Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd, péntek: 8-17
  • szerda - csütörtök: 12-17
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Sajtófigyelő 2014.07.18-25.

 
A városunk és a régió értékeivel ismerkedik a baiyini küldöttség
Publikálás dátuma: 2014. július 25.
A félegyházi mézzel, majd az alföldi borokkal ismerkedhettek meg július 24-én városunkban, majd a kunszállási Szent Vince Pincében a kínai Gansu tartományban fekvő Baiyinból érkezett delegáció tagjai. Ezt megelőzően a Fornetti Kft., az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt., a Hungary Meat Kft. és az NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft. telephelyeire látogattak el a vendégek.
Hat fős baiyini küldöttség ma (július 25-én) Félegyháza és a régió nevezetességeivel ismerkedik meg. Többek között ellátogatnak a Kiskun Múzeumba, a Városházára, gyógyfürdőbe, megtekintik az Ipari Parkot és a piacot is, majd Bugacra. Fórum keretében kapnak tájékoztatást városunk működéséről, melyen a képviselő-testület tagjai és az intézmények vezetői vesznek rész – tájékoztatta a Félegyházi Híreket Kapus Krisztián polgármester.
Avarkori leletek Félegyháza környékéről
Publikálás dátuma: 2014. július 25.

Több, Kiskunfélegyházáról és környékéről származó lelet is gazdagítja a kecskeméti Cifrapalotában néhány napja látható, „Nagyurak és vezérek: Híres avar leletek a Kiskunságból" című állandó kiállítást anyagát. Mint azt Dr. Wicker Erikától, a kiállítás forgatókönyvét író és látványtervét megálmodó régésztől megtudtuk, a Cifrapalota első emeletén berendezett tárlat páratlan leleteket vonultat fel. Kecskemét környéke és tágabb értelemben a Kiskunság ugyanis a leggazdagabb az avar leletekben.

Bács-Kiskun megye, azon belül pedig Bugac turisztikai fejlesztéséről tanácskoztak szerdán a térség szakemberei és településvezetői
Publikálás dátuma: 2014. július 25.
Bács-Kiskun megye, azon belül pedig Bugac turisztikai fejlesztéséről tanácskoztak szerdán a térség szakemberei és településvezetői. A megbeszélés kiemelt témája a Bugac határában feltárt Árpád-kori bazilika és kolostor újbóli felépítése volt. Bugac egyik legerősebb turisztikai bástyája volt a megyének. Jó ideje azonban csak az emlékekbe kapaszkodunk, ezért újból meg kell erősíteni ezt bástyát. Enélkül a megye turisztikai fejlesztésébe sem érdemes belefogni – fogalmazott Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke a bugaci tanácskozáson. Szerencsére a helyiek komoly segítséget is kaptak, mind emberi, mind anyagi téren. A részletekről Szabó László polgármester nyilatkozott rádiónknak.
Bűn- és baleset-megelőzés az erdei táborban
Publikálás dátuma: 2014. július 25.
Idén is nagy sikerrel rendezték meg a Madarashoz közeli erődben az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő Robinson-tábort. Hosszú évek óta hagyomány, hogy a kalandkedvelő fiatalok a Madarashoz közeli erdőben gyűlnek össze táborozásra. A kétszer egyhetes – 2014. július 14 - július 25-ig tartó - erdei sátortáborozáson az óvodásoktól egészen a középiskolás korosztályig közel 100 gyermek kerülhet közelebb a természethez, ismerkedhet meg az erdei élettel.
Folytatják a demonstrációt a tejtermelők
Publikálás dátuma: 2014. július 25.

Kifejezetten azok ellen demonstrálnak a jövőben a tejtermelők, akik nem tesznek azért, hogy kínálatukban növekedjen a belföldön előállított tejtermékek aránya - mondta Istvánfalvi Miklós, a demonstrációs bizottság tagja. A szakember erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyen a termelők értékelték a hónap elején tartott tiltakozásuk eredményét. A tejtermelők július 8-án azért tiltakoztak az ország több pontján is, hogy számukra kedvezőbben alakuljanak a piaci feltételek.

Kollár László közleménye
Publikálás dátuma: 2014. július 25.
2011 elején a város hangos volt attól, hogy az egykori Április 4. Vegyipari Gépgyár területén működő utódcég, a Transelektro TGM Kft. a munkavállalóit kisemmizve jelentett csődöt. Véleményem szerint csődbűntettet is elkövettek, az igazságszolgáltatás szerint - tudtommal - nem, de ez igazán nem is érdekes, csak maga a jelenség. Akkor a sztrájkoló munkások mellett kiálltunk, biztattuk őket, hogy ne hagyják magukat kifosztani, kályhát, tüzelőt, ételt vittünk számukra. Sajnos igazi eredményt nem értek el, többüknek a mai napig tartozik munkabérrel egykori munkáltatójuk, aki akkor még a munkaügyi helyzet tisztázására sem volt hajlandó, megakadályozva a munkások újbóli elhelyezkedését is.
Cserkészek lovagpáncélban Cserépváralján
Publikálás dátuma: 2014. július 24.

„Az Úr 1371. évének 7. hónapjának 11. napján öt vidéki család döntött úgy, hogy nyakába veszik az országot és megüljék I. (Nagy) Lajos királyunk lányának, Máriának lakodalmát. A családok dél körül érkeztek Diósgyőr vármegyébe ahol szálláshelyeiket felverték. Majd kiadós lakomán vettünk részt a királyi udvarral. A vacsorát követően pedig alkalmunk akadt arra, hogy jobban megismerkedjünk a többi család történetével és szokásaival. Majd leszállt az éj és nyugovóra tértünk.”

Elhunyt Huszka Jenő, a Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott tanára, igazgatója
Publikálás dátuma: 2014. július 24.

Július 14-én életének 72. évében elhunyt Huszka Jenő, a Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott tanára, igazgatója. Augusztus elsején délután 3 órakor az Ótemplomban búcsúztató szertartással emlékeznek meg a szeretett férjről, édesapáról, kollégáról, barátról és tanárról.

Festménykiállítás a művelődési központban
Publikálás dátuma: 2014. július 24.

Méhes Lóránt Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás augusztus 18-án 17 órakor a művelődési központban. A tárlatot Kozák Csaba művészeti író nyitja meg, köszöntőt mond dr. Fazekas Tamás egyetemi tanár. Közreműködik Vető János, a közösen festett képek alkotója (ukulele). A kiállítás szeptember 26-ig tekinthető meg.

Kiss Kálmán Tibor a Lehet Más a Politika polgármester-jelöltje
Publikálás dátuma: 2014. július 24.
Július 13-án Kecskeméten tartotta közgyűlését a Lehet Más a Politika területi szervezete, ahol döntöttek arról, hogy Kiskunfélegyházán Kiss Kálmán Tibor, 47 éves agrármérnök, egyéni vállalkozó lesz az LMP polgármester-jelöltje. A helyi képviselői, közigazgatási és szervezői tapasztalatokkal rendelkező szakember vette át a közelmúltban az országgyűlési képviselővé választott Ikotity István megüresedett helyét a Bács-Kiskun megyei önkormányzatban. A pontos részletekről, és az LMP helyi önkormányzati képviselőjelölt listájának kialakításáról Kiss Kálmán Tibort kérdeztük.
Pénteken kezdődik a III. Tősfeszt!
Publikálás dátuma: 2014. július 24.

Harmadik alkalommal rendezi meg a Plain-Rock Egyesület a térségben egyedülálló, kizárólag élőzenei strandfesztiválját, ahol a közönség akár a medencéből is hallgathatja kedvencei koncertjét a Tősfürdőben július 25-én és 26-án.

Több mint 100 millió forinttal tartoznak Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2014. július 24.

9 magányszemély és 2 nem magánszemély szerepel Kiskunfélegyházáról azon a listán, amely az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezőket tartalmazza. A 2014. június 30-i állapotot tükröző jegyzéket ma hozta nyilvánosságra honlapján a NAV. A 100 millió forintot meghaladó adótartozással legalább 180 napja rendelkező magánszemélyek és nem magánszemélyek listája megtekinthető a www.nav.gov.hu oldalon.
 

Városunk nagyüzemeivel ismerkednek a kínaiak
Publikálás dátuma: 2014. július 24.

Hat fős delegáció érkezett július 23-án városunkba a kínai Gansu tartományban fekvő Baiyin városából Gao Ying alpolgármester vezetésével. A küldöttség ma (július 24-én) a város legnagyobb élelmiszergyártó és feldolgozó üzemeivel ismerkedik meg. A kínai vendégek délelőtt a Fornetti Kft. és az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. üzemivel ismerkedtek meg, délután pedig a Hungary Meat Kft. és az NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft. telephelyeire látogatnak el.

XVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál
Publikálás dátuma: 2014. július 24.
Szeptember 5-én és 6-án ismét megrendezi a város a hagyományos gasztrokulturális fesztiválját Kiskunfélegyháza főutcáján.
A kiskun régió egyik legjellegzetesebb, legsajátosabb gasztronómiai fesztiválja a Kiskunfélegyházi Libafesztivál. A környéken több évszázados múltra tekint vissza a lúdtartás, s ehhez igazodott a környék gasztronómiája is. A fesztiválon megkóstolhatják a híres félegyházi libamájat, lakomázhatnak a kitelepült vendéglők libából készült ételeiből, és persze elmaradhatatlan a libazsíros kenyér, a libatepertő.
A félegyházi fúvósok kivívták a világszövetség elismerését
Publikálás dátuma: 2014. július 23.

Első alkalommal szervezték meg a Fúvószenekarok Világszövetségének Kelet-európai regionális konferenciáját Debrecenbe. A rangos eseményre meghívást kapott a kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar is.A nagyszabású fúvószenekari fesztivállal egybekötött konferenciára több mint húsz profi és mindössze két amatőr együttes – köztük a félegyházi – kapott meghívást. Az esemény programjában főként általános zeneoktatási, fúvós-kamarazenei, kortárs zenei, illetve zenekari témák szerepeltek.

Félegyházi ház is lesz a sóstói skanzenben
Publikálás dátuma: 2014. július 23.
Megkezdődött egy Árpád-kori falu építése a Sóstói Múzeumfaluban –közölte a nyíregyháza- sóstófürdői skanzen igazgatója csütörtökön az MTI-vel.
Páll István elmondta, hogy a honfoglalás kori létesítményeket régészek irányításával az ásatási megfigyelésekre, a történelmi forrásokra és a néprajzi kutatásokra alapozva készítik el. A skanzen Árpád-kori falurészében újjáépítenek egy régi lakóépületet, amelyet a borsodi földvár közelében tártak fel.
Emellett lesz egy Kiskunfélegyháza közelében talált földbe vájt ház is, amely egy alföldi parasztgazda otthona volt valamikor és egy szamoskéri várjobbágyi lakást is láthatnak majd az érdeklődők.
Egy Nyíregyháza- Rozsrétszőlőn feltárt kunyhót is kialakítanak, ami a valamikori pákászok életét idézi majd vissza. Felépítenek továbbá egy visegrádi házat, amelyben szemléltetik a kor falvainak kialakulását, az ötletektől kezdve a kivitelezésig.
Felépítenék az Árpád-kori Aranymonostort
Publikálás dátuma: 2014. július 23.

Bács-Kiskun megye, azon belül pedig Bugac turisztikai fejlesztéséről tanácskoztak a térség szakemberei és településvezetői. A megbeszélés kiemelt témája a Bugac határában feltárt Árpád-kori bazilika és kolostor újbóli felépítése volt.

- Bugac egyik legerősebb turisztikai bástyája volt a megyének. Jó ideje azonban csak az emlékekbe kapaszkodunk, ezért újból meg kell erősíteni ezt bástyát. Enélkül a megye turisztikai fejlesztésébe sem érdemes belefogni - fogalmazott Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke a bugaci tanácskozáson. Mint mondta, nem elég a táj vonzereje, szolgáltatásokra, a helyi emberek mosolyára, kedvességére is szükség van. Fontos cél, hogy a turisták ne csak egy-két napot töltsenek nálunk. Ahhoz azonban, hogy hosszabb időre letáborozzanak, tartalmas programokat is kínálni kell.

Ha a Széljáró Balladás próbál
Publikálás dátuma: 2014. július 23.

Szélesre tárult tér és idő, a pusztában betyárok és pásztorok elevenednek meg. A Széljáró Balladás új dalait gyakorolja. –  Hetente egyszer próbálunk, de látod is, a kezdést nehéz betartani, vége meg nincs. Ameddig bírjuk - mondta Pázmándi Judit (ének, hegedű) hangolás közben. – Rendezvények, koncertek előtt gyakrabban találkozunk, összeállítjuk és begyakoroljuk a műsort.

Kerékpár-regisztrációt tartottak a Móravárosban
Publikálás dátuma: 2014. július 23.

Egymás után érkeztek a biciklisek július 22-én a Nefelejcs utcai orvosi rendelő előtti térre, ahol a rendőrség munkatársai tartottak „Kerékpár-regisztrációt”. A kétkerekű-tulajdonosok azonosító számot kaphattak a járművükre, amely alapján – esetleges lopás esetén – be tudja azonosítani a hatóság a bicikli hollétét. A rendőrség az elmúlt héten a Béke téren tartott kerékpár-regisztrációt.

Móra nyomában
Publikálás dátuma: 2014. július 23.

Sokkal többet tudtunk meg Móra Ferencről, mint az iskolában. Nem a kötelező tananyaggal találkoztunk, hanem érdekességekkel is. Szegeden is sok újdonságot láttunk. Emellett sportoltunk, kerékpároztunk, kézműveskedtünk és nagyon jó csapat jött össze. - Tímár Kata a Kiskun Múzeum történelmi táborában szerzett élményeit így összegezte.

Napraforgó szakmai nap Félegyházán
Publikálás dátuma: 2014. július 23.
A beszállítók számára tartott ma (július 23-án) „Napraforgó szakmai napot” az NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft. Kiskunfélegyházán. A rendezvényen bemutatkozott a cég új vezetése és a cseh AGROFERT csoport. A szakmai nap vendége volt dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár és Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza város polgármestere.
A rendezvény nyitányaként Petr Cingr, az AGROFERT a. s. Konszern igazgatótanácsának elnökhelyettese mutatta be cseh és szlovákia legnagyobb mezőgazdasági vállalkozását, ismertette a magyar NT csoport megvásárlásának okait.
Olaj és gáz után kutatnak
Publikálás dátuma: 2014. július 23.
Több megyei településen is szeizmikus méréseket végeznek szeptemberig. Az okozott károkat a bányavállalkozó MOL Nyrt. megtéríti.
Kecskemét, Tiszaalpár, Lakitelek, Tiszakécske, Szentkirály, Nyárlőrinc, Városföld, Kunszállás, Kiskunfélegyháza, Jakabszállás, Helvécia, Fülöpjakab településeken szeizmikus méréseket végeznek kőolaj és földgáz telepeket kutatva, várhatóan augusztus 31-ig.
Újjáépítik a balesetveszélyes járdaszakaszt
Publikálás dátuma: 2014. július 23.

Eredetileg csak a járda szélességében készült volna térburkolat a Kossuth utcán a városházától a Zrínyi utcáig terjedő szakaszon. A környék lakói azonban azt kérték, hogy az építkezés során újítsák meg a rendkívül balesetveszélyes és elhasználódott OFOTÉRT melletti néhány méteres szakaszt is. A képviselő-testület Szamosi Endre önkormányzati képviselő közbenjárására előteremtette az ehhez szükséges pénzt, így hamarosan járhatóvá válik ez a szakasz is. Mindemellett az ivókút környezete is megszépül.

Kiskunfélegyháza város állásfoglalását kérte a szeptembertől megállapítandó távhő díjak kialakításával kapcsolatban a Magyar Energetikai és Közműszolgáltatási Hivatal
Publikálás dátuma: 2014. július 22.
A Magyar Energetikai és Közműszolgáltatási Hivatal Kiskunfélegyháza város állásfoglalását kérte a szeptembertől megállapítandó távhő díjak kialakításával kapcsolatban. A kiskunfélegyházi testület július hónapban megtartott rendkívüli ülésén döntött az egységes állásfoglalás végleges tartalmáról. A részletekről Kapus Krisztián polgármester tájékoztatta rádiónkat.
A leginkább rászorulók támogatására 29 milliárd forintos program indul
Publikálás dátuma: 2014. július 22.
A leginkább rászorulók számára indul program az Európai Unió támogatásával. A háromévesnél fiatalabbak családját, a hajléktalanokat, valamint az alacsony nyugdíjú időseket élelmiszercsomagokkal segítik a létfenntartásban és életvezetési tanácsokkal a szegénységből kitörésben.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy június 30-án lezárult a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program társadalmi egyeztetése, és várhatóan a jövő év elején kiírhatják az első pályázatokat.
A társadalmi egyeztetésen félszáz szervezet, önkormányzat mondta el a véleményét, és ezek jó részét be is építették a programba – közölte. Az államtitkár nagyon fontosnak nevezte, hogy az operatív programot azon társadalmi szervezetek bevonásával véglegesítették, amelyek eddig is fontos szerepet vállaltak a legszegényebbek megsegítésében, és sok tapasztalatot gyűjtöttek.
Befejeződtek a geofizikai mérések Tiszaalpáron, a károk bejelentésére kedden és szerdán van lehetőségük a lakosoknak
Publikálás dátuma: 2014. július 22.
Véget értek a geofizikai mérések Tiszaalpáron. A munkálatokat végző cég, a TDE Service Kft a Geofizyka Torun nevű geofizikai mérésekkel foglalkozó gazdasági társaság a területi (3D) szeizmikus méréseket befejezte, az érzékelő műszerek felszedésre kerültek. A kivitelezés során keletkezett esetleges károkat a MOL Nyrt. megtéríti. A károk bejelentését az alpári lakosok július 22-én és 23-án 15 és 19 óra között Tiszaalpáron az Árpád Művelődési Ház Nagytermében tehetik meg. A részletekről Sváb Kovács Dániel, vagyongazdálkodási ügyintéző tájékoztatta rádiónkat.
Bringával a Duna forrásához és vissza
Publikálás dátuma: 2014. július 22.

Augusztusban pattan nyeregbe Hojsza Fruzsina és Ballagi Károly, hogy Félegyházáról egészen a Duna forrásához és vissza kerekezzenek. A mintegy 2700 kilométeres túra útvonala elkészült. A fiatalok egy egész hónapot szánnak a kalandra.

Elmélyült és vidám motoros találkozó
Publikálás dátuma: 2014. július 22.

Egy lengyelországi minta alapján szervezték meg hét évvel ezelőtt az első motoros találkozót Pálosszentkúton a szerzetesek. A program azóta évről évre gazdagodik, és a motoros zarándokok száma is gyarapszik – mondta el az idei rendezvényt értékelve Antal atya. Baráti közösségek alakultak, amelyek mindig új tagokat vonzanak, akik közül sokan először találkoznak az egyházzal, a szerzetesekkel. A zarándokhely ilyenkor nyitott kapuval vár mindenkit, és amint ez idén is látható volt, a bemutatóknak, játékos foglalkozásoknak köszönhetően, már-már világi eseménnyé változott.

Kapocs siker a „Bűnelkövetés megelőzhető” című pályázaton
Publikálás dátuma: 2014. július 22.

Harmadik helyen végzett a Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Gyermekjóléti Szolgálat tanulmány és megvalósíthatósági terve a Bács-Kiskun Megyei Államigazgatási Kollégium Bűnmegelőzési Munkacsoportja által kiírt „Bűnelkövetés megelőzhető” című pályázatán. Az oklevelet és a vele járó 40 ezer forintot július 21-én vette át Kovács Ernő kormánymegbízottól Vaszkóné Tarjányi Edit intézményvezető-helyettes, Kapus Krisztián polgármester és dr. Lajkó Norbert aljegyző Kecskeméten.

Korondiak szervezésében edzőtáboroztak a félegyházi birkózók
Publikálás dátuma: 2014. július 22.
Mint minden évben, a félegyházi és a korondi testvérvárosi sportkapcsolat ápolása jegyében ezúttal is ellátogattak Erdélybe a Kiskunfélegyházi Vasas TK birkózói. A nyári edzőtábornak Pálpataka adott otthont, amit immár 12. alkalommal szervezett meg a korondi Lőrincz Márton Birkózó Sportegyesület.
 
Megköttettek a beszállítói szerződések
Publikálás dátuma: 2014. július 22.

Kilenc élelmiszer beszállítóval kötött július 21-én szerződést az önkormányzat. A közbeszerzési eljárás nyertesei az 1000 adagos önkormányzati konyhát (Batthyány konyha) látják el a jövőben a főzéshez szükséges alapanyaggal. A szerződéseket a cégek vezetői, a város nevében pedig Kapus Krisztián polgármester szentesítette kézjegyével. Az önkormányzati konyha alapanyag ellátásának biztosítása kapcsán több helyi vállalkozással sikerült szerződést kötni, ezáltal is erősítve a helyi cégeket, ahol helyi munkavállalók dogoznak – hangsúlyozta Kapus Krisztián.

Tisztelet az aratóknak
Publikálás dátuma: 2014. július 22.

Nagy Ferenc, amikor olvasta a Félegyházi Közlönyben a haleszi és selymesi aratócsapatok sikereit, tollat ragadott és verset írt. Ezzel kívánta elismerni a hagyományőrzők eredményeit. Szerkesztőségünket arra kérte, hogy tegyük közzé. Hozzátette, versével szeretné megköszönni mindazoknak a munkáját is, akik részt vettek (részt vesznek) a betakarításban.

Tonnányi kupak gyűlt össze eddig Jánoska gyógyíttatására
Publikálás dátuma: 2014. július 22.

Cikkünk nyomán eddig 1000 kilogramm műanyag kupak gyűlt össze a kiskunfélegyházi Török Jánoska gyógyíttatásának megsegítésére. A beteg fiú szülei ezúton is szeretnének köszönetet mondani a segítőszándékú adakozóknak. Mint arról beszámoltunk, Jánoska a Török család második gyermekeként, egészségesen látta meg a napvilágot. Születése után azonban vírusfertőzést kapott. Feltételezések szerint ez okozott nála agykárosodást. Ezen felül epilepsziában szenved, asztmával és allergiával küzd. A tizenhárom éves fiú állandó felügyeletre szorul. Ugyanakkor ahogy fejlődik fokozatosan erősebb lesz, és egyre nehezebb vele az élet. – Egy percre sem lehet magára hagyni, de intézetbe sem szeretnénk beadni – panaszolta az anyuka, aki fia felügyelete miatt dolgozni sem tud. Férje keresetéből próbálnak megélni. Annak viszont nagy része Jánoska gyógyszereire megy el. A fiú hatéves kora óta kényszerül rendszeres gyógyszerszedésre.

Toronyóra, láncostul
Publikálás dátuma: 2014. július 22.

Él egy család Kunszálláson, akiket a közös örömökön, együtt megélt sorson és leküzdött nehézségeken túl összeköt a közös lelkesedés is. A Hatvani család elkötelezett értékmentő. A családfő előbb a régiségek gyűjtötte szenvedélyesen: amit mások a padlások, kamrák félreeső szegleteiben ócskaságként megtűrtek, abban ő a múlt egy darabját látta meg. Előbb mosórács, mángorló, rokka, vasaló, a paraszti és az uradalmi életforma legkülönbözőbb használati tárgyai gyarapodtak a takaros kunszállási portán, mígnem 1976-ban Hatvani Béla megvásárolta első falióráját. A használaton kívüli feketeerdei parasztórán egy háznál akadt meg a szeme, tulajdonosa 50 forintért vált meg tőle.

Tudásukról adtak számot az új építőipari segédek
Publikálás dátuma: 2014. július 22.
Tizennégyen tettek ma (július 22-én) vizsgát a Komplex telep-program keretében. Az építőipari segédek képzését a Türr István Képző és Kutató Intézet szakemberei bonyolították le.
A képzés egybeesett az Alpári út 1. alatt lévő panelházak felújítási munkálataival. A Csillagház-Cserhaj szolgáltatóház kialakítása kapcsán a középső épület földszintjén teljes belső felújítást végeztek. Az építési terület lehetőséget nyújtott a képzésben résztvevők számára az építőipari, bontási, kőműves és festőmunkák alapjainak elsajátítására. Nem segédmunkásokat képeztünk, hanem építőipari segédeket. A képzés alatt a tanulók olyan munkavédelmi és szakmai tapasztalatokra tettek szert, ami alkalmassá teszi őket arra, hogy a szakmunkások szakszerű segédjeivé váljanak – mondta el Bende Péter mérnök, a Bende-Stáb Építőipari Kft. ügyvezetője.
„Hazatérnek…1914 - 2014”
Publikálás dátuma: 2014. július 22.

Ezekben a hetekben itthon és Európa-szerte megemlékezések zajlanak a Nagy Háború kitörésének századik évfordulója alkalmából. Közéjük tartozik a Kecskeméten megrendezésre kerülő és nem sokára megnyíló nagyszabású kiállítás is.

A létszám fogy, a lelkesedés töretlen
Publikálás dátuma: 2014. július 21.

Fogyatkozik a Pálmonostori Lovas Egyesület létszáma és a lótartók is egyre kevesebben vannak. A kisebb létszám ellenére a lelkesedés, a lovassportok népszerűsítésének vállalása töretlen. Jelen vannak minden községi rendezvényen, bemutatókat tartanak, kocsikáztatják a gyerekeket ,és 16 éve megrendezik a helyi fogathajtó versenyt – mondta el Rádiné Gémes Ildikó polgármester, az idei verseny fővédnöke, aki versenyen kívül maga is bakra ült és végighajtott a nem könnyű pályán.

A Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Lakiteleki tagintézménye az első Minősítet referenciaintézmény Bács- Kiskun megye óvodái között
Publikálás dátuma: 2014. július 21.
Bács- Kiskun megye óvodái között a Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Lakiteleki tagintézménye az első Minősítet referenciaintézmény. A lakiteleki tagintézmény pályázati segítséggel készült fel a referenciaintézményi szolgáltatás szervezetének kialakításához szükséges feltételek elsajátítására. A felkészülési időszak alatt elkészítették a referenciaintézményi működés és a Jó gyakorlat átadás eljárásrendjeit, valamint tovább fejlesztették már meglévő jó gyakorlati moduljaikat. A referenciaintézmények egyedi, más intézmények számára példaértékűek, befogadó, gyermekközpontú óvodai nevelés valósul meg ezekben az intézményekben – fogalmazott Sütő Lászlóné az óvoda vezetője.
Az I. világháború áldozataira emlékeztek
Publikálás dátuma: 2014. július 21.

Az első világháború kiskunfélegyházi áldozataira emlékeztek július 17-én a Móra Ferenc Gimnáziumban elhelyezett emléktáblánál és a Hősök Parkjában felállított emlékműnél. A koszorú elhelyezése és a gyertyák meggyújtása előtt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a háború kitörésének 150. évfordulóján az áldozatokon kívül azokra is emlékeznünk kell, akik viselték a szörnyű következményeket, ezek pedig elsősorban az életüket áldozók családtagjai voltak. A megemlékezésen Hatvani Zsófia református lelkész és Hajagos Gyula plébános mondott imát a hősökért és hozzátartozóikért.

Diákok dolgoznak az Ótemplomban
Publikálás dátuma: 2014. július 21.

Szorgos kezek munkálkodnak az Ótemplom plébániáján. A nyári szünetben a Constantinum Intézmény diákjai takarítják a templomot, rendbe teszik a templomkertet, újrafestik a kerítést. A köznevelési törvény értelmében ötven óra közösségi szolgálatot kell teljesíteni az érettségiző diákoknak. A jogszabály azt javasolja, hogy a 9. – és 11. osztály között teljesítsék a kötelezettségüket. Sokféle feladat közül választhattak a diákok, az idősek látogatásától az irodai munkákig. Az egyházi fenntartású iskola növendékei a Sarlós Boldogasszony templomot választották „munkahelyül”.

Egy emberséges orvos ment el
Publikálás dátuma: 2014. július 21.
Sokkolta a hétvégi hír a félegyháziakat: szombat délelőtt váratlanul elhunyt a köztiszteletben álló háziorvos, dr. Kurth Endre Csaba.
A kiváló szakember, emberségéről, elhivatottságáról ismert háziorvos alig néhány héttel ezelőtt, a Városalapítók Napján vette át Kiskunfélegyháza Város Elismerő Oklevelét. Ezzel ismerte el a város – a felterjesztők indoklása szerint – áldozatos munkáját, segítőkészségét.
Erdélyiek komolyan érdeklődnek a kiskunfélegyházi GYIÖK működése iránt
Publikálás dátuma: 2014. július 21.
Mint arról korábban már beszámoltunk július 9-én Kovászna megyéből érkezett küldöttség Kiskunfélegyházára. A látogatás azonban már most eredményre vezetett. Az erdélyiek ugyanis aktívan érdeklődnek a Kiskunfélegyházán több mint egy évtizede működő Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat struktúrája és működése iránt, valamint a Kiskunfélegyházi értéktár működése is felkeltette az érdeklődésüket. Hogy mindezek miért fontosak, és milyen segítséget tudunk nyújtani a külhoni magyaroknak, ezen sikeresnek mondható intézmények lemásolásában erről Kapus Krisztián polgármester nyilatkozott rádiónknak.
Fiatalok találkozója Olaszországban
Publikálás dátuma: 2014. július 21.
„Ifjúság Európáért Találkozó” Feltre-ben, Olaszországban 2014. augusztus 8-19-ig.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Testvérvárosi Egyesület 2014-ben is célul tűzte ki, hogy az európai kultúrát, a hagyományokat mind szélesebb körben bemutatja a Kiskunfélegyházán élő lakosoknak és fiataloknak. Ezért olyan 18-25 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk, akik szeretnének külföldi fiatalokkal szorosabb kapcsolatot kiépíteni, és egy izgalmas időszakot Olaszországban eltölteni.
Kéthetes képzőművész tábort rendeztek immár 24. alkalommal Tiszaalpáron
Publikálás dátuma: 2014. július 21.
Kéthetes képzőművész tábort rendezett a budafoki Mészáros László Képzőművészeti Kör, valamint a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör immár 24. alkalommal Tiszaalpáron. A táborban készített alkotásokból július 12-én délelőtt nyílt tárlat Alpáron a piac zárt részében. A tárlat anyagát Török Tamás, Neiberger István és az önkormányzat részéről Biczók Mihály állította össze. A táborban töltött időről, és a fiatalok érdeklődéséről Török Tamás, művészeti vezetőt kérdeztük.
Megérkezett az új szolgálati jármű
Publikálás dátuma: 2014. július 21.
Megújul a polgármesteri hivatal gépkocsiparkja. A három régi autó helyett két új Dácia áll munkába augusztus végéig. Az első járművet, a 4,3 millió forintot érő Dacia Duster-t az elmúlt héten vette át Kapus Krisztián polgármester és dr. Lajkó Norbert aljegyző Kecskeméten.
A polgármesteri hivatal három szolgálati járművei annyira elhasználódtak, hogy javíttatásuk költsége meghaladta az évi 1,5 millió forintot. Ennek ismeretében döntött a képviselő-testület a járműpark megújításáról. A három régi gépkocsit a kereskedés beszámította a két új jármű árába – tájékoztatta lapunkat Kapus Krisztián polgármester.
Nemzetiségi szavazókör kerül kialakításra Tiszaalpáron
Publikálás dátuma: 2014. július 21.
A határozat értelmében a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását ki kell tűzni, ha a településen az adott nemzetiséghez tartozó személyek száma a 25 főt eléri. Tiszaalpáron a 2011-es évi népszámlálás során a román nemzetiséghez tartozó személyek száma meghaladta a 25 főt. A szavazókör kialakításának részleteiről Dr. Menyhárt Anett jegyzőt kérdeztük.
Új zöldség és gyümölcsfeldolgozó épül pályázati támogatásból
Publikálás dátuma: 2014. július 21.
Közel kétszáz négyzetméteres zöldség-gyümölcs feldolgozó épül a „Félegyházi Hangya 2010 Termelőiskola” projekt keretében a Csongrádi úti tangazdaságban. A létesítmény alapkövét ma (július 21-én) helyezte el Kapus Krisztián polgármester és Juhász Miklós projektmenedzser. Az új üzem átadására augusztus végén kerül sor.
A projekt tavaly májusban indult, melynek megvalósítására 199,9 millió forintot nyert a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ által vezetett konzorcium. A kísérleti mintaprogramban konzorciumi tagként vesz részt még Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, valamint a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium. A program keretében augusztusban hetvenkét fő számára indult Aranykalászos gazda OKJ-s alapképzés.
Petőfi Sándor emlékezete
Publikálás dátuma: 2014. július 20.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2014. július 31-én, csütörtökön 18 órára PETŐFI SÁNDOR halálának 165. évfordulója tiszteletére szervezett városi rendezvényre, a Petőfi térre.
Megemlékezést tart Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere, a Petőfi Emlékbizottság elnöke. Petőfi Sándor Dalaim című versét előadja Juhász István, Kiskunfélegyháza díszpolgára.
Közreműködik a Sikabonyi Polgári Társulás énekkara a Felvidékről, Vanyek Henriett vezetésével.

„Égbe szálló fohászok”
Publikálás dátuma: 2014. július 20.

Július 20., évközi 16. vasárnap.

- A franciaországi zarándoklat részletes programja átvehető a sekrestyében és a Plébánián.

- Jövő vasárnap délelőtt 10 órakor tarják a felújított Bugac-alsó-monostori templom búcsúját.

- Az alsómonostori búcsú miatt jövő vasárnap elmarad az elsőáldozó gyerekek szüleinek a megbeszélése.

A tojóházban örök a tavasz
Publikálás dátuma: 2014. július 19.

Kovács Gergely a fővárosból költözött Fülöpjakabra, csak azért, hogy tojástermeléssel foglalkozhasson. A fiatal gazda a legutóbbi falunap keretében megrendezett Szorgos gazdák ünnepén mutatkozott be a nagyközönség előtt. A harmincöt éves gazda már háromévesen tudta, hogy felnőttként tyúkokkal szeretne foglalkozni. Annak ellenére vonzotta a mezőgazdaság, hogy családja a szépségiparban és a vendéglátásban dolgozik.

Égbe szálló fohászok
Publikálás dátuma: 2014. július 19.
Megjelent Szász András kiskunfélegyházi író, publicista, fotós új könyve. A kiadvány voltaképpen gyűjtemény, melynek különlegességét az adja, hogy kizárólag a kiskunfélegyházi katolikus közösség legnépszerűbb imáit és egyházi énekeit tartalmazza – százötven évre visszamenőleg! Alapjául az a több szatyornyi – családi ereklyeként féltve őrzött – régi imádságos és énekeskönyv szolgált, melyeket a templomi felhívásra a félegyházi hívek bocsátottak az író rendelkezésére.
Egészségfejlesztő nap a Komplex telep-program keretében
Publikálás dátuma: 2014. július 19.

Családi délutánt tartottak július 18-án a Szegedi úti horgász –és szabadidőközpontban. Az egészségfejlesztő nap résztvevői az otthoni baleset-megelőzésről hallhattak előadást, valamint a gyakorlatban is megismerkedhettek az elsősegélynyújtás alapjaival, Fehér Donát, az Országos Mentőszolgálat munkatársának jóvoltából. Játékos szabadidős program keretében a 3-6 éves korú gyermekeket feszültségoldó, pozitív mintákat közvetítő játékos, fejlesztő foglalkozások várták.

Ön hogyan fogadja a házalókat?
Publikálás dátuma: 2014. július 19.
Mint középkori, kóbor árusok, mindenkit megtalálnak „csak most” csomagjaikkal és kihagyhatatlan ajánlataikkal. Örülünk nekik? (1. rész)
 
Ferenc (72)
Az egész utcában végigugattatják a kutyákat, kettesével-hármasával járnak, egyikük kint kóborol az utcán, ketten pedig be akarnak jönni. Fel vannak pakolva, minden eladó, vagy azt sem lehet tudni, hogy mit árulnak, csak valamilyen ürüggyel becsöngetnek. Még nem fordult elő, hogy ne akarjanak valamit erőszakkal rám sózni, akár valami bóvlit, akár szolgáltatást.
1,2 millió forint támogatást kapnak a katolikus egyházközösségek
Publikálás dátuma: 2014. július 18.
Hatszáz-hatszázezer forint támogatást kap az önkormányzattól az Ótemplom és az Újtemplom egyházközössége. A pénzt az Újtemplom plébániájának felújítására, illetve a Sarlós Boldogasszony templomhoz tartozó, életveszélyesnek minősített plébánia épületének részleges elbontására költik.
Az Újtemplom plébániája negyven évvel ezelőtt épült. Az elmúlt években elkezdődött az épület részleges felújítása, a fűtéskorszerűsítés, az ablakcsere, a födém és a tetőszigetelés. A munka idén a külső homlokzat rendbetételével folytatódik, melyhez az önkormányzattól kért segítséget a Szent István Egyházközösség.
A lakossági járdaépítéseket támogatja Kiskunfélegyháza önkormányzata
Publikálás dátuma: 2014. július 18.
Kiskunfélegyháza önkormányzata a tavasz folyamán, újabb 5 millió forintos keretösszeget különített el, mellyel az ingatlan tulajdonosok járdafelújítási munkálatait igyekszik anyagilag segíteni. Az egyéni igények tekintetében, a városrészek képviselőit célszerű elsősorban megkeresni. A támogatás igénybevételének menetéről, jelentőségéről és magáról a lehetőségről Dongó József képviselő tájékoztatta rádiónkat.
A tojóházban örök a tavasz
Publikálás dátuma: 2014. július 18.

Kovács Gergely a fővárosból költözött Fülöpjakabra, csak azért, hogy tojástermeléssel foglalkozhasson. A fiatal gazda a legutóbbi falunap keretében megrendezett Szorgos gazdák ünnepén mutatkozott be a nagyközönség előtt. A harmincöt éves gazda már háromévesen tudta, hogy felnőttként tyúkokkal szeretne foglalkozni. Annak ellenére vonzotta a mezőgazdaság, hogy családja a szépségiparban és a vendéglátásban dolgozik. Gergely kitartva gyerekkori álma mellett elvégezte a mezőgazdasági szakközépiskolát, utána a technikumot, majd pedig az agrár főiskolát. Mivel a Váci utcát nem szánthatta fel és állatot sem tarthatott a fővárosban, falura költözött. Elsőként Kunszállásra, ahol a helyi tyúktartótelep vezetője lett, később pedig a tenyésztésért felelt. – Mindig volt bennem olyan igény, hogy a saját lábamra álljak. Két évvel ezelőtt fiatal gazdáknak írtak ki pályázatot, ahol támogatást nyertem saját telepem megvalósításához. Ehhez Fülöpjakabon vásároltam egy tanyát, ahol ma kétezer tojótyúkot tartok – mondta el Gergely, aki különös vonzalommal beszélt a tojástermelésről.

Kirepítő fészek” – Móra-nap
Publikálás dátuma: 2014. július 18.

Móra Ferenc születésének 135. évfordulója alkalmából rendez programot július 19-én „Kirepítő fészek – Móra-nap” címmel Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Emlékbizottság és a Kiskun Múzeum a Móra Ferenc Emlékházban. A rendezvény vendége lesz Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája és a szegedi Móra Ferenc Múzeum.

Lilla a közönséget hódította meg
Publikálás dátuma: 2014. július 18.
Mindig mosolyog, meg is van rá az oka, hiszen a félegyházi Hegedűs Lilla a Tőserdő Szépe 2014-es fordulóján Közönségdíjat nyert. A „nehéz helyzetben” született döntéseket utólag vitatni szokás, általában a második helyezett szebb, mint az első, a harmadik pedig a másodiknál, de így van ez rendjén. Egyedül a közönség szavazata egyértelmű.
 
– Azt hiszem, 9 különdíj volt, és amikor azokból is megkaptam ötöt, kicsit úgy éreztem, hogy másoknak is kellene adni belőle – mesélte Lilla (18) –, mert rosszul eshet azoknak a lányoknak, akik semmiféle díjat sem kaptak, csak a pezsgőt és a virágot. Amúgy persze nagyon örültem, és a végére, az eredményhirdetésre éppen kezdett elmúlni a lámpalázam. A harmadik, azaz a 16 év felettiek kategóriájában Görögországi, 7 éjszakás nyaralást nyertem, hála a közönségnek.
Lovastúrákkal is csábítanák a térségbe a turistákat
Publikálás dátuma: 2014. július 18.

Bugac és térsége turisztikai szerepének újraértelmezése volt a fő témája annak a konzultációnak, amelyet szerdán tartottak a bugaci Karikás Csárdában. Bács-Kiskun megye 2020-ig szóló területfejlesztési programjában kiemelt szerep jut a turizmusnak, ezen belül pedig a bugaci térségnek, amely az elmúlt évtizedekben felhalmozott szakmai, szellemi tőkével jó alapot nyújthat a helyi idegenforgalmi ágazat fellendítéséhez – hangzott el a tanácskozáson.

Nem részletkérdés
Publikálás dátuma: 2014. július 18.

Kiskunfélegyháza belvárosában, a taxiállomásnál fotózta le a fémkorlátot Szikora István olvasónk, és juttatta el a szerkesztőségnek a képet az alábbi megjegyzéssel: „Több éves állapotot mutat a felvétel, tehát már lett volna rá idő, hogy kijavítsák.”

Permetezik a platánfákat
Publikálás dátuma: 2014. július 18.

Értesítjük a Tisztelt lakosságot, hogy Kiskunfélegyháza belterületén elvégzésre kerül a köztéri platánfák növényvédelmi permetezése a délutáni, esti órákban. A permetezés várható időpontja: 2014-07-21 és 07. 25 között az időjárás és a rajzások figyelembevételével.

Rendbe hoznák a városi parkerdőt
Publikálás dátuma: 2014. július 18.
Újabb pályázatot nyújtott be a város a parkerdő rendbetétele érdekében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Siker esetén hektáronként 280 eurót költhetnek a faállomány megújítására, a környezetvédelemre.
Tavaly év végén a városi parkerdő fejlesztése érdekében nyújtott be pályázatot az önkormányzat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, amely jelenleg elbírálás alatt van. Siker esetén a város közel 50 millió forintot fordíthat erdei kiránduló- és pihenőhely, tanösvény, illetve kilátó kialakítására. A mostani pályázati támogatás pedig tovább segítené az erdővel kapcsolatos környezetvédelmi intézkedéseket.

Elismeréseink

Könyvajánló

Gyermekbirodalom

Gyermekbirodalom

Linkek