Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Sajtófigyelő 2014.01.24-31.

 
Tegnap újabb állomásához érkezett a Ne légy Jeti című ökológiai programsorozat
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Tegnap újabb állomásához érkezett a Ne légy Jeti című ökológiai programsorozat. A környezetvédelem és a környezettudatos magatartás fontosságáról ezúttal a kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola alsó tagozatosai hallhattak. Arról, hogy mennyire fontos a gyermekek környezetvédelemre való nevelése Raffainé Fazekas Aranka kapcsolattartó pedagógust kérdeztük.

A jövőt tervezik a kistérségek
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Az elkövetkező évek területfejlesztésre fordítható pénzeit olyan tervek megvalósítására szeretnék fordítani, amelyek hosszútávon hasznosak, munkát és munkahelyet teremtenek – mondta el Nyitray András január 30-án, a városházán megtartott fórumon. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke kifejtette, hogy 2014-2020 között komoly uniós támogatásra lehet számítani. A megyeszerte megrendezendő fórumokon a tervek elkészítéséhez várják az ötleteket és javaslatokat a települések vezetőitől, vállalkozóktól és civil szervezetektől.

Az első százban a félegyházi gimnázium
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

A 93. helyet szerezte meg a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium a vidéki gimnáziumok 2014-es rangsorában, amelyet a HVG készített el 957 intézmény eredményei alapján. Több szempontot vettek figyelembe, például a 2012-es érettségit, a 10. évfolyamosok kompetenciamérését, a 2012-es felvételi eredményeket és a tanulmányi versenyeken elért helyezéseket. A listát a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium vezeti, majd a veszprémi Lovassy László Gimnázium és a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium következik. A legjobb budapesti intézmény a Fazekas Mihály Gimnázium, a második az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a harmadik pedig a XIV. kerületi Szent István Gimnázium.

Civakodás helyett együttműködést szeretne Szikszai László
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Az elmúlt év végén jelentette be Kollár László, hogy más irányú elfoglaltságai miatt lemond az önkormányzati képviselőségről. A jobbikos városatya helyét Szikszai László veszi át, aki a februári testületi ülésen teszi le esküjét. Az újdonsült képviselő kifejtette: munkájával szeretné elérni, hogy a testületen belül szűnjön meg, vagy legalábbis mérséklődjön a széthúzás. A döntések meghozatalakor ne a pártérdekek érvényesítése, hanem a város érdekének képviselete legyen a legfőbb cél.

Elindult a fogorvosi ügyelet
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Közel két évtizedes kihagyás után fogászati ügyelet indult február 1-jétől a kiskunfélegyházi és a gátéri lakosok számára. A betegeket napi négy órában fogadják a Pulpa Egészségügyi Bt. Dobó utcai rendelőjében. A társadalombiztosítás heti huszonnyolc órát finanszíroz, ami napi négy óra tényleges nyitva tartásra ad lehetőséget. A betegek hétfőtől csütörtökig 19-23, pénteken 13-17 óra, míg szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 7-11 óra között vehetik igénybe a fogászati ügyelet szolgáltatásait. Az ellátás társadalombiztosítás által finanszírozott, tehát ingyenes Kiskunfélegyháza és Gátér lakosainak számára. A más településekről érkező betegek ellátása térítésköteles.

Esküvő Kiállítás és Valentin Napi Vásár Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Idén február 9-én vasárnap rendezik meg Kiskunfélegyházán az Esküvő Kiállítást és Valentin Napi Vásárt a Constantinum Intézmény Sportcsarnokában - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. A kiállításon az esküvői szolgáltatók széles kínálatát megtalálhatják az érdeklődők. A 2014-ben házasodni kívánó és beiratkozott fiatalok között egy görögországi utat sorsolnak ki az Androméda Travel felajánlásával, valamint további ajándékok is gazdára találnak. A helyszínen beiratkozó fiatalok 50 %-os kedvezményt kapnak a Díszterem bérleti díjából.

Február 7-én feloldhatják az ebzárlatot
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Petőfiszálláson, Pálmonostorán, Lakiteleken, Tiszakécskén és Ordas községben 2013. november 7-én határozatlan ideig ebzárlatot rendeltek el, mivel a térségben veszett rókát és őzet is találtak. Kiskunfélegyházán az elmúlt hónapokban nem érkezett bejelentés a járási főállatorvoshoz. Amennyiben újabb veszett állatról nem szereznek tudomást, akkor február 7-én feloldják az ebzárlatot. Erről dr. Drozdik Ferenc főállatorvos, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője tájékoztatta rádiónkat.

Földvédelem, mezőgazdaság
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

E címmel tart fórumot február 8-án 14 órától Morvai Krisztina a Nagyszőlő-úti Gazdakör épületében. A rendezvény vendége Magyar Zoltán, a Jobbik vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakpolitikusa, dr. Vakulya István, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Földvédelmi Bizottságának elnöke és Tamás Béláné a gazdatanácsok képviselője.

Mise a városért
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

A városért mutatnak be ünnepi szentmisét február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, 10.30 órakor az Ótemplomban. Az egyházi szertartást követően „240 éve mezőváros Kiskunfélegyháza” címmel tart előadást Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója. A szertartáson a hagyományoknak megfelelően a város vezető tisztségviselői is részt vesznek. Levéltári adatok szerint, már az 1800-as években is tartottak szentmisét a városért, a hagyományt a rendszerváltás után elevenítették fel újra. A résztvevők ez alkalommal is Isten áldását kérik a városra.

Szülészetet szeretnének a félegyháziak
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Kiskunfélegyháza lakosainak véleményét, igényeit volt hivatott felmérni az a kérdőív, amit a közelmúltban minden háztartásba eljuttatott a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület (KGME). A „Munkára Félegyháza!” program egészségügyi konzultációjának szerves részét képező, a lakossági igények felmérésére hivatott kérdőív kiértékelésének tapasztalatairól, a kirajzolódó igényekről és ezek nyomán megfogalmazódott tennivalókról tartott sajtótájékoztatót január 30-án, csütörtökön Csányi József, a KGME elnöke, valamint az orvos-szakmai hátteret biztosító dr. Ónodi Izabella és dr. Kiss-Ákos Csaba.

Új járatok Félegyháza és Kecskemét között
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Szombattól változik a közösségi közlekedés menetrendje Bács-Kiskun megyében, ami a kiskunfélegyházi utasokat is érinti, Kecskemét és Félegyháza viszonylatában több új buszjáratot is indítanak. A változásban érintett például a Budapest – Szeged – Makó, a Szeged – Kiskunfélegyháza – Kecskemét és a Kiskunfélegyháza – Kiskunmajsa – Szank autóbuszvonal is, ezeken az eddigi menetrendhez képest 5-10 perccel hamarabb, illetve később indulnak a buszok. A járatokról érdemes az állomásokon érdeklődni, vagy az interneten rákeresni a február 1-től érvényes menetrendre. A vasúti közlekedés nem változik, viszont a téli időjárás miatt utazás előtt érdemes tájékozódni az aktuális helyzetről.

Előadás a Móra-családfáról
Publikálás dátuma: 2014. január 30.

A félegyházi Mórák családfáját ismerhették meg az érdeklődők ma (január 30-án) a városi könyvtár „Könyvek Klubja Biblioterápia” című sorozatának keretében, melyet Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciójának vezetője készített el a Móra Emlékévek kapcsán. A családfa a rövidesen megjelenő „Akik a mórai talentumból örököltek” című könyv melléklete lesz. Régóta tervezgette a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, hogy könyvet írjanak a Móra leszármazottakról. Olyan utódokat kerestünk, akik a humán műveltséget génjeikben hordozták és használták is a későbbiek folyamán. Ehhez viszont fel kellett tárni a Móra-családfát. A kutatást 2012 januárjában kezdtem, ami majdnem másfél évet vett igénybe. Munkám során nagyon sok segítséget kaptam a Móra családtól, ennek köszönhetően terebélyesedett ki a családfa. Kiderült, hogy százhatvanhárom fő ereiben csordogál Móra vér. A kutatást tavaly novemberben zártam le, ekkor született meg a „legutolsó” dédunoka – mondta el érdeklődésünkre Kapus Béláné.

Folyamatosan járják a város külterületét a mezőőrök Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. január 30.

A télies időjárás igazán a külterületen élők mindennapjait nehezíti meg. A mezei őrszolgálat munkatársai folyamatosan járják a Kiskunfélegyházához tartozó 24 ezer hektárnyi külterületet. Csáki Zsolt, a kiskunfélegyházi mezei őrszolgálat vezetője rádiónknak elmondta, hogy együttműködve a többi hatósággal igyekeznek megoldani a lakosság részéről felmerülő problémákat.

Megjelent a Félegyházi Közlöny
Publikálás dátuma: 2014. január 30.

Megjelent a megújult Félegyházi Közlöny első száma. Keressék a postaládákban, fogadják, lapozzák, olvassák szeretettel! A lapot pdf formátumban megtalálják a honlapon.

Megkezdődtek a szakmai egyeztetések a város ez évi költségvetési tervezetéről
Publikálás dátuma: 2014. január 30.

Zajlanak Kiskunfélegyháza önkormányzata ez évi költségvetésének előkészítő munkálatai, megkezdődtek a szakmai egyeztetések, a tervezet február 13-án, kerül a képviselőtestület elé. A város ez évi költségvetésének előkészítéséről Kapus Krisztián, polgármester nyilatkozott rádiónknak.

Sóvidéki sakkcsata
Publikálás dátuma: 2014. január 30.

Sokéves baráti kapcsolat fűzi össze Kiskunfélegyháza és Korond sakkozóit. Az erdélyi sóvidék festői hegyeinek ölelésében, csörgedező patakokkal átszelve terül el a fazekas mesterség és a népművészet fellegvára, Félegyháza testvértelepülése, Korond. Január 24-e és 27-e között a helyiek meghívásának eleget téve a félegyházi birkózók és sakkozók látogattak el oda.

Szombaton folytatódik városunkban az alternatív egészségügyi módszereket bemutató előadássorozat, melynek témája ezúttal a diszlexia lesz
Publikálás dátuma: 2014. január 30.

Alternatív egészségügyi módszereket bemutató előadássorozat indult két évvel ezelőtt Kiskunfélegyházán. A programsorozat folytatódik, legközelebb február 1-én, szombaton 10 órától az ipartestületben tudhatnak meg többet az érdeklődők a diszlexiáról. A rendezvényre a szervező Kollár László, Bács-Kiskun megye 4. számú választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltje invitálja a Sirius Rádió hallgatóit.

Tehetséggondozás, személyiségfejlesztés az írás örömével
Publikálás dátuma: 2014. január 30.

Miklya Luzsányi Mónika szerint fél év alatt olyan fejlődést mutattak a Kreatív Írás Kör alkotóműhely munkájában részt vevő középiskolások, ami nagyon sok felnőtt írónál, költőnél évtizedek alatt sem tapasztalható. A csoportot férjével, Miklya Zsolttal közösen összefogó félegyházi írónő szerint a közös munka ideje alatt megszületett írások zöme megállja a helyét a jelenkor kortársirodalmában.

130 éve az iparosok szolgálatában
Publikálás dátuma: 2014. január 29.

1885-ben, helyi vállalkozások alapították önerőből a kiskunfélegyházi ipartestület elődjét, amely az elmúlt csaknem 130 esztendőben – hol könnyebben, hol nehezebben – de folyamatosan fenntartotta magát. Az akkori céhet az iparosok összefogás iránti közös igénye hívta életre, és ugyanez a szándék tartja életben ma is. A fundamentum tehát ellenállt az időnek. A fennmaradáshoz, az önfenntartáshoz és a tagság elvárásainak való megfeleléshez azonban újra és újra meg kell újulni. Makai Lászlóné Maricával, a Vállalkozók Ipartestülete Kiskunfélegyháza elnökével többek erről a megújulásról beszélgettünk.

A 2013-as évet értékelte és az ez évi terveket ismertette Szank polgármestere a január 20-i közmeghallgatáson
Publikálás dátuma: 2014. január 29.

Közmeghallgatást tartott január 20-án Szank Önkormányzatának képviselőtestülete a Művelődési Házban, melyen közel 100 helyi lakos vett részt. Patkós Zsolt, polgármester a 2013-as évet értékelte és az ez évi terveket is ismertette. Az elmúlt évi fejlesztések közül a következőket emelte ki.

A hideg idő beköszöntével alig emelkedett a kiskunfélegyházi hajléktalanszálló lakóinak száma
Publikálás dátuma: 2014. január 29.

Kiskunfélegyházán a hajléktalan szállón csak három új lakó kérte elhelyezését a hideg idő beköszöntével. Vereb István a Kapocs Szociális, Gyermekvédelmi és Egészségügyi Intézmény Hajléktalan Ellátásának vezetője rádiónknak elmondta, hogy leginkább téli cipőre, ruhára lenne szükségük a lakóknak. Amennyiben segíteni szeretnének, adományokat az Alpári út 61. szám alá várják. A hajléktalanszálló kihasználtságáról Vereb István nyilatkozott rádiónknak.

Havas Henriktől Rékasi Károlyig
Publikálás dátuma: 2014. január 29.

A Művelődési Központ 2014. februári programjai:
Február 1., szombat
A Kiskunfélegyházi Waldorf Óvoda és Waldorf Iskola bálja.
 
Február 2., vasárnap 9-15 óra
KHTK-Tákisz SE NB II-es sakkcsapatbajnokság kkfházi játéknapja.
 
Február 7., péntek 14 óra
Emlékműsor Móra Ferenc halálának 80. évfordulója alkalmából a Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola diákjainak közreműködésével.
Köszöntőt mond Kapus Krisztián polgármester, országgyűlési képviselő, a Móra Emlékbizottság elnöke.
Zárszót mond Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája.
 

Kapus Béla volt az első vendége az „Akikre büszkék vagyunk” sorozatnak
Publikálás dátuma: 2014. január 29.

„Akikre büszkék vagyunk”' címmel új rendezvénysorozat indult január 22-én Kiskunfélegyházán. A városháza dísztermében megtartott első összejövetelen Kapus Béla karnagyot, nyugalmazott középiskolai tanát, Kiskunfélegyháza díszpolgárát kérdezte életútjáról, hitvallásáról Kapus Krisztián polgármester, és az érdeklődő közönség. A beszélgetés során Kapus Béla felidézte pedagógus pályája legfontosabb állomásait. Visszaemlékezett zenetanári munkájára, a diákjainak szervezett őszi mezőgazdasági munkákra. Összegzéséből kiderült, hogy a legtöbb sikerélményt az 1949-ben megszervezett Ifjúsági Vegyes Kar megalakítása, több évtizedes sikeres működtetése jelentette számára. A kórusban a város középiskoláinak legjobb énekesei szerepeltek.

Könyvtári programok februárban
Publikálás dátuma: 2014. január 29.

A városi könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület 2014 februári programterve:

Február 4., kedd 10 óra

Betűbölcsi. A városi könyvtár Baba-Mama Klubja.

Vendég: Néma Attiláné családi életre nevelési tanácsadó.

Nem tervez nagy beruházásokat erre az évre Gátér önkormányzata
Publikálás dátuma: 2014. január 29.

Nem tervez nagy beruházásokat erre az évre Gátér önkormányzata. A település évek óta forráshiánnyal küzd, így nagyobb fejlesztésekre nem nyílik lehetősége. Elsődleges célja az önkormányzatnak a jelenlegi munkahelyek megtartása. A település 2014-es évre vonatkozó terveiről Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester a következőket nyilatkozta rádiónknak.

Tavaszi programjairól egyeztetett a GYIÖK
Publikálás dátuma: 2014. január 29.

Az idei évi első ülését tartotta január 29-én a kiskunfélegyházi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat a városházán. A tagság a tavaszi programokról egyeztetett és hozott döntést. Az ifjúsági önkormányzat február 12-én tárgyalja a város 2014. évi költségvetési tervezetét, illetve annak a GYIÖK-öt érintő kérdéseit. Szó esett a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati választások időpontjáról, melyre a tervek szerint április 15-én kerül sor. Ennek függvényében a választási bizottságoknak februárban létre kell jönnie, majd aláírásgyűjtéssel elkezdődhet a választási jelölés, március 15-től pedig a kampány. A választást követően áll fel a GYIÖK új képviselő-testülete és iktatják be az újonnan megválasztott diákpolgármestert. A tavaszi programok közül a legkiemelkedőbb a március 15-ei ünnepség és a Petőfi Mozi megnyitója lesz. Az ifjúsági önkormányzat nemzeti ünnepünkön koszorút helyez el a Petőfi szobor talapzatánál, a mozi megnyitójára műsorral készülnek a fiatalok.

Területfejlesztési fórumot tartottak a városházán
Publikálás dátuma: 2014. január 29.

A munka teremti a munkahelyet, ezért olyan termékeket kell kitalálni, átvenni, fejleszteni, ami munkahelyeket teremt. A fórumokon az ötleteket gyűjtjük, a szándékokat, melyek a települések, a vállalkozók, leendő vállalkozók fogalmaztak meg. A cél, hogy ezeknek a szempontoknak megfelelően tudjuk felosztani a rendelkezésre álló pénzügyi keretet – mondta el megnyitójában ma (január 30-án) Nyitray András, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke a Kiskunfélegyházán megtartott területfejlesztési fórumon.

A járdák síkosság-mentesítése az ingatlantulajdonosok feladata
Publikálás dátuma: 2014. január 28.

A város utcáinak, közterületeinek, kerékpárútjainak hó-eltakarítását, síkosság-mentesítését a VSZKSZ munkatársai folyamatosan végzik Kiskunfélegyházán, de az ingatlantulajdonosoknak maguknak kell a járda eltakarításáról, csúszás-mentesítéséről gondoskodniuk. Erről Vaszkó József a VSZKSZ igazgatója tájékoztatta rádiónkat.

Ez volt a tizenhatodik
Publikálás dátuma: 2014. január 28.

Kiskunfélegyháza újkori „báltörténetének” legrégibb hagyománya a Móra Ferenc Gimnázium jótékonysági rendezvénye-vagy, ahogyan beépült a köztudatba a Mórás bál ezúttal a 16. alkalommal került megrendezésre a Művelődési Központban. 16 esztendő már elég hosszú idő egy ilyen nemes hagyománynak a kiépüléséhez, hiszen ha belegondolunk annak a fiatal párnak, aki az első Mórás bálon részt vett, már gimnazista gyermeke lehet.

Harminc éve járják a természetet
Publikálás dátuma: 2014. január 28.

Gazdag programról számolt be a 30 éve alakult Kiskun Természetbarát Sportegyesület vezetése a január 24-én megtartott közgyűlésen. A tagság jóváhagyta az idei év programját is, amelyben a korábbihoz hasonlóan hazai és külföldi túrák egyaránt szerepelnek.
A Kiskun Természetbarát Sportegyesület, több mint 250 fős tagságával, Félegyháza legnagyobb civil közössége. Jelzi az egyesület aktivitását, hogy a közgyűlésen zsúfolásig telt a Szakmaközi Művelődési Ház nagyterme.  Bozó Lajos az egyesület elnöke elmondta, hogy a szakosztály 15 éve felvette Rockenbauer Pál nevét. A jeles természetjáróról minden évben megemlékeznek a Platán iskola pihenőparkjában elhelyezett emléktáblánál.

Korondon szerepeltek a birkózók
Publikálás dátuma: 2014. január 28.

14. alkalommal rendezték meg január 25-én, Korondon a hagyományos Lőrincz Márton Birkózó Emlékversenyt. A tornán összesen 229 versenyző lépett szőnyegre. Korond testvértelepülését, Kiskunfélegyházát összesen tíz fő képviselte. A félegyháziak végül négy arany, négy ezüst és két bronzérmet szereztek. A csapatversenyben pedig a második helyet szerezték meg.

Művészek, akik a tűzzel játszanak
Publikálás dátuma: 2014. január 28.

Rendhagyó kiállítás nyílt „Tüzet viszek” címmel január 23-án a Kiskun Múzeumban. A tárlatmegnyitón Mészáros Márta igazgató elmondta, az intézményben első alkalommal találkozhatnak a művészetpártolók tűzzománc kiállítással. A tárlaton. amely a Tűzzománcművészek Magyar Társasága (TMT) együttműködésével jött létre, a művészeti ág legjelesebb alkotóinak munkáival találkozhatnak a látogatók.

Pályázatfigyelő
Publikálás dátuma: 2014. január 28.

MESÉL A CSALÁD pályázati felhívás! Mesekiadónk 2014-BEN NÉPMESE HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉVADOT HIRDET! Ennek keretében mesélő családokat keresünk Budapesten, országszerte és a határon túlról! 2014-ben induló MESEMACI mesetévé projekthez, MESEMACI mesetévénk rendszeres és alkalmi műsorblokkokban történő megjelenésekhez, mesetévé műsorvezetőink és a leendő MESE-nagyköveteink kiválasztásához.

Újraállítják Kiskunfélegyházán a Návay Lajos-emlékművet
Publikálás dátuma: 2014. január 28.

Újraállítják Kiskunfélegyházán a Návay Lajos-emlékművet a vasútállomás előtti parkban. A szobor állítása mintegy hétmillió forintba kerül, melyet a Nemzeti Kulturális Alap támogat. Az emlékmű felállításához azonban még 500 ezer forint támogatásra lenne szükség, melyet közadakozásból szeretne összegyűjteni az önkormányzat. A témával kapcsolatban Kapus Krisztián polgármestert hallják.

Átadták a Don Loris Emlékplakettet
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

Kiskunfélegyháza és Feltre tesvérvárosi történetében főszerepet játszott áldott emlékű Loris Susanetto atya, a vellai plébános, aki pápai tanácsadó is volt, s akit messze földön úgy ismertek: Don Loris. A magyarok, de elsősorban a félegyháziak nagy barátja volt, többek közt az ő elhatározásából született az az ösztöndíj, amit évente kiosztott a Móra Ferenc Gimnázium azon diákjai közt, akik a legjobb előmenetelt tették az olasz nyelv tanulásában és a női futballban.

Bár nemes lelkű atya már jó pár éve nincs köztünk, hívei, barátai a vellai polgárok továbbra is minden évben összegyűjtik és kiosztják ezt az adományt.

Egy vattacukorhajú lány babái
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

JÁSZSZENTLÁSZLÓ | Manka a kisgyerekek kedvence. Puha, színes és vidám. Sugárzik belőle a szeretet. Megálmodója a jászszentlászlói származású Horváth Mónika, mesekönyv illusztrátor. A fiatal tehetség áldozatos munkájával valósítja meg ötleteit. Vállalkozása még gyerekcipőben jár, ám kitartása példaértékű.

– Rajzszakos tanárként végeztél, sikeres mesekönyv illusztrátor vagy. Mégis inkább babákat varrsz. Hogyan született meg Manka?

– Mondják nincsenek véletlenek. Manka előfutárát egy svéd illusztrációs pályázatra rajzoltam. A kislányfigura azonban munkám során többször is előkerült, miközben a szüleimtől ajándékba kaptam egy varrógépet, így elkezdtem varrni is, és az illusztrációimban a textileket használni. A varrás kinyitott rajtam egy szelepet és a bennem felgyülemlett kreativitás szülte meg Mankát, akit egyébként magamról neveztem el. Sokan becéznek így. Manka „szerelemből” született és az évek során a saját márkámmá lett. Ugyanakkor számos más munkámon is visszaköszön. Általa össze tudom kapcsolni a varrást és az illusztrációt. Mivel rajzolás nélkül nem tudok élni, igyekszem megtartani az egyensúlyt az illusztrálás és Manka készítés között.

III. Móra Kupa Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

2014. január 18-án rendezték meg Kiskunfélegyházán a III. Móra Kupát. A versenynek az eddigi két alkalomhoz hasonlóan a Móra Ferenc Gimnázium adott otthont. Idén a versenyszervezést - rengeteg segítség mellett - Retkes Péter fogta össze, míg a versenybírói feladatokat Seres László látta el. A gyermekcsoport levezetésében Lantos Pál segítségére számíthattak a szervezők. A versenyre többek között Kiskunfélegyházáról, Bugacról, Kiskunhalasról, Szajolról, Soltvadkertről, Kecskemétről, Hódmezővásárhelyről, Gátérról és Kunszállásról is érkeztek résztvevők. Az időpontváltozás ellenére indulók tekintetében rekord született, ugyanis 67-en neveztek ebből, 22-en a felnőtt-, 45-en a gyermek csoportba.

Íjászat családi, baráti körben
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

Az íjászat népszerűsítése, a szabadidő hasznos eltöltése a legfontosabb célkitűzése a 2006-ban alakult Kiskunfélegyházi Íjász Egyesületnek. A foglalkozásokon, családi napokon, bemutatókon kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg az íjászat tudományával. Az egyesület legkiválóbbjai különböző versenyeken öregbítik eredményeikkel Kiskunfélegyháza hírnevét.

Kilencven évesen is megfogja a munka végét
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

A hosszú élet titka a sok-sok munka! – árulta el a titkot a kilencven éves Mócza József, akit ma (január 29-én) köszöntött születésnapja alkalmából Kapus Krisztián polgármester. Az idős úr a csokor virág mellé egy oklevelet is kapott, melyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke látott el kézjegyével. Mócza Jószef 1924. január 29-én született Kecskeméten. Tizenketten voltak testvérek – Kecskeméten és Nyárlőrincen jártak iskolába. A földműves szülők 80 holdon gazdálkodtak. Józsi bácsi maga is földművelő lett, jelenleg is állattenyésztéssel foglalkozik. A mai napig aktívan dolgozik a gazdaságában, a tanya körül.

Közönségdíj Miklya Luzsányi Mónikának
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

Csak az az ország lehet erős, amely határozott értékrenddel bíró családokra épül - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Képmás magazin Családbarát médiáért díjának átadóünnepségén, ahol - a többi díjazott mellett - a kiskunfélegyházi Miklya Luzsányi Mónika a közönségdíjat vehette át.

Sportbállal készültek a tavaszi szezonra
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

Első alkalommal rendezett sportbált január 25-én az NBII Dél-keleti csoportjának listavezetője, a KHTK kézilabdacsapata. A Darvas József Általános Iskolában megtartott eseményen az egyesületi tagok mellett sportbarátok és támogatók vettek részt. A program 19 órakor meghívott fiatal táncosok produkciójával kezdődött el. Ezt követően a Silverstep Tánc Stúdió tagjai mutatkoztak be.

Szalagavató a Constantinumban
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

A kiskunfélegyházi Constantinum Intézmény végzősei viselhetik ezentúl a felnőtté válás jelképes kék szalagját, melyet szombaton (január 25-én) ünnepélyes keretek között kaptak meg iskolatársaiktól. A végzősöket búcsúztató diákok színvonalas műsorral készültek. A hagyományos palotás mellett szóló ének, jelmezes előadás, modern tánc bemutató színesítette a programot.

Szalagavató a Szent Benedekben
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

Az ember életében olykor már a megszokott időben és módon érkeznek el kiemelkedő események, amelyek életének jelentős, felejthetetlen állomásai. Egy ilyen emlékezetes este részesei voltak (január 24-én) azok, akik részei lehettek  a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye szalagavató ünnepségének. A szalagavató mindig különleges ünnep egy iskola életében, hiszen a végzős diákok ekkor kapják meg a felnőtté válást is szimbolizáló szalagot. Az idén is mindent megtett az iskola azért, hogy emlékezetessé tegye diákjai számára ezt az eseményt. Változatos, szórakoztató műsorszámokban sem volt hiány. Palotás, modern tánc, tanártánc, ének, meseparódia – csak néhány az est programjai közül. Nem volt hiábavaló az a rengeteg munka sem, amit a szalagozó évfolyam fektetett be az előkészületekbe.

Túl van az első év tapasztalatain a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

Tavaly január 1-jén kezdte meg működését a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal. Az elmúlt egy év tapasztalatairól dr. Sipos Krisztina Carmen hivatalvezetőt kérdeztük.

– Tevékenyen részesének lenni a közigazgatást átalakító folyamatnak egyszerre lehetőség, de óriási szakmai és emberi kihívás is, hiszen gyakorlatilag egy járatlan utat kell kitaposni. Milyen szakmai múlttal látott hozzá a feladatnak?

– Több mint 14 éves közigazgatásban szerzett gyakorlat van mögöttem. Kiskunfélegyházán nőttem fel, és jártam középiskolába, majd az Államigazgatási Főiskola elvégzését követően a budafoki önkormányzat ügyfélszolgálatán kezdtem dolgozni, ahol rövid idő alatt komplex képet kaptam a közigazgatásról. Ez után gyámügyi ügyintéző, majd 1998-ban a budafoki gyámhivatal vezetője lettem. 2003-tól a jogi- és szervezési iroda vezető-helyetteseként vettem részt a budafoki képviselő-testülete munkájának előkészítésében. 2006-ban férjhez mentem, és Kiskunfélegyházára költöztünk. A polgármesteri hivatalban a családvédelmi és szociális osztály vezetőként dolgoztam első gyermekem megszületéséig, majd másfél évig ügyvédként tevékenykedtem. Ezt követően a Fővárosi Vízművek Zrt. beszerzési osztályán szereztem tapasztalatokat, de a második gyermekem születése után visszaköltöztünk Félegyházára. Egy éves volt a kisfiam, amikor felkérést kaptam a megalakuló járási hivatal vezetése. Ezt olyan nagy lehetőségnek és megtiszteltetésnek tartottam, hogy a nemleges válasz fel sem merült bennem.

Újabb tanulmányi siker
Publikálás dátuma: 2014. január 27.

Az elmúlt héten rendezték meg Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon karának biológiai tanulmányi versenyét a nagy hagyományokra visszatekintő, most már Georgikon Biológia Tanulmányi Versenyt, amin a félegyházi Móra Ferenc Gimnázium 12/C osztályos tanulója, Csenki János Tivadar a VI. helyezést érte el. Az elért helyezés már csak azért is bravúros, mert a fiatal versenyző eddig igazából kémiai tanulmányokban jeleskedett (OKTV és egyéb versenyek). Az idén mindkét tantárgyból kiemelkedőt nyújt.

Havasak, de járhatóak a külterületi utak
Publikálás dátuma: 2014. január 25.

Megközelítőleg 8-10 centiméter vastagságú hó borította be Kiskunfélegyházát és környékét a pénteki és szombati havazást követően. A belterületen a költségvetési üzem gépei csúszásmentesítették az utakat, valamint a járdák egy részét. A külterületen a kis mennyiségű hóréteg miatt nem kellett beindítani a munkagépeket. Hóátfúvás miatt két helyről érkezett bejelentés, a torlaszt rövid időn belül eltávolította a munkavégzéssel megbízott vállalkozó. A külterületi utak jórészt havasak, de járhatóak – tájékoztatta a Félegyházi Híreket Sipos Róbert, a városüzemeltetési osztály munkatársa és Csáki Zsolt, a Mezőőri Szolgálat vezetője.

Vörös és sárga
Publikálás dátuma: 2014. január 25.

Ifj. Kunhegyesi Ferenc festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás január 24-én a művelődési központ aulájában. A tárlatot Szabó Ildikó művésztanár nyitotta meg, közreműködött Barna Papp Bianka, a Móra Ferenc Gimnázium diákja. Kunhegyesi Ferenc (beceneve: Feró; Kiskőrös, 1970. július 18.) roma származású táncos, grafikus és festő. Kunhegyesi Ferenc 14 éves korában kezdte táncos pályafutását, ettől kezdve 15 éven keresztül kortárs és modern tánccal foglalkozott, aktív táncosi pályafutása alatt szinte az egész világot bejárta. 30 éves kora körül a táncolást abbahagyva visszatért régi ábrándjainak birodalmába, a rajzoláshoz.

A magyar nyelv művésze
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

A „Könyvek Klubja Biblioterápia” című sorozat keretében a Móra-emlékév jegyében Juhász István tanár tartott jó hangulatú előadást január 23-án, csütörtökön esete Móra Ferenc, a magyar nyelv művésze címmel, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Helyi értékek
Publikálás dátuma: 2014. január 24.

A megpályázott több mint 2,6 millió forintból 800 ezer forint támogatást nyert a Kiskun Múzeum Baráti Köre a Kiskunfélegyházi Értéktár létrehozására. A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly októberben meghirdetett pályázata a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának folyamatát hivatott támogatni. Mészáros Mártát, a Kiskun Múzeum igazgatóját egyebek mellett arról kérdeztük, hogy mire lesz elég az eredeti elképzeléshez képest harmadára zsugorodó projektköltségvetés.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek