Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Sajtófigyelő 2014.01.31 - 02.07.

 
Két fővel bővült a Kiskun Múzeum dolgozóinak létszáma
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

 A Kiskun Múzeum szakmai létszáma tavaly nyár óta 2 új fővel bővült.
2014. január 1-jétől új régész, muzeológus, történész Knipl István lát el 2 tudományterületet, 3 gyűjteményi területet valamint végzettségének megfelelően történettudománnyal és régészettel is foglalkozik. Mészáros Márta múzeumigazgató rádiónknak elmondta, hogy március 4-én találkozhat először a közönség Knipl Istvánnal, aki munkájáról, kutatási területeiről tart előadást.

A 2014-es költségvetési tervezetről egyeztetett Pálmonostora képviselőtestülete
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

Pálmonostora Község Önkormányzat Képviselő-testülete február 4-én tartotta ülését.
A testület legfontosabb feladata a 2014-es költségvetés megalkotása volt. Rádiné Gémes Ildikó polgármester asszonyt az ülést követően a testületi döntésekről kérdeztük.

Publikálás dátuma: 2014. február 7.

Móra Ferenc halálának 80. évfordulója tiszteletére rendeztek ma (február 7-én) megemlékezést a művelődési központban. A rendezvényt Kapus Krisztián polgármester nyitotta meg, majd a Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola diákjainak adtak emlékműsort. A rendezvényen Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája mondott zárszót.

A legjobban a Constantinum iskola diákjai ismerik Mórát
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

Móra-emlékversenyt rendezett február 6-án a Constantinum Nevelési – Oktatási Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskolája. A vetélkedőre Kiskunfélegyháza öt általános iskolája, valamint a tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola neveztek be. Megtisztelte a rendezvényt a Constantinum testvériskolája, a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola is.

A vetélkedő eredménye:
I. Constantinum Nevelési – Oktatási Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskolája
II. József Attila Általános Iskola Platán utcai Tagintézménye
III. József Attila Általános Iskola

Délután folytatódik a Fülöpjakabi Faluház Öko-ház programja
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

Ma 17 órakor folytatódik a Fülöpjakabi Faluház Öko-ház programja, melyet egy sikeres TÁMOP-pályázat keretében valósít meg az intézmény.
A programsorozat mai állomásán Herczeg Ágnes tájépítész tart előadást: Az asszony szerepe a magyar kertkultúrában címmel. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak Fülöpjakabra, a faluházba.

Farsangoltak a mezgések
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

Vidám farsangi karneválnak adott otthont ma (február 7-én) a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tornacsarnoka. Az intézmény tizenhárom osztálya öltözött jelmezbe és adott elő különböző vidám, táncos produkciót. A sorból a tanárok sem maradtak ki, hisz ők is jelmezbe bújak a diákok nagy örömére.

Publikálás dátuma: 2014. február 7.
Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Dr. Endre Szabolcs jegyző szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtónyilatkozatát.
Sajtónyilatkozat
 

A polgármesteri hivatal és dr. Csölle Yvette, a város egykori jegyzője között a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon folyt munkaügyi per január 17-én lezárult, a bíróság a volt jegyző keresetét első fokon elutasította. A felmentést indokoló okok egyértelműen a polgármester a hivatal irányítására vonatkozó jogának a jegyző által történő korlátozására vezethető vissza, ahogy az ítélet indokolásában is olvasható. A volt jegyző minden fórumon a törvénytelen polgármesteri utasítások végre nem hajtására hivatkozik, ezzel szemben polgármester úr a volt jegyző felmentését nem erre alapozta 2013. januárjában, mely abból is látszik, hogy a bíróság ítélete sem ennek szellemében született.

Ismerik és szeretik a fiatalok Mórát
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

Móra Ferenc-emlékversenyt rendeztek az általános iskolásoknak február 6-án a Constantinum Nevelési Oktatási Intézményben. A versenyre a hat kiskunfélegyházi iskola mellett a tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola diákjai is neveztek. A vetélkedés megnyitóján, a vendéglátó iskola igazgatója, Mindák József elmondta, hogy ezen a napon egy olyan emberre, íróra emlékezünk, akit mindannyian példaképünknek tekinthetünk.

Koszorúzással tisztelegtek Móra Ferenc emlékére
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

A Móra Ferenc-emléknapok február 7-ei eseményei az író Daru utcai szobrának koszorúzásával kezdődtek délelőtt 10 órakor.
A megemlékezésen Juhász István nyugalmazott középiskolai tanár, Kiskunfélegyháza díszpolgára köszöntötte a megjelenteket és méltatta röviden az író munkásságát. Ezt követően a Móra Ferenc nevét viselő egyesület és  iskolák, valamint a város vezetésének  képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait.

Megalakult az MSZP Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Tagozata
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

Az ország több mint 80 településéhez hasonlóan 2014. január 29-én megalakult az MSZP Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Tagozata. A szerveződés célja az MSZP programjának kialakításában és megvalósításában való részvétel, különös tekintettel a nyugdíjasok, járulékosok és időskorúak érdekeinek képviseletére. Együttműködés a városi civil szervezetekkel, elsősorban a nyugdíjas klubokkal és szervezetekkel valamint az összegyűjtött tapasztalatok továbbítása az országos érdekképviseleti szervek felé.

A városi szervezet küldöttállítási joggal rendelkezik, így lehetőséget kap arra, hogy az összegyűjtött véleményeket, javaslatokat az országos tagozat küldöttgyűlése elé terjessze.

Móra Ferenc életművének jelentősége
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

E címmel tartott ma (február 6-án) előadást Szörényi László irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének igazgatója a Hattyúházban. Móra halálának 80. évfordulója lesz február 8-án. Ez jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, hogy életműve mennyire tartós, mennyire tartozik bele a magyar irodalom fővonalába. Az írótársak halála után megírták: Ellentétben velünk, akik valahogy megtanultuk használni, forgatni a nyelvet, Móra volt talán az egyetlen közülük aki, minthogyha azonos lett volna a magyar nyelvvel. Olyan fokon bírta, mintha egymagában az egész nemzet kompetenciája szorult volna bele.

Publikálás dátuma: 2014. február 7.

A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány pályázatot hirdet az alábbi kategóriákban:

  1. vers (min. 3, max. 5 vers)
  2. próza (pl. mese, novella, napló, memoár, esszé; terjedelem: max. 10 oldal)

A pályaművek témája kötetlen.

Pályázni lehet eddig még nem publikált művekkel. Pályázhatnak Kiskunfélegyháza és kistérségének lakói, valamint Bács-Kiskun megye alkotókedvű „tollnokai”. Egy pályázó, csak egy jeligéhez tartozó pályaművet adhat be. A pályázatokat nagy vagy közepes borítékban 3 példányban gépelve kérjük. A pályázati példányokra és a boríték külsejére csak jeligét kell ráírni (nevet nem!), s lezárt kis borítékba kérjük a pályázó nevét és címét és/vagy telefonszámát, e-mailcímét (elérhetőségét értesítés céljából). A formailag hibás, vagy határidő után érkezett pályázatokat nem tudjuk elfogadni.

Széleskörű egészségügyi szolgáltatások a városi kórházban
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

Ezernél több ember fordul meg naponta a félegyházi városi kórház járóbeteg szakellátásain és a gondozókban – tudtuk meg dr. Körtvélyessy Andrástól. A Kiskunfélegyházi Kórház- Rendelőintézet Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ igazgatóját arra kértük: foglalja össze, melyek azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek helyben elérhetőek a félegyházi betegek számára. A továbbiakban pedig a Félegyházi Közlöny online és írott felületén részletesen is megismertetjük olvasóinkat az egyes szakrendelések, gondozók kínálta lehetőségekről, valamint bemutatjuk a szakembereket.

Tartós útlezárás a Molnártelepen
Publikálás dátuma: 2014. február 7.

A csatornázási munkálatok miatt február 6-ától három hétre lezárták a Molnártelepen a Nagyszőlő utcában a második közt. Megkeresésünkre a kivitelező cég arról adott tájékoztatást, hogy erre azért volt szükség, mert itt – a talajviszonyok miatt – különleges technológiával kell kiépíteni a hálózatot. Annak érdekében, hogy az ott élők járművel is megközelíthessék otthonaikat, egy ideiglenes utat építettek ki.

Publikálás dátuma: 2014. február 7.

Az idei rendezvényekről hallgathattak beszámolót, valamint a tervezett programokról egyeztetett mai (február 7.) ülésén a Kiskunfélegyházi Móra Emlékbizottság tagsága. Szó esett a nemrégiben elkészült Móra-családfáról, az „Akik a mórai talentumból örököltek” című könyvről, a Móra Ferenc Gimnázium által meghirdetett a Móra-novellamondó versenyről, a február 6 és 7-ei Móra Ferenc emléknapok programjairól.

50 százalékos kedvezmény a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek
Publikálás dátuma: 2014. február 6.

Féláron látogathatják a jövőben a gyermeküket egyedül nevelő szülők és gyermekeik a Kiskun Múzeumot, Petőfi Sándor Emlékházat, Móra Ferenc Emlékházat és a Kiskunfélegyházi Városi Strand és Uszodát. A kedvezményes belépőjegy, mint szociális rászorultságtól független önkormányzati segély a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályának Szociális Csoportján (II. em. 82. szoba) igényelhető a formanyomtatvány kitöltésével, mely letölthető a www.kiskunfelegyhaza.hu honlapról is. Az úgynevezett „családbarát kedvezmény” bevezetésére Horváth Tamás önkormányzati képviselő tett javaslatot, a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 29/ 2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosítását decemberben fogadta el a képviselő-testület.

Dr. Endre Szabolcs sajtóközleménye a volt jegyző ügyében
Publikálás dátuma: 2014. február 6.

A polgármesteri hivatal és dr. Csölle Yvette, a város egykori jegyzője között a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon folyt munkaügyi per január 17-én lezárult, a bíróság a volt jegyző keresetét első fokon elutasította. A felmentést indokoló okok egyértelműen a polgármester a hivatal irányítására vonatkozó jogának a jegyző által történő korlátozására vezethető vissza, ahogy az ítélet indokolásában is olvasható.

Elindult a Munkára Félegyháza! program második lépése
Publikálás dátuma: 2014. február 6.

Elindult a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület által indított Munkára Félegyháza! program második lépése Életet a városba! címmel. A program keretében az elkövetkező két hónapban az oktatást, a kultúrát, a sportot és a szórakozást veszik górcső alá a szakemberek és a lakosság bevonásával. Csányi Józsefet, az egyesület elnökét hallják.

Lezsák Levente élménybeszámolója a Móra gimiben
Publikálás dátuma: 2014. február 6.

Lezsák Levente volt a Móra Ferenc Gimnázium vendége február 5-én, szerdán. A rendhagyó testnevelésóra keretében élményeiről, karrierjéről beszélt a diákoknak a több külföldi produkcióban közreműködő lovas kaszkadőr. Lezsák Levente olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Brad Pitt vagy Robin Williams. A BBC Robin Hood című sorozatában a főszereplő dublőre volt. Lezsák Levente videóösszeállításban mutatta be pályafutásának emlékezetes pillanatait, és persze beszélt a lovakhoz fűződő élményeiről is. Megemlítette azt is, hogy külföldi forgatásai során nemcsak mint lovas nemzetet, hanem mint A lovas nemzetet említették Magyarországgal kapcsolatban.

Móra felolvasó-délelőtt kezdődött a Hattyúházban
Publikálás dátuma: 2014. február 6.

Az általános iskolák felső tagozatosai számára kezdődött felolvasó-délelőtt a Hattyúházban, ahol a félegyházi és a városunkban vendégeskedő székelyudvarhelyi diákok Móra meséket, elbeszéléseket adnak elő. A rendezvény vendége Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája. Kapus Béláné, a Móra Emlékbizottság ügyvezető elnökének kezdeményezésére indul évekkel ezelőtt a Móra felolvasó-délelőtt. Idén a nagy mesemondó halálának 80. évfordulójára emlékeznek a rendezvénnyel – mondta el megnyitójában Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatónője. Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája az olvasás fontosságára hívta fel a diákok figyelmét. Elmondta, az olvasással szerzett élmények okosabbá, jobbá, gazdagabbá tesznek bennünket. Fontos tehát, hogy minél többet és jobbat olvassunk.

Pénzhez jutnak a jól gazdálkodó önkormányzatok
Publikálás dátuma: 2014. február 6.

Négy év alatt 50 milliárd forintot kapnak a jól gazdálkodó önkormányzatok – jelentette be Tállai András önkormányzati államtitkár. Az intézkedés összesen 1176 települést, köztük több környező községet is érint. A 2000 fő alattiak március 31-ig megkapják a négy évre szóló összeg felét. A forrást elsősorban a kötelező feladatok elvégzéséhez használhatják fel, ennek részleteiről a Belügyminisztériummal kötnek szerződést a felek. Korábban a megyei önkormányzatoktól 196 milliárd, az 5000 lakos alattiaktól 74 milliárd, az 5000 lakos felettiektől 610 milliárd forintot vállalt át az állam. A közelmúltban Félegyháza teljes adósságátvállalásról is döntés született.

A cél: Félegyháza legyen inspiráló, pezsgő város
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

A munkaerőpiaci igényekre épülő szakképzés a célja egyebek mellett annak a programnak, aminek elindítását február 4-én, kedden, a Rocktárban megrendezett sajtótájékoztatón jelentett be Csányi József. Mint azt az a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület elnöke elmondta, az egészségüggyel kapcsolatos helyi igények, elvárások és lehetőségek összegzését követően most az oktatás, a sport és a kultúra kiskunfélegyházi helyzetét szeretné tisztán látni az egyesület annak érdekében, hogy megtalálják a kitörési pontokat és a fejlesztés lehetőségeket. A még múlt év októberben meghirdetett „Munkára Félegyháza!” program keretében a helyi oktatási és kulturális intézmények, civil kezdeményezések, sportegyesületek véleményére és tapasztalataira nyitott alprogram az „Életet a városba!” címet kapta.

A fiatalokra is számítanak a helyi értékek megőrzésében
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

Soron következő ülését tartotta ma (február 5-én) a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság. A napirendi pontok között szerepelt egyebek között „Nemzetünk értékei” című találkozó programjainak ismertetése, új értékek felvétele a Kiskunfélegyházi Értéktárba, valamint a város fiataljainak bevonása a helyi értékek gyűjtésébe. Az ülésen a bizottság tagjai elfogadták, és a képviselő-testület elé beterjesztik a beérkezett javaslatokat. A városatyák február 13-i támogató döntésével újabb 33 érték kerülhet a Kiskunfélegyházi Értéktárba. A javasolt értékek között díszpolgárainkhoz köthető tevékenységek, sportolói csúcsteljesítmények és életutak, valamint két kiskunfélegyházi galambfajta is szerepel.

A jászkun önmegváltás napjáról döntöttek
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

Egyhangúlag, 277 szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a jászkun hármas kerület önmegváltásának emléknapjáról szóló határozatot. Az emléknap annak állít emléket, hogy Mária Terézia 1745-ben aláírta a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt. A határozat értelmében az emléknap május hatodika, azaz a jászkun hármas kerület önmegváltását, a redemptiót lehetővé tevő diploma aláírásának napja – tájékoztatta lapunkat Kapus Krisztián országgyűlési képviselő, a Kun Összefogás Konzorcium és a Kiskun Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a javaslat egyik előterjesztője.

Batyus bál a szakmaköziben
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

Farsangi batyus bálját tartja ma (február 5-én) a Mozgáskorlátozottak Kiskunfélegyházi Egyesülete a Szakmaközi Művelődési Házban. A rendezvény első részében az egyesület tagjai adtak műsort. A farsangi fánk elfogyasztása után a bálozók estig mulatoznak élő zene mellett.

Csatornázás utáni hadiállapot
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

Kiskunfélegyháza | Így jellemezte egyik félegyházi olvasónk az utak állapotát a városban – csatornázás utáni hadiállapot.

Kiskunfélegyházán a közelmúltban fejeződött be a csatornaépítés harmadik és negyedik üteme nyolc városrészben. A beruházás során felbontott utak helyreállítása még folyamatban van. Az elmúlt hetek alatt azonban csatornázás helyszínein annyira tönkre mentek az egyébként is rossz állapotban lévő utak, hogy szinte lehetetlen közlekedni rajtuk. Autósok, kerékpárosok nem győzik kerülgetni az út felbontása miatt keletkezett hatalmas méretű és mély gödröket, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, még a járművekben is kárt tehet – jelezte egyik felháborodott olvasónk. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy ilyen hidegben nem lehet aszfaltozni. Azt azonban nem érti, miért nem lehet valamilyen ideiglenes megoldással a kátyúkat megszüntetni.

Elfogadták Pálmonostora költségvetését
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

Elfogadta a település 2014-es költségvetését Pálmonostora képviselő-testülete. Rádiné Gémes Ildikó polgármester ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ennyire kedvező számokat tartalmazó költségvetése évek óta nem volt a községnek. Ez főleg a várható bevételek terén mutatkozik meg – fejtette ki érdeklődésünkre, hozzátéve, hogy az állami normatíva számukra kedvező alakulása miatt tekintenek bizakodóan a 2014-es évre. A polgármester megemlítette azt is, hogy az elmúlt évek takarékos gazdálkodása is beérett erre az esztendőre.
A képviselő-testület tárgyalt a Petőfiszállással és Gátérral közös önkormányzati hivatal idei költségvetéséről is, amelyet szintén elfogadtak a képviselők.

Elindult a Komplex telep-program
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

Közel ötszáz fő (3-45 éves) vesz részt abban a fejlesztési programban, mely a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő romák és a hátrányos helyzetben lévő nem romák társadalmi befogadását, foglalkoztatását, foglalkoztathatóságát, életvitelét, motivációját és a szolgáltatásokhoz való hozzáférését hivatott elősegíteni. A szociális, közösségfejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemekre épülő programra mintegy 150 millió forintot (önerőt nem igénylő pályázati forrást) költ Kiskunfélegyháza városa. A „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumban című pályázat” projektnyitó rendezvényét ma (február 5-én) tartották a volt bankfalui iskola tornatermében.

Harmincezernél többen élnek Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

A tavalyi esztendőben nem csökkent Kiskunfélegyháza lakóinak száma. A megyei kormányhivatal adatai szerint, melyet a napokban kapott meg az önkormányzat, 30.450 lakosa van jelenleg Kiskunfélegyházának. Valótlan tehát az egyik helyi egyesület a lakosság felé kommunikált azon állítása, miszerint 30 ezer alá csökkent Kiskunfélegyháza lélekszáma. Kiskunfélegyháza így a megye harmadik legnépesebb település Kecskemét (111.877) és Baja (37.112) után. A ranglétrán Kiskunfélegyházát Kiskunhalas (29.180) és Kalocsa (16.959) követi. Városunk országos viszonylatban is a jelentősebb lélekszámú városok közé (Orosháza: 29.266 fő, Szentes: 28.538 fő, Ajka: 29.405 fő, Esztergom: 29.563 fő, Budaörs: 28.627 fő, Siófok: 24-950 fő) tartozik.

Idén is rendez versenyt a Séberger SC
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

– Büszke vagyok arra, hogy a 2012-ben elhunyt sporttársunk emlékére múlt év végén megrendezett I. Szabó József Emlékversenyt hat világbajnok is megtisztelte jelenlétével. Ez számomra arról árulkodik, hogy a húsz éve működő Séberger SC-t elismeri és számon tartja a szakma – mondja Séberger György.
A testépítő klub alapítója arról is beszámolt, hogy a versenyen új teremcsúcsot állított fel Kozák Sándor, aki 70 kg-os testsúllyal 160 kg nyomott, Kozák Imre pedig – aki a 230 kg után a 240 kg-ot is kinyomta – abszolút bajnok lett, így a verseny legerősebb versenyzőjeként a vándorserleget is elvitte. A 25 versenyző közül egyébként hatan 200 kg fölött teljesítettek.
 

Szénmonoxid riasztót is kap a mentőállomás
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

Augusztus 31-én zárul az a projekt, amelynek keretében felújítják a félegyházi mentőállomást – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Mentőszolgálat. A munkálatok során motorikus garázskapukat szerelnek fel, mosó és fertőtlenítő helyiségeket alakítanak ki és szénmonoxid riasztót is beszerelnek az épületbe. Kicserélik a nyílászárókat, elvégzik a hőszigetelési munkálatokat és napkollektort szerelnek a tetőre. A munkálatok idejére a volt kommendáns hivatal épületrészébe költöznek a félegyházi mentők. Országszerte több állomást újítanak fel európai uniós forrásból, a projektre közel tizenegy milliárd forint áll rendelkezésre. A megyében a félegyházi mellett többek között a kecskeméti és a kiskőrösi állomást is felújítják, Jánoshalmán teljesen új mentőállomás épül.

Tegnap délelőtt Néma Attiláné családi életre nevelési tanácsadó tartott előadást a városi könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

Tegnap délelőtt közel 50-en látogattak el a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor városi könyvtár gyermekbirodalmába. A szülőknek Néma Attiláné családi életre nevelési tanácsadó tartott előadást. Az előadó rádiónknak elmondta, hogy már közel 20 éve segítik munkájukkal a fiatalokat, felnőtteket, családokat. Munkájukról és erről az új fejlesztési területről Néma Attilánét kérdeztük.

Új megvilágításban a doni áttörés
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

A 2. magyar hadsereg története volt a téma azon az előadáson, amelyet vitéz Pintér István történész, őrnagy tartott Kunszálláson a Petőfi Faluházban. A rendezvényen az 1942-43-ban vívott harcokat elemezte, új megvilágításba helyezve az eseményeket. Mint mondta, egy orosz tábornok visszaemlékezése szerint nem január 12-én, hanem 13-án volt az áttörés, ráadásul a szovjet hadsereg vesztesége is hasonló volt, mint a magyaroké. A történész megemlítette, hogy január 27-én még álltak az egyik hadtest alakulatai, ezért nem igazak azok a nézetek, amelyek szerint megfutamodott a hadsereg. Az előadáson a helyi általános iskola diákjai is részt vettek.

Várják az ajánlásokat a kitüntető díjakra, címekre
Publikálás dátuma: 2014. február 5.

2014. február 28-ig lehet javaslatot tenni a városi kitüntető cím, kitüntető díjak és elismerő oklevél adományozására. Az alábbiakban olvashatják a jegyző által közzétett tájékoztatót az ajánlás módjáról és részleteiről.

15 órás felolvasás
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

Wass Albert, erdélyi írók, költők valamint Petőfi és Móra műveiből tartanak 15 órás felolvasást Kiskunfélegyházán.2014. február 21-én, pénteken 18-22 óráig a Művelődési Központban, február 22-én, szombaton 8-19 óráig a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban várják az érdeklődőket.

240 éve város Kiskunfélegyháza
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

Kétszáznegyven évvel ezelőtt, 1774. február 4-én Mária Terézia királynő mezővárosi rangot adományozott Kiskunfélegyházának. A feudális Magyarországon a mezővárosi (oppidum) fő vonzerejét a földesúrral szemben élvezett nagyobb önállóság jellemezte. A mezőváros lakói, bár jobbágyok voltak, általában mentesültek a földesúri robot alól, azt pénzzel megválthatták, gyakran adójukat sem egyenként, hanem mint szervezett, önkormányzattal rendelkező közösség, együtt, egy összegben fizették. Belső, ügyeikben – igazgatás, bíráskodás – maguk dönthettek, legalábbis első fokon. Kiskunfélegyháza lakói a redempcióval megszabadultak a jobbágysorstól. A Jászkun Kerület önkormányzata amúgy sem tett különbséget a városi ranggal rendelkező, illetve nem rendelkező települések között, így az említett kedvezményekre itt nem volt szükség, mégis a királyi elismerés fontos eredménnyel járt: lehetővé tette évi négy országos vásár megrendezését.

A családi életre nevelésről a Betűbölcsiben
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

Folytatódott ma (február 4-én) a városi könyvtár havi két alkalommal jelentkező Baba-mama Klubjának Betűbölcsije. Ezúttal Néma Attiláné tartott előadást a családi életre nevelésről. A sorozat következő (február 18.) vendége Huszka Edit óvodapedagógus lesz. Márciusban Vízi Csilla bábkészítő, majd Kállainé Czakó Ildikó fejlesztő pedagógus, míg áprilisban Hartyániné Barta Judit gyermek agykontroll-oktató tart előadást és foglalkozást az érdeklődők számára.

A háromszázadik állampolgársági eskü Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

A kilenc esztendeje hazánkban élő Albert Béla volt a háromszázadik, aki Kiskunfélegyházán tett állampolgársági esküt. Rajta kívül ma (február 4-én) tizenhárman éltek törvény adta lehetőségükkel. A magyar állampolgárságot igazoló okmányokat Kapus Krisztián polgármester adta át számunkra. Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény 2010. augusztus 20-án lépett hatályba, alkalmazni 2011. január 1-jétől lehet. Hazánkban ez idáig huszonötezernél többen éltek törvény adta lehetőségükkel.

A legszebben író gyerekek versenyeztek
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

A Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény adott otthont az idei szépíró verseny járási fordulójának. Tíz intézmény hatvan tanulója mérte össze tudását abban, hogy ki formálja legszebben a betűket. Rácz Eleonóra intézményvezető köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a számítógép és az okostelefon használata miatt fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak szépen írni. Balla László alpolgármester elmondta, bízik abban, hogy az intézmény a következő években is hasonló versenyeket szervezhet. Kiemelte, hogy bár a KLIK a fenntartó, de a városnak fontos az általános iskola. A szépíró verseny legjobbjai a megyei döntőbe jutnak, amelyet március 12-én tartanak Kiskőrösön, aki ott is kiemelkedő eredményt ér el, bejut az országos döntőbe.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár ma délután a Könyvek Klubja Olvasókörbe várja látogatóit
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

A kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár ma délután a Könyvek Klubja Olvasókörbe várja látogatóit. A mai novelláról Szabó Imre László filozófussal beszélgethetnek. A programra Kállainé Vereb Mária igazgatónő invitálja a Sirius Rádió hallgatóit.

Balázs-áldás a torokbetegségek ellen
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

Balázs-áldásban részesítette ma (február 4-én) Bese Gergő Bese és Minda Zoltán káplán atya a Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény diákjait a Sarlós Boldogasszony templomban. A balázsolás, vagy balázs-áldás a katolikus egyház egyik áldása. A pap a szentmise vége után két keresztalakba illesztett (vagy összecsavart) gyertyát tart a hívek álla alá, miközben e szavakat mondja: Szent Balázs püspök és vértanú esedezése által mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbaj és minden egyéb bajoktól az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Ámen.

Kiss Kálmán: Ellenzéki szerepre készül az LMP
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

Bemutatta a Bács-Kiskun megyében versenybe szálló országgyűlési képviselőjelöltjeit a Lehet Más a Politika. A sajtótájékoztatót az elmúlt pénteken tartották meg Kecskeméten, ahol Szél Bernadett, a párt parlamenti képviselője is jelen volt. A Bács-Kiskun megyei 4-es számú választókerületben Kiss Kálmánt indítja az LMP az idei országgyűlési választásokon. Az LMP elkötelezettsége a vidék és az agrárium iránt mit sem változott az elmúlt években. Ez Kiss Kálmánnak, az LMP Bács-Kiskun megyei 4-es számú választókerületben induló képviselőjelöltjének programjából is kitűnik, aki az erős vidék megteremtését, új földosztást és az élelmiszeripar felpörgetését emelte ki elképzelései közül. A párt az alapvető természeti erőforrások, mint például a víz, a levegő, a föld és az élelmiszer-termelés helyi közösségeknek a kezébe való adását szorgalmazza. Ez egy olyan megyében, mint Bács-Kiskun, amely az ország agrártermelésének 10 százalékát adja, kiemelten fontos téma – tette hozzá Kiss Kálmán.

Kiteljesedő Móra-kutatás
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

Két év kutatómunka eredményeként készítette el Kapus Béláné a félegyházi Mórák családfáját. A családfát január 30-án a városi könyvtárban mutatta be a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület Irodalmi Szekciójának vezetője. A családfa mellékletét képezi „A mórai talentumból örököltek” című kiadványnak, amelyet márciusban ismerhetnek meg az olvasók.

- Régóta dédelgetett álmom volt egy olyan könyv szerkesztése, amely azoknak a Móráknak állít emléket, akik Móra Mártonék után, örököltek a mórai talentumból. Ehhez föl kellett kutatni a családfát -  mondta el Kapus Béláné a bemutató apropóján. Négy olyan személyről tudtunk, akik írtak; K. Tóth Lenkéről, Móra Lászlóról, Móra Magdáról és Vészits Andreáról, aki ugyan nem írt, de a humán műveltséget örökölte. A családfa felkutatása után 18 személy került be ebbe a körbe. Ők a humán műveltség valamely ágát örökölték.

Megsárgult lapokon üzen a múlt
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

Az 1882-ben megjelent, Szerelemhegyi Tivadar tollából született Kis-Kun-Félegyháza város monographiája című könyv a legrégebbi várostörténetre vonatkozó mű a Petőfi Sándor Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteményében, és egyben a könyvtár első köteteinek egyike. A féltve óvott kincsek között Török Brigitta helytörténeti könyvtáros az idegenvezetőm. Magával ragadó lelkesedéssel mesél a múlt megsárgult emlékeiről, közöttük például a 3D-s János vitéz kiadásról, az 1909-ből származó, aranyozott lapszélű, míves, festett keménypapír borítású Petőfi almanachról, vagy a Móra halálának évfordulójára megjelent hátrahagyott művek díszkiadásáról a 30-as évekből.

Nagycsaládban élni
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

A Családbarát médiáért közönségdíjat nyerte el nemrégiben Miklya Luzsányi Mónika, a parokia.hu portálon megjelent, A nagycsalád botránya című cikkével. A Kiskunfélegyházán élő író, újságíró – aki nem mellékesen öt gyermek édesanyja – Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át az elismerést.
– Gondolom, nem vagyok egyedül, amikor irigykedve nézem az öt szépséges, tehetséges Miklya gyereket. Sokszor kapom magam azon – és tapasztalom ezt másoknál is –, hogy idealizálom a nagycsaládot. A díjat nyert cikkben viszont ennek éppen a fonákját olvasom: előítéletek, kirekesztettség… Tényleg ennyire elutasító korunk társadalma a nagycsalád ideáljával?
 

Születésnap az óvodában
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

Közel két évtizede, 1995 februárjában, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén nyitotta meg kapuit a Constantinum Intézmény Óvodája. A jeles évforduló alkalmából kézműves foglalkozásokat tartottak a gyermekek számára, melynek középpontjában a gyertya, Jézus egyik legrégibb jelképe állt. A programot kiállítás, előadás és szentmise tette teljessé, de nem maradt el a születésnapi torta sem.

Tegnap kezdődött a parlament tavaszi ülésszaka
Publikálás dátuma: 2014. február 4.

Tegnap kezdődött a parlament tavaszi ülésszaka, mely Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött. Az országgyűlés tavaszi ülésszakának első napirendi pontjai között szerepelt a Jászkun önmegváltás emléknapja, melynek egyik előterjesztője volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke is. Az Országgyűlés május 6-át, a Jászkun Hármas Kerület önmegváltását, vagyis a redemptiót lehetővé tevő okmány Mária Terézia általi aláírásának napját nyilvánították emléknappá. Lezsák Sándor választókerületében jelentős számú kun hagyományokkal és múlttal rendelkező település található. Arról, hogy mit jelent számára az emléknappá nyilvánítás Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyilatkozott rádiónknak.

A Kiskunfélegyházi Honvéd TK Labdarúgó Szakosztálya második alkalommal rendezi meg a Csikós József „Csiki” emléktornát
Publikálás dátuma: 2014. február 3.

A Kiskunfélegyházi Honvéd TK Labdarúgó Szakosztálya második alkalommal rendezi meg a Csikós József „Csiki” emléktornát, amelyen minden utánpótlás csapat pályára lép. A nyitó rendezvény január 19-én már megtörtént, ahol eredményesen szerepeltek az U19-es focistáink. Az emléktornára Busa Imre a Kiskunfélegyházi Honvéd TK Labdarúgó Szakosztályának vezetője invitálja a hallgatókat.

Aki tud helyesen írni...
Publikálás dátuma: 2014. február 3.

Szép sikert ért el, Balasi Szandra a Móra Ferenc Gimnázium 12/A osztályos tanulója, az Implon József Országos Helyesírási Verseny Bács-Kiskun megyei fordulójában. A kiskunhalasi Bíbó István Gimnáziumban 9-12 évfolyamosoknak rendezett versenyen három kategóriában-gimnázium, szakközépiskola, szakiskola- tollbamondás és feladatlap megoldásai alapján rangsorolták a versenyzőket. Ennek eredményeként dr. Farmasiné Vízhányó Anita tanárnő tanítványa Balasi Szandra a 11 gimnazista versenyző között az első helyet szerezte meg. A Mórás diák a megnyert megyei versennyel jogot szerzett arra, hogy részt vehessen - megyéjét, városát, iskoláját képviselve - a Gyulán február 28. és március 1-e között rendezendő országos döntőben.

Bajtársi hangulatban értékelték az elmúlt évet
Publikálás dátuma: 2014. február 3.

Évzáró közgyűlését tartotta a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület január 31-én, a volt Helyőrségi Művelődési Házban. A tagság egyhangúlag elfogadta Fekete Anna egyesületi elnök évértékelését, valamint a pénzügyi beszámolót. A 2014-es programtervről a februári közgyűlésen fognak dönteni.

Elkészült a Kiskun Múzeum programterve
Publikálás dátuma: 2014. február 3.

2013-ban gyarapodott a Kiskun Múzeum gyűjteménye, ráadásul több látogatója volt az intézménynek, mint egy évvel korábban. Kulturális programokkal idén is készül a múzeum, márciusban Szól a rádió címmel rádiótörténeti kiállítást nyitnak meg, de bemutatják a pétermonostori ásatás leleteit, és tárlattal emlékeznek az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára. Január 23-án nyitották meg a Tüzet viszek című kiállítást a Kiskun Múzeumban, amely a Tűzzománcművészek Magyar Társasága anyagait mutatja be. Március 14-én, magángyűjtő jóvoltából rádiótörténeti tárlatot nyitnak meg Szól a rádió címmel, a Kolostor kincsei című kiállítás keretében pedig a pétermonostori ásatás leleteit tekinthetik meg az érdeklődők. Az intézmény számos szakmai előadást is tervez ebben az évben, bemutatják például a Félegyházáról elszármazott nagycsaládok történetét.

Folytatják a tanyafejlesztéseket
Publikálás dátuma: 2014. február 3.

Háromszázmillió forintra pályázhatnak a tanyán élők február 7-től. A gazdálkodók a gazdaságok fejlesztésére, például gépek beszerzésére, állatállomány-növelésre és épületfelújításra, valamint villamosításra adhatnak be kérelmeket. Fejlesztésre kétszázmillió, míg a tanyavillamosítás támogatására százmillió forint áll rendelkezésre, pályázni március 10-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet. A gazdaság fejlesztésére hetvenöt százalék a támogatás mértéke, a fiatal gazdálkodók esetében azonban ennél is nagyobb, kilencven százalékos. A villamosításra nyerhető keretösszeg felső határa ötmillió forint, a támogatás ebben az esetben száz százalékos. Korábban ez volt az a két terület, amelyre a legnagyobb volt az érdeklődés, ezért döntött úgy a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy ezeket a támogatási lehetőségeket hirdetik meg ismét. A szakemberek előzetes számításai szerint százötvenen nyerhetnek majd támogatást.

Mórára emlékezik a város
Publikálás dátuma: 2014. február 3.

Móra felolvasó-délelőttöt rendeznek az általános iskolák felső tagozatosai számára február 6-án 10-13 óra között a Móra Emlékbizottság szervezésében a Hattyúházban, majd Szörényi László irodalomtörténész „Móra Ferenc életművének jelentősége” címmel tart előadást 17 órától. Móra Ferenc halálának 80. évfordulója emlékére tartanak koszorúzást február 7-én a Daru utcai Móra-szobornál, délután pedig emlékműsort a Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola diákjainak közreműködésével a művelődési központban. Köszöntőt mond Kapus Krisztián polgármester, országgyűlési képviselő, a Móra Emlékbizottság elnöke. Zárszót mond Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája.

Rékasi Károly önálló estje
Publikálás dátuma: 2014. február 3.

Szerelmem, Erdély címmel Rékasi Károly önálló estjére várják az érdeklődőket február 21-én, pénteken 18.30--kor, a művelődési központ dísztermébe. Ingyenes látogatói jegyek előzetesen igényelhetők a városi könyvtárban!

Több fejlesztést tervez 2014-ben Kiskunfélegyháza Önkormányzata
Publikálás dátuma: 2014. február 3.

A kormányzati támogatásoknak, sikeres pályázatoknak köszönhetően a 2014-es évi költségvetésben nagyobb összeget különítenek el Kiskunfélegyházán többek között a civil-, sport-szervezeteknek és folytatódnak a város központjában elkezdődött felújítási munkálatok és a panelprogram. Kapus Krisztián polgármestert a költségvetés-tervezetről tájékoztatta rádiónkat.

Kupadöntős az Astra
Publikálás dátuma: 2014. február 2.

A futsal Magyar Kupa elődöntőjének a visszavágóját rendezték meg február elsején, a félegyházi sportcsarnokban. A hazai pályán játszó Astra Kiskunfélegyházi Bulls az első találkozón 4-4-es döntetlent ért el a Dunakeszi Kinizsi otthonában, így izgalmas mérkőzésre volt kilátás. Az Astra játékosai igazolva az előzetes fogadalmakat végig a kezükben tartották az irányítást és magabiztos, 8-2-es győzelmet arattak. A kupadöntőbeli ellenfelük a Tolna-Mözs, vagy a Hajdúböszörményi TE közül kerül ki.

Tájékozatlanok a betegek?
Publikálás dátuma: 2014. február 1.

FÉLEGYHÁZA | Elfekvő kórházként került a köztudatba a félegyházi városi kórház az aktív betegellátás megszűntetése óta.

Az intézmény vezetője szerint csupán a betegek tájékozatlanok, és nem tudják, milyen széleskörű szolgáltatásokat biztosítanak. A kórházigazgatót egyik olvasónk levele kapcsán kerestük meg, aki hosszú várakozási időre, és az elérhetetlen diszpécserszolgálatra panaszkodott.

Civakodás helyett együttműködést szeretne Szikszai László
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Az elmúlt év végén jelentette be Kollár László, hogy más irányú elfoglaltságai miatt lemond az önkormányzati képviselőségről. A jobbikos városatya helyét Szikszai László veszi át, aki a februári testületi ülésen teszi le esküjét. Az újdonsült képviselő kifejtette: munkájával szeretné elérni, hogy a testületen belül szűnjön meg, vagy legalábbis mérséklődjön a széthúzás. A döntések meghozatalakor ne a pártérdekek érvényesítése, hanem a város érdekének képviselete legyen a legfőbb cél.

Esküvő Kiállítás és Valentin Napi Vásár Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. január 31.

Idén február 9-én vasárnap rendezik meg Kiskunfélegyházán az Esküvő Kiállítást és Valentin Napi Vásárt a Constantinum Intézmény Sportcsarnokában - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. A kiállításon az esküvői szolgáltatók széles kínálatát megtalálhatják az érdeklődők. A 2014-ben házasodni kívánó és beiratkozott fiatalok között egy görögországi utat sorsolnak ki az Androméda Travel felajánlásával, valamint további ajándékok is gazdára találnak. A helyszínen beiratkozó fiatalok 50 %-os kedvezményt kapnak a Díszterem bérleti díjából.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek