokhattunk már, csak éppen a Művelődési Központban - mondta el Ónodi Árpád, a Rocktár vezetője.

Képzés, segítség internethasználóknak
Publikálás dátuma: 2014. január 22.

Több mint 80 esztendős volt a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Könyvtárban szervezett internethasználói képzés eddigi legidősebb tanulója – tudtuk meg Lajos Klára könyvtárostól, akit az internetes részleg szolgáltatásairól kérdeztünk.

– 12 számítógép áll a látogatók rendelkezésére, internet eléréssel. Olvasóink közül nagyon sokan élnek a lehetőséggel, főleg diákok, fiatalok, akiknek nincs otthon számítógépe, vagy internet elérése. Egyre többen érdeklődnek azonban az idősebb korosztályból is, hiszen bizonyos ügyeket sokkal egyszerűbben és gyorsabban lehet interneten keresztül intézni. Mi, a könyvtár dolgozói pedig minden segítséget megadunk ehhez.

Szoboravató a Platán iskolában
Publikálás dátuma: 2014. január 22.

A magyar kultúra napja alkalmából tartottak ünnepséget ma (január 22-én) a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tanintézményben. Nemzeti imánk elhangzása után Mester Ernő igazgató köszöntötte a vendégeket és a diákokat. Mester Ernő elmondta, gazdasági okokból 2007-ben több városi intézményt összevontak, többek között a József, a Dózsa és a Platán iskolát. Szülők és pedagógusok azon aggódtunk, melyik iskola fog megszűnni. A három tagiskolából álló intézmény az elmúlt hét esztendő alatt összekovácsolódott. Ma már elmondható, hogy ez az iskola a város oktatási és kulturális életében vezető szerepet tölt be. A biztonság azonban nagyon fontos, ezt jelképezi Pállfy Gusztáv szobra. Az alkotás nemcsak a mai nap jelképe, hanem a remélhetőleg a jövő üzenetét is magában hordozza.

Testvérvárosokba juthat el a hungarikumok és helyi értékek híre
Publikálás dátuma: 2014. január 22.

Mint arról korábban már beszámoltunk, 1,5 millió forintos támogatást nyert a Testvérvárosi Egyesület Kiskunfélegyháza A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázaton. A projekt részleteiről és várható eredményeiről kérdeztük Dongó Anitát, a polgármesteri hivatal külkapcsolati és EU referensét.

Az agrárkamara működéséről tájékozódtak a gazdaköri tagok
Publikálás dátuma: 2014. január 21.

Az agrárkamarai aktualitásokról, a földforgalom és használat új szabályairól szólt a gazdaköri esték legutóbbi rendezvénye. A Haleszi- és a Nagyszőlő úti gazdakör tagságát elsőként Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a kamara működéséről, szervezeti felépítéséről, szolgáltatásairól tájékoztatta.

Emberi felelősségünk a kultúra megóvása
Publikálás dátuma: 2014. január 21.

Olyan világban élünk, ahol kezdik elfelejtetni az értékeket az emberekkel. A kultúrára vigyáznunk kell, mert ha nem óvjuk más arcot ölt. Emberi felelősségünk a kultúra megóvása – mondta el ma (január 21-én) Jókai Anna Kossuth-díjas író a művelődési központ zsúfolásig telt színháztermében. A mai rendezvény, és ittlétünk egyben fontos tanúságtétel a kultúra szeretete mellett arról a meggyőződésünkről is, hogy mindannyian tudjuk: magyar kultúránk közös kincsünk, amelyet védenünk és ápolnunk kell, és hogy magyarságunk jövőjét népünk kulturális színvonala fogja megalapozni és meghatározni. A kultúra nemcsak tudást és műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. A magyar kultúra továbbadását, megóvását senki más nem végzi el, csak mi magunk – hangsúlyozta kultúra napi köszöntőjében Kapus Krisztián polgármester.

Kovács Ferenc bizonyult a legkiválóbbnak a Himnuszmondó versenyen
Publikálás dátuma: 2014. január 21.

A magyar kultúra napjának közös megünneplésére hívta a város középiskolás tanulóit a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciója idén is. A hagyományosnak számító versmondó verseny január 22-én zajlott le a Hattyúházban. A versenyzők Kölcsey Ferenc Himnuszával és egy Petőfi verssel készültek.

Móra Ferencről, a magyar nyelv művészéről tart előadást Juhász István
Publikálás dátuma: 2014. január 21.

Móra Ferenc, a magyar nyelv művésze címmel Juhász István nyugalmazott gimnáziumi tanár, Kiskunfélegyháza díszpolgára tart előadást január 23-án, csütörtökön, 17 órától a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, a Móra-emlékév jegyében. Az előadás része az intézmény „Könyvek Klubja Biblioterápia” címmel indított sorozatának is. A Móra-emlékév tavaly július 20-án a Móra Márton-emléknappal kezdődött a remekes szűcs Alsótemetőben lévő sírjánál, majd a Móra Emlékháznál rendeztek koszorúzási ünnepséget az író születésének 134. évfordulóján, továbbá megemlékeztek lánya, Panka születésének 110. évfordulójáról is. Az emlékévhez kapcsolódóan legközelebb a Móra-családfa bemutatására kerül sor január 30-án Kapus Béláné nyugalmazott iskolaigazgató és Kiss Gábor középiskolai tanár előadásában.

Régiós íjászversenynek ad otthont Kiskunfélegyháza
Publikálás dátuma: 2014. január 21.

Szeptemberben Kiskunfélegyháza lesz a helyszíne egy regionális, a dél-alföldi megyék számára szervezett íjászversenynek. A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület Koppány versenysorozatot is elindított, amelyet március 2-án tartanak meg a KÉSZ Arénában. Az elmúlt év is szép sikereket hozott az egyesület versenyzőinek, akik 33 aranyéremmel büszkélkedhettek 2013-ban. A Magyar Íjász Szövetség tavaly nem indított GP sorozatot a történelmi szakosztálynak, ezért kevesebb lehetősége volt a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesületnek, de így is 33 arany-, 28 ezüst- és 15 bronzérmet szereztek. Kiemelkedő esemény volt a Történelmi Íjász Európa-bajnokság, ahol előkelő helyezéseket értek el a kiskunfélegyházi íjászok, akiket március 2-án a KÉSZ Arénában ismét láthat a közönség a hiánypótló jelleggel megszervezett Koppány versenysorozat alkalmával, szeptemberben pedig regionális versenysorozatot tartanak a városban.

Tíz éve alakult a táncszínház
Publikálás dátuma: 2014. január 21.

Kiskunfélegyháza | Idén ünnepli megalakulásának tíz éves évfordulóját a Kiskunfélegyházi Táncszínház. Gálával ünnepelnek, és kiállítással emlékeznek a 2009-ben elhunyt alapítóra, Kasza Ákosra. Már hagyomány, hogy államalapításunk ünnepén nagyszabású előadással lepi meg közönségét a Kiskunfélegyházi Táncszínház. Az idei év azonban más lesz. Fennállásuk 10. évfordulójára különleges táncgálával készülnek, amit  megalakulásuk dátumához legközelebb eső hétvégén, október 18-án tartanak a Constantinum sportcsarnokában – mondta el lapunknak Kátai Tibor, a Magyar Kultúra Lovagja, a táncszínház művészeti vezetője. Tervei szerint a gála két részből áll majd: az első részben autentikus táncokat mutatnak be, a másodikban pedig az eddigi táncjátékokból láthatnak részleteket az érdeklődők.

33 intézményében szerveznek témaheteket, témanapokat a Ne légy Jeti! című pályázat keretében
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

A kiskunfélegyházi kistérség 33 intézményében (óvodákban, általános és középiskolákban) szerveznek témaheteket, témanapokat a Ne légy Jeti! című pályázat keretében. A projekt célja a környezettudatos életvitelt elősegítő szokások és tudás kialakítása elsősorban a fiatalok, és általuk a felnőtt korosztálynál. Az óvodások már túl vannak a témaheteken, január 10-én, pénteken az általános iskolások kezdték meg a foglalkozásokat, melyekről Szász Anikó projektmenedzsert hallják.

Akár önerőből is fejlesztenek Kunszálláson
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

Átgondolt gazdasági koncepció mentén fejleszti évről évre Kunszállást a helyi képviselő-testület, ezért nincs hitelállománya a községnek. Sok beruházás esetében vállalják, hogy önerőből oldják meg a kivitelezést. Kunszállás lakosságmegtartó erejét mutatja az is, hogy a gyerekek legnagyobb örömére még ebben az évben új óvodaudvart adnak át. Kunszállás központjában jól látszanak a fejlesztések eredményei, megújult a múzeum és impozáns székelykapu fogadja a látogatókat. Az udvaron lévő helyiségeket rövidesen elbontják, a Falugazdálkodási kft. innen új helyre kerül, így egy parkot hoznak létre, közvetlen átjárást biztosítva a múzeumtól a templomig. Az önkormányzat épületének energetikai felújítása is a tervek között szerepel, de önerőből folyamatosan elvégzik a szükséges munkálatokat. Idén új udvarral bővül a község óvodája.

Április 6-án parlamenti választás
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

Áder János köztársasági elnök szombaton bejelentette: április 6-án lesz a parlamenti választás. Az eddigi 386 helyett csak 199 képviselő kaphat mandátumot: 106-an egyéni választókerületből, 93-an az országos listákról juthatnak be. A választás egyfordulós lesz. A Nemzeti Választási Iroda a szavazás előtt 48 nappal mindenkinek értesítőt küld arról, hogy ki melyik szavazóhelyiségben szavazhat. Ez azért lényeges, mert a választókerületeket újrarajzolták, ezért változás is elképzelhető. Az ajánlószelvényes rendszer megszűnt, idén a jelölteknek támogató aláírásokat kell gyűjteniük, erre két hét áll rendelkezésre. Az aláírásokat nem lehet iskolákban, közhivatalokban, a rendészeti szerveknél és a kórházakban sem gyűjteni. Az idei választás során az is újdonság, hogy nem lesz kampánycsend, a törvény nem tiltja az online kampányt sem, ugyanakkor tilos lesz kampányolni a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belüli közterületen.

Az egyik félegyházi szakaszt is érinti a tarifaváltozás
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

Vasút | Február közepétől újabb 15 mellékvonalon lesz elérhető a regionális vasúti tarifa, az ehhez kapcsolódó kedvezmény mértéke pedig 15-ről 25 százalékra emelkedik – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Az MTI beszámolója szerint: ezzel összesen 30 mellékvonalon, 1400 kilométeren, a magyarországi vasútpálya ötödén lesz olcsóbb az utazás. Ezzel az utolsó, 2010 után újranyitott vonalszakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig olcsóbban lehet közlekedni vonaton. A lépéstől az utasszám emelkedését várják – tette hozzá.

Az ember tragédiájáról a szakmaköziben
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

Irodalmi estet tartottak január 20-án, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Szakmaközi Művelődési Házban. A Himnusz elhangzását követően, Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményéről dr. K. Csontosné Tompa Anna tartott előadást.

Beruházások tekintetében sikeres évet zárt Tiszaalpár
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

Beruházások tekintetében sikeres évet zárt Tiszaalpár. A legnagyobb fejlesztés a szennyvízcsatorna-hálózat kialakítása, ami jelenleg is zajlik a településen. Ezen kívül többek között felújították még az önkormányzati ingatlanokat és a helyi iskolát is. Dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármestere a 2013-as évet a következőképpen értékelte.

Előadás a 2. magyar hadseregről
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

Több városi rendezvénynek is a doni áttörés volt a témája az elmúlt héten Kiskunfélegyházán. Hétfőn a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület és az önkormányzat szervezett megemlékezést a katasztrófa 71. évfordulóján az egykori Öreglaktanyánál és a Felső-temetőben, szerdán pedig a Szakmaközi Művelődési Ház adott otthont vitéz Pintér István őrnagy előadásának. A történész a magyar királyi 2. honvéd hadsereggel, illetve annak a keleti fronton 1942-43-ban vívott harcaival ismertette meg a hallgatóságát. Előadásának nem titkolt célja volt az is, hogy tisztázza azokat a féligazságokat, valótlanságokat, amelyek a 2. magyar hadsereggel kapcsolatban élnek a köztudatban – mondta el.

Féléves felkészülés után indulnak Afrikába
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

BUDAPEST-BAMAKO | A kiskunfélegyházi Kis Imre és párja, Bánfi Anikó pénteken 31-es sorszámmal rajtol a Budapest-Bamako ralin. Kilencedik alkalommal rendezik meg az amatőr kalandorok és profi autóversenyzők zarándoklatát a fekete kontinensre. A verseny mottója tíz éve változatlan: bárki, bármivel, bárhogy. Kis Imre és párja régóta tervezte már, hogy nekivágnak a versenynek, tavaly végre elhatározták magukat, idén pedig beneveztek. Mint mondták, bevállalósak ugyan, de féléves alapos felkészülés után indulnak pénteken Afrikába. Imre szerint a túra szórakozás és kihívás is egyben.

Fogászati ügyeleti ellátás indul februártól Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

Fogászati ügyeleti ellátás indul februártól Kiskunfélegyházán. A szolgáltatásra közel húsz éve van igény a városban, azonban ez eddig nem tudott megvalósulni. A probléma orvoslása érdekében Dr. Terjék Gyula fogszakorvos fordult kérelemmel az önkormányzathoz, és a pozitív elbírálás eredményeként februártól napi négy órában fogadják a betegeket a Dobó utcában. Az ellátás részleteivel kapcsolatban Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere nyilatkozott rádiónknak.

Sosem látott erős program a Rocktárban
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

– A közönség 2014-ben is szeretne minél nagyobb neveket és produkciókat látni helyben, egyre jobb minőségben. Hogy senkinek ne kelljen Kiskunfélegyházáról Budapestre utazni egy jó koncertért, soha nem látott erős programot dolgoztunk ki a tavaszra, legendás zenekarokkal és legendás zenekarok zenészeinek külön produkcióival – mondta el Ónodi Árpád.

Újabb szolgálati járművet kapott a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény
Publikálás dátuma: 2014. január 20.

A takarékos gazdálkodásnak és a pályázati sikernek köszönhetően négy szolgálati járművet vásárolt az elmúlt három hónapban a város. A védőnői szolgálat Dacia terepjáróval és egy Opel kisbusszal a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó intézmény két Dáciával gazdagodott. A negyedik gépkocsit ma (január 21-én) adta át Kapus Krisztián polgármester Gálig Erzsébet intézményvezetőnek.

Fórum a munkáltatóknak – Munkahelyteremtés 2014
Publikálás dátuma: 2014. január 18.

„Munkahelyteremtés 2014” címmel tartott munkáltatói fórumot január 20-án a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A program Sipos Krisztina, a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal vezetője köszöntőjével kezdődött. A 2014. évben várható, illetve igénybe vehető támogatásokról, kedvezményekről Csányi Sándor kirendeltség-vezető beszélt. Az NFA-2014-KKV munkahelyteremtő pályázattal kapcsolatos tudnivalókat Szilágyiné Dér Nóra eszköz koordinátor ismertette a közönséggel. A záró előadás témája a 2014-es munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés volt. A konzultáció után a témákkal kapcsolatos kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők.

Heteken belül felszerelik a térfigyelő kamerákat a város bevezető útjainál
Publikálás dátuma: 2014. január 18.

Előfinanszírozási szerződést kötött ma (január 20-án) az Alapítvány a Vagyonvédelem és Közbiztonság Megszilárdítására elnevezésű alapítvány és a kiskunfélegyházi Önkormányzat, melynek értelmében a város 10 millió forintot hitelez öt darab térfigyelő kamara felszereléséhez. A dokumentumot dr. Lenkefi Attila kuratóriumi elnök és Kapus Krisztián polgármester írta alá a városházán.

Olcsóbb lett a mosás a Szivárványban
Publikálás dátuma: 2014. január 18.

Vállalkozásban működik januártól a Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény mosodája. A kiszervezésnek köszönhetően az intézmény több mint 150 ezer forintot takarít meg az idei évben– tájékoztatta a Félegyházi Híreket Gálig Erzsébet intézményvezető. Gálig Erzsébet kérdésünkre elmondta, az intézmény mosodája 1998 óta teljes kapacitással, kihasználtsággal működött. A berendezések elhasználódtak javításra szorultak, felújításuk több mint 7 millió forintba került volna. A képviselő-testület ennek ismeretében döntött a mosoda kiszervezéséről. A beérkezett három árajánlat közül a legkedvezőbbet választották, melynek köszönhetően idén több mint 150 ezer forintot takarít meg az intézmény a mosáson.

Több nagyváros levegő-tisztasága a megengedett határok körül mozgott
Publikálás dátuma: 2014. január 2.

Az utóbbi időben több nagyváros levegő-tisztasága a megengedett határok körül mozgott. A megnövekedett forgalom, valamint a tüzelőberendezések veszélyes anyag kibocsátása miatt több helyen szmog riadót is elrendeltek. Dr. Fekete Beátát a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Hatósági Osztályának vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen szankciókat alkalmaznak abban az esetben, ha levegővédelmi követelmények megsértését tapasztalják.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek