Nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd: 8:00 - 18:00
  • szerda: 12:00 - 18:00
  • csütörtök: 12:00 - 18:00
  • péntek: 8:00 - 18:00
  • szombat: 8:00 - 12:00
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Szatmári Ferenc: Főzelékbiblia

 
21. Század Kiadó, 2024
204 oldal・puhatáblás, ragasztókötött・ISBN: 9789635685745

Talán nincs még egy olyan szakácskönyvszerző, akinek a neve ennyire összeforrott volna a rajongása tárgyával, mint Szatmári "Főzelékes" Ferié. Ennek a tőről metszett magyar ételfajtának ő a nem hivatalos, de jól ismert nagykövete. Évtizedes munkásságának összefoglalója ez a kötet, amely klasszikus fogásai mellett vadonatúj ételeket is tartalmaz, a teljességre törekvés igényével.

A Főzelékbiblia akárcsak a Biblia maga, két fő egységből áll. Az "ószövetségi" részben a nagymama
konyhájából vagy a napköziből jól ismert fogásokhoz - a zöldborsófőzeléktől kezdve a spenóton át a
tökfőzelékig - kapunk minőségi recepteket megszívlelendő jótanácsokkal, hogy a hagyományok
tovább öröklődhessenek a családban. A második, mondhatni "újszövetségi" részben pedig valóságos
ízkavalkáddal találkozhatunk, hiszen Feri lenyűgöző kreativitással képes ötvözni a magyar
gasztronómiai hagyományokat izgalmas, a só-bors-paprika hármasán túlmutató fűszerekkel és
főzelékben korábban ritkán látott zöldségekkel, hogy ne csak tápláló és egészséges, de ínycsiklandó
ételek is szülessenek a jól ismert alapokon. Így olyan finomságok is a tányérunkra kerülhetnek, mint
az ajváros zöldbabfőzelék, az édesköményes-narancsos lencsefőzelék vagy éppen a padlizsános-
paradicsomos csicseriborsó-főzelék. És mivel nincsen főzelék feltét nélkül, ehhez is kapunk jó pár
használható tippet; bizony babpogácsa, borsófasírt, skót tojás, sőt zöldséges rizsgolyó is
megkoronázhatja mostantól kedvenceinket.