Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Sajtófigyelő 2014.03.14-21.

 
Állásajánlatok
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének jelenlegi állásajánlatai. További információk: Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltség, 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 4-5. Tel: 76/461-745.

Az agykutatásban nyertek bepillantást a diákok
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Az agykutatás hete alkalmából meghívást kapott a Móra Ferenc Gimnázium a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának nemrég átadott épületébe – tájékoztatta szerkesztőségünket Kocsis Géza munkaközösség-vezető. A kiránduláson 41 diák vett részt 3 kísérőtanárral. A kutatóközpontban néhány fős csoportokban foglalkoztak a tanulókkal, akik 16 mérőhelyen, szakértő segítők felügyelete mellett pszicho-fiziológiai teszteket végezhettek magukon és társaikon. Megmérhették továbbá reakcióidejüket és kipróbálhattak különböző „érzékcsalódásokat” is. Mintegy 15 éve van kiváló kapcsolata a két intézménynek, a gimnázium rendszeresen meghívást kap a Természettudományi Kutatóközpont novemberi nyílt napjára.

Az elszegényedés problémájára hívták fel a félegyháziak a figyelmet egy lakossági fórumon
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Dr. Ujhelyi István, a Parlament szocialista alelnöke és dr. Garai István Levente, a baloldali összefogás országgyűlési képviselőjelöltje a közelmúltban lakossági fórumon találkozott a félegyháziakkal, hogy az ország és régiónk helyzetéről beszélgessenek.
A fórumra érkezők sok dologra hívták fel a figyelmet, de a legjellemzőbb kérdéskör az elszegényedés volt. A tapasztalatokról magát dr. Újhelyi István képviselőt kérdeztük.

In Memoriam Kishegyi Simon
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Elhunyt Kishegyi Simon nyugdíjas címzetes iskolaigazgató, Nemesnádudvar díszpolgára. Csaknem két évtizede, hogy Kiskunfélegyházán is megismerhettük őt: a pedagógusi hitvallásáról híres, nagy tudású tanárt, igazgatót. A város, a félegyháziak befogadták.

Kossuth Lajosra emlékezett Félegyháza
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Kossuth Lajos halálának 120-dik évfordulója alkalmából Kossuth-emléknapot szervezett március 20-án, csütörtökön délután Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. A város díszpolgárának emléke előtt az őt ábrázoló, Blaha Lujza téri Pálfy Gusztáv mellszobornál, majd a városháza árkádjában elhelyezett Kossuth Lajos-emléktáblánál koszorúzással tisztelgett az utókor. A megemlékezés méltó zárásaként a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Juhász István, Kiskunfélegyháza díszpolgára idézte fel a „turini remete” életét, erkölcsi szilárdságát, emberi nagyságát és személyes tragédiáját „Kossuth Lajos azt üzente…” címmel.

Megnyílt a Wessel Hugó fotókör kiállítása
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Szem /OKO/ címmel nyílt meg március 14-én a Wessel Hugó fotókör kiállítása a Művelődési Központ aulájában.
A tárlatot Hájas Sándor újságíró ajánlotta a közönség figyelmébe, aki a következőket emelte ki.

Nem hagynák veszni Kemencét
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

A Börzsöny lábánál, a hegység és az Ipoly-völgye között fekszik egy hangulatos, csendes falu, Kemence. Valamikor a 80-as években – egészen a 90-es évek közepéig – gyerekzsivajtól volt hangos nyaranta a Nagyvölgy. Leginkább félegyházi gyerekek népesítették be a környéket. A strand felett, az erdő szélén, egy tisztáson épült fel a kiskunfélegyházaiak tábora, amely a város tulajdonában van. Ha háttal állunk a Jancsi-hegynek, szemben a gyerekek által csak „Majompofának” hívott Malomkő és a Barát-sziklák vigyázzák a tájat. Kemence közel ezerfős település, innen pár kilométer csak a Felvidék. A falu kedvelt úticélja azoknak, akik kirándulni akarnak, közben megnézhetik a Tájházat is. Régi falai közt bárki visszatekinthet a múltba, bepillantást nyerhet, hogy milyen is volt az élet a XIX. század elején. Nem messze a Római katolikus templom, vele átellenben pedig a Vármegyeháza épülete áll. Valaha fontos település, Hont vármegye központja volt Kemence.

Óvodások vendégeskedtek a vízmű telepen
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Óvodások látogattak el ma (március 21-én) a Bácsvíz Zrt. Alpári úti telephelyére a „Ne légy Jeti!” című program keretében. A gyermekek megismerkedtek a telephellyel, bepillantást nyerhettek a szennyíz-és a szelektívhulladék kezelésének folyamatába. A szervezők mindezen túl játékos vetélkedőkkel várták az óvodásokat – tájékoztatta a Félegyházi Híreket Kárpáti Rita programszervező.
A „Ne légy Jeti!” című projektre a Kistérségi Többcélú Önkormányzati Társulás nyújtott be korábban pályázatot, mely tavaly nyáron pozitív elbírálásban részesült. A társulás időközben megszűnt, így a kiskunfélegyházi önkormányzat vállalta, hogy átveszi a projekttel kapcsolatos feladatokat. A pályázat keretében Félegyháza és a kistérség 33 intézményében szerveznek különböző témaheteket, témanapokat.

Pénteken nyitja meg kapuit a kívül-belül megújult Petőfi Mozi, Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Március 21-én nyitja meg kapuit a kívül-belül megújult Petőfi Mozi Kiskunfélegyházán.
Az első héten filmfesztivál keretében mutatják be az elmúlt hónapok sikerfilmjeit. A filmszínház nyitva tartásáról Reményi Richárd, a mozi üzemeltetője tájékoztatta rádiónkat.

Szent Benedek napot tartottak a gépészek
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Első alkalommal rendezték meg a Szent Benedek napot a Szent Benedek Szakképző Iskolában március 19-én. A reggelt dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentmiséje nyitotta meg a Szent István templomban. Ezt követően a diákok változatos programokon vettek részt. Az évfolyamok összemérték erejüket kosárlabdában, labdarúgásban, csocsóban, dartsban, pingpongban és íjászatban. Emellett hittan-, műveltségi- és sportelméleti versenyekkel töltötték idejüket. Meghallgathatták Titusz atya Szent Benedek életét és Pannonhalmát bemutató előadását is.

Szombaton Vezér Ferenc atyára emlékeznek Petőfiszállás-Pálosszentkúton
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Március 22-én lesz Vezér Ferenc atya születésének 100. évfordulója.
Ebből az alkalomból szombaton 16 órakor érseki szentmisét tartanak a Petőfiszállás-Pálosszentkúti kegytemplomban, majd azt követően 17 órakor megemlékezésre kerül sor Ferenc atya sírjánál, ahol Bátor Botond atya és Ékes Ilona képviselő mondanak beszédet. A megemlékezés koszorúzással zárul.

Természettudományos szakmai nap a Móra gimnáziumban
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Dr. Molnár Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Fizika szakamódszertani intézetének nyugalmazott tanára tartott előadást ma (március 21-én) „A fizikaoktatás kihívásai „ címmel a Móra Ferenc Gimnázium megújult természettudományos laboratóriumában.
„A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Móra Ferenc Gimnáziumban Kiskunfélegyházán” projekt keretében megrendezett természettudományos szakmai napot Mayer Tamásné, a KLIK Kiskunfélegyházai Tankerületének igazgatója és Rosta Ferenc, az intézmény igazgatója nyitotta meg. Dr. Molnár Miklós előadása után szekcióülések kezdődnek a szakma képviselői számára.

Zenei meghallgatásokat tartanak Félegyházán
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola lehetőséget kínál arra, hogy a leendő első osztályos ifjú zenészpalánták megmutassák tehetségüket. Zenei meghallgatásokat tartanak két időpontban, március 25-én kedden 8-tól 18 óráig, 26-án szerdán pedig 8-tól 13 óráig. Az intézmény a közeljövőben arra is lehetőséget biztosít, hogy fórum keretében értékeljék az intézmény képzési rendszerét. Erre a rendezvényre április 23-án 17 órakor kerül sor.

A kemencétől indult, fotóalbuma jelent meg
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Mezősi Ági csupán néhány hónapja fotózik aktívan. Munkanélküliként nyolcéves fényképezőjével járja az utcákat és örökíti meg, amit szépnek lát. Tehetségére egy angol kiadó is felfigyelt, a napokban jelentette meg csokorba gyűjtve a félegyházi lány legjobb képeit.
Ági amatőr fotósnak tartja magát, képeire azonban a profik is felfigyeltek. Az albumot, amely kétszáz fotóját tartalmazza, a napokban vehette kézbe. Ennek ellenére még mindig nem meri elhinni, hogy mindez vele történik. Mint mondta, több munkahelye is volt már. A gépészeti szakközépiskola elvégzése után pékségben dolgozott, ahol megtanult dagasztani, kenyeret sütni, volt vasesztergályos, finom optikus, és hídépítéseken is megfordult, külföldön is szerencsét próbált, de sehol sem találta a helyét. A fotózás számára eddig csak kikapcsolódást jelentett, most viszont úgy érzi, ezen az úton kell tovább haladnia.

Elindultak a szennyvíztisztító telep építési munkálatai Tiszaalpáron
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Tiszaalpáron nem csak a csatornázási munkálatok zajlanak, hanem egyúttal egy új szennyvíztisztító telep létrehozására is pályázatot nyert a település, melynek munkálatai szintén elindultak.
Arról, hogy hogyan alakulnak a munkálatok, tudják-e tartani a megfelelő határidőket a csatornázás, valamint a szennyvíztisztító építésénél, erről kérdeztük Dr. Vancsura István polgármestert.

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli idén a Félegyházi Táncszínház
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli idén a Félegyházi Táncszínház, mely ez alkalomból október 18-án jubileumi műsort rendez a Constantinum Sportcentrumban az egykori tagok részvételével.
Az egykori tagok számára április 10-én 18 órakor tartanak megbeszélést a Padkaporos házban. A jubileum méltó megünnepléséről Kovács-Csonka Szilvia, a Félegyházi Táncszínház titkára nyilatkozott rádiónknak.

Hamarosan elkészül a piaccsarnok
Publikálás dátuma: 2014. március 20.
A tervek szerint április 2-án adják át Petőfiszállás új piaccsarnokát, ahol korszerű feltételeket biztosítanak a vásárlóknak és a termelőknek. A község központja rövidesen tovább bővül, elkezdődhet ugyanis a játszótér kialakítása. A település képviselő-testülete önerőből oldotta meg a pálosszentkúti kegyhelyre vezető útszakasz kiszélesítését.
Munkások dolgoznak Petőfiszállás határában, a Pálosszentkútra vezető útszakasz felújításán. A képviselő-testület korábban úgy határozott, hogy önerőből oldják meg a fejlesztést. A kegyhely, amely két és fél kilométerre található a községtől, az ország második legnagyobb zarándokhelyének számít, különböző eseményeken, ünnepeken akár több ezren is ellátogatnak ide. Az ő kényelmüket szolgálja a nagyjából 60-80 centiméteres útszélesítés, ráadásul pihenőhelyeket is kialakítottak, valamint fásítást is elvégeztek az útszakasz mentén.
Három aranyérmet nyert hófutással Csontos Piroska
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Március 7-én és 8-án rendezte meg a Magyar Speciális Olimpia Szövetség a X. Kőszegi Hófutó Országos Bajnokságot. Csontos Piroska, a Jogging Plus Szuperinfó Futóklub versenyzője ezúttal is kiválóan szerepelt. Egyéni és váltószámokban is a dobogó legtetejére állhatott fel.

Magyari Béla a félegyházi űrhajós
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Magyari Béla, a félegyházi űrhajós volt a vendége március 19-én az Élő példaképeink című sorozatnak, melynek keretében városunk díszpolgáraival, munkásságukkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Városunk díszpolgárával Kapus Krisztián polgármester beszélgetett a városháza dísztermében.

Magyari Béla magyar űrhajós, a Szojuz–36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagja városunkban látta meg a napvilágot és itt jegyezte el magát a repüléssel is.
– Kiss Imre a repülőtér parancsnoka vitorlázó gépén repültem először. Felejthetetlen élmény volt, amikor felülről pillantottam meg szülővárosomat, a városházát, a templomokat, a kanyargó utakat.

Ön elmegy-e választani?
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Ismerjük a jelölteket, tudjuk a választás időpontját... Vajon olvasóink eldöntötték-e már, hogyan fognak szavazni? Erre kerestük a választ nem reprezentatív körkérdésünkkel.

Schmuck Andor pártelnök lesz a vendége az alakuló ülésnek
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Schmuck Andor pártelnök is jelen lesz a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja kiskunfélegyházi szervezetének ünnepélyes alakuló ülésén. Az ülést március 23-án a Móra Ferenc Művelődési Központban, 14 órakor tartják, amelyre várnak minden szimpatizánst és érdeklődőt. A pártelnök a rendezvényen ismerteti a szociáldemokraták programját, és lehetőség nyílik a párbeszédre is.

Tájékoztató az egyéni szavazólapon szereplő jelöltekről
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Tájékoztatjuk a T. Választópolgárokat, hogy a Bács-Kiskun Megyei 04. sz. Országgyűlési Egyéni Választókerületben az alábbi országgyűlési képviselő-jelölteket vette nyilvántartásba a Választási Bizottság. A 2014. április 6-i választáson a szavazólapon az alábbi sorrendben szereplő jelöltekre lehet szavazni (érvényesen szavazni legfeljebb egy jelöltre lehet).
 

Ügyfélfogadási szünet
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

MÁRCIUS 24-ÉN ÜGYFÉLMENTES NAP LESZ A MUNKAÜGYI KÖZPONTBAN ÉS A JÁRÁSI MUNKAÜGYI KIRENDELTSÉGEKEN

Tájékoztatjuk a tisztelt Lakosságot, hogy az informatikai hálózat karbantartása miatt 2014. március 24-én a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában, valamint a járási munkaügyi kirendeltségeken az ügyfélfogadás szünetel.
A hét többi napján az ügyfélfogadás változatlan.
Tisztelt ügyfeleink megértését kérjük!

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Újhelyi István szerint lesz kormányváltás
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Az Orbán-kormány politikai értelemben megbukott – jelentette ki Újhelyi István, az MSZP országgyűlési képviselője a párt Gorkij utcai székházában megtartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, biztos abban, hogy április 6-án kormányváltásra kerül sor. Véleménye szerint az emberek nem merik felvállalni a közvélemény-kutatók előtt azt, hogy a kormányváltó szövetségre szavaznak. Újhelyi István hangsúlyozta, nincs olyan terület, ahol Magyarország előre lépett volna, emberségből, szakmaiságból és demokráciagyakorlásból is megbukott a jelenlegi kormány. A politikus a Kossuth utcán személyesen is találkozott a választópolgárokkal, mint mondta, harmadik hete minden nap ismerkedik az emberekkel. Dr. Garai Istvánt, a párt országgyűlési képviselőjelöltjét erős érdekérvényesítőként jellemezte, kiemelve, hogy jelöltjük több milliárd forintnyi forrást hozott Félegyházára és a térségbe.

Zenei meghallgatás és fórum a Batthyányban
Publikálás dátuma: 2014. március 20.

Kedves szülők, leendő elsős gyerekek! A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zenei meghallgatást tart a leendő 1.z osztályos tanulóknak a következő időpontban:
- március 25. (kedd) 8.00 – 18.00
– március 26. (szerda) 8.00 – 13.00
Fórumot rendez az intézmény képzési rendszeréről:
-március 23. (szerda) 17.00 órai kezdettel játékos nyelvi bemutatóval.
Szeretettel várjuk az érdeklődő gyerekeket és szüleiket!
6100 Kiskunfélegyháza, Batthyány Lajos u. 12-16.

Arcok a piacról
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Herczeg Sándorné őstermelő 7 év óta minden héten négy alkalommal kirakja a mézszínű termékeket a félegyházi piacon, és naponta többször megválaszolja mindazt, amit a vásárlók még nem tudnak erről a különleges táplálékról.
– Férjemmel nyolcféle mézet árulunk, a vegyes-, a selyemfű-, és az akácméz a legkeresettebb, ebben a sorrendben. Visszatérő vásárlóink mellett mindig vannak újak is, a különféle növényfajtákról származó mézet legtöbben tudatosan választják ki ízük, vagy gyógyhatásuk alapján. Például a selyemfűméz jellegzetes, fűszeres ízű, illatos, nyers ételek különleges ízesítője, az akácméz pedig köhögés ellen ajánlott.

Az agykutatás hete
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Mintegy 15 éve van kiváló kapcsolata a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumnak a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetével, az idegrendszeri kutatásokban elért eredményeiről világszerte elismert agykutatóval.
Gimnáziumunk mindig állandó résztvevője annak a néhány iskolának, akik a novemberi nyílt napjukon részt vehetünk, ott előadásokat hallgathatunk meg és meglátogathatjuk a laborokat is. Ezúttal tavasszal is gondoltak ránk: az Agykutatás hete alkalmából kaptunk meghívást a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának nemrég átadott új impozáns épületébe.

Bővülnek a bölcsődei férőhelyek
Publikálás dátuma: 2014. március 19.
Bölcsődei férőhelybővítéseket tervez ebben az évben a Kapocs Szociális, Gyermekvédelmi és Egészségügyi Intézmény. A férőhelyek számát azért növelik, mert a köznevelési törvény változása miatt 2015 szeptemberétől kötelező lesz az óvoda három éves kortól. A Családok Átmeneti Otthonának felújítása is szerepelt a tervek között.
A szociális intézményeket tekintetében több beruházást tervez 2014-ben fenntartóként az önkormányzat. A Kapocs Szociális Intézmény tekintetében, a felügyeleti bölcsődei csoportok elindulásával a szülőknek nagy segítséget jelent, hogy időszakosan meg tudják oldani a gyerekek felügyeletét. Ráadásul további bölcsődei férőhelyeket alakítanak ki Félegyházán. Az önkormányzat szerint erre lesz igény, mert az új köznevelési törvény értelmében 2015. szeptember elsejétől kötelező lesz az óvodai ellátás három éves kortól.
Előadás a kiskunmajsai fürdőről
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Hívunk és várunk minden Kiskunfélegyházi és kistérségi lakost, különösen az ifjúsági, felnőtt és nyugdíjas civil szervezetek vezetőit, képviselőit Kiskunfélegyháza Szakmaközi Művelődési Ház nagytermében (Kiskunfélegyháza, Szent János tér 3. ) 2014. március 27.-én csütörtökön 17 órai kezdettel egy előadásra melyben a Kiskunmajsa Jonathermál Zrt képviseletében Balog Zsolt motelvezető tart előadást a Jonathermál Zrt Gyógy és Élményfürdőjének, Motel – Kempingjének üdülési, pihenési, rendezvényhelyszíni ajánlatával kapcsolatban.

Érseki misével kezdődött a Szent Benedek Nap
Publikálás dátuma: 2014. március 19.
Sportversenyek és előadások színesítették a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola kiskunfélegyházi tagintézményének Szent Benedek napi programját. A rendezvény keretében Dr. Bábel Balázs érsek celebrált misét az Újtemplomban. Az iskola a tervek szerint új szakot indít a következő tanévben, bízva abban, hogy a munkaerőpiacon könnyen lehelyezkedhetnek az iskola diákjai.

Már hagyomány, hogy a Szent Benedek Gimnázium tagintézményeiben megtartják a Szent Benedek napot. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a félegyházi iskola is szerdán.

Helyismereti archívum
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár új honlapján létrejött a Helyismereti archívum a TÁMOP 3.2.4.A-11/1 pályázat keretében, amelyre Kiskunfélegyháza épületeinek és műemlékeinek képei kerültek fel, rövid ismertetőkkel, információkkal.
A Helyismereti archívum bemutatása – az Internet Fiesta rendezvényeinek keretein belül – 2014. március 26-án, szerdán 15 órakor lesz a Hattyúház Rendezvénytermében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Közlekedik a család
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Közlekedésbiztonsági nyílt napot és „Közlekedik a Család” elnevezésű közlekedésbiztonsági vetélkedősorozat megyei elődöntőjét rendezik meg Kecskeméten.
A Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében 2014. május 31-én 09.00-17.00 óra közötti időben Kecskeméten az OBI Áruház (Kecskemét, Izsáki út 12/b) parkolójában közlekedésbiztonsági nyílt napot rendeznek, melynek keretében megtartják az Országos Rendőr-főkapitányság - Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által meghirdetett „Közlekedik a Család” közlekedésbiztonsági vetélkedősorozat megyei elődöntőjét is a Bács-Kiskun megyei lakóhellyel rendelkező családok részére.

Lomtalanítási akció Kiskunfélegyháza város külterületén
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Értesítjük városunk érintett lakosságát, hogy 2014. március 29-én (szombat) a Halesz, Galambos, Szabó-hegy, Ring-hegy és 2014. március 30-án (vasárnap) a Selymes, Aranyhegyi ltp., Zöldmező ltp. Alpári úti hobbik, Kőrösi út, Nasztej Kft. tehenészete, Mezőgazdasági bolt, Kis-Szegedi út térségében a  Polgármesteri Hivatal az FBH-NP Közszolgáltató KFT.  és a VSZKSZ lebonyolításában lomtalanítási akciót szervez Kiskunfélegyháza Város külterületén. A gyűjtőhelyekre olyan alkalmilag képződött vagy felhalmozódott települési szilárdhulladék helyezhető ki, amely a hulladékgyűjtést végző közszolgáltató által rendszeresített, az ingatlantulajdonos által rendszeresen használt gyűjtőedényzetben mérete miatt nem helyezhető el.

Meghosszabbították az ebösszeírás határidejét
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Tisztelt Eb-tartók! Az állatok védelméről és kíméletértől szóló 1998. évi XXVIII. törvény (Ávt.) 42/B. § (1) bekezdése alapján az eb tartási helye szerint illetékes önkormányzat – eb-rendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel – háromévente legalább egy alkalommal eb-összeírást végez.
A települési önkormányzat az eb-összeírás alapján az eb-tartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint eb-rendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

Megújulhat a városháza
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

A félegyházi önkormányzat is indul a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. „Kulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása – Városi épített örökség megőrzése” című pályázatán, annak érdekében, hogy megújulhasson a városháza. Minderről március 18-án döntöttek a városatyák.
Pályázati siker esetén megtörténhet a városháza tető és födémszerkezetének kijavítása, a csatornarendszer felújítása, az attikafalon elhelyezett díszek (a statikai szakértői vélemény alapján) is rögzítésére kerülnének.

Múzeumlátogatás Békéscsabára
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

A Kiskun Múzeum Baráti Köre múzeumlátogatást szervez Békéscsabára a Munkácsy 170 kiállítás, a Munkácsy Emlékház és a Szlovák Tájház megtekintésére.
Az utazás vonattal történik, Szeged-Békéscsaba útvonalon.
A belépőket és vonatjegyeket mindenki egyénileg rendezi.
Érdeklődni és jelentkezni a Kiskun Múzeumban személyesen, vagy a 76/461-468 telefonon, valamint a kiskunmuzeum@gmail.com e-mail címen lehet.
Indulás időpontja: 2014. március 29. szombat, 6,30 órakor a kiskunfélegyházi vasútállomásról
Találkozunk az állomáson 6,15 órakor.
Hazaérkezés legkésőbb 18,30 órakor.
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Népszerűek voltak az ősi bútorok
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Másodszor is különdíjjal térhetett haza a Junior Expóról a petőfiszállási Kiss István bútorrestaurátor.
A közelmúltban Egerben megrendezett ötödik Junior Expón a Kárpát-medence hét országából száz 35 év alatti vállalkozó mérette meg magát. Az alföldi régióból mindössze három vállalkozás kapott meghívást az expóra, ahol a jövő gazdaságának alapját jelentő fiatal, kreatív vállalkozók találkozhattak egymással, üzleti és baráti kapcsolatokra tehettek szert.

Permetezés
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Értesítjük a tisztelt lakosságot, hogy Kiskunfélegyháza belterületén elvégzésre kerül a platán, és hárs növényvédelmi permetezése a délutáni, esti órákban.
A permetezés várható időpontja: 2014. március 26.,  amennyiben az időjárás miatt a tervezett napon  nem végezhető el a növényvédelemi permetezés, úgy a pótnapok 03. 27. vagy 03. 28.

Tájékoztató szavazókörökről
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Az országgyűlési képviselők 2014. április 6-i választásán a választópolgár belföldön a lakcíme szerinti szavazókörben (átjelentkezéssel a kijelölt szavazókörben) szavazhat.
A szavazás helyét a megküldött értesítő tartalmazza. Kérjük, szavazás előtt feltétlenül tekintse meg az értesítőn a szavazás helyét, mivel a szavazókörök átalakítása miatt eltérhet a korábbi években megszokott szavazóhelytől.
Tájékoztatom a Tisztelt Választópolgárokat, hogy a települési szintű lakóhellyel rendelkező és az átjelentkezéssel szavazó választópolgárok a 12. számú szavazókörben (Kossuth u. 9., Móra F. Gimnázium) élhetnek választójogukkal.

Újra Egészségnap a Darvasban
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Március 26-án, szerdán rendezik meg a Darvas József Általános Iskolában a hagyományos Egészségnapi rendezvényt.
A délutáni programok 14 órakor kezdődnek. Az alsó tagozatosok gerinc- és lábtornával kezdenek, lesz biológiai vetélkedő, totó, kézműves foglalkozás, interaktívtáblás kivetítés. A felső tagozatosokat vetélkedőkkel, floorball-házibajnoksággal, háztartási kémiával, a szülőket pedig vércukor, vérnyomás, testtömegindex méréssel várják.

Választási hirdetmény
Publikálás dátuma: 2014. március 19.

Az országgyűlési képviselők választásán a választópolgár belföldön a lakcíme szerinti szavazókörben (átjelentkezéssel a kijelölt szavazókörben),vagy amennyiben a szavazás napján külföldön tartózkodik  - és felvetette magát a külképviseleti névjegyzékre – Magyarország nagykövetségein vagy főkonzulátusán szavazhatnak. Amennyiben a választópolgár nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, levélben van lehetősége szavazni.

Balogh Tibor kiállítása a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. március 18.

Balogh Tibor festőművész kiállítását Szabó Ildikó művésztanár nyitja meg március 21-én, pénteken 17 órakor, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Közreműködnek a Móra Ferenc Gimnázium tanulói. A kiállítás megtekinthető március 18-áig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

Helyi értékeket is bemutatnak a helyismereti vetélkedő résztvevői
Publikálás dátuma: 2014. március 18.

Soron következő ülését tartotta ma (március 18-án) a Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság a városházán Az ülésen két új helyi értékről döntöttek, egyeztettek a helyismereti vetélkedőről, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium Hungarikum pályázatairól.
A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület február 13-i ülésén döntött a település díszpolgárai tevékenységének Kiskunfélegyházi Értéktárba történő felvételéről.
A bizottság mai ülésén további kép díszpolgár, Balázs Árpád és dr. Magyari Béla tevékenységének felvételét javasolja a helyi értékek közé. Az említett díszpolgárainkkal személyesen is megismerkedhetnek az érdeklődők, Élő példaképeink című rendezvény keretén belül, hiszen dr. Magyari Béla március 19-én, míg Balázs Árpád május 21-én lesz vendégünk.
A helyi értéktárba már korábban felvett értékek továbbításra kerülnek a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is, ahol a javaslatokat a megyei bizottság tagjai tárgyalják.

Lovak és lovasok a Kiskun Múzeumban
Publikálás dátuma: 2014. március 18.

Különleges képzőművészeti kiállítás nyílt március 17-én „Lovak és lovasok” címmel a Kiskun Múzeumban. A tárlaton Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festő – kiváló művész, Engler András szobrászművész, Polgár Botond szobrászművész, Megyeri-Horváth Gábor festőművész-tanár, Ujvári Sándor fotóriporter (MTI), Lukács Ferenc festő, Szabó Evelin tiszaalpári amatőr alkotó, lovas alkotásaival ismerkedhetett meg a közönség.
A vendégeket Solymosi Bertold, a Nyeregszemle főszervezője köszöntötte. Dr. Hecker Walter, a Pannon Lovas Akadémia nyugalmazott igazgatója a magyarság és a ló évezredeken átívelő barátságáról beszélt, arról a szeretetről, ami fellelhető a népdalokban, mondókákban és a szépirodalmi alkotásokban is. Bemutatta a nyeregben harcoló magyar katonát, a nevezetes magyar ménesek kialakulásának történetét is.

MSZP- fórum a közbiztonságról és a honvédelemről
Publikálás dátuma: 2014. március 18.

A közbiztonságról és a honvédelemről tartott lakossági fórumot Félegyházán Demeter Márta, az MSZP országos elnökségének tagja és dr. Garai István országgyűlési képviselő-jelölt. Az MSZ szakpolitikusa a fórum előtti sajtótájékoztatón elmondta: az Orbán-kormányt kizárólag az egyenruhák érdekelték. Az MSZP kormányra jutása esetén az azt viselő emberekre fognak figyelni. Cserében a haza és polgárainak szolgálatát, a törvények részrehajlás nélküli betartását, betartatását várják el tőlük.

Nagy siker volt a jótékonysági hangverseny
Publikálás dátuma: 2014. március 18.

Emlékezetes zenei élménnyel gazdagodhattak azok a komolyzene iránt érdeklődők, akik részt vettek március 15-én a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola jótékonysági hangversenyén, az intézmény nagytermében. A teltházas rendezvényen a művésztanárok mellett régi növendékek és meghívott vendégművészek is felléptek. Az est házigazdájaként Kis-Fekete Vilmos igazgató köszöntötte a vendégeket. A műsorban közreműködött többek között Városiné Benkő Gabriella, Klucsik Noémi, Sejben Ilona és Klebniczki György.

Pályázati felhívás
Publikálás dátuma: 2014. március 18.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata pályázatot hirdet vidámparki, gasztronómiai, vásári és szórakoztató tevékenységet folytató magánvállalkozások, egyesületek részére.

Pályázaton venne részt a Mezei Őrszolgálat
Publikálás dátuma: 2014. március 18.
Törvénymódosításoknak köszönhetően több jogköre van a Mezei Őrszolgálatnak, mint korábban, ami annak köszönhető, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium fontosnak tartja a tevékenységüket. A törvénymódosítások előtt ráadásul kikérik a mezőőrök véleményét, ezzel pedig még hatékonyabbá válhat a munkájuk. Az elmúlt időszakban kisebb értékű terménylopások előfordultak Félegyháza külterületein, de sikerült felderíteni ezeket az eseteket.
Tavasszal általában jóval nagyobb a mozgás a külterületeken, mint télen. A jó idő beköszöntével sokan ilyenkor viszik ki értékeiket a város határában lévő ingatlanokba, és elkezdődnek a mezőgazdasági munkák. A félegyházi mezőőrök fokozottan ellenőrzik az úgynevezett zárt kertes részeket, hogy megelőzzék a bűncselekményeket. 5 fővel látják el ezt a feladatot, mindenki a saját körzetét ellenőrzi. Munkájukban nagy segítséget jelent a külterületi lakosok együttműködése.
Rendkívüli ülést tartott Kiskunfélegyháza képviselő testület
Publikálás dátuma: 2014. március 18.

Kedden rendkívüli ülést tartott Kiskunfélegyháza képviselő testülete.
A délelőtt folyamán döntöttek egyebek mellett a Félegyházi Térségi Sportiskola Nonprofit Kft valamint a Kiskunfélegyházi Fúvószenekari Egyesület kérelméről. A Városi Épített Örökség Megőrzése elnevezésű pályázat kiegészítéseként Szamosi Endre önkormányzati képviselő az alábbiakat javasolta.

Ringszpíkerré avanzsált a televíziós műsorvezető
Publikálás dátuma: 2014. március 18.

Ötödik alkalommal lépett ringbe a közlemúltban Kecskeméten megrendezett profi ökölvívó gálán a félegyházi Kontra György. Ringszpíkerként ez volt eddigi pályafutása legrangosabb eseménye. Csokornyakkendőt is erre az alkalomra kötött először. Kontra Györgyöt, a helyi televízió főszerkesztőjét, műsorvezetőjét jól ismerik Félegyházán. A közelmúltban azonban új oldaláról – profi ökölvívó mérkőzések ringszpíkereként – is bemutatkozott. Mint mondta, korábban ritkán nézett bokszmérkőzéseket. Habár kisfiúként néha verekedett, arra soha nem gondolt, hogy bokszkesztyűt húzzon. – Véletlenül, Fliszár György jó barátom révén kerültem a profi ökölvívók világába. Anélkül, hogy tudtam volna, beajánlott a szervezőknek. Tavaly májusban Kecskeméten debütáltam. Hosszú évek óta televíziózom, az első gálán mégis lámpalázas voltam. Teljesen más műfaj, mint a televíziózás, közelebb áll a showman szerepéhez. Egy hónap állt rendelkezésemre, hogy felkészüljek az első gálára. A helyi Honvéd Sport Egyesület edzőtermében gyakoroltam – részletezte Kontra György.

Új infrastruktúra-támogatási rendszer civil szervezetek részére
Publikálás dátuma: 2014. március 18.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére új elemmel bővül 2014-től a civil szervezetek részére biztosított állami támogatások rendszere. Az új infrastruktúra-támogatási rendszer célja, hogy a Kormány az intézmények által felajánlott szabad kapacitások (ingatlan és ingó vagyon, szolgáltatások) használatba adásával is segítse a köz érdekében tevékenykedő civil szervezeteket.

A nyugalom a hosszú élet titka
Publikálás dátuma: 2014. március 17.

Berta Józsefnét köszöntötte ma (március 17-én) 90. születésnapján Kapus Krisztián polgármester és dr. Lajkó Norbert aljegyző. Rozika néni egy csokor virágot és egy oklevelet kapott, amit Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke látott el kézjegyével. Berta Józsefné 1924. március 16-án született Jászszentlászlón, Kiskunfélegyházára öt éves kora körül költözött családjával és három testvérével. Szülei már Jászszentlászlón is gazdálkodással foglalkoztak. Itt Kiskunfélegyházán szintén ebből éltek, míg a kommunista éra be nem köszöntött. Ezt követően a háztáji gazdálkodás maradt az egyetlen bevételi forrásuk.
Rozália néni gazdasági iskolába járt három évet, ahol elsajátította a főzés, varrás, kert gondozás alapjai. Tizenhat évesen egy helyi cukrászdában kezdett el dolgozni. Férjével, Berta Józseffel a cukrászdában ismerkedett meg, első látásra kialakult közöttük a szimpátia. Rövid udvarlás után egybekeltek. Három gyermekük született, két lány egy fiú.

Elárvult közlekedési tábla
Publikálás dátuma: 2014. március 17.

Szikora István olvasónk az alábbi levéllel kereste meg a Félegyházi Közlöny szerkesztőségét: „A mellékelten csatolt képeken látható közúti jelzőtábla Kiskunfélegyházán, az igen forgalmas Bercsényi utca és a Dessewffy utca kereszteződésénél található. A tábla egy hétig hevert a fűben, most már több mint egy hete a fát támasztja, de minden bizonnyal nem ezt a célt kellene, hogy szolgálja! A város "Közterület felügyelői" naphosszakat róják a város utcáit és nem tűnik fel nekik ez az állapot! A kérdés, hogy miért nem?” Az esettel kapcsolatban Sipos Róbertet, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának munkatársát kerestük meg.

Ismerkedés Lechner Ödönnel és a szecesszióval a múzeumban
Publikálás dátuma: 2014. március 17.

A fiatal kiskunfélegyházi kutatók munkásságát ismertető sorozat keretében Brunner Attila művészettörténész tartott előadást a Kiskun Múzeumban március 12-én Lechner Ödön és Kiskunfélegyháza kapcsolatáról. Előadásából a jelenlévők megtudhatták, hogy a XIX.-XX. század fordulóján alkotó jeles építész hatása több városi épületen is tetten érhető. Ezek között a legfontosabb az 1909 és 1911 között megépült városháza.

Kerékpárút építésre pályázik Kiskunfélegyháza Önkormányzata
Publikálás dátuma: 2014. március 17.

Kerékpárút építésre pályázik Kiskunfélegyháza Önkormányzata.
A Bercsényi utcától a Mezőgazdasági boltig megépítendő szakaszhoz csaknem 142 millió forint támogatást igényelnek. Erről február 26-ai ülésén döntött a város képviselőtestülete. A pályázat részleteit Kapus Krisztián, polgármester tájékoztatta rádiónkat.

Keresztény értékek a magyar alaptörvényben címmel tartottak előadást a Batthyány Lajos Általános Iskolában
Publikálás dátuma: 2014. március 17.

Keresztény értékek a magyar alaptörvényben címmel tartott előadást dr. Salamon László alkotmányjogász március 13-àn Kiskunfélegyházán, a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben.
A rendezvény a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szervezésében valósult meg. Dr. Salamon Lászlót hallják.

Magyar Arany Érdemkereszt Nagy Ferencnek
Publikálás dátuma: 2014. március 17.

Magas állami kitüntetést vehetett át március 15-ei ünnepség alkalmából Nagy Ferenc a Móra Ferenc Gimnázium testnevelő tanára.
A fővárosban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a félegyházi tanárnak, testnevelő tanárként végzett példamutató szakmai munkájáért, diákjainak kiemelkedő országos eredményeiért, valamint Kiskunfélegyháza sportéletében vállalt szerepéért.
Gratulálunk!

Szárzúzó berendezést vásárolt a város
Publikálás dátuma: 2014. március 17.

A külterületi utak rendbetételére alkalmas eszközzel gyarapodott a költségvetési üzem gépparkja. A berendezés 2,2 millió forintba került, melynek árát a Tanyafejlesztési program pályázatán elnyert pénzből fizette ki a város. Az új eszközt ma (március 17-én) adta át Kapus Krisztián polgármester, Vaszkó Józsefnek, a VSZKSZ igazgatójának.
Szárzúzó, a fűkaszához hasonló szerkezet, a vízszintes tengelyre szerelt kalapácsok akár 8-10 centiméter vastagságú tuskókat is képesek összezúzni. A szárzúzó elsősorban a külterületi dűlő utak melletti területek rendbetételére szolgál, de alkalmas a belógó faágak eltávolítására is –mondta el Vaszkó József igazgató.

Szavalóverseny a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. március 17.

Családias légkörben telt március 14-én, pénteken a Weöres Sándorról elnevezett szavalóverseny területi fordulója a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Mint azt Dobos Matild, a verseny szervezője elmondta, a március 15-i ünnepségekre tekintettel kevesen vállalták a felkészülést.
A Weöres Sándorról elnevezett szavalóverseny több évtizedes hagyományokra tekint vissza, azonban a múlt évig Szűcs József nevét viselte. A házigazda kiskunhalasi általános iskola tavalyi névváltoztatásával vette fel a verseny is a Kossuth és Baumgarten-díjas költő, író, műfordító, irodalomtudós nevét – ismertette Dobos Matild a program elején.

Új mentőautó áll szolgálatba Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. március 17.

Mercedes Sprinter típusú mentő gépkocsival gazdagodott a kiskunfélegyházi mentőállomás az Országos Mentőszolgálat uniós fejlesztési programjának köszönhetően. A mintegy huszonhatmillió forintot érő járművet ma (március 17-én) adta át dr. Zentai Attila, az OMSZ Dél-Alföldi Régió orvos-igazgatója és Kapus Krisztián polgármester. A szolgálatba helyezett új mentőautó a mentőállomás korábbi, elöregedett gépkocsiját váltja le.
Dr. Zentai Attila elmondta, az utóbbi évtized legnagyobb mentőautó beszerzése valósulhat meg az Új Széchényi Tervnek köszönhetően, európai uniós forrásokból, melynek keretében 200 új mentőautó áll szolgálatba. Az OMSZ a rendelkezésére álló 11 és félmilliárd forintos keretből 22 mentőállomás épül, 60 pedig megújul, közöttük a kiskunfélegyházi is.

16. Hírek az Újtemplomból
Publikálás dátuma: 2014. március 16.

Március 16., Nagyböjt 2. vasárnapja.

Nagyböjtben minden héten, pénteken és vasárnap keresztutat végzünk, pénteken az esti szentmise után, vasárnap pedig az esti szentmise előtt 5 órakor. Várjuk a csoportok, közösségek jelentkezését keresztút végzésére.
Március 19-én, szerdán reggel ¾ 8-kor Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek atya tart szentmisét a Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola tanulóinak, ezért a 7 órai szentmise elmarad.
A filmklub következő vetítése a pénteki keresztút miatt csütörtökön az esti szentmise után lesz a Plébánián.

Csak a városközpontba jutott lobogó
Publikálás dátuma: 2014. március 16.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén csak a városháza környéke öltözött ünnepi díszbe március 15-én. A „ligetös” főutcán a Deák Ferenc utcáig találhatók a nemzeti színű, illetve a város színeit hordozó lobogók, a Petőfi téren pedig a szobor talapzatának végéig futotta a jelképek kihelyezése. A várost átszelő főútvonal sem jelezte táblától-tábláig, hogy Móra és Petőfi városában emlékeznek a forradalom és szabadságharc évfordulójára. Többek között erre hívta fel szerkesztőségünk figyelmét egy olvasói levél.

Két félegyházi alkotó Kecskemét arcai III. kiállításon
Publikálás dátuma: 2014. március 16.

Szűts Tamás szobrász három éremmel, Molnár István festőművész pedig egy  vászonra festett akril képpel mutatkozott be a XXIX. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt Kecskemét arcai III. című kiállításon.
A XXIX. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál megnyitójára március 14-én került sor a Kecskeméti Kulturális Központban. A fesztivált Dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere nyitotta meg, aki beszédében megemlékezett a fiatalon elhunyt Walter Gábor festőművészről. Az első rendezvény a Kecskemét arcai III. című kiállítás volt. A meghirdetett pályázatra 78 alkotó 158 pályamunkát adott be, melyekből a Szemadám György festőművész, Prutkay Péter grafikusművész és ifj. Gyergyádesz László művészettörténész válogatta össze a kiállítás anyagát. Egy nívós, és a rendezvényhez minden szempontból méltó színvonalú katalógusban lapozgatva idézhetik fel a vendégek a kiállítás anyagának jelentős részét címmel, leírással és az alkotók nevével. A kiadványban – és természetesen a kiállításon is – két félegyházi alkotó munkáival találkozhatunk.

Töredékek a félegyházi Mórák életéből
Publikálás dátuma: 2014. március 16.

Könyvbemutatónak ad otthont március 27-én 17 órától a Hattyúház. Az Akik a mórai talentumból örököltek, Töredékek a félegyházi Mórák életéből című kötetet dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész mutatja be. Közreműködnek: Kapus Béláné és a Constantinum Intézmény tanulói: Izer Klaudia és Podmanitzki Kinga. A Móra-emlékévek jegyében megjelent kiadványt Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciójának vezetője szerkesztette. A programot a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezte.

Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk…
Publikálás dátuma: 2014. március 15.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára emlékezett ma (március15-én) Kiskunfélegyháza. A program a volt tiszti klub udvarán lévő Bem-szobornál kezdődött. A megemlékezés a Petőfi téren folytatódott a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar térzenéjével. Ünnepi beszédet mondott Kapus Krisztián polgármester, országgyűlési képviselő. Közreműködtek a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. A megemlékezés zárásaként az önkormányzat, a fegyveres erők, az intézmények, a pártok és a civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a Petőfi-szobor talapzatánál.

Rádiók a múltból
Publikálás dátuma: 2014. március 15.

Szita Mihály gyűjteményéből nyílt kiállítás március 14-én a Kiskun Múzeumban. A rendezvény nyitányaként az LGT örökzöldnek számító dalát, a „Szól a rádió-t” hallhatta a közönség Kovács- Csonka Szilvia, Nagyné Nagyapáti Anita és Vas László tolmácsolásában A kiállítást Bakos Lajos, a Sirius Rádió ügyvezetője nyitotta meg.
A kiállítás darabjai főleg az 1950-es, 60-as évekből valók, de ezen rádiógyűjtemény bemutatásán keresztül felrajzolódik a kiállítás látogatója előtt technikatörténetünk egyik érdekes és értékes fejezete, a mára már csak hírből ismert honi rádiókészülék gyártás. Nem titkolt cél lehet a magyar rádióipar megmaradt tárgyainak megóvása is, hiszen egy gyűjtemény mindig kedvet ébreszthetnek a szemlélőben arra, hogy hasonló tárgyait jobban megbecsülje. Az öreg készülékek ne kerülgetnivaló lomként porosodjanak a padláson, pincében, fészerekben, ne szemétre vetett hulladékként végezzék pályafutásukat, hanem ékei, díszei legyenek otthonunknak, vagy a mostani kiállítás tárgyainak körét gazdagítsák itt, a Kiskun Múzeum falai között – emelte ki megnyitójában Bakos Lajos.

Megújul Petőfiszállás központja
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

Április 2-án Petőfiszállás központja megújul.
Szász János polgármester rádiónknak elárulta, hogy nem csak egy, hanem 2 jó hírrel is tud szolgálni a település lakosainak. Hogy pontosan milyen beruházások valósultak meg, erről kérdezte a Sirius Rádió a település elöljáróját.

"Mostan szines tintákról álmodom..."
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

Kosztolányi Dezső emlékest lesz „Mostan színes tintákról álmodom…” címmel a Móra Ferenc Gimnázium tanárai, diákjai, Mozgásszínháza előadásában március 26-án, szerdán 17 órai kezdettel, a művelődési központban.

A Szem /Oko/
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

E címmel nyílik kiállítás ma (március 14-én) 18.30 órakor a Wessel Hugó Fotókör szervezésében a művelődési központban. A tárlatot Hájas Sándor újságíró nyitja meg. Közreműködik Zoltán Zoltán. A kiállított fotók az elmúlt évben nagy sikerrel szerepeltek a lengyelországi Lodz városának fotógalériájában. A munkákat március 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Állásajánlatok
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének jelenlegi állásajánlatai. További információk: Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltség, 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 4-5. Tel: 76/461-745.

Átvizsgálták a városháza majolika díszeit
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

Alapos vizsgálatnak vetették alá ma (március 14-én) a városháza attika falának díszítő elemeit. Lehetőség kínálkozik ugyanis arra, hogy az önkormányzat induljon a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. „Kulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása – Városi épített örökség megőrzése” című pályázatán. A támogatás vissza nem térítendő, mértéke az elszámolható költség 90-95-100 százaléka. Az elnyerhető összege alsó határa 141 millió, a maximum 283 millió forint. Siker esetén – mintegy 35 év után – teljes egészében megújulhat az Alföld legszebb városházájának külső homlokzata.

Elindult a regisztráció a Diplomamentő programra
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

Csütörtöktől lehet regisztrálni a kormány által indított Diplomamentő programra, és várhatóan április végén el is indulnak az angol, a német és a francia nyelvtanfolyamok – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. közös, csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára kiemelte: kibővítették a válaszható nyelvek körét, így nemcsak angol és német, hanem francia kurzusokat is tartanak majd. Különböző intenzitású tanfolyamok, így 120, 180 vagy 240 órás közül lehet majd választani, a maximálisan adható támogatás fejenként 300 ezer forint lesz.

Emléknap Kossuth Lajos halálának 120-dik évfordulója alkalmából
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

Kossuth Lajos halálának 120-dik évfordulójára rendez ünnepséget március 20-án Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület.
A város díszpolgára tiszteletére rendezett emléknapon a Blaha Lujza-téri Kossuth mellszobornál és a Városházánál, a Kossuth-emléktáblánál lesz megemlékezés, a városi könyvtárban pedig „Kossuth Lajos azt üzente…” címmel Juhász István tart előadást a „turini remetéről”.
 

Féláras belépő, egészségmegőrző programok, gyógyvíz kóstoló a Róna Kincse Gyógyfürdőben
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

A Víz Világnapja alkalmából egész napos programokkal várja vendégeit a Róna Kincse Gyógyfürdő március 22-én, szombaton – tudtuk meg dr. Körtvélyessy Andrástól. A városi kórház főigazgató-helyettese elmondta: március 22-én, szombaton szürővizsgálatokkal várják az érdeklődőket a fürdő előterében, melynek során lehetőség nyílik csontsűrűség vizsgálatra és talpnyomásmérésre, lesz BEMER pulzáló elektromágnesterápia, és a gyógyvizes medencék, az infraszauna is a látogatók rendelkezésére áll. A vállalkozókedvűek kipróbálhatják az aquafitnesst, a víz alatti csoportos tornát, vagy a relaxációs tornát a tornateremben. Magyarország gyógy-és ásványvizeiből gyógyvíz kóstolót tartanak, és az e napon fél áron megvásárolható, azaz 300 forintos belépőjegy mellé az első 50 látogató még ajándékot is kap!

Hungarikum falu nyílik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

Hungarikum falu nyílik március 15-én délelőtt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
A március 15-i rendezvény a Batthyány szobornál koszorúzással kezdődik délelőtt 10 órakor, ahol dr. Turi- Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke mond ünnepi beszédet. A gazdatársadalom részvételével szervezett megnyitó ünnepségen köszöntő beszédet Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke mond. A Hungarikum falut jelképesen Glattfelder Béla, az Európai Parlament képviselője nyitja meg. Arról, hogy a hungarikumfalu megnyitója mellett milyen programokkal várják hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatókat Kertész Pétert a park ügyvezető igazgatóját hallják.

Kokárdák és zászlócskák a Petőfi szobornál
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

A város oktatási intézményeiben ma (március 14-én) emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójáról. A közgazdasági szakközépiskola diákjai hagyományaikhoz híven a városháza dísztermében tartották meg ünnepségüket. Délelőtt ünneplőbe öltözött óvodások és kisiskolások tűztek nemzeti színű zászlócskákat és kokárdákat a Petőfi-szobor tövébe.
A városi ünnepség holnap (március 15-én) 9.30 órakor kezdődik a volt tiszti klub udvarán lévő Bem-szobornál. A megemlékezés a Petőfi téren folytatódik a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar térzenéjével. A központi ünnepség 10 órakor indul, beszédet mond Kapus Krisztián polgármester, országgyűlési képviselő. Közreműködnek a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

Munkaügyi roadshow a kecskeméti régióban
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

Ahogy azt az elmúlt hónapban hírül adtuk, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a tavaszi időszakban az ország számos pontján toboroz további munkatársakat a kecskeméti Mercedes-Benz gyárba. Ebben az időszakban a Bács-Kiskun megyei Munkaügyi Központok által szervezett és otthont adó roadshow keretében találkozhatnak az érdeklődők a gyár munkatársaival.
A vállalat elsősorban a termelés és a termelést támogató területekre keres legalább szakmunkás végzettséggel szakembereket, ugyanakkor szeretettel várják a diplomázókat és a gyakornoki állások iránt érdeklődőket is. A pályázati kiírás értelmében a Mercedes-Benz Gyár karosszéria üzemébe keresnek pályakezdő és néhány éves szakmai tapasztalattal rendelkező gépkezelőket, gépbeállítókat mechanikus végezettséggel (mechatronikai műszerész, mechanikai műszerész, automatizálási műszerész/technikus), továbbá karosszérialakatosokat, szerkezetlakatosokat autószerelői végzettséggel.

Pakson jártak
Publikálás dátuma: 2014. március 14.

2014. március 13-án, csütörtökön a Móra Ferenc Gimnázium 11. és 12. évfolyamos fizika fakultációs tanulói tanáraik kíséretében tanulmányi kiránduláson vettek részt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-nél.
Három programja volt a napnak. Először kb. másfél órás sétát tettek az atomerőmű területén. Megnézték a 4. reaktor irányítótermét, illetve magát a reaktortermet is – természetesen ólomüveg védőfalon keresztül. Körbejárták a nyolc turbina és generátor egyikét – döbbenetes élmény volt az 510 m hosszú üzemcsarnokban – ahol az ország villamos energiaigényének 40%-át állítják elő.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek