Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Sajtófigyelő 2014.02.21-28.

 
Szombaton nagyszabású vőfély, zenész találkozót rendez az Ótemplom
Publikálás dátuma: 2014. február 28.

A farsangi időszak utolsó hétvégéjén nagyszabású vőfély, zenész találkozóra készül a Sarlós Boldogasszony Főplébánia.
A rendezvénynek a Constantinum Sportcentrum ad helyet, ahol az ország számos településéről érkeznek vőfélyek, zenekarok. A rendezvényről Talapka István plébános tájékoztatta rádiónkat.

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek tegnap Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. február 28.

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek február 27-én Kiskunfélegyházán.
Az önkormányzat és a pártok képviselő megkoszorúzták a vasútállomás falán elhelyezett emléktáblát majd Kapus Krisztián polgármester mondott beszédet, melyben a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjáról a következőket mondta.
 

Elhelyezték a Návay emlékmű alapkövét
Publikálás dátuma: 2014. február 28.

A kommunista diktatúra áldozataira emlékezett ma (február 27-én) a város. Elsőként a vasútállomás falán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg az önkormányzat és a pártok képviselői. Beszédet mondott Kapus Krisztián polgármester. A Návay-emlékmű alapkövét Bozóki István, dr. Tarjányi József és Kapus Krisztián polgármester helyezte el az állomás előtti parkban. Az 1919. április 29-én meggyilkolt országgyűlési képviselőre, a parlament elnökére dr. Tarjányi József emlékezett. Verset mondott Izer Klaudia, a Cosntantinum Intézmény diákja.

Információs tábla a könyvtárnál
Publikálás dátuma: 2014. február 28.

Információs táblát avatnak március 8-án 10 órakor a városi könyvtár mellett létesült madárbarát kertben. A táblát a 40 évvel ezelőtt megalakult Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tiszteletére állítják fel. Az egész napos rendezvény keretében tart taggyűlést az egyesület, kiállítás nyílik a Madárklub tevékenységéről, délután pedig az résztvevők megtekinthetik az 2013-ban létesült gyurgyalag-partifecske költőtelepet a Bankfaluban.

Iskolanyitogató a Batthyány iskolában
Publikálás dátuma: 2014. február 28.

A hagyományainak megfelelően ebben a tanévben is megtartja iskolanyitogatóját a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény március 5-én 17 órára várja az érdeklődő szülőket és a leendő első osztályosokat a”Tavaszváró játékos programokra”.

Kiállítás a Darvasban
Publikálás dátuma: 2014. február 28.

Rajz- és fotópályázatot hirdetett az alsó tagozatos gyerekek és a szülők körében a Kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola, a farsang témakörében. A pályamunkákból készült kiállítást – kiegészítve Füle Milán képeivel – február 21-én nyitották meg. Füle Milán a Darvas iskola volt tanítványa, jelenleg 11-dik évfolyamos tanuló a Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakközépiskola számítógépes grafika szakán. Önéletrajzában így ír: "A rajzot a Darvas Iskolában szerettem meg. Zsibritáné Karsai Ildikó tanárnő rajzszakkörein való részvétel még jobban megerősített, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A pályaválasztásnál nem volt kérdés, hogy a Katedra Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolát választom."

Ötvenéves az óvoda
Publikálás dátuma: 2014. február 28.

Ötven évvel ezelőtti hangulatot idézve a Hungária együttes jól ismert dallamaira ropták a táncot a bugaci óvodások az intézmény jubileuma alkalmából rendezet ünnepségen.
Az egykori és a jelenlegi óvodások, óvónők és dadusok, illetve a falubeliek együtt ünnepelték az intézmény megnyitásának ötvenedik évfordulóját szombaton. Az ünnepségen Szatmáriné Sándor Olga, intézményvezető idézte fel az elmúlt öt évtized jelentősebb eseményeit. Az is elmondta, az óvoda építése Lázár György tanácselnök nevéhez fűződik, de nagyon sok segítséget kaptak a helybeliektől is. Az intézmény 1964. február 1-jén nyitotta meg kapuit harmincnégy beiratkozott gyermekkel, Gyukics Antalné vezető óvónővel és Sipos Magdolna dajkával. A toborozásnak köszönhetően szeptembertől már két csoport indult, és három óvónő, két dajka, és két konyhai alkalmazott dolgozott az óvodában.

Szakmai programokra nyert támogatást az Ipartestület
Publikálás dátuma: 2014. február 28.
Jövőre lesz 130 éves a Félegyházi Vállalkozók Ipartestülete, amely pályázat keretében másfél millió forintot nyert szakmai programok szervezésére. Az Ipartestület ebben az évben is folytatja a képzéseket, és további pályázatok beadását tervezi.
A Vállalkozók Kiskunfélegyházi Ipartestülete a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán nyert közel másfél millió forintot rendezvények szervezésére, ebből az összegből különböző szakmai programokat, tájékoztató előadásokat valósíthatnak meg. Korábban nem volt lehetőség a programok helyszíni hangosítására, és projektor sem állt a rendelkezésükre, de az elnyert támogatásból beszerezhetik a szükséges technikai eszközöket.
Az Ipartestület ebben az évben is folytatja a képzéseket, ráadásul további pályázati kiírásokon is részt vesznek. Elindulnak egy egészségmegőrzéssel kapcsolatos pályázaton, amely orvosi előadások szervezéséhez nyújt segítséget. Ezt azért tartják fontosnak, mert a különböző szakmáknak egészségügyi ártalmai is vannak. Az Ipartestület nemrég elindította a magányosok és egyedülállók klubját is.
Ülésezett a gazdasági bizottság
Publikálás dátuma: 2014. február 28.

Több témát is megtárgyalt pénteki ülésén Kiskunfélegyháza önkormányzatának gazdasági bizottsága. Támogatták a Félegyházi Íjász Egyesület kérését, amely bérbe veheti az Attila utca 49. számú ingatlant. A kérelemre azért volt szükség, mert a korábban használt MHSZ lőteret értékesítette az önkormányzat. Határozott a bizottság arról is, hogy továbbra is bérelheti a Petőfi utca 2. szám alatti helyiséget a Holló László Képzőművészeti Kör. A Városfenntartó Szervezet azzal a kéréssel fordult a bizottsághoz, hogy járuljon hozzá két jármű értékesítéséhez, amelyek javítása már nem gazdaságos. Ezt az előterjesztést is elfogadták az ülésen.

A három kistérség további együttműködéséről is döntöttek a Kiskunok Vidékéért Egyesület LEADER akció csoportja múlt heti közgyűlésén
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

Február 19-én, szerdán tartotta közgyűlését a Kiskunok Vidékéért Egyesület LEADER akció csoportja.
A program keretében a tavaly benyújtott sikeres LEADER pályázatokról hallhattak beszámolót, valamint a három kistérség további együttműködéséről is döntés született. Erről Kapus Krisztián a Kiskunok Vidékéért Egyesület elnöke tájékoztatta rádiónkat.

A Megaprofil Kft. és a Rocktár több éves együttműködésre tekint vissza
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

A Megaprofil Kft. és a Rocktár több éves együttműködésre tekint vissza az Élőzenei Bázis biztonság- és stúdiótechnikai kialakításának szponzorálásában.
A stúdió kialakításához ismét Csányi József és cége biztosított nagy értékű szendvicspaneleket, amellyel sikerült az "épület az épületben" rendszerű stúdiófelépítést kialakítani. Az épületen belüli szendvicspanel helyiségek hang- és hőszigetelő, valamint rezgéscsillapító hatásai akár egy teltházas nagykoncert közben is lehetővé teszik a zajmentes munkát a stúdióban. A tegnap stúdió-átadón Csányi József, a következőket nyilatkozta.

A szociálpolitika megváltoztatása az egyik fő célja az MSZP-nek
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

Orbán Viktor- és kormányának - gazdaságpolitikája, szociálpolitikája, családpolitikája és oktatáspolitikája is megbukott – mondta Bangóné Borbély Ildikó az MSZP elnökségi tagja azon a kiskunfélegyházi sajtótájékoztatón, amelyet Garai Istvánnal, a párt országgyűlési képviselő-jelöltjével tartottak február 26-án.

Döntöttek a bölcsődék nyári nyitvatartásáról
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

Legutóbbi ülésén elfogadta Kiskunfélegyháza képviselő-testülete a KAPOCS Szociális, Gyermekvédelmi és Egészségügyi Intézmény bölcsődéinek nyári nyitvatartási rendjét. A döntés szerint a Dankó Pista utcai Bölcsőde július 7 és augusztus 1 között lesz zárva, az ügyeletet a Darvas téri Bölcsőde látja el július 7 és 18 között. A Darvas téri Bölcsőde július 21 és augusztus 15 között lesz zárva, az ügyeletről augusztus 4 és 15 között gondoskodik a Dankó utcai Bölcsőde. Fontos információ, hogy július 21 és augusztus 1 között mindkét bölcsőde, illetve konyha zárva tart.

Leteszik a Návay-emlékmű alapkövét
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

Kiskunfélegyházán ma, február 27-én 16.30-kor Kapus Krisztián polgármester beszédével, és a Návay-emlékmű alapkőletételével kezdődik a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés a vasútállomás előtti téren, majd dr. Tarjányi József idézi fel az 1919. április 27-én elhurcolt, és két nap múlva a kiskunfélegyházi pályaudvaron – Návay Ivánnal és Kiss Bélával együtt – meggyilkolt Návay Lajos országgyűlési képviselő, a parlament elnökének emlékét.

Ma alapítja meg a Borbarátok Klubját a Kiskunfélegyházi Vállalkozók Ipartestülete
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

A Kiskunfélegyházi Vállalkozók Ipartestülete ma megalapítja a borbarátok klubját, ahol az egészségre, kulturált borfogyasztás szokásaira kívánják felhívni a figyelmet.
Évente kétszer borkóstolót szoktak rendezni a környékbeli borászok, termelők bevonásával – ez adta az ötletet, valamint a Szegeden már 10 éve működő hasonló klub – tudtuk meg Makai Lászlónétól a Kiskunfélegyházi Vállalkozók Ipartestületének elnökétől.

Magyar állampolgárok lettek
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

Öten tettek állampolgársági esküt ma (február 27-én) a kiskunfélegyházi városházán. Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény 2010. augusztus 20-án lépett hatályba, alkalmazni 2011. január 1-jétől lehet. Kiskunfélegyházán ez idáig több mint háromszázan éltek törvény adta lehetőségükkel. A magyar állampolgárságot igazoló okmányokat Kapus Krisztián polgármester adta át.

Nettó 100 ezer forint a nyomravezetőnek
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztálya a 03050/87/2014. Bű. számon eljárást folytat segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
A rendelkezésre álló adatok alapján február 4-én 19 óra körüli időben az 5402-es számú úton közlekedett Kiskunfélegyháza irányából Jászszentlászló felé egy ismeretlen forgalmi rendszámú gépjármű, ami haladása során az 8975-ös méternél eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy gyalogosan közlekedő nőt, aki a helyszínen életét vesztette. Az ismeretlen személy a balesetet követően az általa vezetett járművel megállás és segítségnyújtás nélkül Jászszentlászló felé ismeretlen helyre távozott. A balesetet okozó jármű feltehetően egy 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsiból és egy 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsiból álló járműszerelvény volt

Televíziót kaptak a hajléktalanok
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

Új televízióval gazdagodott a helyi TESCO áruház jóvoltából az Alpári úti hajléktalan szálló. A készüléket ma (február 27-én) adta át Holocsi Tamás, áruház igazgató Farkasné Sipos Juliannának, a KAPOCS Szociális, Gyermekvédelmi és Egészségügyi Intézmény vezetőjének, és Vereb István ellátás vezetőnek.
A város és az üzletlánc között évek óta jó a kapcsolat. Céljuk, hogy egyre több helyi beszállítóval működjenek együtt, és maximálisan megfeleljenek a vásárlók igényeinek. Nagyon fontosnak tartják, hogy részt vállaljnak a város életében. Tavaly az üzlet szomszédságában álló útmenti keresztet tették rendbe. Idén ismét segíteni szerettek volna. Kapus Krisztián polgármesterrel történt egyeztetés után esett a választás a hajléktalan szállóra. Az ajándékkal szeretnék kicsit jobbá tenni az ellátottak mindennapjait – mondta el Holocsi Tamás.

Több pályázat sorsáról is döntött a képviselő-testület
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

Pályázatot nyújt be Kiskunfélegyháza önkormányzata kerékpárút építésre. A Bercsényi utcától a Mezőgazdasági boltig megépítendő szakaszhoz csaknem 142 millió forint támogatást igényelnek. Erről február 26-ai ülésén döntött a képviselő-testület. A városatyák határozatot hoztak arról is, hogy Félegyháza a Kiskunok Vidékéért Egyesület tagjaként részt kíván venni a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési feladatok előkészítésében, és a helyi fejlesztési stratégia elkészítésében.

Változik a földtörvény
Publikálás dátuma: 2014. február 27.

A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szabályozta a belföldi magánszemélyek tulajdonszerzését, a belföldi jogi személyek tulajdonszerzését, a külföldiek tulajdonszerzését, az elővásárlási jogokat és a termőföld használatával kapcsolatos használati jogokat, a közös tulajdonban álló termőföldek használatának szabályait.
Ez a törvény 2014. május 01-vel hatályát veszti és folyamatosan lép hatályba- már bizonyos rendelkezései 2013. december 15-től hatályosak- a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi a szóló CXXII. törvény.

Bővülhet a kerékpárút hálózat Félegyházán
Publikálás dátuma: 2014. február 26.

Pályázatot nyújt be a város a Bercsényi u.-i mezőgazdasági bolt közötti kerékpárút építésére. Az elnyerhető összeg 141 millió forint, amely fedezi a beruházás költségeit. Minderről mai (február 26.) ülésén döntött a város képviselő-testülete.
A kerékpárút-fejlesztésre szánt központi keret 2,45 milliárd forintot, a támogatás 100 százalékos intenzitású. Az igényelhető támogatás mértéke maximálisan bruttó 200 millió forint. A javasolt Bercsényi u.-i mezőgazdasági bolt közötti kerékpárút a pályázati kiírás minden feltételének megfelelt, tehát a támogatási igény benyújtásának nem volt akadálya. A döntést a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság hozza meg. Pozitív elbírálás esetén az igényelt 141 millió forintból 1,2 kilométer hosszú, 2 -2,8 méter széles kerékpárút épülhet a Bercsényi u.-i mezőgazdasági bolt között. A projekt keretében kialakításra kerül továbbá a Szolnok-Lakitelek vasútvonalon jelzőlámpás vasúti átjáró, valamint a Félegyházi Vízfolyáson kerékpáros híd. A beruházás a jövő év elején valósulhat meg.

Megkezdte működését a B&I Rocktár Stúdió
Publikálás dátuma: 2014. február 26.
Stúdiófelvételre eddig nem volt lehetőség Kiskunfélegyházán, mostantól viszont professzionális körülmények között rögzíthetnek dalokat a zenekarok. A Rocktárban kiépített stúdióban arra is lehetőség van, hogy rögzítsék a koncertek hanganyagát. A B&I Rocktár Stúdiót kedden mutatták be a Kis türelmet együttes közreműködésével.
A Kis türelmet zenekarnak is lehetősége volt arra, hogy rögzítsék az egyik dalukat. Stúdiófelvételek készítésére eddig nem volt lehetőség Félegyházán, de ezentúl a saját közegükben, professzionális körülmények között vehetik igénybe ezt a lehetőséget a zenekarok. Ónodi Árpád, a Plain-Rock Egyesület vezetője szerint a stúdió hatalmas lépést jelent. Már számos felvételt készítettek itt a zenekarok, az érdeklődésre jellemző, hogy hónapokra be van táblázva a stúdió.
Rendkívüli testületi ülés
Publikálás dátuma: 2014. február 26.

12 napirendi pontot tárgyal ma, február 26-án délelőtt 10 órától a félegyházi képviselő-testület. A rendkívüli ülésen a városatyák megvitatják egyebek mellett a bölcsődék nyári nyitvatartási rendjéről szóló, illetve több pályázatot érintő előterjesztést, és döntenek az önkormányzat Kiskunok Vidékéért Egyesületben való tagságának megerősítéséről is.

Torkos csütörtök Kiskunfélegyházán is
Publikálás dátuma: 2014. február 26.

A Magyar Turizmus Zrt. 2014-ben kilencedik alkalommal is megrendezi a népszerű Torkos Csütörtök akciót, amelynek időpontja idén március 6. Ezen a napon a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak vendégeiknek.
A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. E népszokás felelevenítésével a Magyar Turizmus Zrt. idén nemcsak hazánk kulturális és gasztronómiai értékeire szeretné ráirányítani a figyelmet, hanem – az Agrármarketing Centrum magyar sertéshúst népszerűsítő törekvéseivel összhangban – egyúttal a minőségi magyar sertéshús fogyasztásának pozitív egészségügyi és gasztronómiai vetületeire is.

Új vezetője van a pálmonostori óvodának
Publikálás dátuma: 2014. február 26.

Megválasztották a Pálmonostori Napsugár Óvoda vezetőjét, Szabó Gabriella töltheti be ezt a posztot. A képviselő-testület keddi ülésén megtárgyalták a Kék-Víz Bács-Kiskun megyei Vízminőség-javító Önkormányzati Társulás működéséről készült 2013-as beszámolót is. A községben március 3-án, hétfőn 17 órakor falugyűlést tartanak, ahol az előző év beszámolóját, és az idei terveket ismerhetik meg a lakosok, akik jelezhetik észrevételeiket is a település életével kapcsolatban.

„Egy korty derű” a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. február 26.

A városi könyvtár Könyvek Klubja Biblioterápia című sorozatának vendége V. Kulcsár Ildikó volt február 25-én. Az író, újságíró, a Nők Lapja munkatársa „Egy korty derű” címmel tartott előadást. Bevezetőjében elmondta, örömmel jött Kiskunfélegyházára, hiszen baráti, családi szálak is kötik a városhoz. Az est során arról próbálta meggyőzni hallgatóságát, hogy mennyire szükségünk van a derűs szemléletre, mert ha ki tudjuk alakítani, akkor az hatással van életminőségünkre, meghatározza mindennapjainkat, munkánkat és családi életünket.

A Fülöpjakabi Általános Iskolában folytatódott a múlt héten a Ne légy jeti című környezetvédelmi program
Publikálás dátuma: 2014. február 25.

A Ne légy jeti című környezetvédelmi projekt újabb állomása a Fülöpjakabi Általános Iskola volt, ahol a múlt héten pénteken játékos vetélkedővel, filmvetítéssel és szelektív hulladékgyűjtéssel hívták fel a gyerekek figyelmét a környezettudatos magatartás fontosságára.
A programról Havas Tibor segítő pedagógus tájékoztatta a Sirius Rádiót.

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeznek csütörtökön
Publikálás dátuma: 2014. február 25.

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeznek Kiskunfélegyházán február 27-én, csütörtökön, 16 óra 30 perctől, a vasútállomás előtti téren. Kapus Krisztián polgármester, országgyűlési képviselő beszédét követően kerül sor a Návay-emlékmű ünnepélyes alapkőletételére, majd dr. Tarjányi József emlékezik Návay Lajosra. Ezután a résztvevők megkoszorúzzák a vasútállomásnál található emléktáblát. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját annak emlékére, hogy 1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

A művelődési központ márciusi programjai
Publikálás dátuma: 2014. február 25.
A művelődési központ 2014 márciusi programjai.
 

Március 2., vasárnap 9-15 óra
KHTK-Röszkei SE NB II-es sakkcsapatbajnokság kkfházi játéknapja.

Március 7., péntek 19 óra
A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusának vidám, tavaszi hangversenye a filmslágerek jegyében
.
Közreműködik a kecskeméti Chorhidea Kamarazenekar.

Március 8., szombat 18 óra
„Jöhet egy vallomás…” címmel nőnapi nóta-, operett- és musical est.
Fellépő művészek: Tarnai Kiss László énekművész, tanár, Cselényi-díjas, eMeRTon-díjas, kétszeres Magyar Rádió Nívódíjas, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje Szőllősi Emese előadóművész, dalénekes Dócs Péter előadóművész, dalénekes Kalina Enikő előadóművész, dalénekes.
Az est házigazdája, műsorvezetője: Tarnai Kiss László

Három ezüstöt nyertek az íjászok
Publikálás dátuma: 2014. február 25.

Február 23-án rendezték meg Gyulán a Kerecsényi Kupát, amelyen három ezüstérmet nyert a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesület ifjabb Lovas Ferenc, Szeibert Nóra és Keserű Szilvia jóvoltából. Boldog Bence 13. lett, Szeibert Imre a 22., Kiss János a 30. helyet szerezte meg, Dinnyés Gyula hatodikként zárta a versenyt. A Koppányok következő rendezvénye március 2-án lesz Félegyházán a KÉSZ Arénában, ahol az egyesület jubileumi, 25. íjászversenyére kerül sor.

Iskolanyitogató
Publikálás dátuma: 2014. február 25.

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebben a tanévben is megrendezi hagyományos iskolanyitogatóját március 5-én, szerdán 17 órai kezdettel, amelyre szeretettel várják az érdeklődő szülőket és a leendő első osztályosokat.

Publikálás dátuma: 2014. február 25.

Tudjuk, hogy a munka nemesít, de az mégiscsak túlzás, ha egy belvárosi művész Budapest és Párizs után a nehéz tanyai gazdálkodásban találja meg önmagát, vagy mégsem?

Publikálás dátuma: 2014. február 25.

1979-ben, friss diplomás orvosként kezdte a pályáját a kiskunfélegyházi városi kórházban dr. Perlaki Pál kardiológus főorvos. A szakembert a helyben elérhető vizsgálati lehetőségekről kérdeztük.

Publikálás dátuma: 2014. február 25.

Abonyi Szilviát jól ismerik a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár olvasói: övé az a kedves, bájos arc, amely elsőként mosolyog a pult mögül a betérőre. Olvasószolgálati könyvtárosként ő foglalkozik a könyvtárközi kölcsönzéssel is, amit tavaly 130-an vettek igénybe.

Márciusi programok a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. február 25.
A városi könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület 2014 márciusi programterve.
 

Március 4. kedd 10 óra
Betűbölcsi.
A városi könyvtár Baba-Mama Klubja.
Vendégünk: Vizi Jánosné  bábkészítő.

Március 4. kedd 16.45 óra
Könyvek Klubja Olvasókör. A beszélgetés témája: Bánffy Miklós: Farkasok c. novellája. Vezeti: Szabó Imre László filozófus.

Március 6., csütörtök – Petőfi tér – Holló László-szobor – 15 óra
Koszorúzás HOLLÓ László születésének 127. évfordulója alkalmából.
Megemlékezést tart Molnár István, a Holló László Képzőművész Kör művészeti vezetője.

Péntekig lehet leadni a javaslatokat a kitüntető címekre
Publikálás dátuma: 2014. február 25.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata – a 14/2011. /VI. 24. /rendelete alapján – lehetőséget biztosít kitüntető cím, kitüntető díjak és elismerő oklevél adományozására.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának célja, hogy kifejezhesse nagyrabecsülését mindazon polgároknak, akik a helyi közösség szolgálatában, a város jó hírének öregbítésében, fejlődésének elősegítésében, valamint a nevelés-oktatás, az egészségügy és szociális ellátás, a közszolgálat, a város közbiztonságának védelme, a sport, a művészetek és a tudomány terén kimagasló és példamutató tevékenységet fejtettek ki.

Sikertörténet a könyvtárak uniós támogatása
Publikálás dátuma: 2014. február 25.
A 2007 és 2013 közötti Európai Uniós pályázati ciklusban 17 milliárd forint támogatást kaptak a hazai könyvtárak. A következő hét éves költségvetési ciklusra vonatkozó elképzeléseket hétfőn a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban ismertették a megye szakemberei. A félegyházi intézményben február végén zárul az a projekt, melynek keretében számos rendezvényt szervezhettek.
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Bács-Kiskun Megyei Szervezetének szakmai napján a 2014 és 2020 közötti uniós támogatási lehetőségekről kaptak tájékoztatást a szakemberek. A félegyházi könyvtár is sikeresen pályázott az elmúlt uniós költségvetési ciklus forrásaira, a tavaly januárban elindult projektjükre például 47 millió forintot nyertek, amelyből rendezvényeket szervezhetett az intézmény.
SWAPASAP – Csereprogram külföldön
Publikálás dátuma: 2014. február 25.

A Testvérvárosi Egyesület – Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának támogatásával – csatlakozott egy francia és belga kezdeményezéshez, mellyel partnervárosi kapcsolattartás keretében lehetőség nyílik más kultúrák megismerésére, nyelvtanulásra, illetve hamarosan külföldi gyakorlat eltöltésére, munkavállalásra.
A SWAPASAP egy olyan partnervárosi program, mely elősegíti a partnervárosok közötti kapcsolatokat azáltal, hogy nyelvtanulási lehetőséget, családi vakációt, lakáscserét, gyakorlati helyet, nyári munkát kínál minden korosztály számára.
A program bemutatójára 2014. február 26-án 15 órakor a Városháza Dísztermében kerül sor. A bemutatón az Érdeklődők megismerhetik a program előnyeit, a különböző lehetőségeket, a regisztráció folyamatát.
További információ a swapasap@kiskunfelegyhaza.hu e-mail címen kérhető.

Újabb 10 milliárd forint az egészségügyi alapellátás fejlesztésére
Publikálás dátuma: 2014. február 25.

Magyarország 2014. évi központi költségvetése az Egészségbiztosítási Alap fejezetében az alapellátás finanszírozásának fejlesztésére 10 Mrd Ft többletforrást biztosít –jelentette be Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere a témában tartott sajtótájékoztatón Budapesten.
A miniszter elmondta: a rendelkezésre álló forrás felhasználását a háziorvosi, a védőnői és a fogorvosi ellátás egyes területire csoportosítják. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kiemelte: 2009-hez képest 2014-ben az alapellátás finanszírozására összességében 30 milliárd forint többletforrást biztosít a Kormány, amellyel közel 25%-kal emelkedett az alapellátás finanszírozására rendelkezésre álló éves előirányzat.

Virágzó agrárvidékké tennék Bács-Kiskunt
Publikálás dátuma: 2014. február 25.

Megtartotta kampánynyitóját Lezsák Sándor, a Bács-Kiskun megyei 4-es számú választókerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje. A rendezvényre múlt hét csütörtökön, a lakiteleki művelődési házban került sor, ahol – a választókerület több településének közéleti személyiségei mellett – kormánytagok és a Fidesz megyei, illetve parlamenti politikusai is jelen voltak.
Csurka László színművész is vendége volt Lezsák Sándor kampánynyitójának az elmúlt csütörtökön a lakiteleki művelődési házban. Az Országgyűlés alelnöke az ukrajnai helyzetre és a kárpátaljai magyarokra is kitért egy gondolat erejéig, majd rövid, néma felállással emlékeztek meg az áldozatokról. Beszédében emlékeztetett arra a történelmi lehetőségre, amelyet négy évvel ezelőtt a kétharmados felhatalmazással kaptak. Úgy vélte, tisztességgel éltek a kétharmados többséggel. Lezsák Sándor szót ejtett a térség sajátosságaihoz kötődő eredményekről is, így például a Kincsem Nemzeti Lovasprogram elindításáról, a Hungarikum Bizottság megalakításáról, valamint a tanyafejlesztés területén elért sikerekről. Az idei választás kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nekik továbbra is a nyugodt erőt kell képviselniük, csakúgy, mint a rendszerváltás idején.

A lomtalanításkor kidobott darabokból műkincseket varázsol
Publikálás dátuma: 2014. február 24.

A petőfiszállási Kis István azon szerencsések közé tartozik, akinek munkája a hobbija is egyben. Keze alatt több száz éves bútorok kelnek életre. A lomtalanításkor kidobott értéktelennek tartott darabokból műkincseket varázsol. Munkáját tavaly különdíjjal jutalmazták a Junior Expón. A fiatal vállalkozók országos szakkiállítására idén is meghívták.
Kis István két évtizede kezdte pályafutását. Bútorasztalosnak készült, de már diákként is nehezebb utat választotta. Míg osztálytársai az iskola tanműhelyében egyszerű forgácslapokból készítettek bútorokat, ő intarziás ékszerdobozokat barkácsolt. Egy félegyházi mester műhelyében nagy türelemmel sajátította el a szakma legapróbb fortélyait. Itt találkozott először a restaurálással.

Évnyitó kiállítás
Publikálás dátuma: 2014. február 24.

Évnyitó bemutatkozó kiállítását rendezi meg február 28-án, pénteken 18 órakor a művelődési központ aulájában a Holló László Képzőművész Kör.

Szentmise a bugaci ásatásoknál
Publikálás dátuma: 2014. február 24.

Szentmisét mutatott be február 23-án dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke Bugacon, az egykori Pétermonostora romjainál. A jeles egyházi méltóság egyben felszentelte a bugac-monostori ásatások során feltárt templom maradványait.

Tárlat a művelődési központban
Publikálás dátuma: 2014. február 24.

Évnyitó kiállítását tartja február 28-án a Holló László Képzőművész Kör, melynek a művelődési központ aulája ad otthont. A tárlatot Molnár István, festőművész, művészeti vezető nyitja meg 18 órakor. A kiállítás március 13-ig tekinthető meg.

Végső búcsú Stuhl József tanár úrtól
Publikálás dátuma: 2014. február 24.

Családtagjai, sporttársai, tanítványai, kollégái, barátai és tisztelői február 24-én Kisteleken vettek végső búcsút Stuhl József tanár úrtól. Az egyházi szertartást követően Kiskunfélegyháza közössége nevében Mester Ernő köszönt el a legendás testnevelőtől.

Domborműavató a városi könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. február 23.

Szentegyedi és Czegei Gróf Wass Albert tiszteletére avattak emléktáblát február 22-én a városi könyvtár udvarán. Hunyadi László szobrászművész Wass Albertet ábrázoló domborművét Bozóki István és dr. Tarjányi József ajánlotta fel az intézmény számára. A domborművet felolvasómaraton zárásaként Bozóki István és dr. Tarjányi József leplezte le. A művészeti alkotást Minda Zoltán káplán áldotta meg. Közreműködött Gulyás László vándormuzsikus. Az avató ünnepég után a Széljáró Balladás együttes koncertjét hallhatta a közönség, majd végezetül Kiss Ákos Jenő dalénekes szavalta el Wass Albert: Üzenet haza című versét.

Három érmet szereztek a Muaythai versenyzők
Publikálás dátuma: 2014. február 23.

Kiválóan szerepeltek a IV. Thunder Day Kupán a Kiskunfélegyházi Harcművészeti Sportegyesület tagjai. Az egyesület színeiben három fő indult el, akik közül Szikora-Peregi Patrik és Kővágó József győzni tudott, míg Gombás Bende második helyet szerzett. A kupának a Pécstől 30 kilométerre található Boly városa adott otthont. A félegyházi csapatból Szikora-Peregi Patrik mellett a többiek "első meccses" versenyzőnek számítottak. A rendezvényen bírói vizsga letételére is lehetőség volt, amit az egyesület két alelnöke Nagy Krisztián és Czakó Ervin le is tett.

Hírek az Újtemplomból
Publikálás dátuma: 2014. február 23.

Február 23., évközi 7. vasárnap.
Most vasárnap a 9 órai szentmise után megbeszélés lesz az elsőáldozásra készülő gyerekek szüleinek. Kérjük, hogy a szülők jöjjenek el!
Most vasárnap délben 12 órakor Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek atya felszenteli a bugac-monostori ásatások során feltárt templomot. Mindenkit hívunk és várunk a templomszentelő szentmisére.
Előkészítő tanfolyamot szervezünk azoknak a felnőtteknek, akik nincsenek megkeresztelve, nem voltak elsőáldozók, nem bérmálkoztak. Érdeklődni és jelentkezni lehet a Plébánián. Az első megbeszélés március 2-án, vasárnap délután 4 órakor lesz a Plébánián.

Bemutatkozott a Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje
Publikálás dátuma: 2014. február 22.

A választási bizottság határozata értelmében hivatalosan is Kollár László a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltje a 4. számú választókörzetben – jelentette be február 21-én Szikszai László, önkormányzati képviselő a párt helyi szervezetének kampányfőnöke és Kollár László.
Az aláírásgyűjtést befejeztük, nem zavarjuk a továbbiakban a kampány során a lakosságot. A pártunk üzenetét más módokon kívánjuk eljuttatni a választópolgárhoz. Fórumokat, kulturális programokat szervezünk, standokat állítunk, ahol informáljuk a lakosságot a Jobbik Magyarországért Mozgalom céljairól, elképzeléseiről – mondta el elöljáróban a párt országgyűlési képviselő-jelöltje.

Egységes jelzések a nemdohányzók védelmében
Publikálás dátuma: 2014. február 22.

Március 1-jét követően kizárólag egységes jelzések és feliratok használhatóak a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyek, helyiségek, nemdohányzó intézmények megjelölésére.
A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény értelmében a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket, helyiségeket, valamint közterületeket felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazásával – tűzvédelmi szempontú tilalom esetén szabványos tiltó táblával, illetve piktogrammal – szembetűnő módon meg kell jelölni.

Fergeteges farsangi show a sportcsarnokban
Publikálás dátuma: 2014. február 22.

Zsúfolásig megtelt ma (február 22-én) a városi sportcsarnok. A lelátókról a szülők, nagyszülők figyelték és ünnepelték a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola négy tagintézménye (Platán, Dózsa, József, Gátéri általános iskola) diákjainak farsangi műsorát. A nagyszabású rendezvényt Mester Ernő, az intézmény igazgatója és Kapus Krisztián polgármester nyitotta meg. A diákok ötletes és vidám produkcióit vastapssal jutalmazta a közönség.

Nőnapi bál
Publikálás dátuma: 2014. február 22.

Nőnapi bálra várj az érdeklődőket március 8-án, szombaton 19 órától, a Nagyszőlő úti Gazdakör közössége. A bálnak a gazdakör épülete ad otthont. A vacsora marhapörkölt lesz, zenéről a Harmónia együttes gondoskodik.

A díszpolgári cím tartást ad, és felelősséggel jár
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Az 1977-es göteborgi világbajnokság aranyérmese, Kiskunfélegyháza díszpolgára, dr. Réczi László beszélt életútjáról, sportolói pályafutásáról február 19-én az „Élő példaképeink” sorozat rendezvényén. Az élsportoló, megbecsült közéleti személyiség városházi beszámolójára számos érdeklődő, ifjú birkózók és edzők voltak kíváncsiak. A beszélgetést Kapus Krisztián polgármester vezette.

Bronzérmes lett a KHTK bokszolója
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Bronzéremmel térhetett haza a február 13-a és 16-a között Budapesten megrendezett Énekes István Emlékversenyről Bányai Arnold, a KHTK Ökölvívó Szakosztályának versenyzője. A 60 kilogrammos, junior korosztályú, válogatott kerettag bokszoló első számú kiemeltként vett részt a küzdelmekben. Az 1. napon egy hajdúsámsoni versenyzőt győzött le egyhangú pontozással, a 2. napon pedig az MTK bokszolója felett aratott sikert, szintén egyhangú pontozással. Az elődöntőben, nagyon szoros mérkőzésen a 60 kilogrammos súlycsoport magyar bajnokától szenvedett 2-1-es vereséget. Teljesítményével mind edzője, Varga István, mind pedig szakosztályvezetője, Mihály János elégedettek, tekintve, hogy legyőzője jövőre már a felnőttek között folytatja pályafutását, míg Bányai Arnold a junior korosztályban bokszol tovább. Mihály János érdeklődésünkre hozzátette azt is, hogy öklözőikkel a novemberben esedékes magyar bajnokságra koncentrálnak elsősorban.

Ebösszeírást végez az önkormányzat
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Ebösszeírást végez idén a kiskunfélegyházi önkormányzat, amelynek sikeres lebonyolítása érdekében a kutyatulajdonosok együttműködésére is számítanak – olvasható dr. Endre Szabolcs jegyző közleményében. A négy hónaposnál idősebb ebek tulajdonosainak, illetve tartóinak legkésőbb március 14-ig kell kitöltve eljuttatni az önkormányzathoz az „Ebösszeíró” adatlapot, amely a polgármesteri hivatalban szerezhető be, vagy a www.kiskunfelegyhaza.hu weboldalról, az Eb-nyilvántartás menüpontból tölthető le. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után. A bírság legkisebb összege 30 ezer forint. A vonatkozó törvény szerint a települési önkormányzat az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

Egészséges vízhez jut a megye lakossága
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Az Európai Unió 8,3 milliárd forintos támogatásával negyedmillió ember juthat egészséges ivóvízhez. Bács-Kiskun megye északi részén. A Kék-Víz Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program harminc települést érint, teljes költségvetése nettó 10,5 milliárd forint. A kormány átvállalja a településekre jutó, közel 2 milliárd forint önerőt. A programnak köszönhetően négy település, Lajosmizse, Nyárlőrinc, Orgovány és Városföld önálló vízművel gyarapodik, továbbá napi hatvanezer köbmétert meghaladó új tisztítási technológiai kapacitás épül ki. A programban részt vevő települések ellátásához több mint százhetven kilométer vezetéket létesítenek, és térségi rendszereket alakítanak ki. A költségek ötöde a meglévő hálózatok felújításában, tisztítási csomópontok és körvezetékek építésében hasznosul.

Egy polcon Félegyháza híres termékei
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

A kiváló minőségű pékáruiról országosan ismert Kiskunfélegyházi Malom Kft., valamint a helybéliekben nosztalgikus hangulatot idéző, egyedi ízű „pöttyös tejföl" és „zacskós kakaó" atyja, a Kiskunfélegyházi Tejüzem vezetősége úgy döntött, hogy a két cég egymást erősítve öregbíti a jövőben a székhely település jó hírét. Az együttműködés keretében a Félegyházi Kenyér egyes mintaboltjaiban mostantól a Kiskunfélegyházi Tejüzem tejtermékei is megvásárolhatók.

Publikálás dátuma: 2014. február 21.

A 90 éves Réczica Istvánnét köszöntötte egy csokor virággal és oklevéllel Kapus Krisztián polgármester február 21-én. Manci néni jó hangulatban, lánya és családja körében fogadta a jókívánságokat.
Éjjel dolgozott, nappal a gyermekeit nevelte. Munkával telt az egész életem mesélte a vendégeknek az ünnepelt. Éjszaka dolgoztam, nappal pedig a gyermekeimet neveltem, főztem és elvégeztem a háztartási munkát.

Félegyházi kenyér mellé félegyházi tej – szorosabbra fűzte kapcsolatát Kiskunfélegyháza két nagy múltú vállalkozása
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Mostantól a Félegyházi Kenyér mintaboltjaiban a Félegyházi Tejüzem termékei is megvásárolhatóak – jelentette be a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón. Csányi József mellett a két cég képviselője is jelen volt az eseményen, akik a kapacitásbővítésen és a munkahelyteremtésen kívül a város, illetve a régió gazdaságának erősödését is várják az együttműködéstől. A Kiskunfélegyházi Malom Kft. és a Félegyházi Tejüzem együttműködésének megalapozása tavaly októberben kezdődött a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület berkein belül – számolt be az előzményekről Csányi József, az egyesület elnöke a kenyérgyár székhelyén megtartott sajtótájékoztatón. Az eltelt hónapokban az együttműködés konkrét formát öltött, ami azt jelenti, hogy mostantól a Félegyházi Kenyér mintaboltjaiban a Félegyházi Tejüzem termékei is megvásárolhatóak.

Folytatják a feltárásokat
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Emlékparkot alakítanak ki Kiskunfélegyházán a templomhalomnál, ahol egyúttal folytatódnak a várostörténet szempontjából kiemelten fontos régészeti ásatások.
A Bankfaluban található templomhalom feltárása 2008-ban kezdődött. Az ásatás során felszínre került leletek szerint a középkorban épült templomra és hozzátartozó városmagra bukkantak a régészek. Ezek szerint, Félegyháza települése nem a 18. században keletkezett, hanem jóval előtte. A templomhalmi ásatásoknak köszönhetően bizonyosodott be, hogy már az Árpád-házi királyok korában is lakták. A település késő középkori jelentőségét mutatja, hogy Lázár deák 1520 körül készült térképén is ábrázolták Feledhaz néven.
 

Idén is marad tartalék Fülöpjakabon
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

A korábbi évekhez képest kisebb mértékű tartalékkal tudta elfogadni a fülöpjakabi képviselő-testület a település 2014-es költségvetését, de így is biztonsággal nézhetnek az idei év elé. Az önkormányzati feladatokhoz adott állami normatíva több területen is emelkedett, ráadásul a kötelező feladatok száma is csökkent az utóbbi évek kormányzati intézkedéseinek eredményeként. Fülöpjakab idei költségvetésének főösszege 150 millió forint, amiből az önkormányzatnak egyebek mellett a kétcsoportos óvoda fenntartását kell megoldania. Ez biztosított is – mondta el érdeklődésünkre Csáki Béla polgármester. A bevételeket tekintve leginkább a helyi adóból és a bérleti díjakból befolyó pénzekre számíthatnak. Emellett több sikeres pályázatuk is van, amelyekhez a szükséges önerőt szintén tudják biztosítani.

Mindhárom mórás szavalót díjazták Kiskőrösön
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Kiskőrösön a hagyományos „Nagy Attila Szavalóversenyt”, amelyre minden évben beneveznek a Móra Ferenc Gimnázium verset kedvelő, tehetséges, szavalni szerető és tudó diákjai is. Dr. Borbélyné Szabó Katalin, a Beszélni nehéz diákkör vezetője három diákját nevezte be a versenyre – tájékoztatta szerkesztőségünket Rosta Ferenc, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója. A 19 fős mezőnyben Jankovszki Réka 11/a osztályos tanuló a 2. helyet érte el, míg osztálytársa, Lantos Viktória különdíjat érdemelt ki. A mezőnyből kimagaslott Barna-Pap Bianka 10/e osztályos tanuló, aki kiemelt különdíjként 3 napos Brüsszeli utat nyert, feltéve a koronát eddigi középiskolás versmondói pályafutására.

Programjairól egyeztetett a testvérvárosi egyesület
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Az idei év első közgyűlését tartotta február 18-án a Testvérvárosi Egyesület. Az ülésen 2014-es rendezvényeiről, partnervárosi meghívásokról és a SWAPASAP projektről tárgyalt a tagság.
A Testvérvárosi Egyesület a XV. Városalapítók napjához kapcsolódóan „Nemzetünk értékei” címmel szervez partnervárosi találkozót, melynek részleteiről egyeztettek a megjelentek. A találkozó célja, hogy partnereink megismerjék nemzeti értékeinket, a Hungarikumokat és Kiskunfélegyháza értékeit. A vendégek kiállítást láthatnak az említett értékekről, előadást hallhatnak a Hungarikum fogalmáról, a gyűjtés és az értékőrzés folyamatáról Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja, és Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója előadásában.

Sikeres évet zártak a félegyházi úszók
Publikálás dátuma: 2014. február 21.
Idén már tizennégy éves a Kiskunfélegyházi Úszó Egyesület, ahol számos kiváló úszó nevelkedett. A jó szakmai munkát az is igazolja, hogy jelenleg három régiós, korosztályos válogatottal büszkélkedhetnek. Az úszó szövetség is elismeri a félegyházi egyesület munkáját.
Hetente tíz edzésen vesznek részt a félegyházi úszók, a programjuk két szárazföldi edzéssel egészül ki. Az egyesület tervezi, hogy tavasszal bővítik versenyzőik létszámát. A sikeres szereplés a kemény felkészülésnek is köszönhető, a kisebbek is leúsznak hét-nyolcezer métert naponta.
Az úszó szövetségben is elismeréssel szólnak arról, hogy milyen eredményeket érnek el a félegyházi úszók.
Burai Boglárka korcsoportjának egyik nagy tehetsége, aki az elmúlt évben is szép sikereket ért el a versenyeken. Vízhányó András a magyar úszók olimpiai szereplését látva döntötte le, hogy ő is olimpiai bajnok szeretne lenni. A célja elérése érdekében naponta nyolcezer métert úszik.
A félegyházi úszók sikeres szereplése az edzők, Kurucz Kornélia, Sebők János és Vízhányó Emília munkájának is köszönhető.
Szakmai nap a Móra Ferenc Gimnázium megújult laborjában
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Természettudományos szakmai nap kezdődött ma (február 21-én) a „Természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása” című program keretében a Móra Ferenc Gimnázium laboratóriumában. A rendezvényt Kapus Krisztián polgármester, országgyűlési képviselő, Mayer Tamásné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kiskunfélegyházi Tankerületének vezetője és Rosta Ferenc, az intézmény igazgatója nyitotta meg.
Kapus Krisztián elsőként a projekt műszaki tartalmát, a megvalósítás részleteit ismertette, majd a természettudományos labor, a város oktatásában betöltött szerepéről beszélt. Bízunk abban, hogy az új laborral, az oktatás megerősítésével még több fiatallal tudjuk megszerettetni természettudományos tantárgyakat, indítunk útnak tehetséges diákokat Kiskunfélegyházáról és a kistérségből, akikből remélhetőleg tudományos szakemberek, kutatók, feltalálók lesznek – hangsúlyozta a polgármester.

Támogatást kapnak a jól gazdálkodók
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Március 6-áig jelentkezhetnek fejlesztési támogatásra azok az önkormányzatok, amelyek jó gazdálkodásuk következtében kimaradtak az állami adósságátvállalásból – tájékoztatta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön az MTI-t.Az adósságkonszolidációban nem részesült települések – köztük több Bács-Kiskun megyei település – idén 12,5 milliárd forint összértékű fejlesztési forrást kapnak, a támogatásokról március 24-éig a belügyminiszter dönt. A fejlesztési pénzeket egyebek mellett a település belterületén lévő út, híd vagy járda, valamint vízrendezési és csapadékelvezetési rendszerek építésére, felújítására, településrendezési terv készítésére, egyes önkormányzati épületek fejlesztésére, energetikai korszerűsítésére kérhetik az önkormányzatok.

Településeink címerei „életre kelnek” a WestEndben
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Országos címerkiállítás nyílt február 20-án hazánk legforgalmasabb „piacterén”, a WestEnd City Centerben, ahol minden magyar megyét képviselik települések címereikkel. A tárlat látogatói nemcsak a címerek történelmi üzenetével ismerkedhetnek meg, de ha a közelükben elhelyezett QR kódokat okostelefonjukkal leolvassák, megnyílik előttük valamennyi település múltjával, jelenével, turisztikai látványosságaival, programjaival. A kiállítás folyamatosan bővül, kísérőrendezvényei egész évben várják az érdeklődőket.
„Magyarország települései beköltöztek a WestEndbe” – ez a szlogenje annak az interaktív címerkiállításnak, amely február 20-án nyitotta meg kapuit a hazánk leglátogatottabb, az évente több mint 20 millió látogatót fogadó bevásárlóközpontjában. A WestEnd City Center és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) koordinálásával szervezett tárlat megnyitóján a Prosits Attila, a WestEnd City Center ügyvezető igazgatója, valamint – a rendezvény védnökeként – Vizi E. Szilveszter, Magyarország Barátai Alapítvány elnöke és Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke köszöntötték az egybegyűlteket.

Választható tantárgyként bevezetik a lovasoktatást
Publikálás dátuma: 2014. február 21.

Szeptembertől még több gyermek ismerkedhet meg a lovaskultúrával, mivel a tervek szerint ősszel az általános iskolák harmadik, negyedik és ötödik osztályában elindulhat a lovasoktatás - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az általános iskolai lovaskultúra-oktatás széles körű bevezetésének lehetőségeiről folyamatos az egyeztetés a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a Magyar Lovassport Szövetség képviselőivel. A nemzeti lovaskultúra-oktatás főbb célkitűzései között a lovaskultúra, a magyar lovas hagyományok és a lovaglás gyakorlati alapjainak megismertetése szerepel. A tantárgy a tanulók számára választható lesz.

Publikálás dátuma: 2014. február 21.

15 órás felolvasás kezdődött ma (február 21-én) Wass Albert, erdélyi írók, költők valamint Petőfi és Móra műveiből a művelődési központban. A részvevőket Gulyás László vándormuzsikus köszöntötte, a rendezvényt Kapus Krisztián polgármester nyitotta meg. Közreműködött Hegyesi Judit (hegedű), Gulyás Réka (vers). A program Rékasi Károly: Szerelmem, Erdély című előadásával, majd a Móra Ferenc Gimnázium tanárainak és diákjainak műsorával folytatódott.  
Eredetileg egy debreceni fiatalembernek 2003 telén támadt egy ötlete: Wass Albert műveiből egyszerre több helyszínen 24 órás felolvasást tartani, és ezzel a világcsúccsal felhívni a figyelmet az elhallgatott író munkásságára. A hajdúsági kezdeményezés futótűzként terjedt a világ magyar közösségeiben, egymás után érkeztek a csatlakozásról szóló üzenetek. A néhány hónappal előtte megalakult Egyesült Magyar Ifjúság szervezésében végül összesen 13 helyszínen indult meg a felolvasás 2004. február 21- én este 6 órakor.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek