Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Sajtófigyelő 2014.03.21-28.

 
A fiatalokért dolgoznak
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

A Natura Hungarica Alapítvány a NEA szakmai pályázata keretében a város ifjúságát szólította meg. Az elmúlt évben sikerült egy olyan 22 középiskolás fiatalból álló kisközösséget szervezni, melynek tagjai iskolán kívüli ismeretterjesztő és környezettudatosságot népszerűsítő foglalkozásokon vettek részt, és a programokon keresztül megtapasztalták az önkéntes munka örömeit is.

A kitüntető díjakról döntött a képviselő-testület
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

Két újabb díszpolgárt avatnak Kiskunfélegyházán, a városalapítók napján. A legrangosabb helyi szintű elismerésben részesül Kerék Csaba ny. pedagógus és Stuhl József ny. pedagógus (posztumusz). Minderről március 27-i ülésükön határoztak a városatyák.

A Mórák találkozójára készülnek
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

Soron következő ülését tartotta március 27-én a Móra Emlékbizottság. A tagság a Móra Emlékév programjairól egyeztetett, kiemelt figyelmet szentelve a május 17-én megrendezésre kerülő Mórák találkozójának.
A forgatókönyv szerint a program a művelődési központban a vendégek fogadásával kezdődik, akiket ünnepi műsorral köszöntenek. Ezt követően hálaadó misét tartanak a Móra családért a Sarlós Boldogasszony templomban. A misét dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke celebrálja. Délután kiállítás nyílik a városi könyvtárban.

Akik a mórai talentumból örököltek – könyvbemutató a Hattyúházban
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

Könyvbemutatónak adott otthont március 27-én a Hattyúház. A résztvevőket Kapus Krisztián polgármester köszöntötte, az „Akik a mórai talentumból örököltek, Töredékek a félegyházi Mórák életéből” című kötetet dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész mutatta be. Közreműködtek: Kapus Béláné és a Constantinum Intézmény tanulói: Izer Klaudia és Podmanitzki Kinga.

Domborművet avattak II. Rákóczi Ferenc emlékére
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

II. Rákóczi Ferenc emléktábláját avatták fel március 27-én a József Attila Általános Iskolában. A félegyházi születésű alkotó, Pálfy Gusztáv domborművét az Együtt az Összevont Iskola Diákjaiért Alapítvány és a Rákóczi Szövetség támogatásának köszönhetően leplezhették le az iskola bejárata melletti homlokzaton – mondta el avató beszédében Mester Ernő az intézmény vezetője.

Dr. Ujhelyi István biztos a szocialisták sikerében
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

Az Orbán-kormány megbukott, még akkor is, ha ezt az emberek nem árulják el a közvélemény-kutatóknak – állította dr. Ujhelyi István a félegyházi MSZP szervezetének sajtótájékoztatóján. Állítását arra alapozta, hogy országjárása közepette – nem csak a párt aktivistáival beszélgetve – meggyőződhetett arról, hogy az elmúlt években egyre szélesebb réteg szegényedett el, és valamennyi szakpolitikai területen elégedetlenség tapasztalható.

Legyen virágosabb városunk!
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

Negyedik alkalommal hirdeti meg a helyi önkormányzat a Virágos Kiskunfélegyházáért mozgalom versenyét.
Április 11-én, szombaton 8 órától értékesítéssel egybekötött dísznövény, virágkertészeti és kézművestermék bemutató lesz a Petőfi téren és a Gorkij utcában, a művelődési központ, a városi önkormányzat és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület szervezésében.

 

Tűz ütött ki délelőtt a Batthyány iskolában
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

Gyakorlatot tartottak ma (március 28-án) a Batthyány iskolában a kiskunfélegyházi tűzoltók. A feltételezett tűz az intézmény emeleti tantermében ütött ki.
A segélyhívást követően perceken belül a helyszínre érkeztek a tűzoltó autók. A lánglovagok összeszerelték a tűzoltótömlőket. Ez idő alatt a mentésért felelős szakemberek a füstben úszó helységből kimentették a bennrekedt sérülteket.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elrendelésének megfelelően a félegyházi állomány rendszeresen tart gyakorlatokat. Az elmúlt esztendőben az állomány 39 gyakorlaton vett részt, melyek során a tisztek, a kárhelyparancsnokok és a beosztottak munkáját egyaránt ellenőrizni tudják a vezetők.

Világbajnok műkörmös lett Drozdik Melinda
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

A kiskunfélegyházi Drozdik Melinda képviselte hazánkat a Düsseldorfban megrendezett műkörmös világbajnokságon. Az első nemzetközi versenyén hatalmas sikert aratott.
Mindössze hét éve dolgozik műkörmösként Drozdik Melinda és két éve versenyez. A szakma megszerzése után a szakoktatói tanfolyamot is elvégezte. Korábban volt már egy versenyfelkészítőn Kovács Gabriella világbajnoknál, az ő hatására kezdett el versenyezni. Eddig mindössze hét hazai versenyen vett részt, de hat alkalommal dobogós helyen végzett.
A düsseldorfi verseny volt az első külföldi versenye, ahol világbajnoki címet szerzett.

„Az én Félegyházám, az én otthonom”
Publikálás dátuma: 2014. március 28.

Ma, azaz március 28-án, pénteken 17 órakor, a Holló László Képzőművész Kör Petőfi Sándor téri kiállítótermében rendezik meg "Az én Félegyházám, az én otthonom" címmel kiírt rajzpályázat eredményhirdetését, amely egyben a pályamunkák legjavából rendezett kiállítás megnyitója is lesz.

Idén is meghirdették a Helyismereti vetélkedőt Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Idén immár 10. alkalommal hirdették meg a Helyismereti vetélkedőt az általános és középiskolai diákok számára Kiskunfélegyházán.
A vetélkedő témájáról, menetéről Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója tájékoztatta rádiónkat.

A gazdaságfejlesztés lehetőségeiről tárgyaltak a Belorusz vendégek
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Kiskunfélegyházára látogatott Khainouski Aliasandr, a Belarusz Köztársaság nagykövete és Shulga Petr belarusz kereskedelmi tanácsos március 25-én. A vendégek a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület meghívására érkeztek városunkba és a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről tárgyaltak. Ellátogattak a Megaprofil Kft. üzemébe és az IBV gyáregységébe is.

Április elsejétől már új helyen, a volt kommendáns hivatal épületében folytatja működését a központi háziorvosi ügyelet Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Április elsejétől már új helyen, a volt kommendáns hivatal épületében folytatja működését a központi háziorvosi ügyelet Kiskunfélegyházán.
A részleteket Kapus Krisztián, polgármester ismerteti.

Befejeződött a József Attila Általános Iskola volt szolgálati lakásának rekonstrukciója
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Befejeződött a József Attila Általános Iskola volt szolgálati lakásának rekonstrukciója.
A beruházást az Együtt az Összevont Iskola Diákjaiért Alapítvány finanszírozta szülői segítséggel, illetve vállalkozók támogatásával. Az Együtt az Összevont Iskola Diákjaiért Alapítvány 2011-ben kapta meg huszonöt éves használatra az önkormányzattól a József Attila Általános Iskola volt szolgálati lakását. Cserébe az alapítvány vállalta, hogy teljes mértékben felújítja az épületet. A munka elkészült, az ingatlanban két szolgálati lakás és egy üzlethelyiség kapott helyet. A lakásba olyan pedagógus, vagy család költözik majd, aki vállalja az épülethez tarozó terület rendben tartását és segít az intézmény felügyeletében.

Bemutatták a könyvtár internetes archívumát
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Változatos témaköröket ismerhettek meg azok az érdeklődők, akik részt vettek az Internet Fiesta programsorozatán a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A rendezvény keretében meghívott előadók mutatták be például a népzenével, a képzőművészetekkel és a fotózással foglalkozó oldalakat, blogokat. Múltunk az interneten címmel a könyvtár megújult interaktív honlapján található helyismereti archívumot is bemutatták az egyhetes programsorozat keretében. Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy milyen illemszabályai vannak a világháló használatának. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség idén már 15. alkalommal hirdette meg az Internet Fiestát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Domborművet avattak a József Attila iskolánál
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

II. Rákóczi Ferencnek állott emléket az Együtt az Összevont Iskola Diákjaiért Alapítvány és a Rákóczi Szövetség Helyi Szervezete. Pálfy Gusztáv domborműve a József Attila Általános Iskola homlokzati falán kapott helyet. A műalkotást március 27-én leplezték le.
Huszonöt évvel ezelőtt, 1989-ban alakították meg a Rákóczi Szövetséget, azzal a céllal, hogy ápolják névadójuk szellemi örökségét, támogassák a külhoni magyarságot, erősítsék a Kárpát-medencei magyarság összetartozását. A szövetségnek mára már közel húszezer tagja van, 380 szervezet működik a Kárpát-medencében, köztük 190 középiskolai. A helyi Rákóczi Szövetség 2012-ban alakult meg, a József Attila Általános Iskola nevelőtestület ugyanis mindig fontosnak tartotta a magyarságtudat, a nemzeti önbecsülés, és a magyarságtudat ápolását, a nemzeti összetartozás érzésének erősítést – mondta el köszöntőjében Mester Ernő, a helyi szervezet és az alapítvány elnöke.
Kapus Krisztián polgármester elsőként az iskola fejlődéséről beszélt, kiemelte egyebek mellett a megújult sportpályát, a volt szolgálati lakás rekonstrukcióját. Elmondta azt is, hogy ez a második köztéri alkotás, mellyel emléket állítottak városunkban Rákóczi Ferencnek. Félegyháza gazdasági fejlődésének köszönhetően a tavalyi évben már jutott pénz a Rákóczi Szövetség támogatására is –tette hozzá a polgármester.

Egészségnap a Darvas iskolában
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Hetedik alkalommal rendezték meg az egészségnapot a Darvas József Általános Iskolában március 26-án. A nap során az alsó tagozatosok biológiai vetélkedőn, a táplálékpiramisról szóló interaktív előadáson és kézműves foglalkozáson vettek részt. A felsősök kupakokból készítettek képeket, a biológiai vetélkedő után pedig a háztartási kémiáról hallgattak előadást.

Grédert vásárolt az önkormányzat
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Közel tízmillió forintot nyert tavaly a város a Tanyafejlesztési program pályázatán. A rendelkezésre álló keretből egy szárzúzót és egy grédert vásárolt az önkormányzat. A külterületi földutak karbantartására szolgáló eszköz ma (március 27-én) érkezett meg. A grédert Kapus Krisztián polgármester adta át Vaszkó Józsefnek, a VSZKSZ igazgatójának.
A vontatható, elektronikus vezérlésű függesztett gréder a földutak javítására, karbantartására, kialakítására szolgáló berendezés. Elvégezhető vele az utak domborítása, amely a vízelvezetést szolgálja, a rézsű kialakítása, mozgékonysága miatt a kis utak karbantartására is alkalmas – mondta el a Félegyházi Hírek érdeklődésére Vaszkó József.

Kosztolányi Dezső emlékest a művelődési központban
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

„Mostan színes tintákról álmodom” címmel tartottak Kosztolányi Dezső emlékesetet március 26-án a Móra Ferenc Gimnázium tanárai és Mozgásszínház a művelődési központ színháztermében. A rendezvény nagy sikert aratott.

Lekapcsolják a városháza díszkivilágítását
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Idén is csatlakozik városunk a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet világméretű kezdeményezéséhez, a Föld Órája akcióhoz, melynek célja a globális felmelegedés elleni összefogás hangsúlyozása. Ennek jegyében Kiskunfélegyházán március 29-án 20.30 órától – egész éjszakára –lekapcsolják a városháza díszkivilágítását.
A WWF Föld Órája 2007-ben egyetlen város részvételével indult, ám az ausztrál város, Sydney mellé azóta több, mint 6000 település csatlakozott, hogy 60 perces sötétséggel jelezze, figyel a bolygóra! A kezdeményezést 2013-ban már több mint 2 milliárd ember támogatta, így a világ legnagyobb önkéntes környezetvédelmi akciójává vált.

Töredékek a félegyházi Mórák életéből
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Könyvbemutatónak ad otthont ma (március 27-én) 17 órától a Hattyúház. Az Akik a mórai talentumból örököltek, Töredékek a félegyházi Mórák életéből című kötetet dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész mutatja be. Közreműködnek: Kapus Béláné és a Constantinum Intézmény tanulói: Izer Klaudia és Podmanitzki Kinga. A Móra-emlékévek jegyében megjelent kiadványt Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciójának vezetője szerkesztette. A programot a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezte.

Ülésezett a képviselő-testület
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

Bővült a helyi értéktár. Kiskunfélegyháza képviselő-testületének csütörtöki ülésén döntöttek arról, hogy Magyari Béla űrhajós és Balázs Árpád zeneszerző tevékenysége is bekerül a város értékei közé. A 2013 júniusában létrehozott Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság megalakulása óta folyamatosan vizsgálja a beérkezett javaslatokat. Az ülésen döntöttek arról is, hogy pályázatot ad be az önkormányzat az MLSZ Országos Pályaépítési Programjának keretében 60x40 méteres műfüves pálya megépítésére a Honvéd Sporttelepen. Sikeres elbírálás esetén a képviselő-testület 30%-os önerőt, azaz maximum 16 és fél millió forintot biztosít erre a célra a 2014-es költségvetésből.

„Anyák és Királynők”
Publikálás dátuma: 2014. március 27.

E témakörben tart előadást ma (március 27-én) 18 órától Feczák László, görögkatolikus szervezőlelkész és Dr. Domján Mihály tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola III. emeleti dísztermében. A rendezvény szervezője a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége; Kiskunfélegyházi Csoport és Polgári Összefogás; Félegyházáért Egyesület. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A PG mindent vitt
Publikálás dátuma: 2014. március 26.

A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményei között 2014.03.21-én történelem versenyt szerveztek. Budapest adott otthont e nemes vetélkedésnek, melyre a Petőfi Sándor tagintézmény ( a helyieknek: PG) is indított egy 4 tanuló alkotta csapatot, melynek felkészítő tanára Vincze Zsolt volt.

Esély a félegyházi szülészet visszaállítására
Publikálás dátuma: 2014. március 26.

– A jövendő generációk joggal várják el Félegyházán a szülészeti ellátás visszaállítását. Egyebek mellett erről is beszélt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár március 25-én, kedden Kiskunfélegyházán, Lezsák Sándor, a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltje kampányzáró gyűlésén.

Magyar Értékeink Interaktív Verseny
Publikálás dátuma: 2014. március 26.

A kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola Hunyadi katonái csapata hozta el az első helyezést a hétvégén arról a versenyről, amelyen hét település (Ágasegyháza, Bugac, Kiskunfélegyháza, Lakitelek, Nyárlőrinc, Petőfiszállás, Tiszaalpár) iskoláinak 19 csapata indult. A településük értékeiről készítettek blogot a diákok, majd két hónapnyi munka után jutottak a háromfős csapatok a márciusi döntőbe.

Megkezdődött a tiszaalpári üdülő felújítása
Publikálás dátuma: 2014. március 26.

Több mint ötmillió forintot költ a város a tiszaalpári önkormányzati üdülő felújítására. A rendelkezésre állókeretből futja a nyílászárók cseréjére, a terasz leburkolására, a helyiségek kifestésére, a tető és az esőcsatorna hibáinak kijavítására, valamint egy új vizesblokk kialakítására. A munkálatokkal május elejére elkészülnek a szakemberek – tájékoztatta a Félegyházi Híreket Kapus Krisztián polgármester.

Testvérkapcsolat
Publikálás dátuma: 2014. március 26.

Az elmúlt héten a Mórás diákok számára folytatódott az elmúlt évek során megszokott testvériskolai találkozók sora. Az idegen nyelvi tanulmányok fejlesztése mellett, egymás kultúrájának megismerése a kapcsolat célja. Március 16-21-ig 35 tanuló vehetett részt a diákcsereprogramban, mely keretén belül a gimnazisták elutazhattak Kiskunfélegyháza testvérvárosába, Feltrébe.

Zöldjáratok
Publikálás dátuma: 2014. március 26.

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

Tájékoztatjuk Kiskunfélegyháza Város lakosságát, hogy 2014. évben az alábbi ütemezés szerint kerülnek gyűjtésre a keletkezett zöldhulladékok.

A nyár közepéig látható a Rádiók a múltból című tárlat a Kiskun Múzeumban
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

Március 14-én Rádiók a múltból címmel nyílt rádiótörténeti kiállítás a Kiskun Múzeumban,melyet a nyár közepéig látogathatnak az érdeklődök.
A kiállításra Mészáros Márta,a Kiskun Múzeum igazgatója invitálja a Sirius Rádió hallgatóit.

Állami kitüntetés Nagy Ferencnek
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a március 15-i ünnepségen Nagy Ferencnek, a félegyházi Móra Ferenc Gimnázium testnevelő tanárának a Magyar Arany Érdemkeresztet. A magas állami kitüntetést példamutató szakmai munkája, diákjai kiemelkedő országos eredményei, valamint Kiskunfélegyháza sportéletében vállalt szerepe elismeréseként kapta meg a pedagógus.

Bajnai Gordon: A rezsicsökkentés valójában rezsiátverés
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

Rezsiátverésnek nevezte a rezsicsökkentést Bajnai Gordon, az Együtt-PM társelnöke, aki hétfőn Kecskeméten találkozott a választókkal és szimpatizánsaikkal. A politikus a Trió TV kérdésére elmondta: az energiaszolgáltatók veszteségeit valójában az állampolgárok fizetik meg, ezért választási győzelmük esetén igazságosabbá és fenntarthatóvá tennék az energiaköltségeket.

Díszoklevelet kaptak a legkiválóbb énekkarosok
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

A magyar nóta és a népdal szeretetéért és tolmácsolásáért kapott díszoklevelet ma (március 25-én) Fokti Lászlóné, Mogyoró Józsefné a Barátság Énekkar évértékelő rendezvényén. Az elismerést Kapus Krisztián adta át az énekkar tagjainak. A polgármester egyben megköszönte Nagy Ferenc, a Barátság Énekkar vezetőjének munkáját.

Elkészült a Fürdőszálló felújításának programterve
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

A Fürdőszálló sorsának rendezéséről, ehhez kapcsolódóan a turizmus fejlesztéséről tárgyalt március 24-én a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület. A megbeszélésen jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Széles Gábor vállalkozó és Horváth Viktória, a Turizmusért felelős államtitkár is. Az ülést követő sajtótájékoztatón Csányi József bemutatta a KGME programját, amelyet a Fürdőszálló fejlesztésére dolgozott ki az egyesület.

Erdélyben ünnepelték március 15-ét
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

A Szent Benedek Szakképző Iskola 37 diákja és 7 tanára Erdélyben ünnepelte március 15-ét. Testvériskolájuk, a Mircea Eliade Líceum meghívására utazott Segesvárra a csoport. Útjuk során meglátogatták azokat a magyar vonatkozású történelmi helyeket, amelyeket a történelemórákon már megismerhettek. Jó volt azonban a valóságban is látni azokat. Élmény volt számukra őseink lábnyomában lépkedni, és látni azokat az értékeket, amit nemzetünk nagyjai hoztak létre.

Étkezési utalvány a közalkalmazottaknak
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

A város több mint félezer közalkalmazottja részesül március 1-től havi 5.000 forint étkezési utalványban. A munkabéren kívüli juttatást a képviselő-testület döntése értelmében december 31-ig kapják a közalkalmazottak. Az étkezési utalványt ma (március 25-én) adta át a Dózsa óvoda dolgozóinak Kapus Krisztián polgármester.

Hosszított nyitva tartás az okmányirodában
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az országgyűlési választásokon való részvétel lehetőségének biztosítása érdekében, ügyfélszolgálatunkon a szokásos ügyfélfogadási renden kívül
személyi igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal

kapcsolatos ügyekben az alábbi időszakokban is lehetőség van ügyintézésre.

Lantos Szabolcs szabad bádogos és profi amatőr
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

„Ha nem tudok, nem táncolok.” – vallja magáról Lantos Szabolcs barátom, amatőr fafaragó és kiállításrendező, a kiskunfélegyházi civil kulturális élet egyik fontos mozgatórugója. Ezzel természetesen még az elején tisztázni akarja, hogy nincs elájulva portré ötletemtől, melynek elszenvedője lesz. Saját elmondása szerint most éppen nem akar üzenni semmit, mégis rengeteg mondanivalója van beszélgetésünk közben. Önmagát amatőrnek tartja, mégis profi módjára érinti meg munkáival a szemlélőt. A művészetről is így gondolkodik. Az alkotáshoz magány kell, befelé fordulás, a mondanivaló sikeres közvetítéséhez viszont közvetlenség és emberismeret.

Sármentes lesz a városháza udvara
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

Térkővel burkolják le a városháza udvarának teljes felületét. A munkálatokat ma (március 25-én) kezdték el a szakemberek.
A szilárd burkolatnak, az új csatornaszemeknek köszönhetően teljes egészében megoldódnak az udvar vízelvezetési gondjai. A beruházás keretében megújul a belső kapu is. A közel 600 négyzetméteres felület burkolását várhatóan április második felére befejezik a szakemberek – tájékoztatta a Félegyházi Híreket Kapus Krisztián polgármester.

Tűzgyújtási tilalom!
Publikálás dátuma: 2014. március 25.

Március 22-től kezdődően tilos tüzet gyújtani a Bács-Kiskun megye területén fekvő erdőkben és fásításokon, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is!
A hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt a megye erdőterületein és annak környezetében – különösen a parlag- és legelő területekkel határos erdőkben, valamint a fenyvesekben – fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

250 ezer új munkahelyet ígért a PM társelnöke
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

Félnek az emberek, nem merik nyíltan felvállalni pártszimpátiájukat. Egyebek között erről beszélt Szabó Tímea, az Együtt – Párbeszéd Magyarországért társelnöke, aki pénteken lakossági fórumon vett részt Kiskunfélegyházán, előtte pedig sajtótájékoztatón ismertette a baloldali pártszövetség választási programját. A politikus – ahogy elmondta – kormányváltó hangulatot tapasztal az országban.

52 éve működik városunkban a Holló László Képzőművész Kör
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

A Holló László képzőművész kör immáron 52 éve működik, idén pedig Holló László születésének 127. évfordulója is fontos apropó számukra, ami alkotásra, rendezvények szervezésére buzdítja őket.
Mindezt előmozdítandó, Dongó József képviselő javaslatára a város képviselő testülete újabb 5 évre rendelkezésükre bocsátotta a Holló Kör-Galériát, alkotóhelyiségüket. Erről Molnár István, a Holló Kör művészeti vezetője nyilatkozott rádiónknak.

A félegyházi „Madaras bácsi”
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

Meizl Ferenc 40 évig dolgozott pedagógusként. A Batthyány iskolában kezdte pályafutását, a Platán iskola alapító-igazgatója volt. Ambíciója, lelkesedése és tenni akarása nyugdíjasként is teret követelt magának. Így lett a madárvédelem helyi „követe”, akit a térség iskoláiban csak „madaras bácsiként” emlegetnek a gyerekek.

Csapó, felvétel indul, kamera forog… ACTION!
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

Mint eddig már hosszú évek óta, az idén ismét lehetőséget kapott a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium médiaszakköre, hogy tanulmányi kirándulást tegyen a filmezés világába. Mafilm fóti stúdiójában a középkori díszletrendszerrel kezdtük az ismerkedést, ahol többek között olyan produkciók készültek, mint a Ken Follet regényéből készült, A katedrális című sorozat, és a 2012-ben forgatott, A holló című film. Sétálgathattunk középkori főtéren, várudvarban, trónteremben, sőt a várbörtön rejtélyes folyosóin lépkedve mi is egy izgalmas kalandfilm résztvevőinek képzelhettük magunkat. Bepillantást nyerhettünk az Adrien Brody főszereplésével Houdiniről itt készülő film díszleteibe is. (Sajnos innen kameráinkat kitiltották a titoktartás biztosítása érdekében). A középkori kültéri díszlet területe meghaladja az 5 000 m2 -t. Láthattuk a Sorstalanság című filmhez épített barakk tábort, középkori londoni és názáreti díszleteket is. A Máriássy stúdióban éppen kaszkadőrök gyakoroltak, amikor arra jártunk. Mindannyian csodálattal néztük őket, és kedvet is kaptunk, hogy belevágjunk a kaszkadőrkarrierbe. Az akció a későbbiekben sem maradt el, ugyanis a stúdióhoz tartozó fegyvertárba is benéztünk, ahol a középkori fegyverektől kezdve az 1960-as évekig több mint ezer fegyver található. A csoportunkból ketten lehetőséget kaptunk egy AK-47-es kipróbálására, természetesen csak vaktölténnyel, de a hatás így sem maradt el.

Délelőtt folytatódott a Ne légy Jeti projekt Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

Hétfőn délelőtt folytatódott a Ne légy Jeti projekt Kiskunfélegyházán.
Ezúttal a középiskolások ismerkedhettek a gyógynövényekkel és azok jótékony hatásaival. Lendvai Mária környezeti nevelési szakembert az előadás témájáról, valamint a projekt lényegéről kérdeztük.

Előreláthatólag szerdán permetezik a platán és hársfákat Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

Előreláthatólag március 26-án a délutáni, esti órákban végzik Kiskunfélegyháza belterületén a platán, és hársfák növényvédelmi permetezését.
Amennyiben az időjárás miatt a tervezett napon  nem végezhető el a növényvédelemi permetezés, akkor azt követő napok úgy, mint 27 vagy 28-án végzik a permetezést. A felhasználásra kerülő szer méhekre nem, míg vízi szervezetekre közepesen veszélyes.

Endoszkópia – ami az emberi szem elől rejtve van
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

1975 óta dolgozik a kiskunfélegyházi városi kórházban dr. Letoha Viktória. A belgyógyász és gasztroenterológus szakvizsgával rendelkező főorvos asszonnyal a krónikus belgyógyászat osztályvezetőjeként, valamint a gasztroenterológiai és a belgyógyászati szakrendelésen találkozhatnak a betegek. A szakembert ezúttal a Félegyházán rendelkezésre álló endoszkópos lehetőségekről kérdeztük.

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli idén a Félegyházi Táncszínház
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli idén a Félegyházi Táncszínház, mely ez alkalomból jubileumi műsorral készül.
Az összeállításhoz várja az egykori tagok jelentkezését is. Az egykori tagok részvételével április 10-én 18 órakor tartanak megbeszélést. A találkozón való részvétel jelentőségéről Kovács-Csonka Szilvia, a Félegyházi Táncszínház titkára tájékoztatta rádiónkat.

Kikindán járt a Darvas küldöttség
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

2014. március 21-én a Darvas József Általános Iskola 19 fős küldöttsége Kikindán járt. A Fejős Klára Általános Iskola már több éve a Darvas iskola testvériskolája. A kikindai iskola most ünnepelte fennállásának 202. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Darvas iskola 3.a osztályából 11, a felső tagozatosok közül pedig 5 tanuló képviselte az iskolát.

Lovak és lovasok a Kiskun Múzeumban
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

A Nyeregszemlét és a Hortobágyi Lovasnapokat népszerűsítő, lovas tematikájú képzőművészeti kiállítás nyílt „Lovak és lovasok” címmel a Kiskun Múzeumban március 17-én. A vendégeket Solymosi Bertold köszöntötte. Elmondta, Ópusztaszer és Kunszállás után, a Nyeregszemle a Hortobágyon talált befogadásra és június 20-ától 22-éig az ottani nagy hagyományokkal bíró lovasnapokhoz kapcsolódik. A vándorkiállítás nem véletlenül Kiskunfélegyházán került bemutatásra első alkalommal, hiszen a hajdúságban megrendezendő lovas fesztivál szervezőközpontja városunkban működik.

Tiszta víz kerülhet a pohárba
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

Tizenöt Bács-Kiskun megyei település juthat az előírásoknak megfelelő tiszta ivóvízhez egy éven belül. Az ivóvízminőség-javító beruházás ünnepélyes alapkőletételét Kunszálláson tartották. A lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása az önkormányzatok kötelező feladata. Ez a legfontosabb közszolgáltatások egyike, amely nélkülözhetetlen emberi szükségletet és társadalmi-közegészségügyi igényt elégít ki – mondta el az alapkőletétel alkalmával Törőcsik Zoltán projektmenedzser.
 

Vasárnaptól tartósélelmiszer-gyűjtést rendeznek az ország katolikus templomaiban
Publikálás dátuma: 2014. március 24.

Immár hagyományos módon-a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására-nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést rendeznek az ország katolikus templomaiban a rászorulók javára.-március 23-30-ig.
Arról,hogy városunkban konkrétan hol és miként valósul ez meg, Hajagos Gyula, a Szent István Templom plébánosa tájékoztatta rádiónkat.
 

Ezüstös Józsefesek!
Publikálás dátuma: 2014. március 23.

Baján, a Sugovica ÁMK-ban került megrendezésre március 20-án a Kosárlabda Diákolimpia -IV. korcsoportos fiúk megyei döntője. A sikeres selejtező után mindannyian a tisztes helytállást várták a félegyházi fiúktól, a helyszínen azonban egy kisebb csoda történt.
Eredmények:
Kiskunfélegyházi József Ált. Iskola – Bajai Sugovica ÁMK 52 : 11
Kiskunfélegyházi József Ált. Iskola – Kunszentmiklósi Baksay 49 : 9

A két fantasztikus győzelmüknek köszönhetően a kiskunfélegyházi fiúk a megyei döntő 2. helyezettjei lettek, ezzel kiérdemelve a továbbjutást – selejtezőt a területi döntőbe.
Az iskolai csapat tagjai: Bondor Ádám, Bálint Erik, Síber Nikola, Kanyó Ákos, Klinkó Benedek, Varga Ákos, Kovács Máté, Kelemen Dániel, Síber Julian, Huszka Bendegúz, Gémes Kristóf, Bozóki Márton.
A csapat edzője: Simon Zoltán.

Rózsa Sándorról és betyárseregéről a Kiskun Múzeumban
Publikálás dátuma: 2014. március 23.

Karikás ostor pattogásától volt hangos március 22-én a Kiskun Múzeum udvara, Kunsági Bogár Bálint tartott ugyanis bemutatót Seres István: Karikással a szabadságért című könyvének bemutatója előtt a Tárt kapuk – nyitott nap című program keretében.
A Karikással a szabadságért – Rózsa Sándor és betyárserege 1848-ban című kötet szerzőjét Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója faggatta. Seres István elmondta, a könyv lényegében pár hónap története. Arról szól, hogy Rózsa Sándor hogyan kapott amnesztiát. Kossuth Lajos miért fogadta el a köztörvényes bűnöző segítségét, a betyársereg miként szolgálta a forradalmat a Délvidéken.
A kutatása befejeztével ugyanaz a pozitív kép maradt meg a szerzőben Rózsa Sándorról, mint munkája elején. Rózsa Sándor tisztesen helyt állt 1848-ban, mégsem kapta meg, és kapja meg az őt megillető figyelmet – hangsúlyozta Seres István.
A kötet szerzője egyben köszönetet mondott Mészáros Mártának a kutatásban nyújtott segítségért.
A nyílt napon az érdeklődők díjmentesen látogathatták meg a Kiskun Múzeumot, a Petőfi Sándor Emlékházat és a Móra Ferenc Emlékházat.

Fákat ültetnek a selymesi kerékpárút mellé
Publikálás dátuma: 2014. március 22.

Nyolcvanhat facsemetét ültetnek el ma (március 22-én) a selymesi kerékpárút mellett, valamint rendbe teszik, megmetszik a meglévő faállományt. A fapótlást a Selymesért Egyesület tagjai végzik el.
Tavaly százharminc facsemeteét ültettek el a selymesi kerékpárút mellé, ám sem az időjárás, sem pedig az agyagos, szikes talaj nem kedvezett a növényeknek. A fák nagy része elpusztult a belvíz, majd a szárazság miatt. A most elültetésre kerülő csemetéket a városi parkerdő vizesebb területéről hozták, bízva abban, hogy ezek az „edzettebb” fácskák elviselik a szélsőségesebb körülményeket. Az idei tavasz időjárása is kedvezőbbnek tűnik, a nyáron pedig kéthetente alaposan megöntözik a fákat – mondta el a Félegyházi Hírek érdeklődésére Ván Jenő, a körzet önkormányzati képviselője, a faültetés kezdeményezője.

Festmény kiállítás nyílt a Hattyúházban
Publikálás dátuma: 2014. március 22.

Balogh Tibor festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás március 21-én a városi könyvtárban. A tárlatot Szabó Ildikó művész-tanár ajánlotta a közönség figyelmébe, közreműködtek a Móra Ferenc Gimnázium tanulói. A kiállítás április 18-ig tekinthető meg a könyvtár nyitva tartási idejében.
Balogh Tibor állami gondozottként nevelkedett, a tiszadobi gyermekvárosban tanulta ki a festő, valamint a hegesztő szakmát. Nevelői, tanárai már korán felfigyeltek tehetségére. Beiratkozott a Magyar Képzőművészetei Egyetem képgrafika szakára, ahol elsajátította a művészeti alapokat. Mestere Kőnig Róbert grafikusművész volt. Balogh Tibor Budapesten él és alkot. Számos csoportos kiállításon szerepelt, több ízben a tiszadobi Andrássy-kastélyban, a Balázs János és a Barcsay Galériában, a Fészek Klubban, illetve a Művészetek Völgye fesztiválon.

Folytatódhat a városháza felújítása
Publikálás dátuma: 2014. március 22.

Sikeres pályázat esetén tovább folytatódhat az életveszélyes városháza felújítása Félegyházán. Az önkormányzat indul ugyanis a Kulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása – Városi épített örökség megőrzése című pályázaton. Erről szerdai rendkívüli ülésükén döntött a képviselő-testület. Ha támogatják a város pályázatát, akkor megújulhat a városháza jelenleg aládúcolt tető és födémszerkezete, felújítják a csatornarendszert, valamint rögzítik az attikafalon elhelyezett díszítő elemeket.
 

Állásajánlatok
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének jelenlegi állásajánlatai. További információk: Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltség, 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 4-5. Tel: 76/461-745.

Az agykutatásban nyertek bepillantást a diákok
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Az agykutatás hete alkalmából meghívást kapott a Móra Ferenc Gimnázium a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának nemrég átadott épületébe – tájékoztatta szerkesztőségünket Kocsis Géza munkaközösség-vezető. A kiránduláson 41 diák vett részt 3 kísérőtanárral. A kutatóközpontban néhány fős csoportokban foglalkoztak a tanulókkal, akik 16 mérőhelyen, szakértő segítők felügyelete mellett pszicho-fiziológiai teszteket végezhettek magukon és társaikon. Megmérhették továbbá reakcióidejüket és kipróbálhattak különböző „érzékcsalódásokat” is. Mintegy 15 éve van kiváló kapcsolata a két intézménynek, a gimnázium rendszeresen meghívást kap a Természettudományi Kutatóközpont novemberi nyílt napjára.

Az elszegényedés problémájára hívták fel a félegyháziak a figyelmet egy lakossági fórumon
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Dr. Ujhelyi István, a Parlament szocialista alelnöke és dr. Garai István Levente, a baloldali összefogás országgyűlési képviselőjelöltje a közelmúltban lakossági fórumon találkozott a félegyháziakkal, hogy az ország és régiónk helyzetéről beszélgessenek.
A fórumra érkezők sok dologra hívták fel a figyelmet, de a legjellemzőbb kérdéskör az elszegényedés volt. A tapasztalatokról magát dr. Újhelyi István képviselőt kérdeztük.

In Memoriam Kishegyi Simon
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Elhunyt Kishegyi Simon nyugdíjas címzetes iskolaigazgató, Nemesnádudvar díszpolgára. Csaknem két évtizede, hogy Kiskunfélegyházán is megismerhettük őt: a pedagógusi hitvallásáról híres, nagy tudású tanárt, igazgatót. A város, a félegyháziak befogadták.

Kossuth Lajosra emlékezett Félegyháza
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Kossuth Lajos halálának 120-dik évfordulója alkalmából Kossuth-emléknapot szervezett március 20-án, csütörtökön délután Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. A város díszpolgárának emléke előtt az őt ábrázoló, Blaha Lujza téri Pálfy Gusztáv mellszobornál, majd a városháza árkádjában elhelyezett Kossuth Lajos-emléktáblánál koszorúzással tisztelgett az utókor. A megemlékezés méltó zárásaként a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Juhász István, Kiskunfélegyháza díszpolgára idézte fel a „turini remete” életét, erkölcsi szilárdságát, emberi nagyságát és személyes tragédiáját „Kossuth Lajos azt üzente…” címmel.

Megnyílt a Wessel Hugó fotókör kiállítása
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Szem /OKO/ címmel nyílt meg március 14-én a Wessel Hugó fotókör kiállítása a Művelődési Központ aulájában.
A tárlatot Hájas Sándor újságíró ajánlotta a közönség figyelmébe, aki a következőket emelte ki.

Nem hagynák veszni Kemencét
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

A Börzsöny lábánál, a hegység és az Ipoly-völgye között fekszik egy hangulatos, csendes falu, Kemence. Valamikor a 80-as években – egészen a 90-es évek közepéig – gyerekzsivajtól volt hangos nyaranta a Nagyvölgy. Leginkább félegyházi gyerekek népesítették be a környéket. A strand felett, az erdő szélén, egy tisztáson épült fel a kiskunfélegyházaiak tábora, amely a város tulajdonában van. Ha háttal állunk a Jancsi-hegynek, szemben a gyerekek által csak „Majompofának” hívott Malomkő és a Barát-sziklák vigyázzák a tájat. Kemence közel ezerfős település, innen pár kilométer csak a Felvidék. A falu kedvelt úticélja azoknak, akik kirándulni akarnak, közben megnézhetik a Tájházat is. Régi falai közt bárki visszatekinthet a múltba, bepillantást nyerhet, hogy milyen is volt az élet a XIX. század elején. Nem messze a Római katolikus templom, vele átellenben pedig a Vármegyeháza épülete áll. Valaha fontos település, Hont vármegye központja volt Kemence.

Óvodások vendégeskedtek a vízmű telepen
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Óvodások látogattak el ma (március 21-én) a Bácsvíz Zrt. Alpári úti telephelyére a „Ne légy Jeti!” című program keretében. A gyermekek megismerkedtek a telephellyel, bepillantást nyerhettek a szennyíz-és a szelektívhulladék kezelésének folyamatába. A szervezők mindezen túl játékos vetélkedőkkel várták az óvodásokat – tájékoztatta a Félegyházi Híreket Kárpáti Rita programszervező.
A „Ne légy Jeti!” című projektre a Kistérségi Többcélú Önkormányzati Társulás nyújtott be korábban pályázatot, mely tavaly nyáron pozitív elbírálásban részesült. A társulás időközben megszűnt, így a kiskunfélegyházi önkormányzat vállalta, hogy átveszi a projekttel kapcsolatos feladatokat. A pályázat keretében Félegyháza és a kistérség 33 intézményében szerveznek különböző témaheteket, témanapokat.

Pénteken nyitja meg kapuit a kívül-belül megújult Petőfi Mozi, Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Március 21-én nyitja meg kapuit a kívül-belül megújult Petőfi Mozi Kiskunfélegyházán.
Az első héten filmfesztivál keretében mutatják be az elmúlt hónapok sikerfilmjeit. A filmszínház nyitva tartásáról Reményi Richárd, a mozi üzemeltetője tájékoztatta rádiónkat.

Szent Benedek napot tartottak a gépészek
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Első alkalommal rendezték meg a Szent Benedek napot a Szent Benedek Szakképző Iskolában március 19-én. A reggelt dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentmiséje nyitotta meg a Szent István templomban. Ezt követően a diákok változatos programokon vettek részt. Az évfolyamok összemérték erejüket kosárlabdában, labdarúgásban, csocsóban, dartsban, pingpongban és íjászatban. Emellett hittan-, műveltségi- és sportelméleti versenyekkel töltötték idejüket. Meghallgathatták Titusz atya Szent Benedek életét és Pannonhalmát bemutató előadását is.

Szombaton Vezér Ferenc atyára emlékeznek Petőfiszállás-Pálosszentkúton
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Március 22-én lesz Vezér Ferenc atya születésének 100. évfordulója.
Ebből az alkalomból szombaton 16 órakor érseki szentmisét tartanak a Petőfiszállás-Pálosszentkúti kegytemplomban, majd azt követően 17 órakor megemlékezésre kerül sor Ferenc atya sírjánál, ahol Bátor Botond atya és Ékes Ilona képviselő mondanak beszédet. A megemlékezés koszorúzással zárul.

Természettudományos szakmai nap a Móra gimnáziumban
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

Dr. Molnár Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Fizika szakamódszertani intézetének nyugalmazott tanára tartott előadást ma (március 21-én) „A fizikaoktatás kihívásai „ címmel a Móra Ferenc Gimnázium megújult természettudományos laboratóriumában.
„A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Móra Ferenc Gimnáziumban Kiskunfélegyházán” projekt keretében megrendezett természettudományos szakmai napot Mayer Tamásné, a KLIK Kiskunfélegyházai Tankerületének igazgatója és Rosta Ferenc, az intézmény igazgatója nyitotta meg. Dr. Molnár Miklós előadása után szekcióülések kezdődnek a szakma képviselői számára.

Zenei meghallgatásokat tartanak Félegyházán
Publikálás dátuma: 2014. március 21.

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola lehetőséget kínál arra, hogy a leendő első osztályos ifjú zenészpalánták megmutassák tehetségüket. Zenei meghallgatásokat tartanak két időpontban, március 25-én kedden 8-tól 18 óráig, 26-án szerdán pedig 8-tól 13 óráig. Az intézmény a közeljövőben arra is lehetőséget biztosít, hogy fórum keretében értékeljék az intézmény képzési rendszerét. Erre a rendezvényre április 23-án 17 órakor kerül sor.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek