Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Sajtófigyelő 2014.04.18-25.

 
Állásajánlatok
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének jelenlegi állásajánlatai. További információk: Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltség, 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi tér 4-5. Tel: 76/461-745.

Árverezik a Fradi mezt
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Az Albert Flórián emlékkiállítást követően Horváth Tamás egy Fradi mezt bocsát árverésre. A mezt a jelenlegi csapat valamennyi tagja dedikálta, de aláírásával tisztelte meg ifj. Albert Flórián, Lipcsei Péter, Rákosi Gyula és Ebedli Zoltán is. A zöld-fehér ereklye kikiáltási ára 1000 forint.

Csütörtökön ülésezett Kiskunfélegyháza képviselőtestülete
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Továbbra sem oldódott meg a kiskunfélegyházi repülőtér jelenlegi üzemeltetője, illetve az egyik, a legnagyobb hangárt bérlő egyesület ügye.
A lassan több mint évtizedesre nyúló pereskedésről és a képviselőtestület április 24-ei döntéséről Balla László alpolgármestert kérdeztük.

Elkezdődött a telep-program, megjöttek a tévhírek
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

A legfrissebb kutatások szerint alig 45 százalék az esélye annak, hogy egy most 30 éves férfi megérje a nyugdíjkorhatárt, ha a legmagasabb iskolai végzettsége nyolc általános vagy szakmunkás-bizonyítvány. További kockázat, ha lakóhelye hátrányos helyzetű kistérségben van és nincs munkája. Ezeken már csak egy mutató ronthat: ha a telepen élő személy roma származású. Ezen próbál meg segíteni az Európai Szociális Alap, amelynek finanszírozásában megvalósuló „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza Város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumban” elnevezésű projekt nyitórendezvényére 2014. február 5-én került sor a volt Bankfalui iskola egykori tornatermében. A nyitórendezvény óta eltelt 2 hónapban alaposan felpörögtek az események: a 7-8. osztályos felzárkóztató és az építőipari képzés elindítása után hamarosan a leglátványosabb projektelemekkel folytatódik a program: májusban elkezdődik a Csillagpont kialakítása valamint a Délibáb utca mögötti terület hulladékmentesítése.

Erzsike néni 95 éves lett
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Születésnapját ünnepelte ma (április 25-én) Juhász Istvánné a Csanyi úti otthonban. A szépkorú hölgyet Kapus Krisztián polgármester, Gálig Erzsébet, az intézmény igazgatója, családja és az otthon lakói köszöntötték a jeles napon. Erzsike néni a virágok és a torták mellé egy oklevelet is kapott, amit Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke látott el kézjegyével.

Gyógynövényekkel ismerkedtek a mezgések
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

A gyógynövényekkel ismerkedtek a „Ne légy Jeti” program keretében a mezgések április 23-án. A foglalkozáson résztvevők játékos feladatokat oldottak meg. Fel kellett ismerni a növényeket és magvakat, amelyek tulajdonságairól Lendvai Mária környezeti nevelő adott részletes tájékoztatást. Készítettek körömvirág kenőcsöt és gyógynövény pakolást. Mindezek után finom falatkákat kóstoltak, amelyek vitamindús növényekből készültek. Lendvai Mária arra biztatta hallgatóságát, hogy aki teheti, termessze a gyógynövényeket és használja egészségvédő hatásukat.

IBV Hungária a Frankfurti vásáron
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Városunk egyik legnagyobb munkáltatója, az 500 főt foglalkoztató IBV Hungária Kft., idén harmadik alkalommal vett részt kiállítóként a nemzetközi világítástechnikai szakkiállításon, a kétévente megrendezett Light and Buildingen. Az április elején, Frankfurtban megtartott vásáron több mint 2300 kiállító képviseltette magát és körülbelül 200 ezer látogató nézte meg a kiállítást.

Közönségtalálkozó a Pulitzer-díjas újságíróval
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Az ország egyik legkedveltebb írója, újságírója látogatott Félegyházára április 24-én. Schäffer Erzsébet a Petőfi Sándor Városi Könyvtár közönségtalálkozójának vendége volt. Munkásságáért számos elismerést átvehetett, így például megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét. Az olvasóközönség például a Toronyiránt, a Pókfonálon, A temesvári lány és A szőlővirág illata című művek szerzőjeként ismerheti. Schäffer Erzsébet hosszú idő óta a Nők lapja munkatársa, újságírói pályafutását Pulitzer-díjjal jutalmazták.

Milliárdos beruházás a Homokhátságon a zöldebb környezetért
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Megújul és modernebb lesz a kiskunfélegyházi hulladékudvar. A meglévő létesítményt egy újrahasznosító központtal bővítik 2015 március végéig. A beruházás a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nyertes pályázata keretében valósul meg. A már elkezdett fejlesztési munka a társulás több települését is érinti. Az Európai Unió és a Magyar állam összesen 4,6 milliárd forintot meghaladó támogatással segíti a zöldebb környezet kialakítását Homokhátságon.

Olcsóbb lesz a jelzőlámpák üzemeltetése
Publikálás dátuma: 2014. április 25.
Korszerűsítik a jelzőlámpákat Félegyháza belterületén, az 5-ös számú főút mentén. Első ütemben a Bercsényi úti és a Halasi úti csomópontban végzik el a munkálatokat, amely során energiatakarékos, hosszú élettartamú LED-es fényforrásokat szerelnek be a lámpatestekbe. A rendszer távvezérléssel működik, a forgalomtól függően ad majd zöld jelzést a közlekedőknek.
Az üzemeltetést a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Félegyháza önkormányzata közösen látja el. A felújításoknak köszönhetően csökken a működtetés költsége, mivel a korszerű LED-es fényforrások kevesebb energiát fogyasztanak majd. A forgalomirányító jelzőlámpák cseréje miatt sebességkorlátozást is bevezettek az érintett szakaszokon.
Sikeres turisztikai pályázatok
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Turisztikai tevékenységek ösztönzésére lehetett pályázatot benyújtani az elmúlt év végén a Kiskunok Vidékéért Egyesülethez. Határidőre huszonkettő pályázat érkezett be, ebből tizenkettő a kiskunfélegyházi, öt a halasi, öt a majsai térségből. Az igény mintegy kétszerese volt a rendelkezésünkre álló keretösszegnek. A pályázatok ügyintézése lezárult, minden pályázat átesett az ellenőrzésen, a pontozási szempontok alapján ragsort állított fel az elnökség.

Suliváró foglalkozást rendeztek a leendő első osztályosoknak csütörtökön a Darvas általános iskolában
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Április 24-én ismét suliváró foglalkozást szerveztek a hamarosan I. évüket kezdő óvodásoknak, és szüleiknek a Darvas József Általános Iskolában.
Amíg a gyermekek ezúttal kézműves foglalkozásokkal találkozhattak az iskolában, addig a szülők egy előadáson vehettek részt. A rendezvénysorozat jelentőségéről Jankovszky Zoltánné, intézményvezetőt kérdeztük.

Szoboravató
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Morell Mihály akadémikus, szobrászművész, Szkíta Aranyszarvas Díjjal kitüntetett filmvágó, Kiváló- és Érdemes művész emléktábláját avatják fel április 28-án, 14 órakor, a félegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban. Köszöntőt mond Rosta Ferenc igazgató, közreműködnek a gimnázium tanulói.

Szombaton rendezi meg Tárt Kapuk - Nyitott Nap című rendezvényét a Kiskun Múzeum
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Április 26-án rendezi meg Tárt Kapuk - Nyitott Nap című rendezvényét a Kiskun Múzeum.
A nyitott nap programjai délelőtt 10 órakor az "Elszármazott félegyháziak" előadássorozat keretében Mészáros Márta igazgatónő előadása hallgatható meg Családtörténeti kutatások Félegyházán címmel. Erről, valamint a nyitott nap további programjairól Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója tájékoztatta rádiónkat.

Tisztelt Lakosság!
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Az idei esztendőben , a Parkerdőben a majális megszervezése érdekében egy külsős cég kereste meg a Képviselő-testületet. E cég megkapta a Képviselő-testülettől a hozzájárulást a Parkerdő ingyenes használatához, a rendezvény lebonyolításához.
Sajnálattal vettük tudomásul a szervezőnek a mai napon megküldött azon közleményét, hogy a május 3. napjára tervezett majális – technikai okok miatt – mégsem kerül megrendezésre. A szervező által megküldött közleményt az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Többszáz ellenfele akadt Madárnak Félegyházán
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Ökölvívó bemutató foglalkozást és sporttalálkozót szervezett ma (április 25-én) a Félegyházi Ökölvívó Tehetséggondozó Alapítvány és a Jövő Bajnokai Egyesület a városi sportcsarnokban a fiatalok számára. A rendezvény vendége volt Erdei Madár Zsolt többszörös Világ- és Európa-bajnok félnehézsúlyú profi ökölvívó és Bedák Zsolt kis-pehelysúlyú Európa-bajnok.
Pályafutásom során mindig ügyeltem arra, hogy példával szolgáljak a fiatalok számára.  Azt gondolom, hogy a gyerekeknek nagyon fontos az, hogy sportoljanak, ne kallódjanak el, ne a számítógép előtt éljék le az életüket.  Az ökölvívás nemcsak nagyszerű sport, hanem kiváló nevelőeszköz.  Fegyelemre szoktat, fejleszti a csapatszellemet – mondta el a Félegyházi Hírek érdeklődésére Erdei Zsolt.

Útlezárásokra kell készülni a jövő héten
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Április 28 és május 1. között forgalomkorlátozásokra kerül sor Félegyháza belterületein. Április 28-án, hétfőn az esti óráktól tilos lesz a megállás a Kossuth Lajos utca – Izsáki út – vasútállomás közötti szakaszon és az állomás előtti parkolóban is egészen az április 29-én az esti órákig, a Návay-emlékmű avató ünnepségének végéig. Április 29-én 15 órától 18 óráig teljes lezárásra kerül ez a szakasz a rendezvény miatt. Szintén április 29-én az esti és éjszakai órákban a ballagó középiskolások felvonulására kell számítani a városban. Április 30-án háromnegyed 7 és 11 óra között a Kossuth utcát teljesen lezárják az 5-ös számú főúttól egészen a vasútállomásig, amelyet a KÉSZ Aréna parkolóján keresztül lehet majd megközelíteni. Május 1-én a Móra Ferenc-szobor koszorúzása miatt 13.30 és 14 óra között a Lónyai utca és a Zrínyi utca közötti szakaszon zárják le a Kossuth utcát.

Vidámság, jókedv – Mezgés nap
Publikálás dátuma: 2014. április 25.

Idén sem maradt el a hagyományos Mezgés nap. A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola diákjai április 24-én reggel, a Föld napjához kapcsolódva, több mázsa szeméttől szabadították meg városunk utcáit, tereit. A program a tangazdaságban folytatódott, ahol versenyek, kézműves foglalkozás, íjászkodás, lovaglás, kocsikázás, bemutatók, aszfaltrajzverseny, traktorgumi gurítás és egészségügyi szűrések várták a diákokat.

A grafológiáról közérthetően
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

A grafológia tudományáról, az íráskép elemzéséről és az írásképből kiolvasható tulajdonságokról hallgathattak meg előadást a közelmúltban a Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola diákjai. Kiss Zsoltné Pécsi Katalin grafológus, pedagógus, kriminalisztikai írásszakértő jóvoltából egyebek között arról is hallhattak a 12/A osztály tanulói, hogy hogyan függ össze az íráskép és megfelelő pályaválasztás.

Gyorsan kijavítják a csatornázás során keletkezett hibákat
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

A befejezéshez közeledő csatornaberuházással kapcsolatban tartott lakossági fórumot a Bankfaluban és a Zöldmező lakótelepen Dongó József. A térség önkormányzati képviselője elmondta, hogy tapasztalatai szerint sok esetben szervezetlen volt a kivitelezés és ebből adódtak problémák. A lakók nyitott munkaárkokra hívták fel a figyelmet, illetve arra panaszkodtak, hogy sok helyen nem megfelelően tömörítették a nyomvonalat. Az utak helyreállítása sem fejeződött be mindenütt.

Havi huszonötmillió a KÉSZ Arénára
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Megszavazta a félegyházi képviselő-testület azt a KÉSZ Arénával kapcsolatos előterjesztést, amely szerint májustól havi bruttó 25 millió forintot fizet a város a 3P Kész Aréna Kft.-nek. 12 millió forint úgynevezett egyszeri szolgáltatási díjkülönbözetről is döntöttek a képviselők, ezzel az összeggel a 2014. január, február, március és április havi szolgáltatási díjat emelik fel 22 millió forintról 25 millió forintra. Szintén megszavazták a járdaépítési támogatási rendszer létrehozását ötmillió forint támogatási alappal. A városrészek egyenlő arányban kapnak forrást. A lakosság által igényelhető támogatás a kivitelezési költség 30 százaléka, a fennmaradó összeget az ingatlan tulajdonosa fizeti. A testületi ülés rendhagyó módon ünnepséggel kezdődött, ekkor tettek esküt a nemrég megválasztott diákönkormányzati képviselők.

Ingyenes regisztráció április 30-ig!
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Már csak néhány napig regisztrálhatnak ingyenesen azok az érdeklődők, akik a Swapasap program segítségével szeretnének külföldi csereprogramokon, utazásokon részt venni. A program néhány hónapos elindulása óta már többen találtak nyári üdülési lehetőséget partnervárosainkban.

Két testvérváros a franciaországi Bagnols-sur-Cèze, és a belgiumi Eeklo kezdeményezésére csereprogram indult a testvérvárosok között fiatalok, családok és civilek részére. A program bemutatását követően már több kiskunfélegyházi és a térségben élő fiatal regisztrált az oldalon, és a testvérvárosainkból résztvevők száma is folyamatosan gyarapszik.

Letették az esküt a diák önkormányzati képviselők
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Ünnepélyes keretek között tették le az esküt ma (április 24-én) a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat újonnan megválasztott képviselői. A megbízóleveleket Kapus Krisztián polgármester adta át a képviselő-testületi ülés előtt. A leköszönő GYIÖK-ösök emléklapot kaptak.

Idén április 15-én tartották meg a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati választásokat Kiskunfélegyházán. Az oktatási intézményekből – a korábbi gyakorlattól eltérően – 2-2 fő jutott be a diákönkormányzatba.

Majális a parkerdőben
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Május 3-án (szombat) egész nap kulturális és zenei programok a parkerdőben.
- Iskolák, óvodák és nyugdíjasok műsora
- Tánc, zene, mulatós órák
- Filmslágerek gyermekeknek
- Harcművészeti bemutató
- Sport és játékos vetélkedők
- Operett és musical előadás
21 óra:  Sztárvendég: Irigy Hónaljmirigy
22 órától koncertek 02 óráig

Gyerek programok: gyermekvár, vidámpark, arcfestés, lufik, lovagoltatás.
További infó: 0670 947 37 80
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Megkezdődött a csatornahálózat műszaki átadása
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Befejeződött a nyolc városrészt – Bikahegy, Molnár telep, Bankfalu, Kossuthváros, Zöldmező lakótelep, Kertváros, Móraváros, Aranyhegy – érintő szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése Kiskunfélegyházán. A műszaki átadás ma (április 24-én) kezdődött a városházán. A közel 2,5 milliárd forintos beruházás ünnepélyes átadására május közepén kerül sor. A projekt befejezése után Kiskunfélegyháza csatornázottsága 100 százalékos lesz.

Munkaszüneti nap a rendőrségen
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Szent György nap – a rendőrség napja – alkalmából április 24-e a rendőrség hivatásos állománya számára munkaszüneti nap. Erre való tekintettel a megyei rendőr-főkapitányságokon, a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken ezen a napon az ügyfélfogadás szünetel. A bejelentések felvétele ezen a napon is biztosított a rendőrkapitányságokon.

Schaffer Erzsébet, író, újságíró tart előadást Kiskunfélegyházán a Hattyúházban
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Csütörtökön délután 5 órakor Schaffer Erzsébet, író, újságíró tart előadást Kiskunfélegyházán a Hattyúházban, A férfi elbájolható címmel. Az előadáson érvényes olvasójeggyel lehet részt venni.

Újabb nyertes panelfelújítási pályázatok
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Jó ütemben halad az Asztalos János utca 2-8. szám alatti panelház komplex felújítása, várhatóan a tervezett határidő előtt befejeződnek a munkálatok. Kapus Krisztián polgármester, a körzet önkormányzati képviselője szerint a kormány rezsicsökkentésével, valamint a munkálatok elvégzésével komoly megtakarításokat érhetnek el az itt élők. A város eddigi panelfelújításai közel egymilliárd forint értékben valósultak meg, amihez az önkormányzat 91 millió forintot biztosított az elmúlt években.

Újabb ötmilliót költenek a volt kommendáns hivatal épületére
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Tovább folytatódik a volt kommendáns hivatalépületének felújítása, ezúttal a belső rekonstrukcióra költ ötmillió forintot a város.

 Hivatalosan 2012. július 10-én került a város tulajdonába a közel 150 millió forintot érő Kossuth utcai volt kommendáns hivatal épülete. Az ingatlan részleges felújítása tavaly októberben kezdődött el. A rendelkezésre álló 10 milliós keretből megújult az épület Kossuth utcai külső homlokzatának fele. A szakemberek kijavították a nyílászárók hibáit, rendbe tették a földszinti helyiségeket, ahol orvosi szobákat, várókat alakítottak ki. A felújított részbe áprilisban költözött be a felnőtt és a gyermek háziorvosi ügyelet, valamint a védőnői szolgálat is kapott egy helyiséget.

Városi forgalomkorlátozások április 28. és május 1. között
Publikálás dátuma: 2014. április 24.

Tájékoztatjuk a tisztelt kiskunfélegyházi lakosokat, gépjárművezetőket, illetve Kiskunfélegyházán közlekedő gépjárművezetőket, hogy 2014. április 28. – május 1. között az alábbi forgalomkorlátozásokra kerül sor és tisztelettel kérjük, hogy a forgalomkorlátozásokat szíveskedjenek figyelembe venni, és annak megfelelően közlekedni, illetve megválasztani az útvonalukat.

A Föld napján indult el a tavaszi „Bringázz a munkába!” kampány
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Kerékpárosklubbal közös szervezésben 13. alkalommal indítja útjára a kerékpározást népszerűsítő kampányát, mely idén tavasszal április 22-én kezdődik és május 30-ig tart.
A kampányhoz újonnan csatlakozók száma évről évre nő: tavaly tavasszal a 8000 résztvevőből 2800, az őszi 7000 bringásból 2000 vállalkozott először a rendszeres kerekezésre. Folyamatosan sokasodnak az úti célok is, legutóbb már több mint 2000 munkahelyről regisztráltak biciklisták. 2013 őszén a kampány nyitott a középiskolák, egyetemek, főiskolák felé, a kedvező fogadtatást igazolja, hogy 110 oktatási intézmény csatlakozott közel 400 résztvevővel.

A KÉSZ Aréna üzemeltetéséről döntenek
Publikálás dátuma: 2014. április 23.
A KÉSZ Aréna üzemeltetése is téma lesz a félegyházi képviselő-testület soron következő ülésének. Az erről szóló előterjesztés szerint kötelezettséget vállalnának arra, hogy 2014. május 1-től havi bruttó 25 millió forintot fizet a város a 3P Kész Aréna Kft.-nek. Szintén az előterjesztésben szerepel, hogy egyszeri 12 millió forint díjkülönbözetet is fizetne az önkormányzat a cégnek.
Kiskunfélegyháza egyik impozáns épülete a KÉSZ Aréna, amely nemcsak a sportegyesületek mérkőzéseinek ad helyet, hanem más városi eseményeknek is. A fenntartása azonban nagy terhet jelent az önkormányzat gazdálkodása szempontjából. A képviselő-testület csütörtöki ülésén is téma lesz az aréna helyzete, az előterjesztés szerint májustól havi bruttó 25 millió forintot kellene a városnak fizetni, de 12 millió forint úgynevezett egyszeri szolgáltatási díjkülönbözetről is dönthetnek a képviselők, ezzel az összeggel a 2014. január, február, március és április havi szolgáltatási díjat emelik fel 22 millió forintról 25 millió forintra, visszamenőleg.
Ágasegyházán rendezték meg a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny Bács- Kiskun megyei döntőjét
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

Április 16-án Ágasegyházán rendezték meg a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny Bács- Kiskun megyei döntőjét, melyen általános és középiskolás diákok mérhették össze tudásukat.
A döntőnek nemzetközi vonatkozása is volt, egy szerbiai csapat a Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület Ifjúsági csapata megosztott 3. helyezést ért el. Megyénket az országos katasztrófavédelmi versenyen a bajai Szent István Általános Iskola, valamint a kiskunmajsai Aranycsapat Önkéntes Tűzoltó Egyesület Megyei Polgári Védelemi Szövetség Iskolája képviselte. A verseny részleteiről és arról, hogy milyen feladatokban kellett a diákoknak részt venniük Kovács Andreát, a megyei katasztrófavédelem szóvivőjét kérdeztük.

Átalakították, ellenőrizték, életveszélyesnek találták
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

Kilenc móravárosi társasház közel 200 lakásában kapcsolhatják ki a gázt Kiskunfélegyházán. A kémények ellenőrzését követően a szakemberek megállapították, hogy fennáll a veszélye a szénmonoxid visszaáramlásának. Legalább 500 ember maradhat meleg víz nélkül a hiba kijavításáig.

A Filantrop éves kéményellenőrzését követően szénmonoxid visszaáramlásának veszélye miatt nem használhatják a móravárosi társasházakban azokat a gázkészülékeket, a fürdőszobai vízmelegítőket, melyek a gyűjtőkéményekbe vannak bekötve. Ha ezt a gáz kikapcsolásáig mégis megteszik, akár 500 ezer forintra is büntethetik a lakókat. Erről a megyei katasztrófavédelem tájékoztatta az érintett társasházak közös képviselőit, akik viszont fellebbeztek a határozat ellen.

Az állomásokon is ingyenes internetet biztosít a MÁV
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

Ingyenes vezeték nélküli internet szolgáltatást indított a MÁV több vasútállomásán áprilistól. A Déli, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron is díjmentesen netezhetnek az utasok. A fedélzeti wifit már több mint 700 vasúti kocsiban üzemelte be a vállalat. A szolgáltatás kiépítése egyre több térséget érint, így az InterCity forgalomban például Szeged irányában, valamint a teljes budapesti elővárosi hálózaton elérhetővé vált a díjmentes internet a vonatokon.

Az érintett földtulajdonosok ismerkedtek meg a Szentes-Kiskunfélegyháza közötti kerékpárút terveivel
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

Nagy teherbírású, korszerű úttá szeretnék fejleszteni a 451. számú főutat, amely megfelel az Európai Uniós irányelveknek. Ezzel párhuzamosan kerékpárút épülne Szentes és Kiskunfélegyháza között. Az engedélyeztetési eljárás keretében ma (április 23-án) az érintett földtulajdonosok ismerkedhettek meg az elkészült tervekkel a kiskunfélegyházi városházán.
A tervek elkészítésére 2012-ben, az Új Széchenyi Terv keretében írtak ki pályázatot. A nyertes vállalkozónak a főút 34,5 km hosszban 11,5 tonnás burkolat-megerősítésére és párhuzamos kerékpárút építésére kellett megvalósíthatósági tanulmányt, valamint a szükséges az engedélyezési-, kiviteli terveket készítenie és engedélyeztetnie. A munka során figyelembe kellett vennie az 1 km hosszú, 50 km/h tervezési sebességű belterületi szakaszt, valamint közel 30 km, 90 km/h tervezési sebességű külterületi szakaszt.

Költészet napja- rendhagyó formában a Mórában
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

A Költészet napja alkalmából rendhagyó programot szervezett a Móra Ferenc Gimnázium az egész tanuló ifjúság, azaz 600 diák bevonásával. Azt kérték a tanulóktól, hogy szenteljenek néhány percet az ünnepnek, és szavalják el közösen József Attila A hetedik című költeményét. Az intézmény szerint a vers üzenete hangsúlyozza legerőteljesebben a középiskolás generáció számára fontos mondanivalót, vagyis az egyéniséggé, felnőtté válás problematikáját, hosszú, belső lelki konfliktusoktól sem mentes folyamatát. A gimnázium reméli, hogy hagyomány lesz a rendezvényből – tájékoztatta szerkesztőségünket az iskola magyar munkaközössége nevében Palásti Lászlóné.

Megszépül a polgármesteri hivatal udvara
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

Térkőburkolatot kap Kiskunfélegyháza Polgármesteri Hivatalának udvara. A munkálatokat az tette indokolttá, hogy a vörös salak esős időben felázott, ráadásul a terület nem vezette el a vizet. A kivitelezés során négy új víznyelő aknát építenek ki a szakemberek, továbbá kicserélik a járdaburkolatot, a kerékpártárolót pedig áthelyezik. A munkálatok 650 négyzetméteres felületet érintenek, költsége négy és félmillió forint. A befejezési határidő április 30-a.

Pályázat látássérülteket támogató civil szervezeteknek
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

A TÁMOP-5.4.7/08/1, TÁMOP-5.4.7/08/2 valamint a TÁMOP-5.4.7/09/1 konstrukciók pályázati projektjeiben elért eredmények fenntartása érdekében, a tavalyi évhez hasonlóan a civil szervezetek idén is igényelhetnek támogatást a látássérülteknek szóló regionális hatáskörű szolgáltatások működtetésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2014. évi pályázat lebonyolításával a Vakok Állami Intézetét bízta meg.

Permetezik a platánokat és a gesztenyefákat
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

Értesítjük a Tisztelt lakosságot, hogy Kiskunfélegyháza belterületén elvégzésre kerül a platán, és vadgesztenye növényvédelmi permetezése a délutáni, esti órákban.
A permetezés várható időpontja: 2014-04-28. amennyiben az időjárás miatt fenti napon nem végezhető el a növényvédelem, úgy a pótnapok 04. 29. vagy 04. 30.

Szerdán és csütörtökön 8 és 16 óra között tartják a beiratkozást Tiszaalpáron
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

Április 23-án és 24-én 8 és 16 óra között tartják a beiratkozást Tiszaalpáron a Tündérrózsa Napközi Otthonos Óvodában.
Jelenleg kevés az óvodai férőhely, így gondot jelent a gyerekek elhelyezése. Erről tájékoztatta rádiónkat dr. Vancsura István a település polgármestere.
 

Több mint száz csapat jelentkezett a helyismereti vetélkedőre
Publikálás dátuma: 2014. április 23.

Közel 100 általános és középiskolás csapat jelentkezett a Kiskun Múzeum X. helyismereti vetélkedőjére. A „Boldog békeidők-boldogtalan háború” címmel meghirdetett program célja az, hogy a diákok az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából megismerkedjenek a „boldognak” tartott időszakkal, valamint az első világégés sorsfordító történetével. A vetélkedő csapatoknak Kiskunfélegyházához kötődő feladatokat kell megoldani ahhoz, hogy a városalapítók napján átvehessék a győzteseknek járó okleveleket, jutalmakat.

A csodatévő Fekete Madonna körútja az egyházmegyében
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

II. János Pál pápa szentté avatásának alkalmából érkezik Kiskunfélegyházára a czestochowai Szűzanya kegykép másolata, a lengyel-magyar barátság egyik fontos jelképeként.

A világszerte híres czestochowai Szűzanya kegykép másolatát ifjúsági zarándoklat keretében félegyházi középiskolás diákok hozzák Félegyházára. – A kezdeményezés célja, hogy lelkiekben is felkészítsük a fiatalokat a közelgő Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra, amit 2016-ban Krakkóban rendeznek meg, és amelyre lengyelek már gőzerővel készülnek. Nem csak logisztikailag, hanem lelkileg is – fogalmazott Bese Gergő Péter káplán atya, az esemény fő szervezője.

A megye középiskolásainak szerveztek prózamondó versenyt
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Prózamondó versenyt szervezett a Móra Ferenc Gimnázium a Bács-Kiskun megyei középiskolák 7-13. évfolyamos diákjai számára. A zsűri elnöke Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, Bata Éva, a Vígszínház színművésze és Juhász István Kiskunfélegyháza város díszpolgára volt. Két kategóriában hirdettek győztest, Kovács Balázs, a Pannon Oktatási Központ diákja, valamint Bernáth Lili, a kecskeméti Katona József Gimnázium tanulója bizonyult a legjobbnak.

Aki csak a dolgát tette
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Több évtizedes pedagógusi, testnevelői munkája elismeréseként veheti át a Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára kitüntető címet Kerék Csaba a városalapítók napi ünnepségen. Több félegyházi generáció józsefes tanulójának Csaba bácsija két olimpikont nevelt, 106 alkalommal szerzett egyéni versenyzőivel és csapataival diákolimpiai aranyat. Sportolói, edzői munkájának eredményességét elismerő oklevelek, érmek, serlegek tucatjait őrzik a tablók és a vitrinek. A sikerekre büszke a legendás és közkedvelt testnevelő, de arra még inkább, hogy nemcsak a sporteredményeket elért tanulói köszöntik örömmel nap mint nap az utcán, hanem azok a volt diákok is, akiket csetlő-botló gyermekként – néha szigorral – megtanított kötélre mászni, szekrényt ugrani és beavatta őket az egyéb atlétikai sportágakba is.

Áldozat és Áldás címmel tartottak előadást a múlt héten Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Áldozat és Áldás címmel tartottak előadást április 15-én Kiskunfélegyházán a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben.
Az előadáson Feczák László görög katolikus szervezőlelkésszel és dr. Domján Mihály családterapeuta, szakpszichológussal Makányné Óvári Éva igazgatónő beszélgetett. Feczák Lászlót hallják.

Befejeződött a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése Kiskunfélegyházán, jelenleg az utak sávos helyreállítását végzik
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Befejeződött a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése Kiskunfélegyházán, jelenleg az utak sávos helyreállítását végzik.
A beruházás műszaki átadására április 24-én kerül sor. A 2,5 milliárd forintos beruházás részleteit Kapus Krisztián polgármester ismerteti.

Csütörtökön összeül a képviselő-testület
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Csütörtökön tartja soron következő ülését Kiskunfélegyháza képviselő-testülete. A városatyák egyebek között járdafelújításokról dönthetnek, az erről szóló előterjesztés szerint az önkormányzat támogatási rendszert hozna létre ötmillió forint támogatási alappal, amely ösztönözné a lakosságot a járdák felújítására, kiépítésére. A támogatás mértéke a kivitelezési költség 30 százaléka lenne, a különbözetet az ingatlan tulajdonosa fizetné. Arról is határozhatnak a képviselők, hogy támogatják-e pályázat benyújtását térfigyelő kamerarendszer kiépítéséhez. Az erről szóló előterjesztésben több lehetséges helyszín is olvasható, például a kossuthvárosi játszótér, a Darvas téri játszótér, a Béke tér és a Móravárosi üzletek.

Eger várában ragadtak íjat
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Történelmi íjászversenynek adott otthont Eger vára április 19-én, melyen a félegyházi Turul Koppány Íjászok két fővel vettek részt. A megmérettetésre 240 fős „íjászsereg” gyűlt össze. A versenyzők 20 célnál bizonyíthatták tudásukat.

Emlékparkot alakítanak ki a templomhalomnál
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Folytatódik a feltárás a Bankfaluban található templomhalomnál. Az ásatás befejező fázisára – az NKA és a város támogatásnak köszönhetően – megközelítőleg 3,5 millió forintot költenek. Az ásatás befejezése után kezdődhet el az emlékpark kialakítása, amit a tervek szerint augusztus 20-án adnak át – tájékoztatta a Félegyházi Híreket Kapus Krisztián polgármester.
Az ásatásokhoz idén az önkormányzat 943 ezer forinttal járult hozzá, az emlékpark kialakítására pedig hárommillió forintot fordítanak. Az összeg kétharmadát a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatán nyerte el a város. A rendelkezésre álló hárommillió forintból futja a tereprendezésre, a parkosításra, a térvilágítás, parkolóhelyek kiépítésére, padokra, az árokkal határolt emlékparkba vezető fahíd megépítésére. Bízunk abban, hogy ez a hely nem csak egy emlékpark lesz, hanem Kiskunfélegyháza múltjának egy jelentős pontja, ami a város közel ezer éves történelmiségét bizonyítja – hangsúlyozta a polgármester.

Huszonkét tűz volt a hétvégén
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Balesetek, tüzek adtak munkát a hosszú hétvégén a Bács-Kiskun megyei tűzoltóknak.

Az elmúlt 96 órában 35 jelzés érkezett a katasztrófavédelem Bács-Kiskun megyei műveletirányítási központjába. Ebből 22 tűzeset, 9 műszaki mentés és 4 téves jelzés volt.

Kedden kezdődött és csütörtökig tart Tiszaalpáron a tavaszi lomtalanítás
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Ma kezdődött és csütörtökig tart Tiszaalpáron a tavaszi lomtalanítás.
A kihelyezett lomok begyűjtése az adott napokon reggel 7 órakor kezdődik és az aznapi útvonaltervben szereplő utcák befejezéséig tart. A részletekről Dr. Vancsura Istvánt, Tiszaalpár polgármesterét hallják.

Képeslap kiállítás
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

A Nagyatádon élő Sasvári Tiborné képeslapgyűjteményének az első világháborút bemutató darabjaiból rendeznek kamarakiállítást április 25-én, pénteken 15 óra 30 perckor. a Hattyúházban. A kiállítást megnyitja Mayer Lászlóné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület választmányának tagja.

Legyen öt percre Félegyháza városfejlesztője!
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

A legfrissebb Félegyházi Közlönnyel és Szuperinfóval együtt ezúttal egy kérdőívet is találnak majd postaládájukban a félegyháziak. A Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület szólítja meg a lakosságot: mondják el véleményüket, tapasztalataikat, igényeiket a város életével kapcsolatban.
– A KGME egyik legfontosabb célja kijelölni azt az utat, amelyen haladva Félegyháza épp olyan város lehet, amilyenben a félegyháziak élni szeretnének. Ahhoz azonban, hogy a tervek, célok és koncepciók reálisak és megvalósíthatók legyenek, a valós adottságokra és széleskörű társadalmi konszenzusra kell épülniük. Mindez a lakosság megszólítása nélkül öncélú és „irodaszagú” lenne – véli Csányi József, a KGME elnöke, aki szerint a félegyháziak már bebizonyították, hogy szívesen vesznek részt ebben a munkában, hiszen az egészségügyi alap- és szakellátás témakörét érintő kérdőívet is nagy számban töltötték ki és juttatták vissza.

Május elsején nyit a félegyházi strand
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

A Kiskunfélegyházi Városi Uszoda és Strand felújítási és karbantartási munkálatai még folynak. A jövő héten azonban a fedett uszodát és egy külső meleg vizes medencét is birtokba vehetik a látogatók. A szabadtéri strand – a megszokottak szerint – május elsején nyit ki.
Vaszkó József, a VSZKSZ igazgatója elmondta: a fedett részt már április 28-ától látogathatják az úszni és felfrissülni vágyók. Akkorra elkészül az uszoda felújítása, a belső kismedencék karbantartása, a szaunák és egy kültéri termálvizes medence is rendelkezésére áll a látogatóknak.

Milliárdos beruházás a Homokhátságon a zöldebb környezetért
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Három térség, 82 önkormányzatának több mint 300.000 lakosát érintő projekt valósul meg 2014. március és 2015. március között. A Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 4 milliárd forintot meghaladó támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében kiírt Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése elnevezésű pályázaton.

Vámpírregény Félegyházáról
Publikálás dátuma: 2014. április 22.

Az Olvasás éjszakáján – épp péntek 13-án – jelent meg Victoria - A jóslat címmel a kiskunfélegyházi Fekete Alíz első könyve.

A lebilincselően izgalmas, romantikus kalandregény története Félegyházáról indul, egy vámpírlány küldetéséről, a kihalásra ítélt vámpírfaj megmentéséről szól. Az íróval beszélgettünk.

Alaposan eláztak húsvétkor a padkaporos lányok
Publikálás dátuma: 2014. április 21.

Vödröket és kannákat ragadtak magukhoz a Padkaporos Táncegyüttes férfitagjai hétfőn reggel. A szegedi Ménkű bandával közösen szekérre pattantak és zenélve, énekelve vonultak végig a városon. Az együttes hölgy tagjainak házainál megálltak, majd felidézve a hagyományos húsvéti köszöntőket megöntözték őket. A lányok alaposan eláztak, de egyik sem sértődött meg. Sőt, étellel - itallal várták a locsolkodókat. A fiúk kaptak hímes tojást és szép kis virágokat a mellényükre, kalapjukra. A padkaporosok az idei, jó hangulatú húsvéti locsolkodást hagyományteremtő céllal tartották meg.

Hírek az Ótemplomból
Publikálás dátuma: 2014. április 21.

Húsvéthétfőn szentmisék lesznek 6.30-kor, 8-kor, 18.30-kor; a Kalmár ká­pol­nában 9 órakor.
Április 26-án, szombaton 11.00-kor a Mária Légió szándékára lesz szentmise.
Április 26-án, szombaton 18.30-kor a Szent Mónika Imaközösség szándékára lesz szentmise.
Szombaton Húsvét nyolcadában 18 órakor a zsolozsmából az esti dicséretet imádkozzuk.
A Czestochowai Vándor Madonna kép ünnepe április 25-én (pénteken), április 26-án (szombaton), április 27-én (vasárnap) és április 28-án (hétfőn) lesz a Főplébánián. Bővebb információ a kihelyezett plakáton.

Egészségnapot rendeztek szerdán a Kossuth Szakközépiskolában
Publikálás dátuma: 2014. április 20.

A Ne Légy Jeti program egy újabb állomásának is helyet adott az immáron 3. alkalommal, április 16-án, a Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium által megrendezett, hagyományos Kossuth nap, és az ehhez kapcsolódó újabb egészségnap.
A fő hangsúly az aktív tanuláson, és a kellemes és kreatív feladatokon volt. Hogy mindehhez mit tett hozzá a ne légy jeti program, arról Kárpáti Rita programszervezőt kérdeztük.

A Húsvétra készültek Tiszaalpáron a Tündérrózsa Napközi Otthonos Óvodában
Publikálás dátuma: 2014. április 20.

A húsvétra készültek április 15-16-án Tiszaalpáron a Tündérrózsa Napközi Otthonos Óvodában.
Ilyenkor az óvodás gyerekek szüleikkel együtt közösen festenek tojást és ajtódíszt is készítenek. Arról, hogy milyen programokon vehettek részt a családok Novák Imréné óvónő nyilatkozott rádiónknak.

Elkezdődött a házakat veszélyeztető fák kivágása Kiskunfélegyházán a Lisznyai utcában
Publikálás dátuma: 2014. április 20.

Elkezdődött a házakat veszélyeztető fák kivágása Kiskunfélegyházán a Lisznyai utcában.
Az erdőrészlet kivágását a lakók a tavalyi év végén összehívott egyeztető megbeszélésen egyhangúan támogatták. A munkálatokat a fészkelő madarak védelme érdekében a héten felfüggesztették. A fakivágás augusztus közepén folytatódik. Erről tájékoztatta rádiónkat Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere, a városrész önkormányzati képviselője.
 

Hírek az Újtemplomból
Publikálás dátuma: 2014. április 20.

Április 20., Húsvét vasárnap, Krisztus feltámadása.
Köszönetet mondunk mindazoknak, bármilyen formában hozzájárultak a húsvéti ünnep előkészítéséhez, a szertartások megtartásához.
Húsvétvasárnap a délelőtt 9 órakor kezdődő szentmisék végén húsvéti ételszentelési szertartást végzünk. Akik szeretnék megszenteltetni húsvéti ételeiket, hozzák el.
Az Új Ember és a Keresztény Élet újságok ünnepi számmal jelentek meg. Az Új Ember 390 Ft-ért, a Keresztény Élet 340 Ft-ért megvásárolható az újságos asztalnál.

Ön milyennek találja az új Félegyházi Közlönyt?
Publikálás dátuma: 2014. április 20.

Hat számot már megélt, itt a hetedik is. Nem könnyű a saját munkánk eredményéről érdeklődni, de a kíváncsiság győzött: a város magazinjáról, a Közlönyről kérdeztük olvasóinkat.
Ön milyennek találja az új Félegyházi Közlönyt?Ön milyennek találja az új Félegyházi Közlönyt?Ön milyennek találja az új Félegyházi Közlönyt?Ön milyennek találja az új Félegyházi Közlönyt?Ön milyennek találja az új Félegyházi Közlönyt?

Zsóka (38) vállalkozó
Egy darabig nem jelent meg, akkor hiányzott. A megváltozott lapban mindig elolvasom az aktualitásokat, itt tudok tájékozódni a városi programokról, például az újságból értesültem a virágvásárról. Tetszik, hogy megkérdezik az olvasók véleményét is erről-arról, és szerintem az emberek 98 %-a így van ezzel. Alaposabban átolvasom a Közlönyt, mint bármi más kiadványt.

Arcok a piacról
Publikálás dátuma: 2014. április 19.

Két piaci nap után úgy érzi, mintha mindig is itt árult volna a legszélső pultnál, mert a félegyházi vásárlók kedvesek és barátságosak. Bemutatjuk Behányné Leopold Ildikó őstermelőt.

– Már huszadik éve, menetrend szerint járjuk a környék piacait, és ebbe a sorba illesztettük be Félegyházát, a péntekeket kapta. Tetszik a forgatag, sok az árus is és a vevő is, szép, nagy piac. Igazi családi gazdaság a miénk – meséli Ildikó –, a férjem mellett fiunk is belefolyik a munkálatokba. Hacsak ideje engedi, még a traktorra is felül, hiszen ebben nőtt fel, és agrármérnöknek készül, az idén végez.

Emléklappal köszönte meg az elmúlt négy esztendőben elvégzett közös munkát a térség polgármestereinek, tankerület vezetőinek Kapus Krisztián
Publikálás dátuma: 2014. április 19.

Emléklappal köszönte meg az elmúlt négy esztendőben elvégzett közös munkát, támogatást a polgármestereknek, a járási hivatalok és a tankerületek vezetőinek Kapus Krisztián, Bács-Kiskun Megye 5. számú választókerületének május elejéig hivatalban lévő országgyűlési képviselője.
Erről tájékoztatta rádiónkat Kapus Krisztián.

Közgazdász vetélkedőt rendeztek szerdán a Közgében
Publikálás dátuma: 2014. április 19.

A Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakközépiskola tanárai nem csak az oktatásra, de a diákok jövőképének kialakítására is nagy hangsúlyt fektetnek.
Szerdán rendezték a 13. közgazdász vetélkedőt, amellyel párhuzamosan egy előadáson is részt vehettek a diákok, melynek előadóiról, illetve arról, hogy ez hogyan függ össze a jövővel Kis Fekete Bence tagintézményvezető-helyettes nyilatkozott rádiónknak.

Lakossági fórum a Bankfaluban és a Zöldmező Lakótelepen
Publikálás dátuma: 2014. április 19.

A csatornázást érintő kérdésekben, az azzal kapcsolatos utómunkálatokról való tájékoztatás, illetve a lakosságot érintő problémák kezelésének érdekében lakossági fórumot tartunk a 6-os számú választókörzetben.

Bankfalu, április 22. 16 óra, volt Bankfalui Iskola Tornaterem.

Zöldmező Lakótelep április 23. 16 óra, Boda Bálint Vegyesbolt.

A meghívott előadók: a kivitelező képviselői, a Bácsvíz Zrt. szakértője, a műszaki ellenőr, a projektmenedzser és a polgármesteri hivatal szakemberei.

Mobilhajító versenyt rendeznek délután a Honvéd Sportpályán
Publikálás dátuma: 2014. április 19.

Szombaton délután Nagy dobás címmel mobilhajító versenyt rendeznek Kiskunfélegyházán a Honvéd Sportpályán, amely játékos formában igyekszik megmutatni mindenkinek a modern kor emberére jellemző kettősséget.
A technológiától való függésünkön egy nagy dobással lehetünk túl, miközben jól szórakozunk. Ezt ígérik a szervezők. A verseny részleteit Simonyi Sándor főszervező ismerteti.

Sikeresen szerepeltek a kecskeméti diákok
Publikálás dátuma: 2014. április 19.

Szerdán rendezték meg Kiskunfélegyházán az első magyar zeneszerzők vokális és hangszeres műveire kiírt országos versenyt.

Az ország 25 iskolájából érkeztek tanulók. A 46 szóló hangszeres és a 10 kamaracsoport 4 korcsoportban versenyzett. A kecskeméti fiatalok nagy sikerrel szerepeltek. Első helyezett lett Beke Márk az M. Bodon Pál Zeneiskola harsonás tanulója, akit a zsűri különlegesen magas pontszámmal jutalmazott. Tanára Kuna Lajos, zongorakísérője Gémes Adrienne.

Várják a borbarátokat
Publikálás dátuma: 2014. április 19.

Április 24-én, csütörtökön 17 óra 30 perckor rendezik meg a kiskunfélegyházi Ipartestület székházában a Borbarátok következő találkozóját. Az összejövetel meghívott vendége Gálné Dignisz Éva, a 2013-as év bortermelője, és Bodor László csongrádi bio szőlőtermelő és borász.
A Borbarát klub programjaiba bármikor be lehet kapcsolódni, függetlenül attól, hogy volt-e már az előzőeken. Hívja el barátait is, töltsenek el együtt egy kellemes estét!

A hagyományos locsolkodást is bemutatják Ópusztaszeren
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Az ország legnagyobb húsvéti rendezvényével várja az érdeklődőket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark április 20-án és 21-én. Az ünnepi programsorozatot ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolkodás és néptáncbemutató is színesíti. Az évek óta megrendezett Szeri Húsvét ezúttal vásári forgataggal, valamint kézművesek kavalkádjával egészül ki. A gasztronómia sem marad ki a programból, mivel a húsvéti ételek elkészítési módját is elsajátíthatják a rendezvény vendégei.

Átvette megbízólevelét Lezsák Sándor
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Április 17-én ünnepélyes keretek között átvette megbízólevelét Lezsák Sándor, a Bács-Kiskun megyei 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője. A Fidesz-KDNP pártszövetség színeiben indult politikus a szavazatok 54 százalékát szerezte meg az április 6-i választásokon. Lezsák Sándor tervei között szerepel, hogy konzultáció céljából negyedévente összehívja a választókerület polgármestereit.
Lezsák Sándor 2010 és 2014 között nemcsak parlamenti képviselőként dolgozott, ő volt az Országgyűlés alelnöke is. A választási törvény változása miatt átalakították a körzeteket, a félegyházi és a térségben élő választópolgárok április 6-án dönthettek arról, hogy ki képviselje őket. Lezsák Sándor nagy fölénnyel, a szavazatok 54 százalékát megszerezve nyerte meg a választást.

Díjazták a legjobb pályaműveket
Publikálás dátuma: 2014. április 18.
Díjkiosztó ünnepségen értékelte a Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány a legutóbbi felhívásukra beérkezett pályaműveket. Vers és próza kategóriában várták az amatőr írók és költők jelentkezését. Az alapítvány évek óta fontos szerepet tölt be a város kulturális életében, ezt bizonyítja az is, hogy 30 érvényes pályázatról dönthetett a bíráló bizottság.
A Kiskunfélegyházi Irodalmi Alapítvány évről évre meghirdeti a vers-és prózaíró pályázatot, ezzel a Költészet napja iránti tiszteletüket is kifejezik. Megalakulásukkal az volt a cél, hogy lehetőséget adjanak azoknak, akik kedvet éreznek az írás, az irodalom iránt. Nagy kihívásnak tartják, hogy minél több embert megismertessenek az olvasás fontosságával. Az idei felhívásukra harminc pályázat érkezett.
Félegyházán kezdte az EP-kampányt az MSZP
Publikálás dátuma: 2014. április 18.
Kiskunfélegyházán indult útjára az MSZP május 25-ig tartó Európai Parlamenti választási kampánya. Szanyi Tibor, a párt listavezetője sajtótájékoztató keretében bírálta az Orbán-kabinet uniós politikáját, megemlítve, hogy a pálinkafőzés adómentességének ügyében nem tudta megvédeni a kormány a magyar érdekeket. Gúr Roland, a szocialista párt EP-listájának harmadik helyen szereplő politikusa kiemelte, kampányukat az első választók megszólítása határozza meg.
A sajtótájékoztatón Gúr Roland kiemelte, az MSZP célja, hogy a huszonöt év alatti fiatalok négy hónapnál hosszabb ideig ne legyenek munka nélkül. A politikus hangsúlyozta, idén körülbelül félmillió választó szavazhat először az Európai Parlamenti választásokon, ez az a korosztály, amely az elvándorlás kérdésében a leginkább érintett. Gúr Roland megemlítette, Félegyházát is közel ezer fő hagyta el. Mint mondta, olyan országot szeretnének, ahová visszajöhetnek a fiatalok, ezért megalkuvás nélküli baloldali politikát képviselnek.
Futóharc a felvilágosulatlan környezet ellen!
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Ezen a héten elindul és történik valami rettenetes a drogok világában! Valakik harcolnak ellene! Végre valakik, akik nem csak a popójukon ülnek! Ez a csapat csak a magáét hajtogatja: Fussuk már körbe az országot a drogok ellen!
A Nirvana, a Doors és a Queen együttes énekeseit is beleértve a sztárvilágban és a médiában épp eleget hallunk arról, hogy ki, mikor, hogyan halt meg a kábítószer hatására vagy milyen mélyre süllyedt miatta. A kérdés viszont az, hogy kik a legveszélyeztetettebbek ma, akik nem tudják az igazságot a drogokról? Kik mások, mint a gyerekek!

Három mázsánál is több halat fogtak
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Hatodik alkalommal rendezte meg a Krézi Károly emlékversenyt a kiskunfélegyházi horgász egyesület a II-es Holt-Tiszán a napokban.

Három megye: Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok horgász élvonala vett részt, összesen hatvan nevezővel. Stinner Ferenc a helyi horgászegyesület elnöke elmondta, hogy jól sikerült versenyt rendeztek, egy bottal és úszóval lehetett horgászni. Amatőrök csak minimális számban voltak, többségében profik versenyeztek. Pecás szempontból még nagyon az év elején járunk, ezért a horgászok ki vannak éhezve a versenyekre.

Hemofília Világnap: több ezer magyar él gyógyíthatatlan vérzékenységgel
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Vérzékeny betegek százai szenvednek belső vérzések soha el nem múló szövődményeitől, közülük sokan nem jutnak el olyan szakorvoshoz, akinek tapasztalata lenne hemofíliás betegek kezelésében – hívja fel a figyelmet a Magyar Hemofília Egyesület.

Húsvéti ajándék mozijegy 150 rászoruló diáknak
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Százötven hátrányos helyzetű gyermek kap idén húsvéti ajándékot Kapus Krisztián polgármestertől. Az ünnep hétvégéjén április 19-én (szombaton) 9.30 órakor a Jégvarázs című animációs filmet vetítik le a kisdiákok számára a megújult Petőfi Moziban. Az ingyenes jegyeket az iskolai alapítványok segítségével juttatják el a gyermekeknek. A polgármester ezzel a kezdeményezésével szeretné elérni, hogy olyan diákok is eljuthassanak a városi moziba, akiknek erre nem lenne lehetőségük.

Húsvéti tojások, nyuszik és virágok
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Közelgő húsvét és a tavasz jegyében tartottak ma (április 18-án) délelőtt kézműves foglalkozást a művelődési központban. A gyermekek színes húsvéti ablakdíszeket, nyuszikat és virágokat készítettek filcből.

Ismét Tárt kapuk – nyitott hétvégék
Publikálás dátuma: 2014. április 18.
Több mint ezer vendége volt tavaly a Kiskun Múzeum Tárt kapuk – nyitott hétvégék elnevezésű kezdeményezésének. Ebben az évben is folytatják a programsorozatot, amelyet most először előadásokkal bővítenek ki. Elindul az Elszármazott félegyháziak című sorozat, amelynek nyitóeseményeként Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója ismerteti meg az érdeklődőkkel a félegyházi családfakutatás eredményeit.
A Kiskun Múzeum tavaly nagy sikerrel indította el a Tárt kapuk – nyitott hétvégék elnevezésű kezdeményezését, amely során ingyen lehet megtekinteni az intézmény tárgyi emlékeit. Április 26-án előadássorozatot indít a múzeum Elszármazott félegyháziak címmel, amelynek keretében bemutatják a város életében jelentős szerepet betöltő családokat. Nyitóeseményként Mészáros Márta igazgató mutatja be a családfakutatás eredményeit. Ezen a napon kiállítást is megnyitnak, a Kolostor kincsei című tárlat a három évvel ezelőtt kezdődött bugacmonostori ásatás leleteit mutatja be. A Kiskun Múzeum a templomhalmi ásatásokba is bekapcsolódhat.
Keresztút a Kálváriánál
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Keresztút járásával emlékeznek ma (április 18-án), Nagyböjt péntekjén a katolikus hívek Jézus szenvedéseire és keresztre-feszítésére a Kálváriánál. A keresztút 15 órakor indul.

Ótemplom:
Nagypénteken a szertartás 17.30-kor kezdődik.
Nagyszombaton a húsvéti vigília szentmise 17.30-kor kezdődik. Utána fel­tá­madási körmenetet tartunk.
Április 20-án, Húsvétvasárnap, Krisztus feltámadásának napján ünnepi mise­rendet tartunk. Szentmisék lesznek: 6.30-kor, 8-kor, 9-kor, 10.30-kor, 18.30-kor; a Kalmár kápolnában 17 órakor.
Húsvétvasárnap a 6.30-as szentmise keretében ételszentelés lesz.
Húsvéthétfőn szentmisék lesznek 6.30-kor, 8-kor, 18.30-kor; a Kalmár ká­pol­nában 9 órakor.

Kövér László is beszédet mond az emlékműavatáson
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja rendezvényének keretében helyezték el a Návay-emlékmű alapkövét, amelyet idén újraállíttat az önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, valamint közadakozás segítségével. Az avató ünnepségre április 29-én, Návay Lajos halálának 95. évfordulóján kerül sor a félegyházi vasútállomás előtti téren, ahol beszédet mond Kapus Krisztián polgármester, valamint Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. Návay Lajos országgyűlési képviselőt, a magyar képviselőház elnökét 1919. április 29-én gyilkolták meg a félegyházi pályaudvaron.

Megújulnak a jelzőlámpák
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Hamarosan megkezdődik az 5. számú főútvonalon az önkormányzat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös üzemeltetésű jelzőlámpáinak korszerűsítése, KÖZOP pályázati finanszírozással. A korszerűsítés során a vezérlő-, a fejegységek, valamint az automata forgalomfüggő irányítás jeladóit is újakra cserélik. A lámpafejekbe energiatakarékos és hosszú élettartamú Led fényforrások kerülnek a jelenlegi izzólámpás helyett.  
A forgalomfüggő vezérlés gyakran meghibásodó eleme maga a jeladó, amely jelenleg az aszfaltburkolatba süllyesztett vezetékből, ún. detektorhurokból állt. Az aszfalt gyűrődése, repedése során ezek könnyen sérültek, ekkor a gép rögzített idejű periódusra váltott. Az új berendezés mágneses érzékelővel, rádiófrekvenciás jeltovábbítással kiküszöböli ezt a hibalehetőséget, üzembiztosabb működést eredményezve. Az átépítés első üteme a Bercsényi úti és a Halasi úti csomópontot érinti.

Ők a szakmák sztárjai
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Idén jóval kevesebb szakmunkás jelölt diák jutott be a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjébe a megyéből, mint a korábbi években, de tíz ügyeskezű fiatal közül hatan éremmel térhettek haza.
Budapesten tartották a Hungexpo egyik csarnokában az országos iparkamara szervezésében a Szakma Sztár Fesztivált eredményhirdetését, melyen három első, két második és egy harmadik helyezést értek el a Bács-Kiskunból tovább jutott diákok. A megyei elődöntőket a megyei iparkamarák szervezték. Az ország legjobb fodrász tanulója a ballószögi Farkas Tamara, a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Kossuth Lajos Középiskolája és Szakiskolája diákja lett.

Összefogás egy tisztább Kossuthvárosért!
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Kedves Kossuthvárosiak!
A tavasz beköszöntével itt az ideje a ház körüli munkáknak, kertészkedésnek. Fontosnak tarom azonban, hogy szűkebb környezetünkből kilépve tegyünk azért is, hogy a városrész, ahol élünk szintén gondozottabbá, élhetőbbé váljon!
Ahogyan az elmúlt évben most újra egy közös programra hívom Önt, mely alkalommal az óvodánk mögötti ligetes terület lomtalanítását, rendbetételére kerül sor. Bízom benne, hogy számíthatok Önre és egy kellemes és hasznos délelőttöt tölthetünk együtt ez alkalommal. Amennyiben rendelkezésére áll, kérem a munkavégzéshez szükséges szerszámot (fűkasza, fűrész, szemetes zsák, gereblye stb.) hozzon magával.
Találkozó: április 19-én, szombat, 8 órakor a játszótéren.

Több, mint 2 km járda újulhat meg idén Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Az idei esztendőben mintegy 2,2 kilométer járda újulhat meg Kiskunfélegyházán.
A város polgármestere, Kapus Krisztián az áprilisi képviselőtesti ülésen azt kezdeményezi, hogy a 2014-es költségvetésben erre a célra 5 millió forintot különítsen el az önkormányzat, amely a beruházások egyharmadát biztosítja. A részletekről Kapus Krisztián polgármestert hallják.

Versemet a legszebbek közül kikerestem
Publikálás dátuma: 2014. április 18.

Pomázi Istvánnénak Selymesben van hobbikertje. A mesterfodrász tapasztalva azt, hogy a körzetben megalakult a Selymesért Egyesület, amelynek tagjai egyre többet tesznek környezetük szépítése, védelme érdekében, gondot fordítanak a közösség- építésre is, felajánlotta, hogy ingyen teszi csinossá, széppé a locsolkodásra készülő fiúk és apukáik frizuráját. A lehetőséggel éltek is a környékbeliek, de a frizura alakítása közben kiderült, hogy a locsoló verssel még nem mindenki készült fel a húsvétra. Akadt azért kivétel, aki egy szép verssel ajándékozta meg fodrászát.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek