Nyári nyitvatartás

  • hétfő: zárva
  • kedd: 8:00 - 17:00
  • szerda: 12:00 - 17:00
  • csütörtök: 12:00 - 17:00
  • péntek: 8:00 - 17:00
  • szombat: zárva
76 / 461 - 429
psvk@psvk.hu
 

Olvasói állapot

Belépés

Heti online sajtófigyelő 2023.11.10-11.17.

 
119 év után Félegyháza fia hazatért…
Publikálás dátuma: 2023. november 17.

Kiállítás nyílt november 16-án, csütörtökön a tiszadadai Holló László Emlékház és Galéria Holló László-gyűjteményéből a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.
A megjelenteket Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte, külön kiemelte Kovács Gézát, Tiszadada Község Önkormányzatának képviselőjét, Rosta Ferenc és Balla László alpolgármestereket, Laczkóné dr. Szabó Klárát, városunk díszpolgárát, az intézmények képviselőit, a Holló László Képzőművész Kör tagjait, a könyvtár nyugalmazott igazgatóját, Kállainé Vereb Máriát és minden művészetkedvelő megjelentet.

A kiállítást, Rosta Ferenc alpolgármester megnyitó beszédének kezdetén jelentős művészettörténeti eseménynek nevezte.
 

Az életveszélyes helyzeteket gyakorolhatják a félegyházi közlekedésbiztonsági napon
Publikálás dátuma: 2023. november 17.

Harmadik alkalommal rendeznek közlekedésbiztonsági családi napot szombaton 9-12 óra között Kiskunfélegyházán, a Csanyi úti tanpályán.

Építsük meg Kiskunfélegyháza karácsonyi mézeskalács mesevárosát
Publikálás dátuma: 2023. november 17.


Építsük meg Kiskunfélegyháza karácsonyi mézeskalács mesevárosát
A karácsony meghitt hangulatát és közösségi örömét szeretnénk még ünnepélyesebbé tenni azzal, hogy mézeskalács házikókból nyolcadszor is mesevárost építünk a Kiskun Múzeumban.

Várjuk családok, nagyszülők és unokák, kicsik és nagyok, barátok, alkotó kedvű közösségek jelentkezését, akik szeretnek süteményt sütni és készítenek mézeskalács házikót jótékonysági célú felhívásunkra!

Fair Play Cup a Honvédon
Publikálás dátuma: 2023. november 17.

A McDonald’s Fair Play Cup őszi körzeti fordulója zajlott november 15-én és 16-án, a Honvéd Sporttelepen. Az említett középiskolai labdarúgóprogram főszervezője a Magyar Labdarúgó Szövetség – tudtuk meg Abonyi Pétertől, a Móra gimnázium testnevelőjétől, edzőtől, aki már 10 éve hozza el ezeket a viadalokat városunkba.

Félegyházán még soha nem látott Holló-festményekből nyílt kiállítás a Hattyúházban
Publikálás dátuma: 2023. november 17.

Félegyháza fia, a Szinyei-, Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész, Holló László születésének 136. évfordulóján, Félegyházáról történő útra kelése után 119 évvel harmincnégy kiváló alkotással hazatért, hogy kinyissa négy évtized dadai emlékeinek albumát – fogalmazott Kovács Géza azon a kiállításmegnyitón, amit csütörtökön tartottak a városi könyvtárban. A tárlat Félegyházán még soha nem látott Holló-alkotásokat mutat be. Félegyháza díszpolgárának festményeit a tiszadadai Holló László Emlékház és Galéria bocsájtotta a város rendelkezésére.

Hírek a Szent István templomból
Publikálás dátuma: 2023. november 17.

Most vasárnap délután 4 órakor kezdődik a Rózsafüzér társulat találkozója a templomban.
Kedden este a szentmise után bibliaóra lesz a Közösségi Házban. Hívunk és várunk mindenkit!
A Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata önkéntes beteglátogatókat toboroz. Részletes tudnivalók a templomi hirdetőtáblán olvashatóak.
Templomunk karitász csoportja karácsonyi tartós élelmiszergyűjtést tart a kiskunfélegyházi TESCO Áruházban 2023. november 17-én 11 órától 18 óráig, november 18-án 9 órától 17 óráig, november 19-én 9 órától 17 óráig. Tisztelettel kérjük, aki tud, adományával segítse az egyházközségünk területén élő szociálisan rászoruló embereket. Segítésüket ezúton is megköszönjük.
2024 tavaszán bérmálás lesz templomunkban. Várjuk azoknak a középiskolásoknak a jelentkezését, akik bérmálkozni szeretnének. Érdeklődni és jelentkezni lehet a hitoktatóknál.
Jövő évi kalendáriumok, fali naptárak, karácsonyi képeslapok vásárolhatóak a Plébánián és a sekrestyében.
Kérjük a Kedves Hívek, hogy ha anyagi lehetőségük engedi, fizessék be az egyházi adót vagy a Plébánián vagy az újságos asztalon lévő csekken. Az egyházi adó összege aktív dolgozók esetén 7000 Ft, a nyugdíjasoknak 5000 Ft. évente személyenként. Isten fizesse meg anyagi hozzájárulásukat!

Hírek az Ótemplomból
Publikálás dátuma: 2023. november 17.


Hírek az Ótemplomból
2023. november 12. - Évközi 32. vasárnap - Szent Asztrik ünnepe

A hét ünnepei
• hétfőn a magyar szentek és boldogok,
• szerdán Nagy Szent Albert püspök,
• csütörtökön a Skóciai Szent Margit,
• pénteken Nagy Szent Gertrúd emléknapja lesz.

November 13-án, hétfőn Fatimai Napot tartunk, déli 12 órakor ünnepi szentmisét mutatunk be a Fatimai Szűz tiszteletére. Előtte fél 12-től a rózsafüzért imádkozzuk családjainkért és egyházközségünkért. A Mária Tisztelők Köre ezen a napon este 18 órára várja a testvéreket közös imádságra a Mártírok u. 7. szám alá.

Hétfőn este 17.30-kor Biblia óra lesz a közösségi házban, várjuk szeretettel a testvéreket!

A Karitász tartós élelmiszergyűjtést szervez november 17-18-án, pénteken 13-17 óra között, valamint szombaton reggel 8-12 között a következő helyszíneken: Móravárosi ABC, Kossuth utcai ABC, Petőfi lakótelepi ABC. Adományainkkal segíthetjük a Karitász munkáját, a templomban hamarosan kihelyezett kosarakba pedig tartós élelmiszert gyűjtünk a szegények megsegítésére. November 19-én, jövő vasárnap Szent Erzsébet ünnepét üljük, Erzsébet-kenyeret szentelünk minden szentmisén és perselygyűjtésünk a Karitász javára történik.

A jövő évre miseszándékok írathatóak a plébánián.

Jövő évi kalendárium és naptár kapható a hátsó asztalnál és a plébánián.

Vásár lesz vasárnap Félegyházán
Publikálás dátuma: 2023. november 17.

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2023. november 12., vasárnap.

Állatok beengedése az állatorvos megérkezése után!

Állatorvosi igazolás Kötelező!

A vásár állatorvosi felügyelete:

november hónaptól – április hónapig a vásári napokon 7 óra és 8 óra között kerül biztosításra,
május hónaptól – október hónapig a vásári napokon reggel fél 7 és fél 8 óra között kerül biztosításra, állatbeengedés csak ekkor lehetséges!

MINDEN ÉLŐÁLLAT BESZÁLLÍTÁSA CSAK ÉRVÉNYES ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI IGAZOLÁSSAL, SZÁLLÍTÓLEVÉLLEL TÖRTÉNHET (JUH, KECSKE, SERTÉS, SZARVASMARHA, NYÚL EGYÉB ÉLŐÁLLAT)

A vásárba kérődzők beszállítása engedélyezett.
Az országon belüli ló forgalmazással, ló szállítással kapcsolatban élőállat vásárra lovat bevinni, behajtani, lerakni csak 1 éven belül elvégzett, negatív szerológiai lelet és lóinfluenza elleni immunizálás igagazolásának birtokában lehet.
A vásár területére csak olyan kutya szállítható be, amely a törvény és a végrehajtási rendelet szerint mikrochippel megjelölt és a “Pet-Vetdata” rendszerben regisztrált.
A vásár területére kizárólag olyan sertésállományból származó egyed engedhető be, amely állományokban a nemzeti mentesítési tervben előírt vizsgálatokat elvégezték.

A fentilek betartását kirendelt hatósági állatorvos ellenőrzi.

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2023. november 16.

Évközi 32. vasárnap – 2023. november 12.
1. Most vasárnap délután 4 órakor kezdődik a Rózsafüzér-társulat találkozója a templomban.

2. November 14-én, kedden este a szentmise után bibliaóra lesz a közösségi házban, ahová szeretettel várnak mindenkit.

3. Önkéntes beteglátogatókat toboroz a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata. Részletes tudnivalók a templomi hirdetőtáblán olvashatóak.

4. A templom karitász csoportja karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtést tart a kiskunfélegyházi TESCO Áruházban november 17-én, pénteken 11 és 18, november 18-án, szombaton 9 és 17, november 19-én, vasárnap pedig 9 és 17 óra között. Tisztelettel kérik, aki tud, adományával segítse az egyházközség területén élő szociálisan rászoruló embereket. Segítésüket ezúton is megköszönik.

5. 2024 tavaszán bérmálás lesz a templomban. Várják azoknak a középiskolásoknak a jelentkezését, akik bérmálkozni szeretnének. Érdeklődni és jelentkezni lehet a hitoktatóknál.

6. Jövő évi kalendáriumok, falinaptárak és karácsonyi képeslapok vásárolhatóak a plébánián és a sekrestyében.

7. Kérik a kedves hívek, hogy ha anyagi lehetőségük engedi, fizessék be az egyházi adót vagy a Plébánián vagy a templomi újságos asztalon lévő csekken. Az egyházi adó összege aktív dolgozók esetén 7000, nyugdíjasoknak 5000 forint évente. Isten fizesse meg anyagi hozzájárulásukat!

Bűnmegelőzésről a nyugdíjasoknak
Publikálás dátuma: 2023. november 16.

Bűnmegelőzési előadást tartottak november 15-én a kiskunfélegyházi Szakmaközi Művelődési Házban. Az eseményt a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete szervezte, ahol Nemcsok Alexandra rendőrhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója beszélt olyan bűntípusokról, amelyekkel az idősebb korosztály is találkozhat. Például az unokázós csalásokról, a házakba trükkösen bejutó tolvajok módszereiről, az internethasználat veszélyeiről, valamint az adathalász telefonhívások kiszűréséről.

Decemberben ismét megnyílik az Ótemplom tornya
Publikálás dátuma: 2023. november 16.

A szeptember végi nagy sikerre tekintettel az adventi időszakban két pénteki napon, december 8-án, és 15-én 13 és 21 óra között ismét megnyílik a Sarlós Boldogasszony Templom tornya az érdeklődőknek. A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött, csoportok 30 percenként indulnak. Regisztrálni a Tourinform iroda segítségével lehet a 76/562-039-es telefonszámon, vagy a kiskunfelegyhaza@tourinform.hu e-mail címen.

Félegyházától Fehéregyházáig a PETŐFI200 jegyében
Publikálás dátuma: 2023. november 16.

A Kiskunfélegyházi József Attila Sportiskolai Általános Iskola évek óta sikeresen pályázik a Bethlen Gábor Alapítvány által meghirdetett „Határtalanul!” programra. A hetedikesek idén kellemes őszi időjárásban, ötnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt Erdély meseszép történelmi és irodalmi szempontból is jelentős településein.
A határt átlépve, október 23-án az első megálló Arad volt, ahol a 13 vértanú emlékére állított emlékműnél rövid műsorral rótták le tiszteletüket a józsefes diákok. Déva váránál Kőmíves Kelemenné balladáját elevenítették fel a gyerekek. Az első nap délutánján Aranyosegerbegyen, a Ferencz kertészet vendégszeretetét élvezték. Második nap Segesváron, a középkori vár látványos, fennmaradt tornyait nézték meg, majd megjárták a diáklépcső megmaradt 175 fokát. Megtekintették Petőfi Sándor segesvári szobrát is.

Körkérdés – Mit gondol a félegyházi közlekedési és parkolási szokásokról?
Publikálás dátuma: 2023. november 16.

Nem először és minden bizonnyal nem is utoljára esik szó a helyi közlekedési és parkolási szokásokról lapunk hasábjain. E témák örök aktualitása többek között abban rejlik, hogy a gépjárművek számának emelkedését képtelen a város a parkolóhelyek bővítésével követni, másrészt a közlekedési szabályok értelmezésében szinte mindenki kompetensnek érzi magát, de konszenzus ritkán születik. Körkérdés rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a városlakókat, hogy milyen tapasztalataik és javaslataik vannak.

Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület
Publikálás dátuma: 2023. november 16.

Környezetvédelmi problémák, infrastrukturális fejlesztések és a közterületen lévő növényzet helyzete is napirendre került a november 9-i közmeghallgatáson.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete november 9-én közmeghallgatást tartott a városháza dísztermében. Az eseményen részt vett Csányi József polgármester, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, dr. Faragó Zsolt jegyző, dr. Füstös Magdolna aljegyző és több önkormányzati képviselő. A közmeghallgatáson az állampolgárok és a helyben érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést tehettek fel és javaslattal élhettek.

Lakossági fórumot tart dr. Réczi László
Publikálás dátuma: 2023. november 16.

Dr. Réczi László, az 1. sz. választókörzet önkormányzati képviselője tart lakossági fórumot az alábbi helyszínen és időpontban.
December 5., kedd, 17:00
Platán iskola

Meghívott vendégek: Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző, önkormányzati szakemberek. Téma: városfejlesztés, aktualitások, kérdések, javaslatok.
                  

Suzuki Vitara segíti a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület munkáját
Publikálás dátuma: 2023. november 16.

Hivatalosan is átvette a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület november 11-én, a Szakmaközi Művelődési Ház udvarán azt a magas felszereltségű Suzuki Vitara típusú gépkocsit, amire a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt 2022. évi „Városi Civil Alap” pályázaton nyertek forrást. A VCA/5834/1/2022 számú döntés értelmében a „Szolgálati gépjármű beszerzés a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesületnél” elnevezésű pályázaton hatmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

Tavaszi vadvirágok várják a télvégi rajtot
Publikálás dátuma: 2023. november 16.

120 ezer db virághagyma került a földbe a Kossuth utcán, hogy jövőre az elsők között jelezzék a tavasz közeledtét.

Emlékezés Marcényi Csabára
Publikálás dátuma: 2023. november 15.

80 évesen, augusztus 16-án elhunyt Marcényi Csaba György, Kiskunfélegyháza közéletének aktív, ismert és elismert szereplője. Személyében sokoldalú, kezdeményező, a közösségért dolgozó embert veszített el a város, aki mindig készen állt új helyzetben, új kihívásban próbára tenni magát legyen szó állatvédelemről, színpadi szereplésről, vagy éppen gombavizsgálatról. Az alábbi összeállítással – amiben ismerősök, kollégák, családtagok idézik meg vele kapcsolatos emlékeiket, élményeiket – eddig elmaradt nekrológja miatti adósságunkat törlesztjük.

Félegyházi advent – 2023
Publikálás dátuma: 2023. november 15.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és partnerszervezetei, valamint a város intézményei szeretettel hívnak mindenkit az esetleges programváltozás jogával élve a város hagyományos adventi programsorozatára november 24-e és december 31-e között. Az eseménylista folyamatosan frissül.

Kerékpár-regisztrációt tart a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság
Publikálás dátuma: 2023. november 15.

Kiskunfélegyházán, a Béke-téren várják a kerékpárral rendelkezőket, illetve a rendőri hivatás iránt érdeklődőket a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság megelőzési munkatársai november 21-én, kedden 9 és 11 óra között. A helyszínen „Bike Safe” kerékpár-regisztrációval, valamint bűnmegelőzési kiadványokkal várják a rendőrök az érdeklődőket.
Borítókép: archív

A lakosok a helyszínen ingyenesen regisztráltathatják a biciklijeiket a „Bike Safe” programba, ahol a rendőrség adatbázisába rögzítik a kétkerekű adatait, amely bűncselekmény esetén megkönnyíti a felderítést.

Bike Safe szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartás, amelyben a kerékpár és a tulajdonos adatai is rögzíthetőek, elérhetőek. Ha a biciklit ellopják, a regisztrált adatok alapján elektronikusan feljelentést lehet tenni, ami bekerül a rendőrség körözési adatbázisába. Amennyiben a rendőrség a kerékpárt megtalálja, a rendszerbe feltöltött adatok alapján értesíteni tudja a tulajdonost.

Lakossági fórumot tart Szabó József
Publikálás dátuma: 2023. november 15.

Szabó József, a 6. sz. választókörzet önkormányzati képviselője tart lakossági fórumot az alábbi helyszíneken és időpontokban.
November 21., kedd, 17:00
Zöldmező-lakótelep, Boda Bálint boltja

November 22., szerda, 17:00
Bankfalui Óvoda

Meghívott vendégek: Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző, önkormányzati szakemberek. Téma: városfejlesztés, aktualitások, kérdések, javaslatok.

Rászorulóknak gyűjt a Katolikus Karitász Kiskunfélegyházi Csoportja
Publikálás dátuma: 2023. november 15.

Karácsonyi adománygyűjtést szervez a Katolikus Karitász Kiskunfélegyházi Csoportja a TESCO áruházban. November 17-én, pénteken, 18-án, szombaton és 19-én, vasárnap várják az adományokat. A pénztártól való távozás után adhatják le tartósélelmiszer-adományaikat, amelyeket még az ünnepek előtt eljuttatnak a félegyházi rászoruló családokhoz, gyerekekhez. Köszöni segítő szándékukat Gyenes Attila önkormányzati képviselő. További információ kérhető Solymosi Lászlóné Terikétől a + 36 70 319-5689-es telefonszámon.

Védő- és megfigyelési körzetet rendeltek el Kiskunfélegyháza környékén madárinfluenza miatt
Publikálás dátuma: 2023. november 15.

Hat helyszínen megfigyelési, három településen pedig védőkörzetet jelöltek ki a kormányhivatal szakemberei. A felügyeleti (megfigyelési) körzetet az alábbi településekre kiterjedően állapították meg: Bugac, Gátér, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Pálmonostora, Petőfiszállás. A település határán a fő közlekedési utakon „Madárinfluenza felügyeleti (megfigyelési) körzet” feliratú táblát helyeztek ki.

„Nyelvében él a nemzet”
Publikálás dátuma: 2023. november 15.„Nyelvében él a nemzet”
„Nyelvében él a nemzet”
Minden évben november 13-án ünnepeljük a Magyar Nyelv Napját.

Ezen a napon fogadták el 1844-ben a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikket, amelynek értelmében az országgyűlés hivatalos nyelve a magyar lett.

A babamasszázs játék és gondoskodás egyben
Publikálás dátuma: 2023. november 14.

Gyakorlati bemutatóval egybekötött előadáson ismertette a hasfájás ellen alkalmazható babamasszázs részleteit Kliszekné Ódor Eszter védőnő, nemzetközi csecsemőmasszázs-oktató november 14-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.
A városi könyvtár kéthetente megrendezett baba-mama programján, a Betűbölcsin ezúttal Kliszekné Ódor Eszter védőnő tartott előadást. A szakembertől megtudtuk, hogy a Magyar Gyermekmasszázs Egyesület által képviselt babamasszázs kidolgozása, Vimala McClure nevéhez fűződik, aki 21 évesen Észak-Indiában, egy kis árvaházban dolgozott, ahol az anyagi szegénység ellenére megtapasztalhatta az érzelmek és értékek gazdagságát.

Aláírásgyűjtés a gyermekorvosi ügyelet visszaállításáért
Publikálás dátuma: 2023. november 14.

Ne vegyék el a gyermekorvosi ügyeletet! címmel aláírásgyűjtést szervez Kollár László független önkormányzati képviselő.
„Amint az már napvilágot látott, november 1-jétől Félegyházán megszűnik a gyermekorvosi ügyelet. Makón hasonlóan megszüntették a gyermekorvosi ügyeletet, de a lakosság tiltakozása eredményeként mégis megmaradt. Amennyiben ön szerint szükségünk van az ügyeleti ellátásra, kérjük, támogassa
aláírásával tiltakozó akciónkat!

Ez az ügy véleményünk szerint a politika felett áll. Ezért is szervezi egy pártpolitikától mentes szervezet.

Az aláíróív ide kattintva online is elérhető: https://urlap.jobbik.hu/kiskunfelegyhazi-ugyelet

Ezen kívül kérheti az ívet a 06-20/414-8539-es telefonszámon, vagy keresse papíralapon az alábbi helyeken:

– A Kapocs intézmény Móra-téri nappali foglalkoztatója
– Józsa Szóda szikvízüzem – Katona József utca
– Sarok ABC – Gábor Áron utca
– Édességbolt – Horváth Zoltán utca

Építsük meg Kiskunfélegyháza karácsonyi mézeskalács mesevárosát!
Publikálás dátuma: 2023. november 14.

A karácsony meghitt hangulatát és közösségi örömét szeretnék még ünnepélyesebbé tenni azzal, hogy mézeskalács házikókból nyolcadszor is meseváros-építést szervez a Kiskun Múzeum. Várják családok, nagyszülők és unokák, kicsik és nagyok, barátok, alkotó kedvű közösségek jelentkezését, akik szeretnek süteményt sütni és mézeskalács házikót készítenek a jótékonysági célú felhívás alkalmából.
A mézeskalács ház formája: Az alkotások bármilyen építményt ábrázolhatnak, házikót, emeletes házat, vagy városunk nevezetes épületeit, köztéri alkotásait.

Mérete: max. A/4 mézes tészta alapon. Díszítése téli, karácsonyi hangulatot idézzen!

A felajánlott mézeskalács házikók leadási határideje: december 7-én, csütörtökön és 8-án, pénteken 9-től 18 óráig a Kiskun Múzeumban.

A VIII. Karácsonyi Mézeskalács Meseváros kiállítása december 9-én, szombaton 16 órakor a Kiskun Múzeumban, a második adventi gyertya gyújtása előtt nyílik meg. A tárlat december 15-éig, hétfőtől szombatig 9 és 18 óra között nézhető meg.

Jótékonysági mézeskalács házikó tombolák vásárolhatók 500 Ft/db áron a Kiskun Múzeumban, a Móra Ferenc Művelődési Központban és a Tourinform irodában.

Kiemelt nívódíjasok
Publikálás dátuma: 2023. november 14.

Kalocsán, a Szendrei Imre emlékére megrendezett Bács-Kiskun vármegyei zongoristák XX. találkozóján vettek részt a Batthyány Lajos Általános Iskola 8.z osztályos tanulói, Fodor Petra Dorka és Urbán Milán Tamás, november 11-én.

Lakossági fórumot tart Ván Jenő
Publikálás dátuma: 2023. november 14.

Ván Jenő, a 10. sz. választókörzet önkormányzati képviselője tart lakossági fórumot az alábbi helyszíneken és időpontokban.
November 20., hétfő, 16:30
Nagyszőlő úti Gazdakör

November 28., kedd, 16:30
Haleszi Gazdakör

November 29., szerda, 16:30
Selymesi Közösségi Ház

Meghívott vendégek: Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző, önkormányzati szakemberek. Téma: városfejlesztés, aktualitások, kérdések, javaslatok.

Lakossági fórumot tartott Gyenes Attila
Publikálás dátuma: 2023. november 14.

A 3-as választókörzetben megvalósult fejlesztések és a jövő évi tervek is szóba kerültek Gyenes Attila november 13-i lakossági fórumán, amelyen Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt a város jegyzője és Juhász László, a Városüzemeltetési Osztály vezetője is részt vett.

Újra számítógépes és okostelefon használati képzés indul a könyvtárban
Publikálás dátuma: 2023. november 14.

Újra lesz számítógép és okostelefon használati képzés a könyvtárban - mondta el rádiónknak Abonyi Szilvia a könyvtár igazgatónője, aki a novemberi programokat is ismertette.

Az Alföld Quartet adott koncertet Kiskunfélegyházán
Publikálás dátuma: 2023. november 13.

A Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában tartott Vonósok Hete sorozat zárásaként az Alföld Quartet adott koncertet november 11-én.

A Vonósok Hete sorozat november 8-án, szerdán Virtuóz hangversennyel indult a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában, melyen Pusker Júlia hegedűművész koncertezett. Ezt követően pénteken jótékonysági hangversenyre várták az érdeklődőket, melyen a zeneiskola hegedűs, brácsás és gordonkás növendékei és tanárai adtak koncertet a félegyházi zeneszerető közönségnek.
Utóbbi igen nagy sikerrel zárult, szép összeget sikerült a gyerekeknek összemuzsikálni – fogalmazott Kis-Fekete Vilmos, a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója rövid köszöntőjében, majd kellemes időtöltést kívánt az Alföld Quartet koncertjéhez.

Betűbölcsi ajánló: Betekintés a babamasszázsba
Publikálás dátuma: 2023. november 13.

A babamasszázs rejtelmeibe avatja be vendégeit Kliszekné Ódor Eszter védőnő, nemzetközi csecsemőmasszázs-oktató a november 14-én, kedden 10 órakor kezdődő Betűbölcsi eseményen. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kéthetente megrendezett baba-mama programján a szakember a hasfájás esetén alkalmazható lépéseket gyakorlati bemutatója során ismerteti az érdeklődőkkel. A népszerű eseményre ezúttal is mindenkit szeretettel várnak.

Kultúrsarok – A karácsonyi alkotás szépsége
Publikálás dátuma: 2023. november 13.

Az adventi időszakra való ráhangolódást szeretné segíteni a Móra Ferenc Művelődési Központ november végi programjaival, amelyekben az alkotás és az önkifejezés kerül a középpontba.
Az adventi időszak a várakozás, a befelé fordulás és az apró örömök felfedezésének ideje. Ez a karácsony előtti néhány hét lehetőséget kínál mindenkinek, hogy átgondolja és újraértékelje azokat a dolgokat, amelyek számára a legfontosabbak. Ezt az időszakot szeretnék ünnepélyesen megnyitni a művelődési központ soron következő eseményei. November 24-én, pénteken nyílik a nagy népszerűségnek örvendő Adventi Kézműves Kiállítás a művelődési központ aulájában. A tárlat idén is változatos alkotásokkal várja az érdeklődőket, amelyek a városi és kistérségi alkotók műhelyeiből kerülnek helyükre, a kiállítótérbe. Mézeskalácsok és grillázsok, fából, zománcból és textilből készült alkotások, ékszerek, gyertyák és különböző karácsonyi dekorációk fogják színesíteni a palettát, amelyek a feldíszített térben igazi karácsonyi hangulatba öltöztetik az épületet. A kiállítás november 24-étől december 19-éig, hétfőtől szombatig 9-től 20 óráig, valamint a bronz- és ezüstvasárnapok alkalmával, december 10-én, 9-től 15 óráig, és december 17-én 9-től 12 óráig nyílik meg a nagyközönség előtt. A kiállított termékek a helyszínen megvásárolhatók, támogatva ezáltal a hazai alkotók munkáját.

Rajongói kézikönyv a sztár Petőfiről
Publikálás dátuma: 2023. november 13.

Új megvilágításba helyezi a kétszáz éve született Petőfi Sándort Miklya Luzsányi Mónika új könyve. Az interaktív Petőfi, a sztár rajongói kézikönyvből megismerhetjük a költő kalandos életútját és azt az izgalmas korszakot, amelyben élt. A könyvet november 9-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban mutatta be a szerző.
Bár a 19. században nem volt internet, tévé, nem léteztek közösségi oldalak, a kétszáz éve született Petőfi Sándor mégis a legismertebb magyar költővé vált. Ki is volt ő valójában? Egy lánglelkű poéta, botrányhős, az első irodalmi sztár? Milyen volt az ellenőrzője, mik voltak a kedvenc kajái? Van, amit mindenki tud róla, van, amit csak kevesen, de Miklya Luzsányi Mónika új könyvéből bárki megismerheti kalandos életútját és annak eddig nem ismert részleteit, különös tekintettel az 1848-49-es szabadságharcra. A Móra Kiadó felkérésére írt könyv a rajongói kézikönyvek sorozat második kötete. Az első rész Mészöly Ágnes műve, a Pál utcai fiúkról szól.

Sütivásár egy testvérpárért
Publikálás dátuma: 2023. november 13.

Újra sütivásár keretében kérik a lakosság segítségét november 21-én, kedden.  A gyűjtés ezúttal egy testvérpár javára zajlik. A 13 éves Sztojka Máriónak, aki kétéves kora óta kerekesszékben éli mindennapjait egy gyógyíthatatlan izombetegség következtében, valamint hároméves húgának, Majának, akinél októberben mellkastumort állapítottak meg. A diagnózist Majánál egy műtét követette, most pedig utókezelésre hordják a kislányt. A család harmadik gyermeke, Patrik mindössze 4 éves, így természetesen az ő utaztatása szülői felügyelettel történhet csak.

Tartós élelmiszert gyűjtenek a rászorulóknak Félegyházán
Publikálás dátuma: 2023. november 13.

A Sarlós Boldogasszony plébánia karitász csoportja tartósélelmiszer-gyűjtést szervez pénteken 13 és 17 óra között, valamint szombaton 8 és 12 között több helyszínen is.

A Sarlós Boldogasszony Főplébánia hirdetései
Publikálás dátuma: 2023. november 12.

Évközi 32. vasárnap – Szent Asztrik ünnepe –2023. november 12.
1. A hét ünnepei: hétfőn a magyar szentek és boldogok, szerdán Nagy Szent Albert püspök,
csütörtökön a Skóciai Szent Margit, pénteken pedig Nagy Szent Gertrúd emléknapja lesz.

2. November 13-án, hétfőn Fatimai Napot tartanak, déli 12 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be a Fatimai Szűz tiszteletére. Előtte fél 12-től a rózsafüzért imádkoznak a családokért és az egyházközségért. A Mária Tisztelők Köre ezen a napon este 6 órára várja a testvéreket közös imádságra a Mártírok u. 7. szám alá.

3. Hétfőn este, 17.30-kor Bibliaóra lesz a közösségi házban, várják szeretettel a testvéreket.

4. A karitász tartósélelmiszer-gyűjtést szervez november 17-én, pénteken 13 és 17 óra között, valamint 18-án, szombaton 8 és 12 között a következő helyszíneken: Móravárosi ABC, Kossuth utcai ABC, Petőfi-lakótelepi ABC. Adományainkkal segíthetik a karitász munkáját, a templomban hamarosan kihelyezett kosarakba pedig tartós élelmiszert gyűjtenek a szegények megsegítésére. November 19-én, jövő vasárnap Szent Erzsébet ünnepe lesz, ezért Erzsébet-kenyeret szentelnek minden szentmisén, a perselygyűjtés pedig a karitász javára történik.

5. A jövő évre miseszándékok írathatóak a plébánián.

6. Jövő évi kalendárium és naptár kapható a templomi hátsó asztalnál és a plébánián.

Az Alföld Quartet koncertezett Félegyházán
Publikálás dátuma: 2023. november 12.

Nagysikerű hangversenyt adott az Alföld Quartet a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában szervezett Vonósok hete programsorozat zárásaként, november 11-én.
A 2012 őszén alakult együttes célja, hogy a rendkívül gazdag kamarazenei irodalom remekeit mind szélesebb körben szólaltassák meg a dél-alföldi régió és távolabbi országrészek hangversenytermeiben, templomaiban, művelődési központjaiban. A 2017-ben Békés Megyei Prima Díjjal kitüntetett vonósnégyes – Ördög Ágnes hegedű, Szomorné Budai Mariann hegedű, Jankó Zita brácsa és Szomor István cselló – az elmúlt években régiónk egyik meghatározó zenei együttesévé nőtte ki magát.

Márton-napi családi délutánt tartottak a művelődési központban
Publikálás dátuma: 2023. november 12.

Márton-napi családi délutánt tartottak a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban, november 11-én. Az évek óta népszerű rendezvényre ezúttal is sok család volt kíváncsi, akik közösen festhettek, színezhettek, miközben jókat beszélgettek, így kiszakadva néhány órára a hétköznapi körforgásból. A kellemes hangulatú esemény részleteiről Almási Emerencia, az intézmény munkatársa számolt be.

Megkapták a kék szalagot a Constantinum gimnázium tanulói
Publikálás dátuma: 2023. november 11.

Megkapták a kék szalagot, a felnőtté válás szimbólumát a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium két gimnáziumi osztályának tanulói november 10-én, pénteken. A megjelenteket Mindák József igazgató köszöntötte, majd néhány tanuló idézte fel az iskolával és diáktársaival kapcsolatos élményeit. Végezetül Geszler Péter plébános megáldotta a szalagokat. Miközben a végzősök átöltöztek a közös keringőhöz, a Padkaporos Táncegyüttes és a Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület adott műsort.

Polgármesteri találkozó Tiszakécskén: Erre lehet számítani a választások után
Publikálás dátuma: 2023. november 11.

Az elmúlt 10 évben jelentősen javult a Bács-Kiskun vármegyei közutak állapota, kérdés, hogy a felújítások hogyan folytatódhatnak majd a jövőben – hangzott el a Bács-Kiskun vármegyei polgármesterek kétnapos szakmai fórumán, Tiszakécskén. Szóba került többek között az is, hogy a júniusi választásokat követően mire számíthatnak a megválasztott, de csak októberben hivatalba lépő tisztségviselők.

Szent Mártonra emlékeztek a Batthyányban
Publikálás dátuma: 2023. november 11.

A Márton-napi (november 11.) népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Vonós tanszaki hangverseny a zeneiskolában
Publikálás dátuma: 2023. november 11.

Jótékonysági hangversenyre várták az érdeklődőket a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola vonós tanszakának tanárai és növendékei, november 10-én.
A Vonósok hete programsorozat folytatásaként a zeneiskola hegedűs, brácsás és gordonkás növendékei és tanárai adtak koncertet a félegyházi zeneszerető közönségnek. A hangversenyen a vonós tanszak legfiatalabbjaitól kezdve a legidősebbekig és tanáraikig mindenki bemutatkozott egy-egy szólóműsorszámmal, vagy kamaracsoporttal. A programban több magyar zeneszerző – többek között – Bartók Béla, Szervánszky Endre és Bihari János művei is szerepeltek, csakúgy, mint közismert külföldi zeneszerzőké, például Schuberté, Mozarté és Schumanné.

Fellépők: Buza Judit Polett hegedű, Molnár Sára Dóra hegedű, Juhász Eszter hegedű, Ördögh Szilárd brácsa, Varga Judit gordonka, Pesír Dorina hegedű, Csőke Csenge hegedű és felkészítő tanáraik: Hegyesi Judit hegedű, kamarazene, Szeriné Biró Ágnes hegedű, brácsa, kamarazene és Kurai-Kis Szilvia gordonka. Zongorán kísért Kasza Zsuzsanna és Pusker Imre.

A kirgiz nagykövetet fogadta Csányi József polgármester
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

A delegációt Csányi József polgármester fogadta a polgármesteri hivatal dísztermében, az eseményen jelen volt Olasz Anita, a Tourinform iroda vezetője és Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója. A nagykövetet Csányi József polgármester kalauzolta a hivatal dísztermében, ahol röviden ismertette Kiskunfélegyháza történelmét, majd a díszteremben elhelyezett három festmény szereplőit mutatta be, akik Kiskunfélegyháza életében nagyon fontos szerepet játszottak: Kossuth Lajost, dr. Holló Lajost és Petőfi Sándort. A terem díszítőelemeiről is részletesen mesélt: a kukorica, a búzakalász, a mezei vadvirágok, amelyek mezővárosi voltát szimbolizálták városunknak. Szó esett Kiskunfélegyháza nevezetességeiről, a hungarikumokról, a 100 éves platánsorról, de még Rózsa Sándor neve is felmerült a kedélyes beszélgetés során.

A sikert nem adják ingyen
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

Sikert sikerre halmoz teniszben az elmúlt években a kiskunfélegyházi Kis-Czakó Eszter, a Móra Ferenc Gimnázium egyéni tanrendű diákja. A kiváló sportoló hölgy jelenleg a Gubacsi Zsófi Tenisz Klub SE játékosa. Simara János segédletével nemrég országos bajnoki második helyezést ért el felnőtt egyéni kategóriában. A teniszen kívül Eszter még a tanulásban is jeleskedik, de hogy miként is lehet ezt az egyensúlyt megtartani, arról szívesen mesélt lapunknak.

A Szent István Templom hírei
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

Évközi 31. vasárnap – 2023. november 5.
1. Vasárnap délután 4 órakor szentségkitétellel szentségimádás kezdődik.

2. November 7-én, kedden este papi találkozó miatt nem lesz szentmise a templomban. Este 6 órakor a találkozón résztvevő atyák tartanak szentmisét az Ótemplomban.

3. Jövő vasárnap délután 4 órakor kezdődik a Rózsafüzér-társulat találkozója a templomban.

4. Kérik a kedves hívek, hogy ha anyagi lehetőségük engedi, fizessék be az egyházi adót vagy a Plébánián vagy az újságos asztalon lévő csekken. Az egyházi adó összege aktív dolgozók esetén 7000, a nyugdíjasoknak 5000 forint évente. Isten fizesse meg anyagi hozzájárulásukat!
               

A Szociális Munka Napját ünnepelte városunk
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a szociális ágazatban több évtizede dolgozó kollégák  munkáját megköszönje és elismerje. Idén november 9-én, csütörtökön került sor a Szociális Munka Napja alkalmából rendezett ünnepségre a városháza dísztermében.
A vendégeket Keresztes Tünde, az önkormányzat kulturális referense köszöntötte, külön kiemelve Csányi József polgármestert, Balla László alpolgármestert, dr. Füstös Magdolna aljegyzőt, dr. Ónodi Izabellát, a Művelődési és Szociális Bizottság elnökét, Magyariné Tóth Erikát, a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézet vezetőjét, Fűri Juditot a KAPOCS Szociális és Gyermekvédő Intézmény vezetőjét és megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a szociális ágazatban dolgozó valamennyi megjelentet.

Éremeső atlétikában
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

12 magyar bajnoki cím, 11 versenyszámban raglista vezetők és 1 magyar csúcs az idei atlétikai év mérlege a kiskunfélegyházi Juhász István edző vezetése mellett.
Az edző májusban Kiskunfélegyháza Város Sportjáért oklevelet kapott kimagasló edzői munkája elismeréseként, a diákok versenyekre való szakszerű felkészítéséért, azok országos eredményéért. István elmondta, hogy meglepődött, amikor a kitüntetést megkapta, úgy fogta fel, hogy az egész év azt
a célt szolgálta, hogy meghálálja ezt: Deák Zalánnal, Faragó Rómeóval és Kis Rolanddal el is értek szinte minden kitűzött célt.

Közgés Kávéház
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

Pályaorientációs rendezvénysorozata első állomásaként az érdeklődő szülőknek mutatta be szakképzési kínálatát és a leendő kilencedikes osztályfőnököket a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazgazdasági Technikum.

Iskolánk kedves hagyománya, hogy a beiskolázási évad nyitányaként először mindig legkedvesebb partnereit, a szülőket szólítja meg. A Közgés Kávéház olyan rendezvény, ahol kicsit másként beszélhetünk: barátságos fotelekben, tanáraink és diákjaink által felszolgált kávé, tea és aprósütemény mellett. Nyugodtan, személyre szólóan és hitelesen.

Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

Környezetvédelmi problémák, infrastrukturális fejlesztések és a közterületen lévő növényzet helyzete is napirendre került a november 9-i közmeghallgatáson.
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete november 9-én közmeghallgatást tartott a városháza dísztermében. Az eseményen részt vett Csányi József polgármester, Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek, dr. Faragó Zsolt jegyző, dr. Füstös Magdolna aljegyző és több önkormányzati képviselő. A közmeghallgatáson az állampolgárok és a helyben érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést tehettek fel és javaslattal élhettek.

Mátra alján, falu szélén…
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

Az idén is megrendezte a „Club Net Cet” Egyesület a „Majd én megmutatom!” számítógépes rajzpályázatot, „Mátra alján falu szélén” címmel. Az állatvédelem témára sok gyermekrajz érkezett, ahol az alkotásokat zsűri bírálta el. A legjobb rajzok közé 60 tanulót választottak, a többi 52 diák elismerő oklevélben részesült. Az eredményhirdetésre október 27-én került sor Budapesten, a Kelenvölgyi Közösségi Házban.

Munkaszüneti napok 2024-ben
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

Az előzetes rendelettervezet tartalmával összhangban, a kormány kihirdette a Magyar Közlönyben azt a döntését, ami a 2024-ben várható ünnepnapokat, pihenőnapokat és plusz munkanapokat tartalmazza.

Pénzjutalomban részesült egy környezetvédelmi program díjazottjaként a Constatinum gimnáziuma
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

A legaktívabb középiskola díjban részesült a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium gimnáziumi részlege a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által meghirdetett Kizöldítő című szemléletformáló programjában való részvételéért.

Újabb fejlesztés a 3-as választókörzetben
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

Szilárd járdaburkolatot alakítottak ki és akadálymentesítették a Dankó Pista és a Mezősi Károly utca sarkát.

Vásárlási utalvány az újszülötteknek és a nagycsaládoknak – csak igényelni kell
Publikálás dátuma: 2023. november 10.

Idén is igényelhető a nagycsaládos és újszülött-támogatás, ezek megítélése azonban nem automatikus, hanem az érintetteknek kell igényelnie. Az ehhez szükséges nyomtatvány a kiskunfelegyhaza.hu honlapon, valamint a polgármesteri hivatal Szociális és Közfoglalkoztatási Osztály Szociális Csoportjánál érhető el. A kérelem legkésőbb november 30-áig nyújtható be személyesen vagy elektronikusan. A határidő elmulasztása jogvesztő, vagyis kizárólag azok részesedhetnek a támogatásban, akik a határidő leteltéig benyújtják kérelmüket.