Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Sajtófigyelő 2014.05.23-30.

 
Félegyházán versengnek a kollégisták
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Tizennégy település háromszáznegyven diákja méri össze erejét és tudását városunkban, a május 30.- június 1. között zajló V. Kollégiumi Olimpián. A rendezvény megnyitóját ma (május 30-án) tartották a KÉSZ Sportarénában. A sportverseny azon középiskolás tanulók megmérettetése, akik az Arany János Kollégiumi-Szakiskolai Program részesei. A diákok a három nap alatt több sportágban – streetball, íjász, asztalitenisz és zenés gimnasztika, labdarúgás, kézilabda – küzdenek meg az olimpiai címekért.

Forgalomváltozás Tiszaalpáron
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Teljes útzár lesz a településen a csatornázási munkálatok miatt az Ady Endre utca-Petőfi Sándor utca kereszteződéstől a Bokrosi út-József Attila utca kereszteződéséig tartó útszakaszon várhatólag június 20-ig.

Gyermeknapi horgászversenyt szervez az Alpári Tisza Horgász Egyesület május 31-én 7 órakor a Zuhogónál
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Gyermeknapi horgászversenyt szervez az Alpári Tisza Horgász Egyesület május 31-én 7 órakor a Zuhogónál.
A szervezők a megszokott fiú és lány kategória mellett idén családi kategóriában is várják a jelentkezőket. A verseny kezdetet előtt a gyerekekre sült hal és profi horgászbemutató vár. A verseny további részletéről és a jelentkezés mentéről Barta Lajost, az alpári Tisza Horgász Egyesület elnökét kérdeztük.

Hungarikum Napot rendeztek a múlt héten szombaton a Kiskun Múzeumban
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Hungarikum Napot rendeztek a múlt héten szombaton a Kiskun Múzeumban a Városalapítók Napja programsorozat keretében.
A Nemzeti- és helyi értékeink bemutatásán Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója is előadást tartott a külföldi és a hazai közönségnek. Mészáros Márta a helyi értéktár bizottság munkáját méltatta.

II. Szivárvány Majális
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Második alkalommal rendeznek majálist a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi úti telephelyén. A program május 31-én 9.30 órakor kezdődik. A szervezők szabadtéri rendezvényekkel, gyermekprogramokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket. A rendezvény sikeres lebonyolításához a helyszínen felajánlott támogatást az Idősekért, Fogyatékosokért és Rászorultakért Alapítvány javára fordítják.

Könyvbörze 200 forinttól a könyvtár előtt
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Sokan megálltak, még a tér túloldaláról is átjöttek könyveket böngészni a Petőfi Sándor Könyvtár elé kirakott polcokon. A kínálat naponta frissül.
Irén (36)
Konkrét célom nincs, általánosságban minden könyvet szeretek. Gyerekeknek szólót, szépirodalmit, mai költőktől verseket, és lehet, hogy találok régi folyóiratokat, képes magazinokat a 2 éves kisfiamnak, aki imádja lapozgatni az ilyet. Rendszeresen járok a könyvtárba, otthon is sok könyvem van, de biztosan látok valami érdekességet.

Megkezdődött a Kiskunfélegyházi kórház Központ fejlesztése
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

A Szegedi Tudományegyetem 2011-ben sikeresen nyújtotta be a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-Alföldi régióban" című pályázatát.
Ennek konzorciumi tagja a Bács-Kiskun Megyei Kórház SZTE ÁOK Oktató Kórháza - Kiskunfélegyházi telephely is. Jelen projekt keretében fejlesztésre kerül mozgásszervi rehabilitációs ellátás és a kardiológiai rehabilitációs járóbeteg ellátás. A munkaterület átadás-átvétele 2014. május 27-én történt meg

Megvendégelték a Családok Átmeneti Otthonának lakóit
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Játékokat vittek és ebéddel vendégelték meg a Családok Átmeneti Otthonának lakóit helyi civil szervezetek gyermeknap alkalmából. Az Összefogás az Élhetőbb Vidékért Egyesület részéről Virág Istvánné, a Demokrácia és Szolidaritás Félegyháza Alapítvány képviseletében pedig Medek Máténé, valamint Horváth Tamás önkormányzati képviselő köszöntötték a rászoruló családokat és a gyerekeket. A közös ebédet követően átadták a nekik szánt játékokat, majd az udvaron különféle játékos programokon vehettek részt a szervezők jóvoltából. Évek óta hagyomány, hogy a két civil szervezet karácsonykor és gyermeknapkor adományokat gyűjt, illetve ételosztást szervez a rászorulóknak.

Mivel töltöd a nyári szünetet?
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Közeleg, és – nem reprezentatív – körkérdésünk középiskolás válaszadói már tudják, mivel fogják eltölteni a vakációt.
Nóra (17) Nyárra terveztem, hogy megszerzem a jogosítványomat, ez lesz az egyik fő program. Szeretnék eljutni emellett minél több fesztiválra és buliba. Augusztusban lesz egy gólyatábor, amit az iskola szervez, ezen is részt fogok venni. Tervezem még, hogy a nyár folyamán valami mezőgazdasági-jellegű munkát is végzek, ha sikerül ilyet találni.

Összesen 482 szolgálati óra a hétvége mérlege
Publikálás dátuma: 2014. május 30.
Összesen 482 órában teljesítettek szolgálatot a félegyházi polgárőrök az elmúlt hétvége kiemelt városi rendezvényein, elsősorban a helyszíneket biztosították. Erre az időszakra esett az Európai Parlamenti választás is, amelynek zavartalan lebonyolításában szintén közreműködtek a polgárőrök. A szervezet működését a képviselő-testület és a városi rendőrkapitányság is elismeri. Várhatóan a következő hónapban közgyűlést tartanak, ahol, felmérve az önkormányzat igényeit, meghatározzák az év hátralévő feladatait.

A Városalapítók napi programsorozat biztosítása során összesen 482 órában teljesítettek szolgálatot a polgárőrök.

Sikeres volt a Mozizz a gyermekekért akció!
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Két animációs filmet vetítettek le május 25-én a Petőfi Moziban. A teljes bevételt az Együtt az Összevont Iskola Diákjaiért Alapítványnak ajánlották fel a szervezők. A jegyek egységesen 200 forintba kerültek. A telt házas vetítés 61.600 forint bevétel hozott. Az összeget május 29-én, a képviselő-testületi ülés előtt adta át Reményi Richárd, a Petőfi Mozit üzemeltető a Pannon 2001 Mozgókép Kft. ügyvezetője Mester Ernőnek, az alapítvány kuratóriumi elnökének.

Tavaszi Sportfesztivált tartottak a Szakmaköziben
Publikálás dátuma: 2014. május 30.
5 első helyezést szereztek a Forrest Gump Sportegyesület versenyzői a Tavaszi Sportfesztiválon. Csongrádról és Kecskemétről is érkeztek fogyatékkal élők a Szakmaközi Művelődési Házban megtartott rendezvényre. Az egyesület egész évben rendszeresen tart edzéseket, ráadásul részt vesznek területi versenyeken is. Tevékenységüket az önkormányzat is támogatja.
5 sportágban versenyeztek a fogyatékkal élő emberek a Szakmaközi Művelődési Házban. A Tavaszi Sportfesztiválon 72 fő vett részt. A Forrest Gump Sportegyesület 2005 decemberében azzal a céllal jött létre, hogy rendszeres sportolási lehetőséget biztosítsanak tagjaiknak, az egészségük megőrzése érdekében. Nyáron atlétika és labdarúgó edzéseket tartanak, de úszásoktatáson is lehetőségük van részt venni. Az önkormányzat támogatására nagy szükségük van, mivel rendszeresen indulnak területi bajnokságokon, és sok esetben az ország távolabbi pontjára kell elutazniuk.
Tovább csökken az adósságállomány
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

300 millió forinttal csökken júniusban a Kiskunfélegyháza város adósságállománya. A sportcsarnok üzemeltetésével kapcsolatban felhalmozódott 414 millió forint tartozás, az egy összegben való törlesztés után 114 millió forintra apad. A fennmaradó hátralékot 2015. május 15-ig kifizeti a város a 3P Kész Aréna Kft. részére. Teljesítés esetén, éves szinten több mint 40 millió forint kamatfizetési kötelezettségtől mentesül Kiskunfélegyháza – tájékoztatta a Félegyházi Híreket Kapus Krisztián polgármester.

Trianonra emlékezik a város
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

A trianoni békediktátum 94. évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést június 4-én 17.30 órától a Magyarok Nagyasszonya szobránál az Ótemplom előtti téren. A nemzeti összetartozás napi rendezvényen Mindák József, a Constantinum Nevelési – Oktatási Intézmény igazgatója emlékezik magyarság egyik legnagyobb nemzeti tragédiájára. A rendezvényen közreműködnek: Cantati Giovanni kamarakórus, Kiss Ákos Jenő dalénekes, Sövény Tibor és Varga Mihály

Ülésezik Pálmonostora képviselő-testülete
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Az eseményre 2014. június 03-án kerül sor a Közös Önkormányzati Hivatal Pálmonostorai Kirendeltségén.
A tervezett napirendi pontok között szerepel a község 2014. évi költségvetésről szóló rendelet módosítása, a község közrend-közbiztonsági helyzete. Értékelik a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásában végzett eddigi munkát, valamint módosítani kívánják a Pálmonostorai Napsugár Óvoda Alapító Okiratát. Szó lesz a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokról, illetve a tervek szerint megválasztják a Települési Értéktár Bizottság tagjait is.

Véradók az Ipartestületben
Publikálás dátuma: 2014. május 30.

Önkéntes véradó napot tartottak a ma (május 30-án) délelőtt az Ipartestületben. A negyven véradó közül a legfiatalabb 18 éves, a legidősebb 60 éves volt. Közeledik a nyár, megsokszorozódik a balesetek száma, ezért a Magyar Vöröskereszt kéri lakosokat, hogy minél többen jöjjenek vért adni. Június 20-án a városi kórházba, június 26-án pedig ismét az Ipartestületbe várják a véradókat.

Cél: A közlekedésbiztonság javítása
Publikálás dátuma: 2014. május 29.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egyenruhásai az M5-ös autópálya megyei szakaszán május 28-án, két helyszínen tartottak ellenőrzést. Az ellenőrzés során 24 külföldi szabályszegővel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök. Az akció során továbbá 9 magyar vezetővel szemben indult közigazgatási hatósági eljárás.
Az akció célja a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben résztvevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása, illetve a szabályszegő gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrésére irányult.

Indul a nyári diákmunkaszezon
Publikálás dátuma: 2014. május 29.

Hamarosan kezdődik a nyári diákmunkaszezon, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a fiatalok tapasztalatlanságával való visszaélések megelőzése érdekében honlapján ad útbaigazítást a munkavállaláshoz.
Az NMH kiemeli, hogy az írásbeli munkaszerződés és a munkaviszony adóhatósági bejelentése diákok esetében is kötelező. Bármilyen felmerülő probléma – fizetési késedelem, munkahelyi baleset, egyéb jogsérelem – esetén ugyanis ez ad biztosítékot a fiatal munkavállalóknak. A nappali tagozatos diákok iskolaszövetkezeteken keresztül is munkát vállalhatnak, ilyenkor tagsági jogviszony és munkaviszony létesítése után a szövetkezet biztosít számukra munkalehetőséget – jelezte a hivatal.

Körkérdésünk: Ön mit tervez nyárra?
Publikálás dátuma: 2014. május 29.

A nyár a szabadságok időszaka, végtelen dugók alakulnak ki a tengerpartra és a Balatonhoz vezető utakon, kiürül a város… És Félegyházán?
Körkérdésünk: Ön mit tervez nyárra?
Alexandra (18)
Számomra 1 hónapos, kötelező szakmai gyakorlattal indul a nyár, ehhez már 2 éve megvan a helyem. Utána jó lenne még dolgozni, legalább egy újabb hónapot. Bízom benne, hogy sikerül, mert találtam egy olyan munkáltatót, céget, ami megfelelne. Ezzel tulajdonképpen vége is lesz a nyárnak, de strandolás és mozizás még belefér, otthon is akad teendő, és a barátaimmal is szeretnék azért találkozni.

Május 6-án megkezdte munkáját a Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület
Publikálás dátuma: 2014. május 29.

Május 6-án jött létre a Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület.
Régóta probléma már a Duna-Tisza köze elsivatagosodása, de vajon milyen megoldások létezhetnek, egyáltalán mit tehet egy civil szervezet? Erről is kérdeztük dr. Szabó Józsefet az egyesület elnökét.

Megkezdődött a Kiskunfélegyházi kórházközpont fejlesztése
Publikálás dátuma: 2014. május 29.

A Szegedi Tudományegyetem 2011-ben sikeresen nyújtotta be a DAOP-4.1.2/ B-11-2011-0001, „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-Alföldi régióban” című pályázatát. Ennek konzorciumi tagja a Bács-Kiskun Megyei Kórház SZTE ÁOK Oktató Kórháza - Kiskunfélegyházi telephely is.

Sosem látott képek kerültek elő az Aranycsapatról
Publikálás dátuma: 2014. május 29.

Az ötvenes évek ismert sportfotográfusa, Kozák Lajos hagyatékából kerültek elő korábban sehol sem bemutatott képek a kor legismertebb labdarúgóiról. A filmtekercsek elszáradt órarugóként, összecsavarodva várták sorsukat, míg a hagyatékot feldolgozó művészek rájuk leltek. A digitalizálás során derült ki: a képanyag csodálatos kincset képvisel. Kozák Lajos fázisfotói tanulmányszerűen, és elképesztő részletességgel mutatja be az Aranycsapat és a kor más ismert labdarúgósztárjainak emblematikus trükkjeit.   „Kozák Lajos életművét a Sportmúzeumra hagyta, két doboz kivételével. Ezeket lányaira bízta, tudván, hogy egészen kivételes értéket képviselnek” – mutat rá az életművet feldolgozó, és a képekre nemrégiben rálelő Kasza Gábor, fotográfus. A szakértő hozzáteszi, hogy az ötvenes években jellemzőek voltak a fázisfotós felvételek, amelyek a sport- és testnevelés oktatási programban játszottak kulcsszerepet.

Tanácskoztak a kunok
Publikálás dátuma: 2014. május 29.

Kiskunfélegyházán tanácskozott május 27-én a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége és a Kun Összefogás Konzorcium. A megjelent szövetségi, konzorciumi tagok, valamint a kiskun és nagykun kapitányok értékelték a 2013. év eseményeit, elfogadták az előző év szakmai, valamint pénzügyi beszámolóját.  A megjelentek egyeztettek a 2014-re tervezett programokról, és megegyeztek abban, hogy ez a felkészülés éve lesz. 2015-ben több nagy eseményre is készül a Kun Összefogás Konzorcium, melyeknek előkészületei már idén nyáron elkezdődnek. Sor kerül a III. Kun Világtalálkozóra, a kiskunok és nagykunok kapitányválasztására és beiktatásukra, valamint a Redempció 270 éves évfordulójának ünneplésére.

V. jubileumi rocktábor Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. május 29.

Júniustól újra rocktábor indul Kiskunfélegyházán. Az általános és középiskolás fiatalok a nyári szünetben két turnusban foglalják majd el a Rocktárat, hogy hangszereken játszhassanak, hangtechnikai és zenei ismeretekkel bővítsék tudásukat.
A Plain-Rock Egyesület idén is értékes táborozási lehetőséget kínál a fiataloknak. Ezúttal az V. jubileumi táborra kerül sor. Június 16-tól 20-ig a 8-13 éves korosztály, június 23-27. között pedig a 13 éves kor felettiek foglalhatják el az öreglaktanya épületét, a Rocktárt, ahol egy hét leforgása alatt igazi sztárokat faragnak belőlük az egyesület zenészei. Az iskolákban már megkezdődött a toborzás.

Véradás az ipartestületben
Publikálás dátuma: 2014. május 29.

Bács-Kiskun megyében hat település szervez önkéntes véradást a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete májusban. Kiskunfélegyházán az Ipartestületnél pénteken (május 29-én) 9-12 óra között fogadják a donorokat a területi vérellátó munkatársai.

A köz érdekében munkálkodtak
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Közhasznúsági beszámoló az Összefogás az Élhetőbb Vidékért Közhasznú Egyesület 2013. évi tevékenységéről
Közhasznú tevékenységünket az Alapszabály szerint végeztük. Célunk a társadalmi esélyegyenlőség megteremtésének elősegítése, a hátrányos helyzetben lévő gyermekek, idősek segítése, az egészséges életmódra nevelés, és a hagyományőrzés.   A partnerséget kiemelt feladatnak tekintettük, rendezvényeinket több civil szervezettel együttműködve szerveztük meg. Több alkalommal szerveztünk színházlátogatást nagyszülők-unokák részvételével.

A Művelődési Központ júniusi programjai
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Júniusban is gazdag választékkal várja látogatóit a Művelődési Központ Kiskunfélegyházán.

Június 3., kedd 17 óra
Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola dráma tanszakos diákjainak előadása.

Június 5., csütörtök 17 óra
A Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak kiállítása és koncertje

Hangos színek, színes hangok címmel.
Június 6., péntek 15 óra
Pedagógus nap a színházteremben.

A város szennyvize többé nem szennyezi a környezetet
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Kiskunfélegyháza önkormányzata teljes körűen kiépítette az egyik legfontosabb környezetvédelmi feladatának számító szennyvízcsatorna hálózatot – jelentette be Kapus Krisztián polgármester a mai projektzáró sajtótájékoztatón. A háztartások június 2-ától köthetnek rá a hálózatra.

Április 23-án a gyógynövényekkel ismerkedhettek a diákok
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

A Ne Légy Jeti pályázat április 23-án a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak engedett betekintést a gyógynövények világába.

Arcok a piacról
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

A piac közepén, ahonnan látszik a templom órája, ott árulja a hagyományos zöldségeket. Nem csoda, ha mindenki ismeri, hiszen 35 éve várja a vásárlókat.

– Édesanyámmal, aki már 50. éve piacozik, mindketten jól ismerjük a vevőket és a félegyházi piacot – meséli Csókási Sándor (52) kisteleki őstermelő. – Sokat változott időközben a világ. A bekerített piactér nem volt szép, az árusok feletti szedett-vedett tetőkkel, de a hársfák hangulata emlékezetes. A mostani piac meleg, nyáron 10 óra után már embert-próbáló a hőség, szerintem ha egylégterű csarnokká alakították volna, az praktikusabb lenne.

Befejeződött a kiskunfélegyházi önkormányzat tulajdonában lévő tiszaalpári üdülő felújítása
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Befejeződött a kiskunfélegyházi önkormányzat tulajdonában lévő tiszaalpári üdülő felújítása.
Az épületre több mint ötmillió forintot költött a város. A munkálatok költségét a LEADER pályázaton elnyert támogatásból finanszírozták. Beruházás során a szakemberek kicserélték az elavult nyílászárókat, vízszigetelés és új járólapok kerültek a teraszra, kifestették a helyiségeket, kijavították a tető és az esőcsatorna hibáit, valamint egy újabb vizesblokkot alakítottak ki az épületben. A megújult üdülő nemcsak a családok pihenését szolgálja a jövőben, hanem alkalmas a diákok nyári táboroztatására is. A gyermekek nem csak a természet szépségeivel, hanem a település nevezetességeivel is megismerkedhetnek a tábor ideje alatt.

Borkóstoló az Ipartestületben
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Bodor László csongrádi bio-borász borkóstolójára kerül sor május 30-án, pénteken 17.30-kor a Félegyházi Ipartestület épületében.
A garanciát Bodor László biztosítja, aki 2011-ben Cabernet Sauvignon-jával megnyerte a Csongrád város bora címet.    Kevesen tudják, de a homoki boroknak, amilyenek az enyémek is, savtartalma harmonikusabb, mint a hegyvidékieké, valamint gyümölcsösebbek, illatukkal és aromájukkal kellemesebb összbenyomást keltenek a fogyasztókban. Ezeknek az erényeknek köszönhetem, hogy 2004 óta borlovag vagyok a Szent Vince Borrendnél, és rendszeresen sikerrel veszek részt városi, megyei és országos borversenyeken. Boraim hagyományos technológiával, nagy tölgyfahordós érlelést kapnak - írja honlapján Bodor László csongrádi bio-borász.   Minden érdeklődőt szeretettel várnak, mert finom borokat lehet kóstolni.

Dübörög a Ne Légy Jeti pályázat
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Január vége óta folyamatosan tart a Ne Légy Jeti pályázat, mely környékünkön számos településen valósít meg színes programokat.

Értékőrzés Natura Hungarica módra
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

A Natura Hungarica Alapítvány 2013 nyarán kapcsolódott be az Értékőr mozgalomba, mely során önkéntes fiataljaival részt vettek a Lakiteleki Értékőr Képzésen. A veszprémi és a félegyházi csoport vezetői megbeszélték a következő találkozást, mely a városalapítók napján meg is valósult.

Fogadóóra a LISZI-ben
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Képviselői fogadóórát tart május 29-én 16-17 óra között Kapus Krisztián polgármester, a körzet önkormányzati képviselője a Lakóközösségi Információs és Szolgáltató Irodában (Dr. Holló Lajos út 73.).

Gyereknapi családi délelőtt a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Családi szombat délelőttre várják a szülőket és gyerekeket a Gyermeknap jegyében május 31-én, szombaton 8 és 12 óra között a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Lesznek kézműves foglalkozások, arcfestés, 10 órától a ProfiL-bábcsoport előadása szórakoztatja a kicsiket, a Sportpoha-rak és a JUMP UP kötélugró csoport bemutatót tartanak, és a Thália Színkör műsora is színesíti a családi délelőtt programját.

Hagyományőrzés, esélyegyenlőség
Publikálás dátuma: 2014. május 28.
A Demokrácia és Szolidaritás Félegyháza Alapítvány kérésének megfelelően az alábbiakban közöljük az alapítvány 2013. évi tevékenységéről készült közhasznúsági beszámolót.

Közhasznú tevékenységünket az Alapító Okirat szerint végeztük. Célunk a társadalmi esélyegyenlőség megteremtésének elősegítése, a hátrányos helyzetben lévő gyermekek, idősek segítése, a család szerepének erősítése, egészséges életmódra nevelés.
A hagyományőrző tevékenységünk keretében helyi népszokások felelevenítése, történelmünk ápolása, nemzeti kincseink megtekintése kiemelt szerepet kapott.

Járdajavításra is jut idén pénz
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Tervek szerint halad a város aszfaltozott útjainak kátyúzására, melyre tizenkétmillió forintot biztosított idei évi költségvetésében a város képviselő-testülete. Az enyhe tél miatt kevesebb a javítandó úthiba, így jut némi pénz járdajavításra is. A rendelkezésre álló keretből a már tervbe vett, kritikusnak ítélt gyalogutakat javítják ki.
A felbontott törmeléket az útpadkák javítására használják fel. A kimaradt anyagot beszállítják a VSZKSZ telephelyére, amit később a földutak rendbetételénél hasznosítanak. A kátyúzás első lépcsőjében megbontják a hibás burkolatot. Az így keletkezett „lyukak” aszfaltozása két-három napot is igénybe vehet. Az aszfaltozást ugyanis akkor lehet kezdeni, amikor annyi kátyú elő van készítve, hogy egy teherautónyi aszfalttal betölthető. A munkaterületet KRESZ táblákkal jelzik–tájékoztatta a Félegyházi Híreket Sipos Róbert, a városüzemeltetési osztály munkatársa.

Képzőművész növendékek látványos kiállítása
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

A művelődési központban rendezte meg tanévzáró kiállítását a Kiskun Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A tárlaton nyolc település ifjú tehetségeinek alkotásait láthatják az érdeklődők. Műfaji sokszínűség jellemzi a bemutatót. Grafikák, festmények, kerámia, tűzzománc és textil. Mindenben kipróbálták tehetségüket a tanulók, és nem is eredménytelenül – mondta el a megnyitón Maróti Antalné közoktatási szakreferens. Ígéretes vázlatokat, már-már művészi alkotásokat is láthatunk a posztamenseken. Egy biztos, érdemes ellátogatni a kiállításra.

Május 31-ig várják a pályaműveket a Féken Tartott Lendület című fotópályázatra
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Május 31-ig várják a pályaműveket a Féken Tartott Lendület címmel a Bács-Kiskun Megyei Baleset megelőzési Bizottság és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. által közösen meghirdetett közlekedésbiztonsági fotópályázatra.
A pályázat részleteit Csordás József rendőr alezredes, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztályának vezetője ismerteti.

Operettgála a pusztában
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Több mint kétezer néző tapsolt a bugaci pusztában megrendezett operettgála művészeinek.
Különleges esemény helyszíne volt a bugaci puszta szombaton, ahol egész napos operettgálát tartottak főként külföldiekből álló közönségnek. A gálát hagyományteremtő szándékkal indították. A szervezésben az önkormányzat és helyi civil szervezetek is segítettek – mondta el lapunknak Szabó László, polgármester. Hozzátette: a sikeres gálán felbuzdulva jövőre több napos zenei és kulturális fesztivál szervezését tervezik Pusztába kiáltjuk címmel.   A hétvégi gálán nem csak magyar operett slágerek hangzottak el, a magyarság és a ló közös történelme címmel lovas programokat is láthatott a közönség. Ferenc József császár például lovas huszárok kíséretében a Szilvásváradi ménesudvar lipicai ötösfogatával érkezett a külön erre az alkalomra felépített monumentális szabadtéri színház helyszínére. Majd Lezsák Levente szabadidomító mutatta be, hogyan kötött barátságot az ember és a ló valamikor a nagy sztyeppéken. De láthatott a közönség lovas nomád harcosokat, bugaci csikósokat, lovas huszárok toborzó jelenetét, és négyes fogatok látványos kombinációs versenyét is.

Programok a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

A városi könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület júniusi programterve:

Június 5., csütörtök 18 óra
Petőfi Sándor Szibériában halt meg? Borzák Tibor Titkok a barguzini csontváz körül c. könyv bemutatója. A beszélgetést Kriskó János vezeti, Karáth Imre operatőr levetíti a 2x30 perces dokumentumfilmjét az ásatásról és az ügy utóéletéről.

Június 10., kedd, 10 óra
Betűbölcsi. A városi könyvtár Baba-Mama Klubja. Vendégünk: dr. Szabóné Csikai Ágnes zenepedagógus.

Szimulátoros képzés a nyertesnek
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Kocsis Anikó Csilla lett a nyertese a Süveges Autósiskola és a Félegyházi Közlöny közös játékának, így olvasónk részt vehet egy szimulátoros képzésen motoros, vagy autós szimulátorral.
A képzés ideális felkészülést nyújthat jogosítvánnyal rendelkezőknek a tavaszi és a nyári túrák előtt. Fejleszti a vezetői képességeket, a reflexeket, lehetőséget nyújt tantermi körülmények között felkészülni olyan veszélyhelyzetekre, amelyek a mindennapi közlekedés során váratlanul kialakulhatnak.

Újabb határidőre figyelmeztet a NAV
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Újabb fontos határidőre figyelmeztet az adóhatóság, a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak június 2-ig kell közzétenni számviteli beszámolójukat, a társaságiadó-alanyoknak pedig a tavalyi társaságiadó-kötelezettségükkel kell elszámolni.

Ünnepi könyvhét Félegyházán
Publikálás dátuma: 2014. május 28.

Május 29. és június 10. között rendezi meg Kiskunfélegyházán a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ az Ünnepi Könyvhetet.
A rendezvénysorozat nyitó programja Dinnyés József zenés estje lesz „A szeretet és küzdelem dalai” címmel, május 29-én 18 órakor, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.
Május 29. és június 6. között könyvbörzére várják az érdeklődőket. A könyvtár udvarában, nyitvatartási időben a könyvtári állományból kivont könyvek, folyóiratok kedvezményes áron vásárolhatók meg.

A rajzolás, festés szeretete szinte egyidős az emlékezetemmel
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Virágh László mezőtúri festő alkotásaiból nyílt kiállítás május 24-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A tárlatot Rosta Ferenc, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója nyitotta meg, közreműködtek az iskola diákjai.

Virágh László festő

1959-ben született Tiszagyulaházán, két éves kora óta Mezőtúron él. Az általános iskolát Túron, a középiskolát Martfűn végezte. „Cipőgyártó volnék, de hűtlenül otthagytam a kaptafát. Az iskola elvégzése után dolgoztam cipőgyárban, később még néhány gyárban, mikor elegem lett abból, hogy mindig rám csukják a gyárkaput.” 1990-ben vállalkozó lett, táskákat tervezett és gyártott. 1992-ben címfestő, dekorfestő lett. 1985-ben megnősült, felesége könyvelő. 1986-ban megszületett fiuk, aki biológusként diplomázott Szegeden és jelenleg a doktorijára készül.

Dalaim 45 éve
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

„A szeretet és küzdelem dalai” címmel tart élő zenés DVD bemutatót május 29-én 18 órakor Dinnyés József a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Köszöntőt mond Kapus Krisztián polgármester. A zenés est az Ünnepi könyvhét nyitó rendezvénye.

Elismerő oklevél a Plain-Rock Egyesületnek
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Kiskunfélegyháza Város Elismerő Oklevelét vehette át a Városalapítók Napja alkalmából megrendezett ünnepi testületi ülésen a Plain-Rock Egyesület. Az indoklás szerint azt a munkát ismerte el ezzel a díjjal a város, amit a csapat Kiskunfélegyháza zenei, kulturális, közösségi életéért tesz.

Jászai Marit hagymakoszorúval illette a félegyházi közönség
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Félegyháza és a színjátszás kapcsolata volt a témája „A kulturális szalon” legutóbbi előadásának a városi könyvtárban. Fekete Beatrix történelemtanár kordokumentumokkal gazdagon illusztrálva mutatta be a dualizmis ideje alatti színházi életet. Az est háziasszonya dr. Pallagi Mária történész volt.

Kedden a felgyői Hulladékkezelő telepre látogatnak fiatalok a Ne légy jeti program keretében
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Kedden a felgyői Hulladékkezelő telepre látogatnak a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános iskola és a Petőfiszállási Általános Iskola diákjai a Ne légy jeti program keretében, ahol a diákok betekintést nyerhetnek a hulladékok szelektálásába, majd azok feldolgozásába.
Gyovai Szabolcs rádiónknak beszélt a program részleteiről illetve a gyermekek környezettudatos neveléséről és annak pozitív hatásairól.

Képzési napot tart a CIC a városházán
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Ingyenes információs és képzési napot tart a Civil Információs Centrum május 28-án, Kiskunfélegyházán. A program 17 órakor kezdődik a városházán. Az információs nap és a képzés tematikáját a főbb szakterületek kompetens képviselőinek, előadóinak meghívásával az alábbi témakörök mentén állították össze:
- Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviselője előadásában: A civil szervezeteket érintő legfontosabb adójogszabályok ismertetése, kiemelve az aktualitásokat.
- Megyei Törvényszékek képviselője előadásában: A közhasznú jogállás változása és közérthető magyarázata, változásbejegyzési kérelmek.

Konferencia a szőlő kártevőiről
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Veszélyes kártevők a szőlőben címmel rendez tanácskozást a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság és a Syngenta Kft.

Miért hisztizik a gyermekem?
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Az önmegvalósítás lehetőségeiről, a gyermekgondozási segély alatt töltött idő problémáinak megoldásáról szólt ma a könyvtárban a „Betűbölcsi” foglalkozása. A hagyományoktól eltérően ezúttal nem előadást hallhattak a várandós- és kisgyermekes anyukák, hanem személyes, vagy kiscsoportos beszélgetés keretében kaphattak választ kérdéseikre Tóth Ibolya mentáltrénertől.

Pályázat fiataloknak
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Két témakörben lehet pályázni a Rákóczi Szövetség és a Rákóczi Szövetség Rákos Mezeje tagszervezete által meghirdetett irodalmi történelmi pályázatra, amelyet Kárpát-medencei magyar középiskolások, valamint első és másodéves főiskolások, egyetemisták számára írtak ki.

Tanulmányi kirándulás
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Május 22-én, csütörtökön a Móra Ferenc Gimnázium fizika és földrajz fakultációs diákjai Ozsvár Péter tanár úr vezetésével a Mátrai Hőerőművet, valamint a Visonta határában található külszíni fejtést nézték meg.

Tömegesen lettek rosszul a gyerekek az iskolában
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Hányásos, hasmenéses megbetegedés söpört végig a kiskunfélegyházi Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény diákjain az elmúlt napokban, a legsúlyosabb pénteken volt a helyzet.
Egy olvasónktól kapott információ szerint ételmérgezés miatt 300 diák betegedett meg, ezzel szemben az intézmény igazgatója, Mindák József megkeresésünkre azt mondta: a megbetegedések száma nem sokkal haladta meg a százat.

Várhatóan június 20-ig tartanak a csatornázási munkálatok miatt bevezetett útlezárások Tiszaalpáron
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Várhatóan június 20-ig tartanak az útlezárások Tiszaalpáron, a csatornázási munkálatok miatt az Ady Endre utca és a Petőfi Sándor utca kereszteződésétől a bokrosi út- József Attila utca kereszteződéséig tartó útszakaszon.
Mindez érinti a volán buszok közlekedését is. A megállóhelyek módosulásáról Kerekes Andrást kérdeztük.

„Hálózat a közösségért 2014-2015” áramdíj fizetést segítő program
Publikálás dátuma: 2014. május 27.

Az EDF DÉMÁSZ és Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2014. május 21-től újra támogatási pályázatot hirdet az áramdíj megfizetésével küzdő háztartások megsegítésére az EDF DÉMÁSZ szolgáltatási területén. A programról bővebb információt a halozat.maltai.hu internetes oldalon találhat.

A családon kívül egy közösséghez is tartozni kell
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

Ön azok közé tartozik, akik dicséret, kitüntetés nélkül is nap mint nap teszi a dolgát. Mi a motorja, hajtóereje ennek az aktivitásnak?
- Én azt hiszem, hogy a családi örökségem. Ilyen volt az édesapám és mindkét ágon a nagyszüleim is. Számukra mindig fontos volt, hogy Félegyházáért tegyenek. Anyai nagyapám Tisza-párti, apai nagyapám Holló Lajos-párti volt, de mindketten igyekeztek erejükhöz mérten a városért dolgozni. Amikor szerény volt a jövedelmük, akkor is adakoztak, hogy elkészülhessen a Holló Lajos szobor. Amikor elsétálok az alkotás előtt , mindig erre gondolok.

Keresi a feladatot, a kihívást, vagy jönnek azok maguktól?
- Az magától jön. Nyugdíjas koromtól már több erőm is volt, akkor pedig csinálni kell.

A Kiskunfélegyháza díszpolgárainak életét bemutató kamara-kiállítás nyílt meg a Városi könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

Május 22-én csütörtökön délután nyílt meg a Petőfi Sándor Városi könyvtárban a Kiskunfélegyháza díszpolgárainak életét bemutató kamarakiállítás.
A programon Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökhelyettese mondott beszédet, aki rádiónknak is nyilatkozott a tárlat mondanivalójáról.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár pályázatfigyelő szolgáltatása
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

Az alábbiakban a Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársai által kigyűjtött aktuális pályázatokról tájékozódhatnak olvasóink.

Irodalmi pályázat 2014. A LirArt művészeti csoport irodalmi pályázatot ír ki, melynek tárgya képzőművészeti alkotáshoz szöveges illusztráció (vers, szabadvers, prózavers, stb.) írása. Az alkotások létrehozásához a képek sorszámmal és címmel ellátva a http://www.lirart.com/ weboldalon a pályázat menüpont alatt, illetve a főoldalon is megtalálhatók. A vers, - lehet haiku is, - kapcsolódjon és harmonizáljon a kiválasztott képpel. Terjedelmi korlát maximum 4 négysoros versszak, illetve 20 sor, soronként max. 36 leütéssel. (A korlátra a minikönyv formátuma miatt van szükség, melyet a legjobb 60 kép-vers páros alkotásból szerkesztünk meg.) A pályamunka benyújtása elektronikusan, a lirart.szerk@gmail.com címre történhet a kiválasztott képzőművészeti alkotás címének, és sorszámának megjelölésével, melyek a weboldalon minden esetben a kép fölött kerültek elhelyezésre. Jogi és személyi feltételek: Érvényesen pályázhat minden 18. életévét betöltött természetes személy.

Elkészült a kiskunmajsai Egészségfejlesztési Iroda a dohányzás káros hatásait bemutató filmje
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

Elkészült a kiskunmajsai Egészségfejlesztési Iroda a dohányzás káros hatásait bemutató filmje, melynek elkészítésére a Dózsa György Gimnázium és Szakközépiskola médiaszakos tanulóit kérték fel.
A film elkészítéséről, nehézségéről Gyöngyösi Tibor, mozgóképkultúra és médiaismeret tanár nyilatkozott rádiónknak.

EP-választás
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása után az alábbi eredmény született Kiskunfélegyházán.

Félegyháziak Az év egészségügyi szakdolgozója pályázat jelöltjei között
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Telephely Gyógyfürdő szakdolgozói is ott vannak Az év egészségügyi szakdolgozója 2014 pályázat csoportos jelöltjei között.
Az egészségügyi szakdolgozói hivatás társadalmi megbecsültségének erősítése céljából idén negyedik alkalommal meghirdetett Astellas-díj – Az év egészségügyi szakdolgozója pályázat csoportos jelölési időszaka a napokban lezárult. A három szakterületről – járó-, illetve fekvőbeteg-ellátás, valamint helyszíni sürgősségi ellátás – felterjesztett 48 munkacsoport összlétszáma az idei pályázaton meghaladja a 800-at.

Idén is lesz Pünkösdi Ifjúsági Találkozó Pálosszentkúton
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

Idén is várják a fiatalokat június 6-7-én a Pünkösdi Ifjúsági Találkozóra, Petőfiszállás-Pálosszentkútra. A tavalyi találkozón 250-en vettek rész.
Hatházi Róbert ifjúsági referens főszervezésével, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúsági közösségeinek és ifjúsággal foglalkozó lelkipásztorainak összefogásával, a Parázs Központot működtető SZÉK egyesület munkatársainak közreműködésével valósul meg a színes program, melyben gyalogos zarándoklat, tábortűz, tanúságtétel, beszélgetések, foci is szerepel.
A szombati nap előadója Fábry Kornél atya lesz. A délutáni műhelymunkák során a kapcsolatok témáját járjuk körül: Közösségen belüli és kívüli kapcsolatok építése. Mit kezdjek a nehéz helyzetekkel, nehéz emberekkel? Hogyan teremtsek és tartsak meg értékes kapcsolatokat?

Mozi, zene, tánc, mesejáték…
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

Jótékonysági filmvetítéssel kezdődtek május 25-én a gyermeknapi programok városunkban. Délután interaktív mesejátékot láthattak kicsik és nagyok az Astudió Színház előadásában, majd a tánc és a zene vette át a főszerepet. A Wings Tánccsoport Egyesület és a Silver Step Táncstúdió produkcióit látva még a legapróbbak is táncra perdültek.

Nagykorú lett a Sirius Rádió
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

Színvonalas zenei műsorral várta a félegyháziakat május 24-én a 18. születésnapját ünneplő Sirius Rádió. Ezúttal nemcsak az éter hullámain, hanem élőben is hallhatták kedvenceiket az érdeklődők. A program az Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekarának showműsorával kezdődött, majd az intézmény táncosai léptek a Béke téri színpad deszkáira. A szambával a rádió egykori lemezlovasai is megpróbálkoztak. A folytatásban a Kis türelmet, A Láma Dalai, Jolly és Suzy, a Fiesta, a PASO koncertjei, valamint a Kismakkos táncegyüttes és vendégei produkciója szórakoztatta a nagyérdeműt.

Ne légy Jeti!
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

Mintegy 300 diák vett részt a Constantinum Középiskola diáknapján, ahol a Ne légy Jeti! projekt helyszínei is szerepeltek. A tanulók a programok mellett értékes ajándékokat is kaptak.

Rózsaültetés és solymászbemutató a Testvérvárosok Kertjében
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

Tíz szőregi rózsatövet ültetett el május 25-én a Kiskun Múzeum Baráti Köre, a Kiskunfélegyházi Testvérvárosi Egyesület a hungarikumok jegyében megrendezett hétvégi Nemzeti értékeink – Testvérvárosi találkozó jegyében. A rózsákból öt tő a Testvérvárosok Kertjébe került, a többi a Kiskun Múzeum, a Móra és a Petőfi ház udvarán kapott helyet. A hungarikumként számon tartott szőregi rózsákat a testvérvárosokból érkezett delegációk tagjai és Balla László alpolgármester ültette el. A rendezvényt solymászbemutató színesítette.

Térkő burkolatot kap a főutca elején a járda
Publikálás dátuma: 2014. május 26.

A mai napon megkezdődött a Kossuth utca járdájának felújítása a városházától a cukrászdáig. A kivitelező érdeklődésünkre elmondta, hogy az új térkő burkolatot három hét alatt rakják le. A gyalogos közlekedés nem lesz zavartalan, de a munkát úgy szervezik, hogy ezen a szakaszon az üzletek mindig megközelíthetőek legyenek.

A Móra-család nyomában
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

A XV. Városalapítók Napján FÉLEGYHÁZÁÉRT kitüntetésben részesült Kapus Béláné

– A Móra Ferenc Általános Iskola igazgatójaként mentem nyugdíjba – mesélte Kapus Béláné, vagy ahogy mindenki ismeri: Lenke néhány perccel az ünnepi testületi ülés előtt –, de nem az intézmény neve az egyetlen, ami Móra Ferenchez, illetve a Móra-családhoz köt. Tősgyökeres félegyháziként büszke vagyok a város nagy szülöttjére, és aktív nyugdíjas éveimben is foglalkoztat mindaz, amit meg lehet tudni, fel lehet kutatni a már életében is a legnagyobb írók közé sorolt Móra Ferencről, a családjáról és környezetéről. Elkészült a családfája, s a közelmúltban a Móra-emlékév kiemelkedő eseménye volt a Móra-leszármazottak találkozója.

Bárdos Lajosra emlékeztek a Zenebarátok
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

Hangulatos, szép zenei élményben volt része annak, aki ellátogatott május 24-én a Kiskunfélegyházi Zenebarátok hangversenyére a Mezőgazdasági Szakiskolába. A Zernebarátok és a hozzájuk kapcsolódó kórusok Bárdos Lajos zeneszerző születésének 115. évfordulójára emlékeztek.

Dobozokat használtak festővászon és rajzpapír helyett
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

Nyitott szabadtéri alkotónapot tartott május 24-én a Holló László Képzőművész Kör a Béke téri galéria előtt, ahol száz darab „kreatív” doboz került ki a félegyházi alkotók kezei közül. Az alkotói folyamatnak kicsik és nagyok is részesei lehettek. A dobozokból vándorkiállítást állítanak össze. A munkákat a múzeumok éjszakáján láthatja majd a nagyközönség.

Él-hal a katonaközösségért
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

A XV. Városalapítók Napján PETŐFI EMLÉKÉREM kitüntetésben részesült Deli József nyugalmazott honvédezredes.

– Sajátomnak tekintem a várost – kezdte a beszélgetést a díszegyenruhás, nyugalmazott honvédezredes –, s bár Békés megyéből származom, minden Félegyházához köt. Megtiszteltetés számomra, hogy Petőfi és Móra városától, a 240 éve mezőváros Kiskunfélegyházától kitüntetést kaptam. 1958 óta együtt élek a várossal, ennél a hadosztálynál dolgoztam, 1987. május elsejétől számítok nyugdíjasnak.

Hírek az Ótemplomból
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

Május 25-én 17 órától engesztelő imaórát végzünk a Medjugorjei Szűz Anya tiszteletére.
Kedden és pénteken Karitasz boltunkban végkiárusítást tartunk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk délelőtt 8:30 – 10:30-ig.
Csütörtökön, Urunk mennybemenetelének ünnepén szentmisék lesznek templomunkban: 7, 8 és este 18:30-kor.
Jövő vasárnap, első vasárnap, papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk 17:30-tól.
Május 31-én, szombaton Regionális Karizmatikus Találkozó lesz Petőfiszállás – Szentkúton reggel 9 órától. Részletek a hirdetőtáblán.

Idén is nagy érdeklődés kísérte az országos mazsorett fesztivált
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

A mazsorett csoportok felvonulásával kezdődött május 24-én a XVI. Kiskun Országos Mazsorett Fesztivál városunkban. A megmérettetésen kilenc település (Debrecen, Hosszúpályi, Hajdúdorog, Csökmő, Szeghalom, Kiskőrös, Solt és Kiskunfélegyháza) húsz csapata adott számot tudásáról négy korcsoportban. A rendezvényt Dohos László, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, valamint Kapus Krisztián polgármester nyitotta meg.  A verseny megkezdése előtt Jankovszki Zoltánné, a Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület művészeti vezetője egy-egy kupát adott át a fesztiválon közreműködő félegyházi és kecskeméti zenekarok vezetőinek. A mazsorett csoportok produkcióit a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség szakmai zsűrije értékelte.

Kitüntették legjobbjainkat
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

Nagyszabású programsorozattal emlékezett idén is városalapító őseire Kiskunfélegyháza. A hagyományokhoz híven ez alkalommal vehették át a városi szintű elismeréseket legkiválóbbjaink.
Ünnepi szentmisével kezdődött ma (május 25-én) a városalapítók napi programsorozat központi rendezvénye az Ótemplomban. Az ünnepi képviselő-testületi ülés keretében vehették át a városi szintű kitüntetéseiket legkiválóbbjaink. Az elismeréseket Kapus Krisztián polgármester adta át a városháza dísztermében. Az ünnepi műsorban közreműködött a Cantati Giovanni kamarakórus, a Kiskun Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai, valamint Kátai Tibor és tanítványai.

Madártani vetélkedő Pálosszentkúton
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

A Sorsocskák alapítvány első, játékos madártani vetélkedője remek hangulatban zajlott május 23-án Pálosszentkúton. A kegyhely árnyas, madárcsicsergésben gazdag fái oltalmazták a résztvevő gyermekek örömét, akik a tankerület vidéki általános iskoláiból verbuválódtak. A tehetséges kisdiákok többek között madárhangokat ismertek fel, kiskunsági madárfajokat mutattak be, otthon készített madáretetőkkel és plakátokkal kápráztatták el a zsűrit, valamint bemutatták Herman Ottó életművét centenáriumi emlékéve alkalmából. A rendezvény végén a Sorsocskák alapítvány a résztvevőkkel közösen állította fel a Fazekas Zsolt asztalos felajánlásával készült emléktáblát a kertben és nyújtotta át Meizl Ferenc fővédnök saját madáretetőjét Csaba Atyának.

Trafikokat érintő változás
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

Május 30-a után jelentősen változnak a nemzeti dohányboltok létesítésére, illetve működtetésére vonatkozó szabályok – tudatta Suller György Attila őrnagy vám- és jövedéki szóvivő.
Jogszabályváltozás miatt módosul a nemzeti dohányboltok létesítésének, illetve a jelenleg is üzemelő ilyen jellegű kiskereskedelmi egységek működtetési rendje.

Ünnepi szentmise a Városalapítók napján
Publikálás dátuma: 2014. május 25.

Ez a vasárnap közel esik a tegnap megtartott Mária-ünnephez, amely egyházi életünk kiemelt eseménye. Ez az időszak fontos azért is, mert ilyenkor emlékezünk Félegyháza alapítóira – mondta el a Városalapítók napi szentmisén Talapka István, a Sarlós Boldogasszony-templom apát-plébánosa. Miután köszöntötte a város vezetőit és országgyűlési képviselőjét, arra kérte a híveket, hogy közös imával emlékezzenek az első- és a második világháborúban elhunytakra, illetve a hazáért elesett hősökre is.

Hungarikum Nap a Kiskun Múzeumban
Publikálás dátuma: 2014. május 24.

A múltra való kollektív emlékezet nélkül nem lenne teljes értékű helyi kultúránk. A közös élmény, a magasztos percek pedig tovább erősítik bennünk a szülőföld iránti szeretet – mondta el ma (május 24-én) megnyitó beszédében Kapus Krisztián polgármester a Kiskun Múzeumban rendezett Hungarikum Napon.
Városalapító napi ünnepünk követendő útra, cselekedetre sarkallja a jelen és a jövő embereit. A velünk élő történelem, hagyományaink ébrentartása, a ránk hagyott kulturális javak megbecsülése fontos feladatunk – hangsúlyozta Kapus Krisztián.

Milliókból fejlesztenek a borászatok
Publikálás dátuma: 2014. május 24.

52,2 millió forintot fizetett ki a héten a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatására. Az uniós finanszírozású támogatást olyan a hatályos borászati gépkatalógusban szereplő berendezésekre lehetett igényelni, amelyek javítják a vállalkozás összteljesítményét. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 1,38 milliárd forint, amiből már 1,18 milliárd forintot meghaladó összegben teljesültek a kifizetések. A keret fennmaradó részét június végéig fizeti ki a Hivatal az érintett borászatok részére.

A boldogságkeresés kapcsán tart előadást este Fűtő Róbert, misszionárius lelkész a Szakmaköziben
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Fűtő Róbert, misszionárius lelkész tart ma előadást a Szakmaközi Művelődési Házban este 6 órától, melynek témája ezúttal a boldogság keresés lesz.
A lelkész személyes tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel egy interaktív előadás keretein belül. Rádiónknak Fűtő Róbert beszélt az előadás részleteiről.

Ételmérgezés, vagy vírus?
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Közel 100 gyermek és több tanár maradt ma távol a Constantinum Intézmény tanóráiról. A hiányzások oka hasmenéses, hányásos betegség volt. Az iskolában az ÁNTSZ ételmintákat vett és elvégezte a szükséges vizsgálatokat.
Lapunk megkeresésére Mindák József, az intézmény igazgatója elmondta, hogy amikor észlelték a tömeges hiányzást és annak okait, értesítették az egészségügyi hatóságot, akik elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Az eddigi eredmények nem igazolják, hogy ételmérgezés történt volna. A konyha higiéniai feltételei megfelelnek az előírásoknak. Arra gyanakodnak, hogy esetleg valamelyik beszállított alapanyag okozhatta megbetegedéseket, de azt is valószínűsítik, hogy vírusos fertőzés. Ezt az elképzelést erősíti, hogy olyan gyerekek is megbetegedtek, akik nem az iskola konyháján étkeztek.

Festménykiállítás a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Virág László mezőtúri festő alkotásaiból nyílik kiállítás május 24-én 12 órakora a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A tárlatot Rosta Ferenc, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója nyitja meg, közreműködnek az iskola diákjai.

Gőzerővel folynak az útjavítások a külterületen
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Megkezdődött a város északi felén lévő nagyobb forgalmú földutak rendbe tétele, melyben nagy segítséget nyújt a Tanyafejlesztési pályázaton nyert pénzből megvásárolt gréder. A közmunkások a Kismindszenti útban dolgoznak. Eltávolítják az elburjánzott növényzetet, levágják az belógó ágakat. Ezzel párhuzamosan folyik az illegális hulladék összegyűjtése. Amennyiben marad a száraz meleg, a szárzúzót is hadrendbe állítják, a berendezéssel az elburjánzott útmenti növényzetet tudják eltávolítani. A munkálatok sorrendjét a területileg illetékes képviselők javaslatai alapján állították össze. Az utak rendbetételét a mezőőrség felügyeli és ellenőrzi – tájékoztatta a Félegyházi Híreket Csáki Zsolt, a Kiskunfélegyházi Mezőőri Szolgálat vezetője.

Ingyenes szűrőszoftver a kiskorúak védelme érdekében
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

A kiskorúak védelme érdekében július 1-jétől ingyenes szűrőszoftvert kell biztosítaniuk az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatóknak – jelentette be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Budapesten.
Balatoni Monika a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés tavaly fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a kiskorúak által hozzáférhető internettartalom szűrhetővé tételéről rendelkezik. A jogszabály lényege: a kiskorúak sem otthon, sem pedig az általuk máshol használt számítógépeken ne férhessenek hozzá a számukra káros, jogellenes tartalmakhoz.
Az államtitkár közlése szerint a könnyen használható tartalomszűrő-szoftvert a szolgáltatók honlapjáról lehet majd letölteni. Balatoni Monika szólt arról is, hogy szeptember 1-jétől már a nyilvános könyvtárak és iskolák számára is kötelező lesz a szűrőszoftverek használata.

Közmeghallgatást tart pénteken 18 órakor Petőfiszállás Képviselő-testülete
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Közmeghallgatást tart május 23-án 18 órakor Petőfiszállás Képviselő-testülete a faluházban, az Ady Endre u. 1. szám alatt, melynek témája a fogászati ellátás lesz.
A közmeghallgatáson dr. Terjék Gyula fogorvos is képviselteti magát.

Magyarkanizsai fiatalok érkeztek városunkba
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

A vajdasági Magyarkanizsáról érkeztek fiatalok ma (május 23-án) városunkba a Kiskunfélegyháza Ifjúságáért Egyesület és a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) meghívására. A vendégeket Kapus Krisztián polgármester és Szász Anikó, a Kiskunfélegyháza Ifjúságáért Egyesület elnöke fogadta az Innovációs Központban.

Május 24-én és 31-én tartják az eboltást Tiszaalpáron
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Május 24-én és 31-én tartják az eboltást Tiszaalpáron.
A rendelet szerint minden három hónaposnál idősebb ebet kötelező beoltani veszettség ellen. A rendelet kimondja továbbá, hogy veszettség ellen csak microchippel megjelölt eb oltható. Rádiónknak Dr. Menyhárt Anett jegyző nyilatkozott az időpontokról és a helyszínekről, valamit arról, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki nem tesz eleget kötelezettségének.

Programok a LISZI-ben
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Bata Andrea háziorvos a szív-és érrendszeri betegségekről, Szabó Ákos mentőtiszt az újraélesztésről tart ma (május 23-án) előadást 16 órától a Lakóközösségi Információs és Szolgáltató Irodában.
További programok:
Május 31. szombat: Gyermeknap: Arcfestés,ugráló vár, színes programok!!!

Táblákat avat a Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Magyarországra, Angliára, Olaszországra és Németországra jellemző mesefigura, jármű étel zászló látható azon a négy táblán, melyet ma (május 23-án) állított fel a Móra, a Petőfi térre és a Hősök parkjába a Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány. A táblák az Európai Bizottság által támogatott „(M)érték vagy” című projekt keretében készültek az Európai Unió tagállamainak népszerűsítésére. A táblákat május 24-én (szombaton) 14.30-kor avatják fel a Városalapítók Napja programsorozatának keretében.

Új helyre költöztetik Aranyhegy ideiglenes lakóit
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Amint arról korábban beszámoltunk ,három család 19 fővel költözött be az elmúlt hét végén Aranyhegyen, a volt iskola épületébe. A városrész lakói panasszal éltek a mezőőrnél és önkormányzati képviselőjüknél, hogy méltatlan, lakhatatlan körülmények közé kerültek a vendégmunkások és higiéniai, biztonsági problémáktól is féltek. A gazdasági bizottság május 22-ei ülésén felbontották az önkormányzati épület bérlőjével a szerződést. A bizottság elnöke, Gyenes Attila arról adott tájékoztatást, hogy a szerződésbontást a bérlő kezdeményezte ,aki a romos épületben elhelyezett családokat hétfőre új helyre költözteti.

Városalapítók napja 2014.
Publikálás dátuma: 2014. május 23.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves Családját a május 24 – 25. között megrendezésre kerülő XV. VÁROSALAPÍTÓK NAPJA 240 éve mezőváros Kiskunfélegyháza hagyományőrző és kulturális fesztivál rendezvényeire.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek